Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς-Εξοπλισμοί.



(1) Δηλώσεις Τούρκου υπουργού Άμυνας για την κατάσταση
 των Ενόπλων Δυνάμεων.

(2)  Η Τουρκία απέκτησε πυραύλους μικρού βεληνεκούς! 
Τι σημαίνει για την Ελλάδα.

(3) Εγκατέστησε πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους T-300 Kasirga απέναντι από Λέσβο, Χίο και Σάμο η Αγκυρα! - Υποπτη κίνηση (βίντεο).

(4.1) Τα F-35 της Τουρκίας ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

(4.2) Τα F-35 ανατρέπουν τις ισορροπίες 

(5)   Αλλάζουν το σκηνικό στο Αιγαίο πύραυλοι “νέας λογικής”…

(6) Τα MALE κορυφαία προτεραιότητα για το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

(7) Αρματικό δυναμικό στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά το 2020.


F-35

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Işık, ανακοίνωσε ότι έχει συγκροτηθεί στην Άγκυρα ενοποιημένο κέντρο διοίκησης και επιχειρήσεων για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλώσεις Τούρκου υπουργού Άμυνας για την κατάσταση

 των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Işık, ενημέρωσε σήμερα την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον αμυντικό προϋπολογισμό του έτους 2017 και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 20.088 άτομα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ υπό έρευνα βρίσκονται ακόμα 2.855 στελέχη, προφανώς σε διαθεσιμότητα. Αναλυτικά, από τους 20.088 που απομακρύνθηκαν, οι 16.423 είναι μαθητές και δόκιμοι των στρατιωτικών σχολείων και σχολών όλων των Κλάδων ενώ οι 3.665 είναι μόνιμα στελέχη που έχουν αποταχθεί και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση FETÖ». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fikri Işık, ένας στους δύο ανωτάτους αξιωματικούς συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτούνται προσλήψεις 30.159 νέων στελεχών σε βάθος τετραετίας, στους οποίους περιλαμβάνονται:

-1.322 αξιωματικοί
-3.547 υπαξιωματικοί
-7.159 επαγγελματίες οπλίτες
-11.907 συμβασιούχοι οπλίτες

Η κατάταξή τους θα γίνει μέσω των στρατιωτικών σχολών που υπάγονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, το οποίο συγκροτήθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατιωτικού λυκείου Kuleli στην Κωνσταντινούπολη και προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, πρώτος πρύτανης του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε ο ισλαμιστής καθηγητής Oθωμανικής Ιστορίας Erhan Afyoncu, ο οποίος δε γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε θέσεις για την πρόσληψη 200 αξιωματικών και 500 υπαξιωματικών για τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), οι οποίοι θα προέλθουν από την ελεύθερη αγορά και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΑΕΙ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέρριψε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η μεταβίβαση των στρατιωτικών νοσοκομείων και της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA) στο Υπουργείο Υγείας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη νοσηλεία του στρατιωτικού προσωπικού και στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ σημείωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων με την Συρία καθώς ολοκληρώνεται το σύστημα επιτήρησης κατά μήκος 825 χιλιομέτρων συνοριακής γραμμής, εκ των οποίων στα 269 κατασκευάζεται τσιμεντένιος φράχτης. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Fikri Işık δήλωσε ότι οι κρατικές δαπάνες για την υποδοχή 2.750.000 Σύρων και 300.000 Ιρακικών προσφύγων ξεπέρασαν τα $13 δισ.  ενώ αποκάλυψε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί 10 απώλειες κατά τη συμμετοχή τους στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η απομάκρυνση Μονάδων από τα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ενώ αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα σημείωσε πως:

- η κρατική ΜΚΕΚ έχει παραδώσει την πρώτη παρτίδα των 500 τυφεκίων MPT-76 και η ολοκλήρωση της παραγωγής των υπολοίπων 19.500 αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΚΕK ανέλαβε σύμβαση τον Ιούνιο του 2015 για την παραγωγή 20.000 τυφεκίων και ακολούθησε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους σύμβαση με την Kalekalip για την παραγωγή 15.014 πρόσθετων.

- ξεκίνησε η παραγωγή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş-B. Η έναρξη παραδόσεων στην Τουρκική Αεροπορία στο πλαίσιο σύμβασης για 15 αεροσκάφη αναμένεται τον Ιούνιο του 2018.

- το 2018 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των δύο πρώτων από τα έξι αεροσκαφη F-35A ενώ θα ακολουθήσει η παραγγελία 24 αεροσκαφών (8 ανά έτος την επόμενη τριετία).

-συγκροτήθηκε στην Άγκυρα νέα Μονάδα που λειτουργεί ως ενιαίο κέντρο διοίκησης για όλα τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, ο Fikri Işık ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας (MSB) για το έτος 2017 θα αυξηθεί σε 28.702.119.000 τουρκικές λίρες από TL26,4 δισ. το 2016 (€8 δισ. με την τρέχουσα ισοτιμία). Σημειώνεται ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καλύπτονται και από πιστώσεις άλλων φορέων.

17 Νοεμβρίου 2016 
  Η Τουρκία απέκτησε πυραύλους μικρού βεληνεκούς! 
Τι σημαίνει για την Ελλάδα

 ΑΝΑΛΥΣΗ  

 Στις 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η τελετή παράδοσης της πρώτης παρτίδας καθοδηγούμενων ρουκετών Kasirga-G για τους πολλαπλούς εκτοξευτές F-302T, μέγιστου βεληνεκούς 120 km, από την κρατικά ελεγχόμενη εταιρία Roketsan. Το σύστημα αναπτύχθηκε εκ' ολοκλήρου στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δηλώσεις το βεληνεκές του φθάνει τα 120 χιλιόμετρα.

Το τι σημαίνει η απόκτηση από την Τουρκία πυραύλων μικρού βεληνεκούς, το είχε αναλύσει ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε κείμενο του που δημοσιεύτηκε το 2002! Το κείμενο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και το αναδημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα: 
 http://www.kouskouvelis.gr/site/el/arthra-gnomis

Με αφορμή την πληροφορία ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν τους πρώτους πυραύλους μικρού βεληνεκούς τουρκικής κατασκευής, αναδημοσιεύω κείμενο-ανάλυσή μου τού 2002 σχετικό με το θέμα. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Απογευματινή, 22.06.2002, σ. 15

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική εξωτερική αλλά και η αμυντική πολιτική έναντι της Τουρκίας έχουν βασισθεί στην υπόθεση εργασίας ότι η συμπεριφορά τού στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας έχει αλλάξει ή μπορεί να αλλάξει. Προσθέτουν μάλιστα ότι θα αλλάξει η Τουρκία λόγω της ευρωπαϊκής της πορείας (ωσάν αυτή η πορεία να είναι μονόδρομος...) και λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της.

Η εν λόγω υπόθεση εργασίας είναι, πρώτον, αντίθετη με τους από την εποχή του Θουκυδίδη διαπιστωμένους νόμους λειτουργίας του διεθνούς συστήματος: του ανταγωνισμού της ισχύος και της μεγιστοποίησης της ασφάλειας κάθε κράτους. Είναι, δεύτερον, μεθοδολογικά λανθασμένη, καθώς εκφράζει ένα ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο, ενώ είναι γνωστό πως η εξωτερική και κυρίως η αμυντική πολιτική χαράσσονται με βάση το χειρότερο πιθανό ενδεχόμενο. Και, τρίτον, ακυρώνεται από την συμπεριφορά της Τουρκίας κατ' αυτήν την ίδια την περίοδο της περίφημης Ελληνοτουρκικής «φιλίας».

Η Τουρκία, λοιπόν, μετά από πενταετείς προσπάθειες να αποκτήσει τα μυστικά τής πυρηνικής ενέργειας με την κατασκευή στο Ακούγιου ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική, έκανε και το επόμενο βήμα: αποκτά βαλλιστικούς πυραύλους. Όπως πληροφορούμαστε, τον Δεκέμβριο του 2001 η Τουρκία δοκίμασε επιτυχώς έναν κινεζικής τεχνολογίας αλλά δικής της κατασκευής βαλλιστικό πύραυλο 150 χιλιομέτρων βεληνεκούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να μας ανησυχεί λόγω των πολύ αρνητικών συνεπειών που θα έχει για την Ελλάδα η εντός ολίγου βέβαιη απόκτηση από την Τουρκία του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Ας εξετάσουμε τα βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά πλεονεκτήματα για την Τουρκία, με την υπόθεση εργασίας ότι το βεληνεκές των Τουρκικών πυραύλων θα περιορισθεί μόνο σε 150 χλμ. και θα φέρουν συμβατική γόμωση.

Η Τουρκία:

1. θα έχει στο έλεος των πυραύλων της ολόκληρη τη Θράκη, την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου, αλλά και την Κύπρο.
2. θα διαθέτει ένα ασφαλές πρώτο χτύπημα, καθώς αποτελεσματική άμυνα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων δεν υπάρχει.
3. θα διαθέτει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού λόγω της μικρού χρόνου διάρκειας πτήσης των πυραύλων και, γενικότερα, την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων.

Στο διπλωματικό επίπεδο αυτό συνεπάγεται:

1. αύξηση διεθνώς του κύρους της Τουρκίας, καθώς θα επιχειρήσει να προβάλει την πυραυλική της ικανότητα ως πλεονέκτημα έναντι κάποιων γειτόνων της (π.χ., Ιράκ).
2. αύξηση της ισχύος της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και μεγαλύτερη αξιοπιστία στο Τουρκικό casus belli.
3. σημαντική βελτίωση των διαθεσίμων συντελεστών ισχύος σε περίοδο κρίσης ή σε διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει, λογικά πράττοντας, να εξισορροπήσει την Τουρκική απειλή:

1. αποκτώντας μία αντίστοιχη πυραυλική απειλή ή δημιουργώντας μία άλλη στρατιωτική απειλή ή αποκτώντας μεγάλο αριθμό αντιβαλλιστικών συστημάτων· σε κάθε περίπτωση δηλαδή, αυξάνοντας τις αμυντικές της δαπάνες.
2. αναθεωρώντας το αμυντικό της δόγμα και την από μέρους μας στοχοθέτηση των Τουρκικών δυνάμεων.
3. επανεξετάζοντας το θέμα του στρατηγικού της βάθους.
4. επιβάλλοντας διπλωματικό κόστος στην Τουρκία και ιδιαίτερα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως οι πλέον δυσάρεστες συνέπειες θα εμφανισθούν μεσοπρόθεσμα όταν, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία όλων των πυραυλικών προγραμμάτων, το βεληνεκές των Τουρκικών πυραύλων θα διπλασιασθεί, θα τριπλασιασθεί, κ.ο.κ., και ολόκληρη η Ελλάδα θα καλύπτεται από την ακτίνα δράσης τους. Για να ολοκληρωθεί δε η εικόνα, ας σκεφθεί ο οιοσδήποτε τι μπορεί να συμβεί αν τελικά η Τουρκία καταφέρει (επιστημονικά και πολιτικά) να αποκτήσει έστω και μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα, τα οποία θα τοποθετηθούν στους βαλλιστικούς της πυραύλους.

Η Τουρκία έχει συνεπώς διαβεί τον Ρουβίκωνα της πυραυλικής και της πυρηνικής τεχνολογίας. Σύντομα θα βρίσκεται ante portas. Υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να αντιδράσουμε τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επίπεδο των εξοπλισμών. Τούτο πρέπει να συνειδητοποιηθεί σε πείσμα της όποιας περιρρέουσας συβαριτικής νοοτροπίας και έχοντας στο νου τη διδαχή του Θουκυδίδη (Δ92) ότι «την ελευθερία του απέναντι στους γείτονες εξασφαλίζει κανείς μόνο αν είναι έτοιμος να αντισταθεί».

20.11.2016 
http://www.onalert.gr/stories/tourkia-apektise-pyravlous-mikroy-belinekous-ti-simainei-gia-thn-ellada-analysi/53018






Εγκατέστησε πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους T-300 Kasirga απέναντι από Λέσβο, Χίο και Σάμο η Αγκυρα! - Υποπτη κίνηση (βίντεο)

 ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών βαρέως τύπου T-300 Kasirga (Τυφώνας) της ROKETSAN εμβέλειας 120 χλμ τοποθέτησαν οι τούρκικες δυνάμεις απέναντι από τα νησιά. Πρόκειται για ένα νέο θανάσιμο κίνδυνο για τα νησιά μας και δείχνει ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται σταθερά και μεθοδικά για πολεμική αναμέτρηση.

Σε ένα υποθετικό σενάριο επίθεσης των τουρκικών δυνάμεων σε οποιανδήποτε ελληνικό νησί που ευρίσκεται εντός του τουρκικού δραστικού βεληνεκούς των πυραύλων, επισημαίνουμε ότι θα προηγηθεί μαζικός βομβαρδισμός από τέτοιους πυραύλους πρώτα και στην συνέχεια θα επιχειρηθεί αεραπόβαση με δυνάμεις καταδρομών .

Το οπλικό σύστημα βασίζεται στο κινεζικό WS-1B το οποίο έχει τοποθετηθεί στην Ίμβρο και απειλεί την Λύμνο περισσότερα από 15 χρόνια τώρα.

Εχουν εντοπιστεί από τα ελληνικά συστήματα επιτήρησης περίπου 10 οχήματα απέναντι από την Λέσβο και από πέντε οχήματα απέναντι σε Χίο και Σάμο.

Το τουρκικό σύστημα έχει μια σειρά όμως βελτιώσεων όπως την εγκατάσταση τουρκικής κατασκευής φορτηγού για τον τετραπλό εκτοξευτή, τουρκικής σχεδίασης σύστημα ελέγχου βολής και επικοινωνιών. 

Το φορτηγό είναι το γερμανικό MAN (6×6) 26.372 10 τόνων με το συνολικό βάρος του συστήματος να φτάνει τους 23 τόνους συνδυάζοντας το πλήρωμα, τις ρουκέτες (4 έτοιμες προς εκτόξευση) τύπου TR-300 και το σύστημα εκτόξευσης.

Οι ρουκέτες είναι διαμετρήματος 302mm, είναι μήκους 5μ. μπορεί να εκτελέσει ανύψωση μέχρι 60ο και σε αζιμούθιο μέχρι 30ο ενώ μπορεί να εκτοξεύει κάθε ρουκέτα σε διάστημα 6 δευτερολέπτων.

Το βάρος της κεφαλής (υψηλής εκρηκτικότητας ή με κεφαλή διασποράς για 26.000 μεταλλικά σφαιρίδια) της κάθε ρουκέτας φτάνει τα 150 κιλά με το βάρος ολόκληρης της ρουκέτας να φτάνει τα 500κιλά ενώ το μέγιστο βεληνεκές της τα 100 χιλιόμετρα, μέγιστης ταχύτητας 3,6μαχ, μέγιστο ύψος βαλλιστικής τροχιάς τα 30χιλιόμετρα και CEP 15 της εκάστοτε εμβέλειας.

Το σύστημα ελέγχου βολής έχει ενσωματωμένο σύστημα ναυτιλίας με υποβοήθηση GPS ενώ ο εκτοξευτής σταθεροποιείται με 4 υδραυλικές βάσεις.

Το σύστημα αναπτύσσεται σε πυροβολαρχίες των 6-9 εκτοξευτών (F-302T) με κάθε εκτοξευτή να ακολουθείται από όχημα επαναγέμισης ενώ κάθε πυροβολαρχία έχει και ένα κέντρο πληροφοριών μάχης.

Συνολικά στον τουρκικό στρατό υπηρετούν 80 εκτοξευτές που παρήχθησαν εγχωρίως μετά την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να δώσει άδεια κατασκευής στο σύστημα MLRS όποτε και στράφηκε στα κινεζικά συστήματα για να καλύψει τις ανάγκες με συστήματα της κατηγορίας μεγάλων σχηματισμών όπως μεραρχίες και ΣΣ.


Μια ομοβροντία από έξι πυροβολαρχίες δύναται να ισοπεδώσει ολόκληρη περιοχή.

 19/11/2016
 του Γιάννη Πετρίδη

http://www.pronews.gr/portal/20161119/defencenet/toyrkia-enoples-dynameis/62/egkatastise-pyraylika-systimata-edafoys-edafoys-t




Τα F-35 της Τουρκίας ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Με κίνδυνο ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα καθώς η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από το 2018 έως το 2022.

Όπως αναφέρει σε δημοσιευμάτων η Καθημερινή της Κυριακής τα έξι πρώτα μαχητικά θα παραληφθούν το 2018 και το 2019, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι σε αυτά. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Τουρκία το 2020 προκειμένου να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα εκπαιδευτών για τα υπόλοιπα 24 F-35 που θα παραλάβει η Άγκυρα έως και το 2022.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντά στις νέες προκλήσεις που διαγράφονται δηλώνοντας πως θα προχωρήσει στην προώθηση εκ παραλλήλου τόσο του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper, όσο και της μελέτης που απαιτείται ως πρώτο βήμα για την απόκτηση F-35. Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο στο αίτημα του κ. Καμμένου είναι το οικονομικών. Ο κ. Καμμένος έχει θέσει το θέμα στους Αμερικάνους ζητώντας την ενίσχυση αυτή στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας ανάλογης με αυτήν που έχουν συνάψει στο παρελθόν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των F-35 υπολογίζεται από την Λόκχιντ Μάρτιν στα 50 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα η οποία έχει συμμετάσχει τόσο στο κόστος ανάπτυξης του μαχητικού όσο και στην κατασκευής του βρίσκεται στον πυρήνα του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ που αναπτύσσει το πρόγραμμα JSF, βάσει του οποίου θα κατασκευαστούν περίπου 3.500 μαχητικά.

Η Τουρκία έχει, επίσης, συμφωνήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για την εξοικείωση πιλότων με συστήματα του F-35, ενώ έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με την Pratt & Whitney ώστε να καταστεί κέντρο συντήρησης, επιδιόρθωσης και κατασκευής του κινητήρα. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει στις τουρκικές εταιρείες έως και 12 δισ. δολάρια κέρδη τα επόμενα χρόνια. 


 20 Νοεμβρίου 2016 

http://www.liberal.gr/arthro/94730/amyna--diplomatia/2016/antimetopi-me-neo-kinduno-anatropis-ton-isorropion-sto-aigaio-i-ellada.html




Τα F-35 ανατρέπουν τις ισορροπίες

Διπλό κίνδυνο ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω ενός γεγονότος το οποίο επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Αθήνα. Από την πλευρά της Αγκυρας οι επιπτώσεις είναι θετικές. Θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από το 2018 έως και το 2022. Τα έξι πρώτα θα παραληφθούν το 2018 και 2019, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι σε αυτά. Επειτα, αυτοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία το 2020 προκειμένου να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα εκπαιδευτών για τα υπόλοιπα 24 F-35 που θα παραλάβει η Αγκυρα έως και το 2022 (οκτώ κάθε χρόνο το 2020, το 2021 και το 2022).

Πώς απαντά σε όλα αυτά η Ελλάδα; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζει στην «Κ» ότι θα προχωρήσει στην προώθηση εκ παραλλήλου τόσο του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper (που θα μπορούν να λειτουργούν μαζί με F-35), όσο και της μελέτης που απαιτείται ως πρώτο βήμα για την απόκτηση F-35 (ο πλήρης όρος αγγλιστί: «Letter Of Request for Letter of Offer and Acceptance for F-35 Studies and Analysis»). Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι η αναβάθμιση των F-16, σε συνδυασμό με την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35, που μπορούν να λειτουργούν ως εναέρια κέντρα συντονισμού επιχειρήσεων, θα επαναφέρει την ισορροπία στο Αιγαίο. Το μεγάλο ερώτημα σε αυτή την εξίσωση είναι το οικονομικό. Το κόστος των F-16 εξαρτάται από τον αριθμό που το ΥΠΕΘΑ θα επιλέξει να αναβαθμίσει.

Συνολικά η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 155, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το έτος και την έκδοση παραλαβής. Για το σύνολο των 155 το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2 δισ. δολάρια.

Το κόστος αγοράς 20 F-35 θα κυμαινόταν κάπου μεταξύ 2,5 και 3 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, το ελληνικό κράτος έπρεπε να δαπανήσει σε βάθος χρόνου (περίπου επί μία δεκαετία) ένα ποσό μεταξύ 4,2 και 5 δισ. δολάρια. Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το κόστος λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως λέει, έχει ήδη θέσει το θέμα στους Αμερικανούς, ζητώντας την ενίσχυση αυτή στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας ανάλογης με αυτήν που έχουν συνάψει στο παρελθόν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Χαμένες ευκαιρίες

Το ελληνικό «σπριντ» των τελευταίων εβδομάδων έρχεται σε μια σειρά από πολλά έτη χαμένων ευκαιριών. Η πρώτη κρούση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 (JSF) έγινε επί των ημερών του Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, ακολούθησε μια δεύτερη επί Γιάννου Παπαντωνίου και μια τρίτη επί Ν.Δ. και Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ετσι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να είναι συμπαραγωγός χώρα, όπως είναι εδώ και 16 χρόνια η Τουρκία. Η Αγκυρα έχει συμμετάσχει τόσο στο κόστος ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς, όσο και στην κατασκευή του.

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των F-35 υπολογίζεται από τη Λόκχιντ Μάρτιν στα 50 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων επένδυσαν οι ΗΠΑ με 45,5 δισ. Ακολουθεί η Βρετανία με 2 δισ., η Ιταλία με 1 δισ. και η Ολλανδία με 800 εκατ. Από 150 εκατ. έχουν επενδύσει ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία και από 100 η Δανία και η Νορβηγία.

Εν ολίγοις, η Τουρκία συμμετέχει στον πυρήνα του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ που αναπτύσσει το πρόγραμμα JSF, βάσει του οποίου θα κατασκευαστούν περίπου 3.500 μαχητικά F-35. Το μεγαλύτερο όφελος της Τουρκίας αφορά τη συμμετοχή εννέα εταιρειών της στην κατασκευή σειράς σημαντικών εξαρτημάτων, από τις πτέρυγες και την άτρακτο, έως τα συστήματα στόχευσης και τα οπλικά συστήματα. Η Τουρκία έχει, επίσης, συμφωνήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για την εξοικείωση πιλότων με συστήματα του F-35.

Επίσης, έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με την Pratt & Whitney, εταιρεία ανάπτυξης του κινητήρα του F-35, ώστε να καταστεί Ευρωπαϊκό Κέντρο συντήρησης, επιδιόρθωσης και κατασκευής του κινητήρα. Αυτή η πραγματικότητα θα μπορούσε να επιφέρει για τις τουρκικές εταιρείες έως και 12 δισ. δολάρια κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Βασίλης Νέδος
21/11/2016

http://www.kathimerini.gr/884414/article/epikairothta/politikh/ta-f-35-anatrepoyn-tis-isorropies





 Αλλάζουν το σκηνικό στο Αιγαίο πύραυλοι “νέας λογικής”…

Σε σειρά άρθρων στα «Επίκαιρα», όπως και στο βιβλίο του γράφοντος «Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή» (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη), έχουμε αναφερθεί στη λεγόμενη «πυραυλική επανάσταση» (“Missile Revolution”) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη -πρωτίστως από την Κίνα, αλλά όχι μόνο- και έχει θέσει νέα δεδομένα στους παγκόσμιους συσχετισμούς ισχύος. 

Μεταξύ των άλλων, τόσο προσωπικά όσο και άλλοι συνάδελφοι έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι η ανάπτυξη εξελιγμένων πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2 / AD) θα έχει, αργά ή γρήγορα, δραματικές συνέπειες στις ισορροπίες ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Ιδιαίτερα δε οι αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ASBM), όπως ο διαβόητος κινεζικός DF-21D, θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στο Αιγαίο, καθιστώντας τα πολεμικά πλοία επιφανείας άκρως ευάλωτα.

Εν Ελλάδι, πάντως, ελάχιστο έως μηδενικό ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί για τα συστήματα αυτά. Από «ειδικούς» και μη οι ASBM θεωρούνται «εξωτικά» όπλα που αν έχουν κάποιο ενδιαφέρον αυτό περιορίζεται στο σινοαμερικανικό σύστημα αντιπαράθεσης στον Ειρηνικό και επ’ ουδενί αφορούν σε εμάς. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στοχεύουν και στα 300 χιλιόμετρα

Ζούμε σε έναν «επίπεδο κόσμο», κατά τη διάσημη ρήση του Τόμας Φρίντμαν, και κατά συνέπεια ό,τι εμφανίζεται σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στις υπόλοιπες. Επιπροσθέτως, έχουμε πολλές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει ήδη εξετάσει τις δυνατότητες παρόμοιων συστημάτων. Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Μια είδηση που έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες καθιστά αναχρονιστικές τις όποιες πληροφορίες είχαμε και θέτει εντελώς νέα δεδομένα και στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί η έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα defence-point, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε στο CSIS (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε την επιτυχή μετατροπή του γνωστού τακτικού πυραύλου ATACMS του Αμερικανικού Στρατού ώστε να μπορεί να προσβάλλει πλέον και θαλάσσιους στόχους.

Ανακοίνωσε, δηλαδή, τη μετατροπή του σε ASBM. Σύμφωνα με το defence-point, υπεύθυνο για τη μετατροπή είναι το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (Strategic Capabilities Office / SCO) του Αμερικανικού Πενταγώνου, αποστολή του οποίου είναι να επεξεργάζεται υπάρχοντα οπλικά συστήματα στο αμερικανικό οπλοστάσιο και να επιχειρεί με απλές και οικονομικές παρεμβάσεις τη μετατροπή τους ώστε να βελτιώνονται οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, με την επέκταση της χρήσης τους και σε άλλα πεδία.

Το SCO μετατρέπει τον ATACMS σε αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο με την τοποθέτηση ενός ανιχνευτή (seeker) στο ρύγχος, ο οποίος του επιτρέπει να εντοπίζει κινούμενες μονάδες επιφανείας και να τις προσβάλλει σε μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Η είδηση αυτή είναι συγκλονιστική. Καταρχάς, επιβεβαιώνει τη διάδοση των ASBM σε όλο το εύρος του διεθνούς συστήματος, από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν παρόμοια όπλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ATACMS δεν είναι κάποια «εξωτικά» όπλα, άγνωστα σε εμάς.

Αντιθέτως, βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια τόσο στο ελληνικό όσο και στο τουρκικό οπλοστάσιο. Και με κάποιες παρεμβάσεις, που πιθανώς είναι στις δυνατότητες της τουρκικής βιομηχανίας (ενδεχομένως δε και της ελληνικής), είναι δυνατόν να μετατραπούν σε ασύμμετρες υπεραπειλές για τα πλοία επιφανείας στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια, τα «μεταλλαγμένα» αυτά όπλα απειλούν να ανατρέψουν εντελώς τα δεδομένα ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα.




Δραστικές αλλαγές και στην ξηρά;

Θα ήταν, πάντως, ιδιαίτερα αφελές να πιστέψει κανείς ότι τα συγκεκριμένα όπλα θα πρέπει να προβληματίζουν μόνο το Ναυτικό. Το βασικό στοιχείο της είδησης για τους ATACMS δεν είναι τόσο ότι μπορούν να προσβάλλουν, εκτός από χερσαίους, και ναυτικούς στόχους, αλλά το ότι μπορούν να προσβάλλουν κινούμενους στόχους.

Αυτό σημαίνει ότι με μικρές μετατροπές θα μπορούν να προσβάλλουν και χερσαίους κινούμενους στόχους, όπως για παράδειγμα, κινούμενους μηχανοκίνητους σχηματισμούς, λειτουργώντας σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.

Οι ATACMS που διαθέτει η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βεληνεκές περίπου 160 χιλιομέτρων και διασπείρουν στην περιοχή του στόχου εκατοντάδες υποπυρομαχικά, καλύπτοντας μια μεγάλη έκταση. Αν αποκτήσουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν σχηματισμούς εν κινήσει, τότε αλλάζουν δραστικά και τα δεδομένα χερσαίας ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η ικανότητα προσβολής κινούμενων χερσαίων στόχων από τον φορέα που εξαπολύει τον ATACMS (συγκεκριμένα τον πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών Μ270 MLRS της Lockheed Martin) υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια.

Για την ακρίβεια, η ισραηλινή εταιρεία ΙΜΙ σε συνεργασία με την επίσης ισραηλινή Elisra έχουν αναπτύξει το σύστημα TCS (Trajectory Correction System), το οποίο τοποθετείται, μεταξύ των άλλων, και στις ρουκέτες Μ26 του MLRS, μετατρέποντάς τες σε κατευθυνόμενες με μικρό κόστος.

Οι τροποποιημένες ρουκέτες μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα στοχοποίησης εν πτήσει από διάφορους αισθητήρες και κατά συνέπεια ρυθμίζουν την τροχιά τους έτσι ώστε να προσβάλλουν κινούμενους μηχανοκίνητους σχηματισμούς, εξαπολύοντας εκατοντάδες υποπυρομαχικά DPICM (dual purpose improved conventional munitions), τα οποία, όπως λέει η ονομασία τους, είναι ικανά να προσβάλλουν τόσο τεθωρακισμένα οχήματα όσο και ακάλυπτο πεζικό.

Και τα παραπάνω είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η «πυραυλική επανάσταση» αλλάζει αθόρυβα αλλά αδυσώπητα τις ισοροπίες ισχύος σε ολόκληρο τον κόσμο και η επίδρασή της αναμένεται κοσμογονική στο περιορισμένο χωρικά ελληνοτουρκικό γεωσύστημα.

Η φιλοσοφία δράσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εν συνόλω, η στρατηγική εξοπλισμών, η αποτρεπτική στρατηγική της χώρας και ολόκληρη η γεωπολιτική της λειτουργία θα πρέπει να επανεξεταστούν, να επαναπροσδιοριστούν, να αναθεωρηθούν όπου χρειάζεται και να επαναδιατυπωθούν.

Οι εξελίξεις αυτές σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσουν, δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να μας τρομάξουν. Η «πυραυλική επανάσταση» ευνοεί κατά βάση τους αδύναμους και τους «ταπεινούς» και όχι όσους δίνουν έμφαση σε πανάκριβες και δυσαναπλήρωτες πλατφόρμες μάχης.

Κατά συνέπεια, καταρχήν αποτελούν ευκαιρία και όχι κίνδυνο για εμάς, ενώ, αντιθέτως, η υπερφιλόδοξη Τουρκία θα συνεχίσει να επενδύει σε όπλα-σύμβολα, που θα της προσφέρουν πρωτίστως γόητρο αντάξιο των φιλοδοξιών της να καταστεί ευρασιατική υπερδύναμη. Και τα όπλα αυτά είναι πρωτίστως αυτά που τίθενται στο στόχαστρο των προϊόντων της «πυραυλικής επανάστασης»…

ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Επίκαιρα», αρ. τεύχους 361, σελ. 68-69


  Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, 
διδάσκων το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

14/11/2016  

http://www.defence-point.gr/news/?p=164955




 Τα MALE κορυφαία προτεραιότητα για το ελληνικό ΓΕΕΘΑ

Την προμήθεια σημαντικού αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (UAV MALE) για αποστολές αναγνώρισης προωθεί το ΓΕΕΘΑ, την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η ΠΑ επ’ ωφελεία και των τριών Κλάδων, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το έγκυρο http://e-amyna.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα UAV θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα είναι εξοπλισμένα με συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και Πλευρικά Εποπτεύον Εναέριο Ραντάρ (Side-Looking Airborne Radar: SLAR) για την εκτέλεση επιχειρήσεων AGIG (Air to Ground Intelligence Gathering).


H προμήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι απαιτήσεις του οποίου συντάσσονται για να ακολουθήσει η φάση της αποστολής Επιστολών για Πληροφορίες (RfI) προς υποψήφιους αναδόχους.

13/11/2016  

http://www.defence-point.gr/news/?p=164894




Δημοσιεύματα εμφανίζουν την Ελλάδα να συζητά την παραχώρηση αριθμού αρμάτων μάχης Leopard-2A4 σε συμμαχικό κράτος έναντι χρονομίσθωσης.


Αρματικό δυναμικό στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά το 2020

Την στιγμή που η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη για την έναρξη μαζικής παραγωγής του νέου άρματος μάχης Altay και επεξεργάζεται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 100 Leopard-2A4 από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον του αρματικού οπλοστασίου του Ελληνικού Στρατού προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την αντίληψη και τις προθέσεις του ΓΕΣ για το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

Το ελληνικό αρματικό δυναμικό περιλαμβάνει αυτή την στιγμή 170 σύγχρονα Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 με πυροβόλο των 120mm, τα οποία εξοπλίζουν 3 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και 2 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού. Υπάρχουν επίσης περί τα 1.000 άρματα μάχης παλαιότερης κατασκευής και περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας, Leopard-1A5, M48A5 MOLF και M60A3TTS με πυροβόλο των 105mm.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τα τεθωρακισμένα καθώς τα παλαιότερα άρματα μάχης θα ξεπερνούν τα 50 έτη υπηρεσίας, τα Leopard-2A4 θα έχουν συμπληρώσει υπηρεσιακό βίο 30 ετών ενώ τα Leopard-2HEL θα φτάνουν το μέσο (15 έτη) του ωφέλιμου χρόνου υπηρεσίας. Σενάρια και σκέψεις για τον εκσυγχρονισμό των Leopard-1A5, M48A5 MOLF και M60A3TTS την εποχή που η διάτρηση της θωράκισής τους είναι εφικτή ακόμα κι από ελαφρά αντιαρματικά και τυφέκια καταστροφής υλικών, κινούνται εκτός ορίου λογικής.

Με την σημερινή οικονομική κατάσταση να μην επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για αγορά νέων αρμάτων, η αριθμητική ενίσχυση του οπλοστασίου του ΕΣ μπορεί να προέλθει μόνο με παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης από τα αποθέματα των συμμαχικών κρατών. Μια συνολική επανεξέταση όλων των παραμέτρων (οικονομικών και επιχειρησιακών) σε συνδυασμό με πρόσφατα διδάγματα από την Συρία και το Ιράκ, υποδεικνύουν την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει ο ΕΣ:

1.Την κατά προτεραιότητα προσθήκη ενεργητικού/παθητικού συστήματος αυτοπροστασίας στο στόλο των Leopard-2HEL.

2.Τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 στο επίπεδο των Leopard-2ΗEL με εγκατάσταση -μεταξύ άλλων- του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου «ΗΝΙΟΧΟΣ» και συστήματος αυτοπροστασίας.

3.Tην ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 30.360 σύγχρονων βλημάτων 120mm σε συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) καθώς και την αποδοχή των φορτηγών οχημάτων HEMTT παντός τύπου (βυτιοφόρα, γενικής χρήσης) που παραχωρούνται δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα ως πλεονάζοντα αμυντικά υλικά (Excess Defense Articles: EDA).

Το Prototype Vehicle 2, τελευταίο από τα 4 πρωτότυπα και δεύτερο από τα πρωτότυπα επιχειρησιακής διαμόρφωσης του Altay, αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε μπορεί θεωρητικά να τεθεί σε μαζική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει αυτή τη στιγμή 500 άρματα με σωλήνα των 120mm, όλα παλαιότερα των Leopard-2HEL και με υποδεέστερες δυνατότητες. Το αισιόδοξο και πιθανότερο πλέον σενάριο είναι πως το νέο άρμα Altay θα εισέλθει σε υπηρεσία μετά το 2020 και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα, αντικαθιστώντας έτσι ένα μικρό μόνο αριθμό υφιστάμενων αρμάτων που θα ξεπερνούν τα 30 έτη υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στον ΕΣ να διατηρήσει το ποιοτικό προβάδισμα εφόσον αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση στο Leopard-2.

11 Νοεμβρίου 2016  

http://e-amyna.com