Ο Φιντέλ στην ιστορία.
Ο Κάστρο δεν υπήρξε ένας Βοναπάρτης που δημιούργησε η Επανάσταση (όπως ο Στάλιν), αλλά ένας Βοναπάρτης που έκανε ο ίδιος την Επανάσταση. Προσέτι, πάνω απ’ το κεφάλι του, τα χρόνια που ακολούθησαν, φτερούγιζε πάντα ο άγγελος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η γοητεία των δύο επαναστατών τροφοδοτούσε τον θρύλο τους στις μάζες αφ’ εαυτής. Και οι δύο άφθαρτοι. Ο Τσε με τον ηρωικό του θάνατο και ο Φιντέλ με την ηρωική ζωή του. Μια επική ζωή (...)''
Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) δεν κλείνει η γοητεία που άσκησε το παράδειγμα του στους νέους από τη δεκαετία του 1960, τόσο στο δυτικό ημισφαίριο, όσο και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ούτε και η μετάλλαξη της κουβανικής κοινωνίας τα τελευταία 57 χρόνια. Αρκετοί έχουν σπεύσει να θεωρήσουν ότι η «κουβανέζικη εμπειρία» δεν ήταν παρά μια απλή παραλλαγή της σοβιετικής και αυτών που εμφανίσθηκαν μεταπολεμικά στην ανατολική Ευρώπη και στην άπω Ανατολή. Ωστόσο, εάν ο «καστρισμός» συνεπήρε το νου, ακόμη και μέχρι σήμερα, αυτό δεν οφείλεται καθόλου στο ότι ήταν απλά μια σοβιετικού τύπου παραλλαγή, αλλά ακριβώς στο οτι δεν ήταν κάτι τέτοιο, στο ότι ήταν και παρέμεινε μέχρι σήμερα κάτι το τελείως διαφορετικό.
Κανένας ηγέτης των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν αποθεώθηκε στον κόσμο όσο το δίδυμο των Φιντέλ και Τσε Γκεβάρα, όπως και κανένας από τους πρώην ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης και Ασίας δε διανοήθηκε ποτέ να ηγηθεί του κόσμου των «αδέσμευτων» στις διεθνείς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εάν η διαφωνία της κομμουνιστικής Κίνας με τη Σοβιετική Ένωση εξελίχθηκε σε σκοτεινή διαμάχη μεταξύ γραφειοκρατών, ο «καστρισμός» διατήρησε τη γοητεία του ζωντανού κινήματος από τους νέους και από τη βάση της κοινωνίας, χωρίς, αλλά και κόντρα, σε οποιαδήποτε προκατασκευασμένη κομματική ιδεολογία και στελέχωση. Εξ ου και η πρωτοφανής απήχηση του στις τοπικές κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής, όπως βέβαια και του υπόλοιπου κόσμου.
Όσον αφορά στη σχέση του με τα σοβιετικά συστήματα, ποιος δε γνωρίζει ότι εάν πράγματι υπήρξε, αυτό δεν ήταν ιδεολογική επιλογή, αλλά απλά αμυντική έναντι των ποικίλων και απίστευτων πιέσεων που ασκήθηκαν από τη γειτονική υπερδύναμη. Ακόμη και απευθείας πολεμική επιχείρηση με απόβαση οπλισμένων αντικαστρικών στον Κόλπο των Χοίρων το1961. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η δυτική υπερδύναμη προτιμούσε πάντα να έχει κάτω από τη μύτη της ένα σοβιετικού τύπου καθεστώς, παρά ένα υπόδειγμα ανεξάρτητο και αδέσμευτο, που θα κινδύνευε να πυροδοτήσει παρόμοιου τύπου εμπειρίες στο δυτικό ημισφαίριο. Το πρώτο αποδείχθηκε ελέγξιμο με τη συνδρομή του διεθνώς απαξιωμένου σοβιετικού υποδείγματος, ενώ το δεύτερο θα παρέμενε εκτός έλεγχου, με υψηλό κίνδυνο μεταδοτικότητας τουλάχιστον στην περιοχή, και αυτό ήταν και παρέμεινε η πιο επικίνδυνη επιλογή για τη δυτική υπερδύναμη.
Στην Αβάνα, ο σύγχρονος πολίτης του κόσμου δεν αισθάνεται ξένος, αλλά ανακαλύπτει έναν ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο και ταυτόχρονα οικείο κόσμο, αυτόν που είχε συναρπάσει τον Ερνέστο Χέμινγουεϊ, και ο οποίος έχει παραμείνει μέχρι σημεία ως αντίσταση των ανθρώπων στους πολιτιστικούς οδοστρωτήρες της τελευταίας 50ετίας.
Όμως, και στο εσωτερικό μέτωπο, το καστρικό υπόδειγμα ανέπτυξε διαφορετική σχέση με την αντίστοιχη κοινωνία, από ό,τι τα σοβιετικά πρότυπα στην ανατολική Ευρώπη και στην άπω Ανατολή. Οπωσδήποτε, το καστρικό καθεστώς ελέγχεται για τις απαράδεκτες μαζικές διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων. Ωστόσο, η Κούβα ποτέ δεν έφθασε στο σημείο να κλείσει τα σύνορά της, ενώ η υπερδύναμη τα έκλεισε για αυτήν. Ούτε να ενοχοποιήσει και να κόψει τις επικοινωνίες και συγκοινωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αυτό συνέβη στις χώρες της άπω Ανατολής.
Για την Κούβα, το πιο βασικό στοιχείο αποδείχθηκε ότι ήταν η αφύπνιση, ενσωμάτωση και αξιοποίηση των πιο περιθωριακών στρωμάτων της πρώην αποικιακής κοινωνίας: των μαύρων, των μιγάδων και πάνω από όλα του γυναικείου πληθυσμού. Όλοι αυτοί που εβίωναν στην αφάνεια αιώνων ήλθαν στο φως και επιφορτίστηκαν με ευθύνες, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακοί τοπικοί προύχοντες απώλεσαν κάθε προνόμιο που τους διέκρινε από το παρελθόν. Τα 57 χρόνια οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού από τη γειτονική υπερδύναμη ώθησαν τη μικροσκοπική Κούβα στη συγκρότηση της δωρεάν εκπαιδευτικής και υγειονομικής ανεξαρτησίας της με ευρεία λαϊκή συμμετοχή, πράγμα που της επέτρεπε να εμφανίζεται ως υπόδειγμα για τις άλλες χώρες της περιοχής. Υπόδειγμα τόσο για την ποιότητα των εκπαιδευτικών και ιατρικών υπηρεσιών όσο και για το εύρος της λαϊκής συμμετοχής σε αυτές. Το δε βιοτικό επίπεδο και το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, από το κατώτατο σημείο της αποικιακής περιόδου, έφθασε τα τελευταία χρόνια να συγκρίνεται με αυτό της πιο μεγάλης χώρας στην κεντρική Αμερική, του Μεξικού. Εάν σήμερα ακόμη στην Αβάνα αφθονούν οι αναφορές στην ελληνική ιστορία και παιδεία, ίσως περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα της περιοχής, αυτό οφείλεται στην επιμελή μόρφωση που είχαν λάβει οι ηγέτες της χώρας από τα αξιόπιστα σχολεία των Ιησουϊτών στα οποία είχαν φοιτήσει κατά την εφηβική τους ηλικία.
Παρά τις πιέσεις και τους πειρασμούς, η Κούβα του Φιντέλ δεν έγινε ποτέ Βόρεια Κορέα ούτε βέβαια και Βιετνάμ, δεν υιοθέτησε ποτέ το αποκρουστικό γραφειοκρατικό προσωπείο των σοβιετικών συστημάτων, αλλά διατήρησε την ελεύθερη και ενεργό λαϊκή συμμετοχή σε όλα τα πεδία μέχρι σήμερα. Και προφανώς αυτό θα έχει κάποια σχέση με την προέλευση των ηγετών της, με τις διαφορετικές μεθόδους που επιλέγηκαν και με το διαφορετικό όραμά τους. Στην Αβάνα, ο σύγχρονος πολίτης του κόσμου δεν αισθάνεται ξένος, αλλά ανακαλύπτει έναν ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο και ταυτόχρονα οικείο κόσμο, αυτόν που είχε συναρπάσει τον Ερνέστο Χέμινγουεϊ, και ο οποίος έχει παραμείνει μέχρι σημεία ως αντίσταση των ανθρώπων στους πολιτιστικούς οδοστρωτήρες της τελευταίας 50ετίας. Όσα και αν προσάπτονται στον εκλιπόντα ηγέτη από την πλευρά του δημοκρατικού ελλείμματος, αυτά δεν επισκιάζουν τη ρομαντική μορφή του που εσφράγισε την τελευταία 50ετία, ανάμεσα σε δυο κόσμους, χωρίς να γίνει παρανάλωμα σε κανένα εξ αυτών. Ο,τι και να ακολουθήσει στο μέλλον για τη χώρα του, το βέβαιο είναι ότι πολλές άλλες της περιοχής προσβλέπουν στα υγειονομικά και εκπαιδευτικά κεκτημένα της και αυτά πολύ δύσκολα ανακαλούνται.
29/11/2016
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
(Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII)
http://www.huffingtonpost.gr/kostas-vergopoulos/-_8600_b_13276482.html?utm_hp_ref=greece
Τραμπ: Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας κτηνώδης δικτάτορας
CUBAN REVOLUTION:
(A) Fidel Castro:
(2)“Ο Κάστρο ήταν ένας τυπικός δικτάτορας”
Τι σημαίνει τυπικός δικτάτορας. Ο Κάστρο δε γεννήθηκε δικτάτορας. Οσοι γνωρίζουν την ιστορία της Κούβας, θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι ο αδερφός του Κάστρο ήταν μέλος του Κ.Κ. Κούβας αλλά ο Φιντέλ έτεινε περισσότερο προς τη σοσιαλδημοκρατία έχοντας μάλιστα ως ίνδαλμά του τον ποιητή της κουβανέζικης ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί (1853 -1895) αγνοώντας ακόμη και την ύπαρξη του Λένιν.Δικτάτορα τον έκαναν οι ΗΠΑ οι οποίες απαίτησαν να ακολουθήσει την πολιτική όλων των υπολοίπων λατινοαμερικανικών «δημοκρατιών» της μπανάνας αναγκάζοντάς τον ή να γίνει αχυράνθρωπός τους όπως όλοι οι δικτάτορες των χωρών της κεντρικής Αμερικής (εξαιρουμένου του Μεξικού) ή να έχει την ίδια τύχη που είχαν όσοι αρνήθηκαν το ρόλο που του ετοίμαζαν. Όταν αρνείσαι να κάνεις τη χώρα σου προτεκτοράτο, όπως ήταν η Κούβα την εποχή του Μπατίστα, είναι επόμενο να αναζητήσεις σύμμαχο το αντίπαλο δέος, που ήταν τότε η Σοβιετική Ενωση.
Δε θα ισχυριζόμουν ποτέ ότι ο Κάστρο ήταν δημοκράτης και η Κούβα μια δημοκρατική χώρα, αλλά ένας ηγέτης που επιθυμεί να υπηρετήσει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας του, οφείλει να έχει να επιλέξει ανάμεσα «στο αναγκαίο κακό και στο χειρότερο»;
Σε άρθρο του με τίτλο «οι στόχοι της Αμερικής» στους Financial Times, έγραφε ο Mac G. Knox, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους:« Οι Ευρωπαίοι ίσως θέλουν να πιστεύουν ότι μια μικρή ομάδα νεοσυντηρητικών μανιακών κρατούν όμηρο την αμερικανική πολιτική. Ισως να εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα θριαμβεύσει η ευρωπαϊκή σωφροσύνη περιορίζοντας την αμερικανική ισχύ. Αυτές όμως οι προσδοκίες είναι απατηλές. Οσοι θεωρούν τρομακτικό το μιλιταριστικό Ισλάμ, προφανώς δεν έχουν δει ποτέ μια μιλιταριστική δημοκρατία». Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας στηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών. Πιστεύετε ότι αν κάποτε βρεθούν οι ΗΠΑ στο ίδιο δίλημμα με την Κούβα γιατί π.χ η Κίνα το 2100 θα απαιτήσει την υποταγή της, θα συνεχίσει να είναι δημοκρατική;
(...)
(A. Πιστοφίδης: Σχόλιο στο άρθρο ''Ο θάνατος ενός δικτάτορα'' στην ιστοσελίδα:
http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/o-thanatos-enos-diktatora-44341285718
(3) Ο Μποστ σκιτσάρει τον Φιντέλ Κάστρο το 1960
Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο μαθεύτηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όταν είχε ήδη ανέβει το άρθρο εκείνης της ημέρας, ενώ τις επόμενες μέρες είχα ταξίδι κι έτσι δεν μπόρεσα να γράψω κάτι για να τιμήσω τον μεγάλο Κουβανό επαναστάτη που σημάδεψε τον κόσμο και τις γενιές μας. Ωστόσο, με τα σχόλιά σας κυρίως εκείνη τη μέρα δεν έμεινε αμνημόνευτος ο Φιντέλ στο ιστολόγιο. Επειδή όμως καλό είναι να τιμηθεί και με ειδικό άρθρο ο Φιντέλ Κάστρο, κι επειδή τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα ένα σκίτσο του Μποστ για τον Κάστρο και τη θυελλώδη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1960, που μου το θύμισε ένας φίλος στο Φέισμπουκ.
(3) Ο Μποστ σκιτσάρει τον Φιντέλ Κάστρο το 1960
Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο μαθεύτηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όταν είχε ήδη ανέβει το άρθρο εκείνης της ημέρας, ενώ τις επόμενες μέρες είχα ταξίδι κι έτσι δεν μπόρεσα να γράψω κάτι για να τιμήσω τον μεγάλο Κουβανό επαναστάτη που σημάδεψε τον κόσμο και τις γενιές μας. Ωστόσο, με τα σχόλιά σας κυρίως εκείνη τη μέρα δεν έμεινε αμνημόνευτος ο Φιντέλ στο ιστολόγιο. Επειδή όμως καλό είναι να τιμηθεί και με ειδικό άρθρο ο Φιντέλ Κάστρο, κι επειδή τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα ένα σκίτσο του Μποστ για τον Κάστρο και τη θυελλώδη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1960, που μου το θύμισε ένας φίλος στο Φέισμπουκ.
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 και παρουσιάζει, σκιτσογραφική αδεία θα λέγαμε, τον Φιντέλ Κάστρο να ξαπλώνει σε ένα παγκάκι, σ’ ένα πάρκο του Μανχάταν, για να κοιμηθεί.
Δεν συνέβη βέβαια κάτι τέτοιο -αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η επανάσταση στην Κούβα ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα την πρωτοχρονιά του 1959 και το νέο καθεστώς άρχισε να εφαρμόζει μέτρα υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων, όπως ο γεωργικός αναδασμός και η μείωση των ενοικίων, καθώς και η μαζική ίδρυση νέων σχολείων, σε συνδυασμό με εντατικό πρόγραμμα δημοσίων έργων, χωρίς όμως να αμφισβητεί τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Κούβας. Μάλιστα, η πρώτη διεθνής επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο, τον Απρίλιο μόλις του 1959, ήταν στη Νέα Υόρκη, όταν και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.
Ωστόσο, καθώς περνούσαν οι μήνες, τα σοσιαλιστικά μέτρα της κουβανικής κυβέρνησης ανησύχησαν τις ΗΠΑ που άρχισαν να καταστρώνουν, ήδη από το 1960, σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο και ανατροπής του καθεστώτος. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στην δημοσιότητα πολύ αργότερα, η CIA είχε προσεγγίσει τη Μαφία ζητώντας τη βοήθειά της στη δολοφονία του Κάστρο -μάλιστα, όπως έχω διαβάσει σε άλλη πηγή, υποσχέθηκαν στη Μαφία ότι σε περίπτωση που ανατραπεί το καθεστώς Κάστρο, η Μαφία για ανταμοιβή θα έχει το ελεύθερο να διαχειρίζεται τον τζόγο, την πορνεια και τα ναρκωτικά στην Κούβα -η οποία, μην το ξεχνάμε, επί Μπατίστα ήταν ένα τεράστιο πορνείο για να ξεσκάνε οι εύποροι Αμερικανοί.
Οπότε, όταν τον Σεπτέμβριο του 1960 έγινε η δεύτερη επίσκεψη του Κάστρο στη Νέα Υόρκη, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας ήταν ήδη τεταμένες. Η επίσκεψη αυτή του Κάστρο έγινε με την ευκαιρία της 15ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία έπαιρναν επίσης μέρος ηγέτες από όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο σοβιετικός Νικήτας Χρουστσόφ. Ο Κάστρο αμέσως δυσανασχέτησε για τους περιορισμούς που του επέβαλε η αμερικανική πλευρά (να μη βγει από το νησί του Μανχάταν), ενώ λίγες ώρες αργότερα εγκατέλειψε το πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο του, επειδή η διεύθυνση του ξενοδοχείου πρόβαλε όρους που τους θεώρησε μειωτικούς και υπαγορευμένους από την αμερικανική κυβέρνηση (τους ζήτησαν 15.000 δολάρια ως εγγύηση για τυχόν φθορές που θα έκαναν στα δωμάτια).
Η κουβανική αντιπροσωπεία λοιπόν εγκαταστάθηκε στο παλιό και φτηνό ξενοδοχείο Τερέζα στο Χάρλεμ, τη γειτονιά των μαύρων. Εκεί ο Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε αφενός με αγωνιστές των δικαιωμάτων των μαύρων και μαχητές όπως ο Μάλκολμ Χ και αφετέρου δέχτηκε την επίσκεψη του Νικήτα Χρουστσόφ. Δυο-τρεις μέρες αργότερα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Κάστρο εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην πολιτική των Ηνωμενων Πολιτειών γενικά και ειδικά απέναντι στην Κούβα.
Αλλά ας γυρίσουμε στο σκίτσο του Μποστ, ο οποίος, όπως είπαμε, προεκτείνει στα άκρα την κίνηση του Κάστρο αφού τον βάζει να κοιμάται όχι σε ένα φτηνό λαϊκό ξενοδοχείο αλλά στο παγκάκι του πάρκου. Ο Κάστρο εμφανίζεται με την καθιερωμένη στρατιωτική του στολή και, απαντώντας στην ερώτηση του άστεγου, λέει ότι σε αντίποινα της μεταχείρισης που του επιφυλάχθηκε, θα «είναι εθνικοποιών» «τα Χίλτων τα πολυτελή».
Το κείμενο της μπορντούρας πιάνει ποιητικούς, βουκολικούς τόνους:
Εις το σκοτεινόν το δάσος αναπάβεται ο Κάστρο
έχων σύντροφον αηδόνι κε φωτίζον ένα άστρο
«Αν εγώ ριγών κοιμάμαι κι ανεμίζει η γενειάς
με θερμένη η αγάπη της δικής μου της γενιάς.
Δεν πειράζει που κρυόνω», ομιλεί το παλικάρι
και ακούει το αηδόνι, και κυττάζει το φενγκάρι.
Αν και ήταν εύκολη η πρόγνωση, το σκίτσο του Μποστ αποδείχτηκε προφητικό. Με την επιστροφή του Κάστρο στην Κούβα, οι ΗΠΑ άρχισαν τον οικονομικό αποκλεισμό και σταμάτησαν τις εισαγωγές κουβανέζικης ζάχαρης -και σε αντίποινα η Κούβα εθνικοποίησε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων και λίγο αργότερα ζήτησε βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση.
Επί προεδρίας Κένεντι η ένταση κλιμακώθηκε, φτάνοντας στην αμερικανοκίνητη εισβολή -αλλά και πανωλεθρία- στον Κόλπο των Χοίρων και στην κρίση των πυραύλων. Και όσο κι αν υπήρχαν πολλοί λαϊκοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο που θρήνησαν τη δολοφονία του Κένεντι το 1963 και ταυτόχρονα θαύμαζαν τον Κάστρο και την Κούβα, να μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος προσπάθησε να ανατρέψει και να δολοφονήσει τον δεύτερο.
(B) Fulgencio Batista:
(3) Λοχίας Φ. Μπατίστα. Ο δικτάτορας της Κούβας που ανέτρεψαν ο Κάστρο και ο Τσε. Αρχικά συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές, μετά με τη μαφία και τελικά τον στήριξαν οι ΗΠΑ. Έκανε τη χώρα ένα τεράστιο καζίνο...
(Γ)Latin America – United States Relations:
Εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας,Ο απάνθρωπος αποκλεισμός,Kόλπος των Χοίρων, Nicaraguan Revolution, The contra war in Nicaragua,Latin America–United States relations,US - Interventions in Latin America and the Middle East κλπ...
--------------------------
(1) Εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας:(2) ΗΠΑ-Κούβα: Η ιστορία μίας ολέθριας σχέσης:
(3) Ο απάνθρωπος αποκλεισμός:
(4) Κόλπος των χοίρων: Tο μεγάλο λάθος των ΗΠΑ - Μια ιστορική επιχείρηση
(5) Κούβα: Από τον Κολόμβο στον Μπατίστα και από εκεί στον Φιντέλ-Η ιστορία του νησιού της Καραϊβικής που έμεινε μισόν αιώνα στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας:
(6) ΚΟΥΒΑ – ΗΠΑ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ;
(7) Nicaraguan Revolution
(8) Contra War:
(9) The contra war in Nicaragua - Noam Chomsky:
(10) Contra Atrocities And U.s. Policy Toward Nicaragua:
(11) Contra Atrocities And U.s. Policy Toward Nicaragua-ΕΙΚΟΝΕΣ:
(12) Latin America–United States relations
(13) Cuba–United States relations:
(14) List of authoritarian regimes supported by the United States:
(15) 35 Countries Where the U.S. Has Supported Fascists, Drug Lords and Terrorists:
(16) US - Interventions in Latin America and the Middle East
(The U.S. aggressive presence in Latin America and in the Middle East during the mid-late 20th century had a critical impact on the events in and development of both regions).
https://www.boundless.com/u-s-history/textbooks/boundless-u-s-history-textbook/politics-and-culture-of-abundance-1943-1960-28/policy-of-containment-217/interventions-in-latin-america-and-the-middle-east-1207-9253/
U.S. Secretary of State Henry Kissinger shaking hands with Augusto Pinochet in 1976.
Middle East special envoy Donald Rumsfeld meeting Saddam Husseinon 19–20 December 1983.
U.S. Secretary of State Henry Kissinger shaking hands with Augusto Pinochet in 1976.
Middle East special envoy Donald Rumsfeld meeting Saddam Husseinon 19–20 December 1983.
List of authoritarian regimes supported by the United States
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States
Authoritarian regimes currently supported
1999–2008 | Pakistan | Pervez Musharraf[93] | |
1990–2016 | Uzbekistan | Islam Karimov[19] | |
1990–2005 | Kyrgyzstan | Askar Akayev[94] | |
1990–2012 | Yemen | Ali Abdullah Saleh[95] | |
1969–1985 | Sudan | Gaafar Nimeiry[96] | |
1978–1991 | Somalia | Siad Barre[97] | |
1980–1990 | Liberia | Samuel Doe[98] | |
1991–2012 | Ethiopia | Meles Zenawi[19] | |
1965–1997 | Zaire Democratic Republic of the Congo | Mobutu Sese Seko[99][100] | |
1982–1990 | Chad | Hissène Habré[101] | |
1981–2011 | Egypt | Hosni Mubarak[102] | |
2012–2013 | Egypt | Mohamed Morsi[103] | |
1948–1994 | South Africa | National Party (South Africa)[104][105] | |
1987–2011 | Tunisia | Zine El Abidine Ben Ali[106] |
Authoritarian regimes supported in the past
1876–1911 | Mexico | Porfirio Díaz[42] |
1929–2000 | Mexico | Institutional Revolutionary Party[43] | |
1932–1944 | El Salvador | Maximiliano Hernández Martínez[44] | |
1933–1949 | Honduras | Tiburcio Carías Andino[45] | |
1950–1958 | Venezuela | Marcos Pérez Jiménez[46] | |
1908–1935 | Venezuela | Juan Vicente Gómez[47] | |
1898–1920 | Guatemala | Manuel Estrada Cabrera[48] | |
1931–1944 | Guatemala | Jorge Ubico[48] | |
1948–1956 | Peru | Manuel Odria[49] | |
1952–1959 | Cuba | Fulgencio Batista[50] | |
1930–1961 | Dominican Republic | Rafael Trujillo[51] |
1954–1986 | Guatemala | Efraín Ríos Montt and other Juntas[53][54][55] |
1963–1982 | Honduras | Oswaldo López Arellano and other Juntas[56][57] | |
1979–1982 | El Salvador | Revolutionary Government Junta of El Salvador[58] | |
1971–1978 | Bolivia | Hugo Banzer[59] | |
1973–1985 | Uruguay | Civic-military dictatorship of Uruguay[60][61] | |
1976–1983 | Argentina | National Reorganization Process[62][63] | |
1964–1985 | Brazil | Brazilian military government[41][64] | |
1936–1979 | Nicaragua | Somoza family[65] | |
1957–1971 | Haiti | François Duvalier[66] | |
1971–1986 | Haiti | Jean-Claude Duvalier[66] | |
1968–1981 | Panama | Omar Torrijos[67] | |
1983–1989 | Panama | Manuel Noriega[67] |
1954–1989 | Paraguay | Alfredo Stroessner[68][69] | |
1973–1990 | Chile | Augusto Pinochet[70][71] | |
1992–2000 | Peru | Alberto Fujimori[72] | |
1948–1960 | South Korea[73] | Syngman Rhee | |
1958–1969 | Pakistan | Ayub Khan |
1961–1979 | South Korea | Park Chung-hee[74] | |
1979–1988 | South Korea | Chun Doo-hwan[75] | |
1955–1963 | South Vietnam | Ngo Dinh Diem[76] |
1970–1975 | Cambodia | Lon Nol[77] | |
1969–1971 | Pakistan | Yahya Khan[78][79][80] | |
1941–1979 | Iran | Mohammad Reza Pahlavi[81][82] |
1965–1986 | Philippines | Ferdinand Marcos[83][84] | |
1978–1988 | Pakistan | Muhammad Zia-ul-Haq[85] | |
1963–1967 | Iraq | Abdul Salam Arif, Abdul Rahman Arif[86] | |
1982–1990 | Iraq | Saddam Hussein[87] |
1967–1998 | Indonesia | Suharto[88][89] |
1949–1953 | Syria | al-Za'im-Shishkali-al-Hinnawi Junta[90][91][92] |
1936–1975 | Spain | Francisco Franco[107] |
1933–1974 | Portugal | António de Oliveira Salazar[108] |
1941–1945 | Soviet Union | Joseph Stalin[109] |
1948–1980 | Yugoslavia | Josip Broz Tito[110] |
1967–1974 | Greece | Greek military junta[111] | |
1980–1989 | Turkey | Turkish military junta[112] | |
1969–1989 | Romania | Nicolae Ceaușescu[113] | |
1941–1975 | Republic of China | Chiang Kai-shek[114] | |
1948–1957 | Thailand | Plaek Phibunsongkhram[115] | |
1963–1973 | Thailand | Thanom Kittikachorn[116] | |
1958–1963 | Thailand | Sarit Thanarat[117] |