Κίνηση ματ από τη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Με μια κίνηση ματ η Λευκωσία προχωρά την διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, καθώς με τον Τρίτο Γύρο Αδειοδοτήσεων για τα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μπαίνουν στο παιγνίδι πραγματικοί κολοσσοί, με πρώτη την EXXON MOBIL που κερδίζει την άδεια για το Οικόπεδο 10. Αυτονόητη η σημασία αυτής της επιλογής καθώς ο μέχρι τώρα CEO της αμερικανικής εταιρίας, Rex Tillerson είναι ο νέος Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε τρεις εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Tillerson μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και είχαν συζητήσει τόσο για το ενδιαφέρον της EXXONMOBIL για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.
Το γεγονός πάντως ότι η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum, καθώς και η ΕΝΙ και TOTAL επιλέγονται για την έρευνα των Οικοπέδων αυτών αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο για το ενδεχόμενο να κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα στον βυθό, αλλά κυρίως αποτελούν και μια πολιτική και διπλωματική ασπίδα έναντι των απειλών του Tayyip Erdogan. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών εάν δεν προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού η εάν δεν διασφαλισθεί ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.
Το Οικόπεδο 8 το αναλαμβάνει η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει ήδη τα δικαιώματα για τα Οικόπεδα 2, 3 και 9.
Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι όμως ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, των δυο πετρελαϊκών κολοσσών της Ιταλίας και της Γαλλίας διεκδίκησε και παίρνει τα δικαιώματα για το Οικόπεδο 6 το οποίο ευθέως έχει αμφισβητήσει η Τουρκία θεωρώντας μάλιστα ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ενώ είχε επιχειρήσει να εκφοβίσει τις ξένες εταιρίες απειλώντας με μέτρα εναντίον όσων εμπλακούν στην διεκδίκηση του συγκεκριμένου Οικοπέδου.
Η απόφαση για τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότηση ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος έχει βάλει προσωπική σφραγίδα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο της προσπάθειας ,υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού και η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα από την υπουργική Επιτροπή Υδρογονανθράκων και τους γάλλους συμβούλους της εταιρίας BEICIP.
Σε ότι αφορά το Οικόπεδο 10 που θεωρείται το «φιλέτο» του διαγωνισμού η επιλογή της EXXON MOBIL και Qatar Petroleum έγινε, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» με κριτήρια το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος, την μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.
Ν. Μ.
21 Δεκεμβρίου 2016
http://www.liberal.gr/arthro/102346/amyna--diplomatia/2016/kinisi-mat-apo-ti-leukosia-gia-tis-geotriseis-stin-aoz.html
Trump picks ExxonMobil CEO Rex Tillerson to be secretary of state
Trump picks ExxonMobil CEO Rex Tillerson to be secretary of state
Oι ΗΠΑ και με «βούλα» στην κυπριακή ΑΟΖ διά του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «πήρε» ένα από τα περιζήτητα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-Είναι ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp
Της Exxon Mobil, της εταιρείας δηλαδή που έδωσε χθες η κυβέρνηση το φιλέτο οικόπεδο «10» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανέφερε η Cyprus Time σε προηγούμενο της άρθρο ηγείται ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ Ρεξ Τίλερσον. Υπευθυμίζουμε ότι τo Yπουργικό Συμβούλιο πήρε χθες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής.
Ο ισχυρός άνδρας της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας είναι ο νέος επικεφαλής του State Department.
Ο Ρεξ Τίλερσον είναι ο διάδοχος του Τζον Κέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς έκανε αποδεκτή την πρόταση του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει το κρίσιμο για όλον τον πλανήτη χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής του State Department.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, ενός κολοσσού στον τομέα των πετρελαίων, ανέλαβε την προεδρία της μεγάλης εταιρείας από το Τέξας το 2004 και σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, θεωρείται ότι διατηρεί εξαιρετικά καλές και στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η επιλογή του Ρεξ Τίλερσον έγινε μετά από αναζήτηση πολλών εβδομάδων της ομάδας «μετάβασης» που είχε συστήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός και επιχειρηματίας επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο να καλύψει ένας άνθρωπος που θα ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του απόψεις γύρω από την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η επιλογή ενός ηγετικού στελέχους μίας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Ο Ρεξ Τίλερσον είχε να ανταγωνιστεί στην ανάληψη του νευραλγικού πόστου τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα, Μιτ Ρόμνεϊ και τον πανίσχυρο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.
Ο Ρεξ Τίλερσον θα έχει άμεσο συνεργάτη του τον πρώην πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ή γραμματέα του State Department, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο οι Αμερικανοί.
Στη δε ιεραρχία, ο Τίλερσον θα είναι 4ος στη σειρά, ως αναπληρωτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν αυτό κριθεί για οποιονδήποτε λόγο απαραίτητο.
Η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία που της έδωσαν ελαφρά πιο ψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης.
Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.
22/12/2016
http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9791531