Apache: Το «κυνήγι» αρμάτων με τα επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ



Παρά το γεγονός ότι το Longbow Apache παραμένει ένας από τους πλέον εξελιγμένους τύπους ελικοπτέρου που πετάει σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, η αποστολή του είναι πάρα πολύ απλή.. Είναι μια πολεμική μηχανή σχεδιασμένη να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στον αντίπαλο. Μεταφέρει τρομακτική ισχύ πυρός σε μια μικρή και ευέλικτη πλατφόρμα, η οποία είναι τεχνολογικά προηγμένη και ικανή να ανταποκριθεί στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις στο πεδίο της μάχης! 

Βασική προϋπόθεση όμως για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός Τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων Apache είναι η εντατική και πλήρης εκπαίδευση σε όλο το φάσμα των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα πληρώματα σε περίοδο επιχειρήσεων. 

Για το λόγο αυτό η διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά αλλά και η συνδυασμένη δράση μεγάλων σχηματισμών δεν πραγματοποιείται περιστασιακά αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα βάση ειδικού προγράμματος εκπαιδεύσεως όπως απεικονίζεται και σε σχετικό βίντεο που αποδέσμευσε σήμερα το ΓΕΣ.





Οπλικά συστήματα

Η νέα γενιά των Apache το ΑΗ-64D και AH-64D Longbow καθορίζει νέα στάνταρ, με την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας, την εξελιγμένη σχεδιαστική αντίληψη του cockpit, με προηγμένους αισθητήρες, ψηφιακής επικοινωνίας και οπλικά συστήματα «Fire and Forget» ώστε να αντιμετωπίσει με αξιώσεις το σύγχρονο πεδίο μάχης. 

Ο σταθερός οπλισμός αποτελείται από ένα μονόκαννο πυροβόλο Μ230 Chain Gun των 30 χιλ. τοποθετημένο κάτω από το θάλαμο διακυβέρνησης με ρυθμό βολής 625 βλήματα το λεπτό και συνολικό απόθεμα 1.200 βλημάτων.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρουκέτες των 2,75in και οι γνωστοί AGM-114 F και Κ με κεφαλή ημι-ενεργού καθοδήγησης μέσω λέιζερ. Σημειώνεται ότι Αεροπορία Στρατού αναμένει και τον εξοπλισμό της με το πιο προηγμένο AGM-114 Longbow Hellfire II το οποίο διαφοροποιείται από τους προγόνους του κατά το ότι διαθέτει κεφαλή ενεργού αναζήτησης χιλιοστομετρικού κύματος με στοιχεία βολής που τροφοδοτούνται από το ραντάρ FCR πριν από τη βολή.

Επίσης έχει ενσωματωθεί ικανότητα καταστολής ηλεκτροοπτικών αντιμέτρων που πιθανώς να χρησιμοποιούνται από αντίπαλα άρματα μάχης. Η εμβέλεια όλων των εκδόσεων τo Ηellfire φτάνει τα 8-12 χιλιόμετρα και εντός του φακέλου εμπλοκής περιλαμβάνονται και κινούμενοι στόχοι μέχρι 20 μοίρες από την ευθεία βολής σε αποστάσεις μέχρι 1.000 μέτρα.

Θωράκιση

Η άτρακτος του Apache είναι κατασκευασμένη από υψηλής αντοχής κράματα αλουμινίου, ενσωματωμένη θωράκιση, ενώ είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωτική προστασία από βλήματα των 12,7 χιλιοστών. Σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι θύλακες των κινητήρων και των ηλεκτρονικών υπάρχει θωράκιση έναντι βλημάτων έως και των 23 χιλιοστών, ενώ και τα πτερύγια του κύριου στροφείου είναι σε θέση να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και μετά από την διάτρηση τους από βλήματα του ιδίου διαμετρήματος.

Αποστολές

Υπάρχουν πολύ λίγα μέσα του εχθρού που δεν φοβούνται την καταστρεπτική ικανότητα των Apache στο πεδίο της μάχης. Η πιο συνηθισμένη αποστολή για τα “Delta” είναι η διείσδυση για έρευνα και καταστροφή (S&D) και κρούση (Strike). Η πρωταρχική αποστολή που σχεδιάστηκε το Longbow Apache ήταν η καταστροφή αρμάτων μάχης αλλά οι δυνατότητες του ξεπερνάνε πλέον κατά πολύ αυτό το ρόλο. Η τακτική απόκρυψης και αστραπιαίας εμφάνισης (Pop Up) για εξαπόλυση των όπλων του, το καθιστά το πιο θανάσιμο τακτικό οπλικό σύστημα που εμφανίστηκε ποτέ στο πεδίο της μάχης! Ως φύλακας –συνοδός μεταφορικών ελικοπτέρων είναι αξεπέραστο. Ένα ζευγάρι Chinook ή Huey που συνοδεύεται από ζεύγος Apache είναι όσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι ένας σχηματισμός ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης..

Τα προηγμένα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού εισήγαγαν λοιπόν εξελιγμένες ικανότητες μάχης με ψηφιακή διασύνδεση ενώ ο όγκος πυρός που μπορούν να παραθέσουν είναι ιδιαίτερα ισχυρός απέναντι σε εχθρικές δυνάμεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών μέρα και νύχτα. 
Για το λόγο αυτό θεωρούνται πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ολοκληρώνοντας θα παραθέσουμε επί λέξει όσα μας είχε αναφέρει στο πριν από λίγα χρόνια ένας έμπειρος χειριστής του 2ου ΤΕΕΠ, για τις ιδιαιτερότητες της αποστολής των επιθετικών ελικοπτέρων:

«Η διαφορά της Αεροπορίας Στρατού με την Πολεμική Αεροπορία είναι ότι οι χειριστές «τρώνε τσιμέντο» αλλά εμείς θα «φάμε και χώμα»! Είμαστε στο πεδίο της μάχης, σε σκηνές με ζέστη κρύο, βροχή και λάσπη. Είμαστε αεροπόροι αλλά και στρατιώτες. Κρυβόμαστε, σχεδιάζουμε με την υποστήριξη επίγειου σχηματισμού για Διοικητική μέριμνα και περιμένουμε την εντολή. Μόλις τη λάβουμε, απογειωνόμαστε και πετάμε στον Έβρο και το Αιγαίο μέρα και νύχτα. Εφόσον απειληθεί Εθνικό έδαφος θα επέμβουμε. Αυτή είναι η αποστολή μας και γι αυτό αγοράστηκαν αυτά τα ελικόπτερα. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της αποστολής μας και υπάρχει αισιοδοξία, ηθικό και θέληση ώστε να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο που είναι η αξιοποίηση του μέσου που λέγεται Longbow Apache. Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε χειριστές επιθετικών ελικοπτέρων. Η πατρίδα μας τα έδωσε να μάθουμε να τα πετάμε και να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η πατρίδα μας τιμάει με τη θέση που μας έδωσε. Γι αυτό και ο ελληνικός λαός που τα πλήρωσε από το υστέρημα του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι κόποι του δεν πάνε χαμένοι αφού εδώ χτίζουμε σήμερα μια ισχυρή δύναμη αποτροπής». 

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

http://www.onalert.gr/stories/Apache-to-kunigi-armaton-me-ta-epihtetika-elikoptera-tis-aeroporias-stratou/53850


17.01.2017