O Βόλφι: Σκοτεινός ιππότης ή πονηρός Βαλκάνιος πολιτικός;
Εχει πληθύνει τον τελευταίο καιρό, ιδίως με την αστοχία -το λέμε ευγενικά- των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου-3 (που προσδοκούμε να γίνει Μνημόνιο 3,5 χωρίς πολλήν αναταραχή), η μερίδα Ελλήνων που βλέπουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάπως σαν Τεύτονα ιππότη, σκοτεινό και απειλητικό όπως από ταινία του Άϊζεντστάιν.
Ότι δηλαδή απ' εκείνον εξαρτάται το αύριο -της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας, πιθανόν και της Ευρώπης.
Ότι αυτός είναι ο τιμωρός εκείνος που μοιράζει ποινές ώστε να πειθαρχηθεί το τσούρμο σε περίεργες χώρες όπως η Ελλάδα, εκείνος που βάζει τον πήχη της λιτότητας στο διηνεκές για τους άλλους περίεργους του Ευρωπαϊκού Νότου, το Club Med όπως με άκρα περιφρόνηση αναφέρονται οι Γερμανοί στους «εταίρους» τους με Μεσογειακές ακτές (άντε και οι Πορτογάλοι παραπέρα).
Ότι αυτός ετάζει καρδίας και νεφρούς όσον αφορά το ορθό και πρέπον στην Ευρωζώνη που εν ανάγκη ταπεινώνει ακόμη και το ΔΝΤ άμα χρειαστεί...
Κυρίως, βέβαια αυτός καθορίζει σαν κριτής τελικής άφεσης ή καταδίκης αν «κάποιος» θα μείνει στην Ευρωζώνη, ή αν θα ξεκουμπιστεί με ένα δωράκι (το γνωρίζει και τα μαρτυρεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος, διαφορετικά αλλά όμοια εν τέλει ο Γιάνης - με ένα «ν», φυσικά - Βαρουφάκης μας).
Σύμφωνοι έως εδώ; Όχι! Θα μας επιτρέψει ο αναγνώστης να του γνωρίσουμε τον Σόιμπλε - ο οποίος, όταν κάποτε ένας ομόλογός του στο Eurogroup απετόλμησε να τον προσφωνήσει με το υποκοριστικό του «Βόλφι», όπως συμβαίνει τακτικά στις μαζώξεις των ισχυρών του κόσμου, ενοχλήθηκε τόσο που το ξέκοψε ότι τέτοια δεν περνούν με τίποτε σ' αυτόν - ως πονηρό Βαλκάνιο πολιτικό.
Τι τολμήσαμε να πούμε! («ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων» που θάλεγε και ο τραγικός). Εννοούμε ότι ο σκοτεινός Τεύτονας ιππότης συμπεριφέρεται με την κοντόφθαλμη, εγωκεντρική, μικρομέγαλη λογική που συνήθως συνδυάζει κανείς με την μικροπολιτική του Νότου.
Που ένα σκέφτεται: να κερδηθούν οι αμέσως επόμενες εκλογές, οι δικές μας (οι εντελώς δικές μας εκλογές - κι ας χαθεί ο,τιδήποτε μετά, αφού εγώ εκλεγώ, ιδίως αν οι χαμένοι είναι «άλλοι».
Νομικός την κατάρτιση, αρχικά εφοριακός (εξηγεί πολλά) και διοικητικός δικαστής, ύστερα δικηγόρος (οικονομικά έχει «εκ πείρας κτηθείσης εν τω στρατεύματι» που λένε), οπαδός του Πολέμου του Κόλπου αλλά και του Γκουαντάναμο (καλά...) εκλέγεται από το 1972 στο Bundestag.
Προσέξτε την βαριά λεπτομέρεια: στο Γερμανικό σύστημα της Zweitstimme, που γνωρίζει εκλεγόμενος με λίστα και με απευθείας εκλογή, κερδίζει παραδοσιακά την έδρα του απευθείας.
Ε, σ' αυτήν την πολυπόθητη έδρα στην Βάδη-Βυρττεμβέργη όπου τιμάται με πολύ περισσότερες ψήφους απ' ότι το κόμμα του - η CDU - δεν δέχεται να διακυβευθεί τίποτε. Θέλουν οι ψηφοφόροι κεραυνούς κατά των Νοτίων, κατάρες κατά της Ελλάδας;
Κεραυνούς και κατάρες θα έχουν! Θέλουν στο εσωτερικό της CDU και στο «αδελφό κόμμα» CSU/της Βαυαρίαας δεξιότερη ακόμη πολιτική, ακόμη-ακόμη και παραδειγματισμό με πνίξιμο της Ελλάδας; Θα το έχουν! (Έτσι, ανεβαίνουν εσωκομματικά και οι μετοχές του, εις βάρος της Άνγκελα Μέρκελ - που θεωρεί/αισθάνεται ότι του «έκλεψε» την ηγεσία του κόμματος).
Δεν θα σας ακούγεται σαν πονηρός Βαλκάνιος πολιτικός; Α, ναι, θέλει και «νάχει δίκιο»: είχε ανέκαθεν εμπνευστεί μια μικρή Ευρωζώνη, στην ουσία μια διευρυμένη ζώνη μάρκου «of the willing and able».
Εδώ, Ελλάδες και Ιταλίες δεν χωρούν. Ίσως και Γαλλίες. «Ευκαιρίας δοθείσης» λοιπόν, πετυχαίνουμε και τον αρχικό σκοπό μας.
Πάντα εν ονόματι των κανόνων του δικαίου: Fiat justitia, pereat mundus.
Όσοι ινδαλματοποιούν Σόιμπλε, ας τα συνειδητοποιηθούν αυτά...
14/12/2016
Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-bolfi-skoteinos-ippotis-i-poniros-balkanios-politikos
Σκίτσο του Γ.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ
Σκληραίνει τη στάση του ο Σόιμπλε:
Να εξεταστεί αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα
«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»
Την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συνδέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα ζήτησε να αξιολογηθούν οι παροχές στους συνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά του ανατ. Αιγαίου.
Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke η γερμανική κυβέρνηση θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σήμερα Τετάρτη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.
Η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ
Σε γραπτή του απάντηση εξάλλου προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.
«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».
Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».
14/12/2016
http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/soimple_zitisame_na_aksiologithoun_oi_eksaggelies_tsipra-64757678/
Τα παραμύθια, ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Τόμσεν
Aν κανείς διάβαζε μερίδα του Τύπου που αναφερόταν σε σύγκρουση του Βερολίνου με το ΔΝΤ και άλλα τέτοια βαρύγδουπα και δεν είχε εικόνα για τις σχέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του στελέχους του ΔΝΤ, πιθανόν θα τα πίστευε.
Όμως, δεν είναι έτσι.
Οι σχέσεις των γραφειοκρατών της Κομισιόν και του ΔΝΤ δεν είναι πράγματι καλές. Οι κατηγορίες των πρώτων για τις προβλέψεις των δεύτερων που δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν, όπως διατείνονται, είναι ευρύτερα πλέον γνωστές.
Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τις σχέσεις των Σόιμπλε και Τόμσεν. Αν ισχύει κάτι, είναι πως ούτε ο κ. Σόιμπλε έχει σε μεγάλη εκτίμηση την Κομισιόν.
Οι δύο τους μπορεί να διαφωνούν σε κάποια θέματα, π.χ. τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι διαφωνίες δεν είναι αυτές που υπονοούν τα δημοσιεύματα.
Αυτό φαίνεται στο χθεσινό κοινό άρθρο των κ.κ. Όμπστφελντ και Τόμσον.
Οι τελευταίοι κατηγορούν πρακτικά την Αθήνα ότι συμφώνησε με τους Ευρωπαίους δανειστές για μεγαλύτερη λιτότητα και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, δεν κάνουν αναφορά στον κ. Σόιμπλε που τα απαιτούσε και τα απαιτεί για μια δεκαετία, ούτε στην απροθυμία του Βερολίνου να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
Αντίθετα, δείχνουν κατανόηση για την αδυναμία των Ευρωπαίων δανειστών να δώσουν την επιπρόσθετη ελάφρυνση, παραθέτοντας τους λόγους..
14/12/2016
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/article-blog-strathgikos-analyths/1502182/ta-paramythia-o-k-soimple-kai-o-ktomsen.html