Χρονιά - τρόμου για τον Τουρισμό της Τουρκίας



Ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαεπτά χρόνων χαρακτηρίζεται η φετινή για τον Τουρισμό της Τουρκίας.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την Ένωση Ξενοδόχων της γειτονικής χώρας μαρτυρούν μια σεζόν τρόμου: το μέσο ποσοστό πληρότητας στα τουρκικά ξενοδοχεία υποχώρησε κατά 50,4% τους πρώτους δέκα μήνες του 2016, τα μέσα έσοδα ανά δωμάτιο κατά 42% (στα 99,3 ευρώ από 121,1 ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι), το ποσοστό πληρότητας σε πολλές μονάδες- ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς- μετά βίας έφτασε το 30% (μόνο στην Κωνσταντινούπολη  το ποσοστό πληρότητας μειώθηκε πάνω από 25%), ενώ τουρκικά ξενοδοχεία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 40%, ορισμένα έκλεισαν για τον χειμώνα ενώ άλλα αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους. 

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις αφίξεις είναι απογοητευτικές: για το σύνολο του 2016 υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν το 40%, που σε επίπεδο επισκεπτών το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 10 εκατ. τουριστών.

Το πραξικόπημα του Ιουλίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η κρίση στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία και το ταξιδιωτικό εμπάργκο που ακολούθησε ήταν κάτι περισσότερο από αρκετά για να οδηγήσουν την τουριστική κίνηση της Τουρκίας στο... χείλος του γκρεμού. Η καθίζηση των τουρκικών τουριστικών πακέτων δεν σταμάτησε ούτε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, μόλις 3,18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα τον Αύγουστο, δηλαδή 38% λιγότεροι σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο. Τον Ιούλιο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 36,72%, όμως η μεγαλύτερη μείωση φέτος καταγράφηκε τον Ιούνιο, με 40,86% λιγότερους επισκέπτες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς.

Η πτώση στις βασικές αγορές για την Τουρκία είναι εξίσου μεγάλη. Επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς κάνουν λόγο για μείωση κατά 40% των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά, όμως το "θανάσιμο” χτύπημα ήρθε από τους Ρώσους τουρίστες που τα τελευταία χρόνια γέμιζαν ασφυκτικά τα τουρκικά παράλια. 

Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που επισκέφτηκαν στην Τουρκία μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο τον Οκτώβριο και αυτή ήταν η μικρότερη μείωση των τελευταίων επτά μηνών λόγω της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Εξίσου σημαντική ήταν η μείωση και στο κομμάτι της κρουαζιέρας, όπου μεγάλοι όμιλοι επανασχεδίασαν το φετινό τους πρόγραμμα, βγάζοντας εκτός τις επισκέψεις σε τουρκικά λιμάνια, υπό το φόβο μιας νέας επίθεσης. 

Σε μια προσπάθεια ο τουριστικός κλάδος να βγει από το φετινό εφιάλτη, το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να συνεχίσει και το 2017 την επιδότηση ύψους έξι χιλ. δολαρίων ανά πτήση τσάρτερ, με επέκταση του προγράμματος σε περισσότερα αεροδρόμια της Τουρκίας, ενώ στο επίκεντρο τίθενται άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη του τουριστικού τομέα. 

Στελέχη της ελληνικής τουριστικής αγοράς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, μετρώντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πτώση της κίνησης στην Τουρκία στον ελληνικό Τουρισμό. Το σίγουρο είναι πως φέτος οι ελληνικοί προορισμοί, παρά τις μειώσεις στις τιμές των πακέτων, δεν κατάφεραν να καρπωθούν τις τουρκικές απώλειες, κυρίως λόγω χαμηλών αντανακλαστικών από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, αλλά και εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης του τουριστικού πακέτου που το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό, με την Ισπανία και την Κύπρο να κερδίζουν τους χαμένους τουρίστες της γειτονικής χώρας. 

Παράγοντες του χώρου κάνουν πλέον λόγο για μια τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει τη ρελάνς το 2017, αποκτώντας μερίδια από την τουρκική αγορά, ειδικά σε Γερμανούς τουρίστες. Από την άλλη όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν δυνατό "comeback” της Τουρκίας τη χρονιά που έρχεται για να κερδίσει το χαμένο έδαφος, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη για την Ελλάδα την προσέλκυση νέων τουριστών.

9/12/2016
Βασιλική Κουρλιμπίνη

http://www.capital.gr/epikairotita/3175744/xronia-tromou-gia-ton-tourismo-tis-tourkias