Στίβεν Χόκινγκ: Είμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή για τον πλανήτη μας
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πορεία του κόσμου μας κρούει για άλλη μια φορά ο διάσημος επιστήμονας Στήβεν Χώκινγκ , σε άρθρο του στον Guardian, με τίτλο «This is the most dangerous time for our planet» (Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τον πλανήτη μας).
Όπως γράφει ο Χόκινγκ, ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι θεωρητικοί επιφανείς επιστήμονες, θεωρούνται μέλη της παγκόσμιας «ελίτ»- και ως εκ τούτου, η πρόσφατη απόρριψη των ελίτ στην Αμερική και τη Βρετανία στοχεύει και τον ίδιο.
«Ό,τι και αν πιστεύουμε για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να απορρίψουν την συμμετοχή στην ΕΕ και για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία στα μυαλά των σχολιαστών πως επρόκειτο για μια οργισμένη κραυγή από ανθρώπους που ένιωσαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί από τους ηγέτες τους. Ήταν, όλοι φαίνονται να συμφωνούν, η στιγμή που μίλησαν οι ξεχασμένοι, βρίσκοντας τις φωνές τους για να απορρίψουν τις συμβουλές και την καθοδήγηση των ειδικών και των ελίτ παντού».
Όπως σημειώνει, ο ίδιος δεν αποτελεί εξαίρεση. «Προειδοποίησα πριν την ψηφοφορία για το Brexit πως θα έπληττε την επιστημονική έρευνα στη Βρετανία, ότι η νίκη του “leave” θα ήταν βήμα προς τα πίσω, και το εκλογικό σώμα- ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του- δεν μου έδωσε περισσότερη σημασία από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον από τους πολιτικούς ηγέτες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, celebrities, που έδωσαν την ίδια συμβουλή η οποία δεν ακολουθήθηκε στην υπόλοιπη χώρα».
Αυτό που έχει τώρα σημασία, τονίζει ο Χόκινγκ, είναι το πώς θα αντιδράσουν οι ελίτ. «Οι προβληματισμοί που υπογραμμίζουν αυτές οι ψηφοφορίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της επιτάχυνσης της τεχνολογικής αλλαγής είναι απόλυτα κατανοητοί. Η αυτοματοποίηση των εργοστασίων έχει ήδη αποδεκατίσει θέσεις εργασίας στον παραδοσιακό κατασκευαστικό τομέα, και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να επεκτείνει αυτή την καταστροφή θέσεων εργασίας βαθιά στις μεσαίες τάξεις».
Αυτό, συνεχίζει, θα επιταχύνει την ήδη αυξανόμενη οικονομική ανισότητα ανά τον κόσμο. «Το Ίντερνετ και οι πλατφόρμες που καθιστά δυνατές επιτρέπουν σε πολύ μικρές ομάδες ατόμων να βγάλουν τεράστια κέρδη, μισθώνοντας ελάχιστα άτομα. Αυτό είναι αναπόφευκτο, είναι η πρόοδος, αλλά είναι επίσης κοινωνικά καταστροφικό».
«Πρέπει να το βάλουμε αυτό δίπλα στην οικονομική κρίση, που έκανε τον κόσμο να καταλάβει πως πολύ μικρός αριθμός ατόμων που εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα μπορούν να λαμβάνουν τεράστιες αμοιβές και ότι οι υπόλοιποι από εμάς...πληρώνουν τον λογαριασμό όταν η απληστία τους μας στέλνει σε λάθος δρόμο. Οπότε, ζούμε σε έναν κόσμο διευρυνόμενης, όχι περιοριζόμενης, οικονομικής ανισότητας, στην οποία πολλοί βλέπουν ότι απλά το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και τη δυνατότητά τους να βγάλουν τα προς το ζην, να εξανεμίζονται. Δεν είναι έκπληξη το ότι αναζητούν “new deal”, που ο Τραμπ και το Brexit φάνηκαν να αντιπροσωπεύουν».
Επίσης, όπως σημειώνει, πλέον η φύση και η έκταση αυτής της ανισότητας είναι πολύ πιο ορατή- και αργά ή γρήγορα (δεδομένης της εξάπλωσης του Ίντερνετ και της τεχνολογίας) σχεδόν όλοι στον , όλο και πιο πυκνοκατοικημένο, πλανήτη μας θα είναι ανίκανοι να ξεφύγουν από αυτή την ανισότητα. Οι φτωχοί των αγροτικών περιοχών πηγαίνουν στις πόλεις, σε παραγκουπόλεις, ωθούμενοι από την ελπίδα, γράφει ο Χόκινγκ, συμπληρώνοντας πως «συχνά, όταν βλέπουν πως η νιρβάνα του Instagram δεν υπάρχει εκεί, την αναζητούν πέρα από τη θάλασσα...αυτοί οι μετανάστες με τη σειρά τους επιβαρύνουν περισσότερο τις υποδομές και τις οικονομίες των χωρών στις οποίες καταφθάνουν, υπονομεύοντας την ανοχή και τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό».
Ο διάσημος επιστήμονας τονίζει πως, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. «Αντιμετωπίζουμε τεράστιες περιβαλλοντικές αλλαγές: Κλιματική αλλαγή, παραγωγή τροφής, υπερπληθυσμό, αποδεκατισμό των άλλων ειδών, επιδημίες, οξύνιση των ωκεανών. Μαζί, μας θυμίζουν πως βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τεχνολογία να καταστρέψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, αλλά δεν έχουμε αναπτύξει την τεχνολογία για να αποδράσουμε από αυτόν. Ίσως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια να έχουμε ιδρύσει ανθρώπινες αποικίες στα άστρα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο έναν πλανήτη, και πρέπει να συνεργαστούμε για να τον προστατέψουμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ρίξουμε τα τείχη εντός και εκτός των εθνών, όχι να σηκώσουμε καινούρια. Αν είναι να έχουμε κάποια ελπίδα να το κάνουμε αυτό, οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει, και αποτυγχάνουν για τους πολλούς. Με πόρους που προστατεύονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ό,τι τώρα. Με όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και ολόκληρες βιομηχανίες να εξαφανίζονται, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εκπαιδευτούν/ μορφωθούν ξανά για έναν νέο κόσμο και να τους στηρίξουμε κανονικά ενώ το κάνουν αυτό. Αν οι κοινωνίες και οι οικονομίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπάρχοντα επίπεδα μετανάστευσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος τα εκατομμύρια που μεταναστεύουν να πειστούν να αναζητήσουν το μέλλον τους στις πατρίδες τους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είμαι αισιόδοξος για το είδος μου- αλλά θα χρειαστεί οι ελίτ, από το Λονδίνο στο Χάρβαρντ και από το Κέμπριτζ στο Χόλιγουντ, να πάρουν μαθήματα από το περασμένο έτος. Να αποκτήσουν, πάνω από όλα, ένα επίπεδο ταπεινότητας».
02/12/2016
http://www.huffingtonpost.gr/2016/12/02/eidhseis-diethnes-stephen-hawking-epikindynh-stigmh_n_13371622.html?utm_hp_ref=greece