Απορίες και ερωτηματικά γύρω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη
Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή το βίντεο της δολοφονίας του Ρώσου διπλωμάτη στην Άγκυρα καθώς πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν αλλά υπονοήθηκαν. Μερικά συμπεράσματα λοιπόν με βάση τα δεδομένα που μας δίνει η εικόνα:
1) Είναι άξιο απορίας πώς στο χώρο υπάρχει μόνο ένας αστυνομικός συνοδείας (ο εκτελεστής) και δεν υπάρχει ο «καθρέφτης» του. Σε μια αποστολή μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρή καθώς φυλάσσεται ξένος διπλωμάτης που έχει και υψηλό ρίσκο (διότι είναι Ρώσος, άρα και εν δυνάμει στόχος).
2) Οι κινήσεις του αστυνομικού στο παρασκήνιο δηλώνουν νευρικότητα. Η στάση του αστυνομικού είναι πάντα πρόσωπο προς το πλήθος για να προλαβαίνει κάποια κίνηση. Ο συγκεκριμένος δεν ενδιαφερόταν (προφανώς) γι' αυτό και κοίταζε εικόνες και ό,τι άλλο... αν υπήρχε «καθρέφτης» θα το είχε αντιληφθεί.
3) Στην κίνηση του για να πυροβολήσει ο εκνευρισμός είναι έκδηλος, καθώς 9 βολές από τις 11 που βρήκαν στόχο, δηλώνουν πάθος και όχι ψυχραιμία εκτελεστή. Ο εκτελεστής θα ρίξει πιθανώς 2 ή 3 βολές και μετά θα στραφεί γύρω του για να δει αν υπάρχουν άλλοι που τον απειλούν. Ο συγκεκριμένος άδειασε γεμιστήρα πάνω στον πρέσβη και έβαλε καινούριο και μόνο τότε στράφηκε στο περιβάλλον χωρίς καν να ελέγχει, απλά φώναζε και κοίταζε προς τις κάμερες.
4) Η ερώτηση γιατί δεν επενέβη άμεσα κανείς όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί πρώτον έχει να κάνει με το νούμερο 1 που ανέφερα, άρα κανείς δεν ήταν και κοντά με όπλο. Δεύτερον, ακόμη και να ήταν κάποιος έξω από την αίθουσα και να έμπαινε στα 2 πρώτα δεύτερα δεν μπορεί να γνωρίσει αν ο εκτελεστής ήταν ζωσμένος και με εκρηκτικά, όπου μια σφαίρα μπορεί να πυροδοτούσε (στην κυριολεξία) άλλες καταστάσεις.
Ας λάβουμε υπόψιν μας όσα γνωρίζουμε:
Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του νεαρού εκτελεστή βρέθηκαν στοιχεία που τον συνδέουν τόσο με τον Γκιουλέν όσο και με την Αλ Κάιντα. Θα μου επιτραπεί να πω ότι αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο, καθώς σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δεν κουβαλάς ό,τι έχεις για να σε ενοχοποιήσει, πόσο μάλλον όταν είσαι αστυνομικός σε αποστολή και ξέρεις ότι μπορεί να τα δει κάποιος. Αυτό μάλλον «φύτεμα» μοιάζει παρά αληθινό στοιχείο.
Όσον αφορά την ασχολία των ΜΜΕ με την ταυτότητα του αστυνομικού που χρησιμοποιήθηκε για να μην περάσει από ανιχνευτή εντοπισμού μετάλλων (όπως λέει η τουρκική αστυνομία) θα πρέπει να ειπωθεί πως αυτό είναι επίσης αστείο, καθώς ο συγκεκριμένος είχε οριστεί ως συνοδός και προφανώς και θα οπλοφορούσε σε μια τέτοια συνοδεία.
Εστιάζω, επίσης, στο γεγονός πώς είναι δυνατόν ένας τόσο νέος σε ηλικία (22 ετών όπως μαθαίνουμε) πήρε μια τόσο σημαντική αποστολή, δηλαδή να συνοδεύσει ξένο διπλωμάτη σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία έχει εμφανή προβλήματα ασφαλείας (τρομοκρατικές ενέργειες και ένταση μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου). Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως συνήθως, σε όλες τις χώρες, όσοι κινούνται για να κάνουν συνοδεία ελέγχονται εξονυχιστικά για το ποιοι είναι και τι κάνουν. Αν λοιπόν ο συγκεκριμένος είχε όντως διασυνδέσεις που τον είχαν ριζοσπαστικοποιήσει, προφανώς και θα είχαν εντοπιστεί από την τουρκική Αστυνομία.
Η τελευταία πληροφορία που θα πρέπει να τονιστεί είναι πώς είχε κανονικά άδεια εκείνη την ημέρα από το αστυνομικό του καθήκον, αλλά παρόλα αυτά ζήτησε ο ίδιος (!) και του επετράπη να συνοδεύσει τον πρέσβη από την διοίκηση. Τώρα σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός δεν είχε κάποιο υψηλό βαθμό, μάλλον προκαλεί απορίες γιατί έγινε αποδεκτό το αίτημά του και μάλιστα σε καιρούς που το σύστημα της Τουρκίας δεν εμπιστεύεται εύκολα στελέχη σε σώματα των δυνάμεων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, για μένα προσωπικά, είναι προφανές πως υπάρχει πολύ μεγάλο κενό σχετικά με ό,τι έχει γίνει. Αυτό βέβαια ίσως να φαίνεται έτσι καθώς πολλά στοιχεία δεν θα δοθούν ποτέ στην δημοσιότητα (και ορθά γίνεται αυτό) ίσως επειδή, στη σφαίρα της θεωρίας, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να κρυφτούν.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως οι άντρες της συνοδείας είναι πάντα δύο ή τέσσερις.Συνήθως σε πρέσβεις είναι δύο συν ο οδηγός. Αλεξίσφαιρο δεν φοράει κανείς διπλωμάτης εκτός και αν πηγαίνει σε εμπόλεμο πεδίο. Το αναφέρω διότι πολλοί εικάζουν πως η δολοφονία είναι ψεύτικη και σημειώνουν διάφορα στοιχεία όπως η μη ύπαρξη αίματος. Το αίμα για να γεμίσει τον τόπο θέλει ώρα.Με τα ρούχα που φόραγε ο διπλωμάτης θα ήθελε πολύ ώρα κιόλας (μάλλινο αν διακρίνω σωστά) και μην ξεχνάμε πώς το συμβάν έληξε σχεδόν αμέσως (2 -3 λεπτά ) αφού τον πήρε ζωντανό το ασθενοφόρο και κατέληξε στο νοσοκομείο.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας - IISCA Sec Group
22/12/2016
http://www.huffingtonpost.gr/alexandros-niklan/-_9070_b_13786368.html?utm_hp_ref=greece