Μια χώρα που παραμένει σεφερική




Επιτροπεία, επιτήρηση, κηδεμονία, όποιον όρο κι αν επιλέξουμε για να περιγράψουμε τη σχέση ασφυκτικής εξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της, το νόημα παραμένει βαρύτατο. Και ανυπόφορα μειωτικό για όσους κατοικούν αυτόν τον τόπο, τόσο τις παλαιότερες γενιές, ιδίως όσες μάτωσαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, όσο και τις νεότερες, που αναγκάζονται να αποδεχτούν ότι τα φτερά τους τσακίστηκαν πριν καν να τ’ ανοίξουν. Δίχως την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, στόχος κοινός υποτίθεται (τουλάχιστον στο επίπεδο της ρητορικής) για όλες τις κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων, ούτε την «εθνική κατάθλιψή» μας θα ψευτογιατρέψουμε ούτε τη μετανάστευση νεανικών εγκεφάλων θα ανακόψουμε. Θα παραμένουμε καθηλωμένοι στην επικράτεια που ορίζεται από το αποκαρδιωτικό δίστιχο του Γιώργου Σεφέρη: 
«Φυραίνει ο τόπος ολοένα / χωματένιο σταμνί».

Οσα συνέβησαν –εντός και εκτός Ελλάδος– μετά την κυβερνητική απόφαση να δοθεί ένα έκτακτο γλίσχρο βοήθημα στους εξουθενωμένους συνταξιούχους και να «παγώσει» προσωρινά ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού πιστοποίησαν για μία φορά ακόμα δύο τινά: Πρώτον, πως οι δανειστές, και κατεξοχήν οι ευφημιστικώς αποκαλούμενοι εταίροι, εννοούν στην απόλυτη κυριολεξία του τον όρο επιτροπεία (αν όχι και προτεκτοράτο , στην περίπτωση των Γερμανών) και απαιτούν να υλοποιείται στα πάντα, τα μικρά και τα μεγάλα, χωρίς την παραμικρή χαλάρωση. Αδιάφοροι για οτιδήποτε απορρέει από την έννοια της αλληλεγγύης, αδιάφοροι και για το γεγονός ότι η Ελλάδα ταλανίζεται οικονομικά από το προσφυγικό, εξαντλούν εις βάρος της, με αντιευρωπαϊκή και αντιδημοκρατική τιμωρητική διάθεση, όλη τους την αυστηρότητα, την οποία ξεχνούν επί χωρών είτε ισχυρότερων είτε πολιτικά συμβατών με το ευρωπαϊκό ιερατείο, ακόμα κι αν αυτές «ασεβούν» απέναντι στις ντιρεκτίβες της γερμανικής ηγεμονίας.

Το δεύτερο που πιστοποιήθηκε είναι η αδυναμία, η απροθυμία μάλλον, των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου να συνεννοηθούν έστω και για τα αυτονόητα. Απροθυμία που μορφοποιείται στις ακραίου περιεχομένου ατάκες που εξαπολύονται ένθεν κακείθεν. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να συμφωνήσουν εξαρχής (κι ας δυσαρεστούσε κάθε κόμμα τους φανατικότερούς του) ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα μιας χώρας, αν επιθυμεί να (αυτο)αναγνωρίζεται ως κράτος ακέραιο και όχι κολοβωμένο, να διανέμει στους πολίτες της που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση, και κατά τη βούλησή της, τα ποσά που αποδεδειγμένα υπερκαλύπτουν τους μνημονιακούς στόχους. Χωρίς εντυπωσιοθηρικούς αιφνιδιασμούς από τη μια πλευρά, και μιζέρια ή τραγελαφικές παλινωδίες από την άλλη.

Συνεννόηση, βεβαίως, δεν υπήρξε. Δεν την προβλέπει ο κομματικός εγωισμός, η εμμονή της εξουσίας. Και δεν δόθηκε έτσι μια κοινή, ισχυρή απάντηση στους πιστωτές πως η Ελλάδα δεν ανέχεται μια κηδεμονία πιο στυγνή και από τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο που επιβλήθηκε το 1897-1898. Τόσο μακριά, τόσο κοντά.

21/12/2016

  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

http://www.kathimerini.gr/888710/opinion/epikairothta/politikh/mia-xwra-poy-paramenei-seferikh

Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ


  Ζητούν “υποταγή” του Ευκλείδη: 
Οι δανειστές τραβούν το σχοινί και δεν ενδιαφέρονται αν σπάσει 

  Μπορεί το 2016 ο Ελληνικός προϋπολογισμός να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν ερμηνεύεται από τους δανειστές της Ελλάδος ως απόδειξη αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει ο συνάδελφος Θανάσης Κουκάκης στην ιστοσελίδα του CNN . 

Θέλοντας να καταδείξει με σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν δικαιούται να λαμβάνει καμία είδους δημοσιονομική απόφαση εάν αυτή πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση των δανειστών της, το EuroWorking Group ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να συνταχθεί από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο επιστολή που θα περιλαμβάνει ειδικές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, ως προϋπόθεση για να «ξεπαγώσει» ο ESM την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 Με την επιστολή αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και υπάρξουν αποκλίσεις λόγω των παροχών Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη, με την ίδια επιστολή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η παροχή των 617 εκατ. ευρώ της λεγόμενης 13ης σύνταξης είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφτεί πέραν του 2016. 

Στο ίδιο πνεύμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ικανοποιεί με ρητή αναφορά το αίτημα της ευρωζώνης να μην λαμβάνονται αποφάσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο εάν αυτές δεν έχουν πρώτα εγκριθεί από τους θεσμούς και πως η όποια μελλοντική υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Παρά τη ρήτρα των ισοδύναμων μέτρων και τη ρητή δέσμευση για τη μη λήψη μονομερών αποφάσεων στο μέλλον, δεν είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα το EuroWorking Group θα ξεπαγώσει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό διότι ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 Αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίσθηκαν χθες επικριτικοί για το γεγονός ότι η Ελλάδα χορήγησε παροχές σε συνταξιούχους που αυτοί δεν μπορούν να δώσουν λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν, ωστόσο αυτό το επιχείρημα είναι εν μέρει σωστό. 

Η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη το 2016 σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου αποτελέσματος, δηλαδή λαμβανομένου του ρυθμού οικονομική επέκτασης, ενώ εάν δεν ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη, μόνον η Κύπρος και η Ιρλανδία ξεπέρασαν το 2016 το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 1,09% του ΑΕΠ. 

Αξίζει να αναφερθεί πως το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του ευρώ θα διαμορφωθεί το 2016 σε 0,1% του ΑΕΠ, ήτοι θα είναι κατά 1% μικρότερο από το ελληνικό. Πιο απλά οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν προχώρησαν σε παροχές διότι δεν είχαν τα απαραίτητα πλεονάσματα και όχι διότι ήταν δημοσιονομικά φειδωλές.  

21/12/2016


 http://mignatiou.com/2016/12/i-danistes-travoun-to-schini-ke-den-endiaferonte-an-spasi-zitoun-ipotagi-tou-efklidi/