Οι Οκτώ και η ελληνική Δικαιοσύνη.

   Οι Οκτώ και η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η δίκη των «οκτώ»: Τα τείχη άντεξαν.

Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Άγκυρα.



Δεν δίνεται συχνά στην Ελλάδα η ευκαιρία να δείξει στον κόσμο την αξία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και των άλλων δημοκρατικών θεσμών, να τιμήσει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χθες, όμως, και παρά τους κινδύνους στους οποίους η χώρα μπορεί να εκτεθεί, ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα για την έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που η Αγκυρα κατηγορεί ως προδότες, ως επίδοξους πραξικοπηματίες. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, όπως έδειξε η πορεία της υπόθεσης από τις 16 Ιουλίου, οπότε οι οκτώ έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο· αλλά από τη στιγμή που η επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της Δικαιοσύνης και εναντίον του κράτους δικαίου έλαβε διαστάσεις πογκρόμ, οι Ελληνες δικαστές στην ουσία δεν είχαν άλλη επιλογή. Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας εκθέτει τη χώρα μας σε απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά η έκδοση των «οκτώ» θα αποτελούσε ανεξίτηλο στίγμα σε ένα λαό που τα μόνα που του έχουν απομείνει μέσα στην ατελείωτη κρίση και την υποτίμηση της περιουσίας και του ονόματός του είναι η περηφάνια και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Την εποχή που σαρώνει ο πολιτικός καιροσκοπισμός –στην Ελλάδα, στη Βρετανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες– η ετυμηγορία των Ελλήνων δικαστών προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δείχνει την ανεξαρτησία και το θάρρος που απαιτούνται για τη θωράκιση της Δημοκρατίας. Παντού. Στη Βρετανία, δικαστές που έκριναν ότι η υπόθεση του Brexit έπρεπε να κριθεί από το Κοινοβούλιο κατηγορήθηκαν από οπαδούς της εξόδου από την Ε.Ε., και από τουλάχιστον μια εφημερίδα, ως «εχθροί του λαού». Στις ΗΠΑ, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε σε άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να επιβάλει τη δική του εκδοχή για την πραγματικότητα. Μπορούμε να φανταστούμε πώς ο κ. Τραμπ θα αντιδράσει σε δικαστικές αποφάσεις που δεν θα του αρέσουν. Σε όλο τον κόσμο, δικαστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στη μάχη μεταξύ Δικαιοσύνης και χάους.

Οταν η θέληση των ισχυρών τείνει να επικρατήσει παντού, η απόφαση των Ελλήνων δικαστών προκαλεί σεβασμό γι’ αυτούς και είναι αιτία περηφάνιας. Οσο πιο οργισμένη η αντίδραση της Αγκυρας, τόσο πιο σημαντική η χθεσινή ετυμηγορία. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιμένουμε στα αυτονόητα – ότι το ζήτημα δεν είναι εάν συμπαθούμε ή συμφωνούμε με αυτούς που η Τουρκία κατηγορεί, αλλά εάν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη χώρα τους, εάν θα κινδυνεύσουν οι ζωές τους. Η Δικαιοσύνη στην Τουρκία σήμερα ελέγχεται από την κυβέρνηση – και η κυβέρνηση σκέφτεται να θεσπίσει τη θανατική ποινή για τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Οι Ελληνες δικαστές εκπλήρωσαν το χρέος τους να κρίνουν χωρίς να λογαριάσουν τις πολιτικές επιπτώσεις των αποφάσεών τους.

Η έκδοση των οκτώ θα έπληττε όχι μόνον το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και την ίδια την ιδέα της Δικαιοσύνης. Θα στιγμάτιζε όλους τους Ελληνες, των οποίων οι μύθοι, η λογοτεχνία, η Ιστορία αποτελούνται από γενναίες αποφάσεις και ενίοτε απέλπιδες πράξεις κατά του «δίκαιου» του ισχυρού. Η χθεσινή απόφαση ίσως αποδειχθεί επιζήμια στο άμεσο μέλλον, αλλά μέσα στον ζόφο της εποχής, είναι ανάσα και ανάταση για μια στιγμή σε αυτή την ανηφόρα δίχως τέλος.

 ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
27/1/2017

http://www.kathimerini.gr/893649/opinion/epikairothta/politikh/oi-oktw-kai-h-ellhnikh-dikaiosynh



Η δίκη των «οκτώ»: Τα τείχη άντεξαν

Η θριαμβευτική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων ικετών αξιωματικών αποτελεί μια σπουδαία στιγμή στην πρόσφατη ιστορία μας, που ξεπερνά κατά πολύ την ίδια την υπόθεση. Διόλου δεν υποτιμώ ότι με την απόφαση σώθηκαν οκτώ συνάνθρωποί μας από τη φρικτή τύχη που τους επεφύλασσε ένα καθεστώς που διολισθαίνει ολοταχώς στην απόλυτη τυραννία. 

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του: ήδη έξι μήνες πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου ανακοίνωσε ότι το μοντέλο του Συντάγματος που θέλει να εφαρμόσει στην Τουρκία, την άνοιξη, είναι αυτό της Γερμανίας του 1933, δηλαδή του Χίτλερ.

Γι᾽ αυτό λοιπόν, ως αντίλογος ακριβώς σε ένα τέτοιου τύπου καθεστώς, η απόφαση του Άρειου Πάγου μας αντιπροσωπεύει κάτι πολύ πέρα από τη σωτηρία οκτώ ανθρώπων. Είναι η περήφανη φωνή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που εκφράστηκε με ιδανικό τρόπο, δηλαδή μέσα από τον ανώτατο θεσμό της Δικαιοσύνης της, καθαρά, ισχυρά, γενναία.

Σε ένα από τα αποσπάσματα που επιζούν από το έργο του Ηράκλειτου διαβάζουμε πως ο “δήμος”, που σήμερα θα τον μεταφράζαμε ως ένα συνδυασμό των δυο λέξεων, “πολιτεία” και “πολίτες”, πρέπει να πολεμάει για το νόμο όπως πολεμάει για τα τείχη του.

Τα τείχη μιας σύγχρονης πολιτείας είναι οι θεσμοί της, με πρώτο ανάμεσά τους το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπέρ αυτών πολέμησε ο Άρειος Πάγος, υπερασπιζόμενους μια δημοκρατική νομική παράδοση, ελληνική και ευρωπαϊκή.

Η στιγμή, σήμερα το πρωί, όπου η πρόεδρος μιας από τις συνθέσεις που έκριναν την υπόθεση ζήτησε από τους τούρκους αξιωματικούς να σηκωθούν όρθιοι για να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου, είχε κάτι συνάμα συγκινητικό και μεγαλόπρεπο, κάτι από την ιερότητα της τελετουργίας. Τα λόγια της προέδρου, καθώς τα ξαναδιαβάζω, μου ηχούν σα να έρχονται από κορυφαία χορού αρχαίας τραγωδίας, της υπέρτατης μορφής τέχνης που γέννησε η δημοκρατία. Είναι ετούτα: «H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων τους, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Μέσα σε αυτή τη φράση, ντυμένη με την επίσημη γλώσσα της Δικαιοσύνης, ακούω να αντηχούν μουσικά χιλιετίες ελληνικού πολιτισμού, και αιώνες ευρωπαϊκού.

Είχα γράψει πριν ακριβώς ένα μήνα ένα άρθρο σε αυτές τις σελίδες με τίτλο “Οκτώ ψυχές αφημένες σε ελληνικές συνειδήσεις”. Σε αυτό εννοούσα, συγκεκριμένα, τις συνειδήσεις των δικαστών μας. Γιατί, όντας αρκετά έμπειρος από τη ζωή, ήξερα πως ό,τι και να λέμε και ό,τι και να κάνουμε κάποιοι καλοπροαίρετοι άνθρωποι για την υποστήριξη των οκτώ ικετών,  κι όποιες κρυφές συναλλαγές και να γίνονται, εντός ή εκτός της χώρας, όποιες πιέσεις και να ασκούνται για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, την απόφαση για τους οκτώ ικέτες θα την πάρουν τελικά δεκαπέντε άνθρωποι. Δεκαπέντε αρεοπαγίτες που έχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Το αν θα γίνονταν επίορκοι ή όχι ήταν η πρόκληση που επέτρεπε η ελευθερία τους.

Στην τελευταία σκηνή της «Ορέστειας» του Αισχύλου,  που εκτυλίσσεται στον αρχαίο Άρειο Πάγο, υπάρχει ισοψηφία για το αν θα δοθεί άσυλο στον Ορέστη. Κι έτσι αναγκάζεται να ψηφίσει και η προστάτιδα θεά της πόλης, η Αθηνά, για να παρθεί η τελική απόφαση, υπέρ του ικέτη.

Η απόφαση του σύγχρονου ´Αρειου Πάγου μας, αντίθετα, βασίστηκε μόνο σε ανθρώπινη βούληση. Οι δικαστές την ανέλαβαν θαρραλέα γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο αυτό που έκαναν.

Δε μιλώ μόνο για απόπειρες ευθέων παρεμβάσεων στη βούλησή τους, μιλώ και για το ονομαζόμενο «εθνικό συμφέρον» όταν παρουσιάζεται ως ανωτέρα βία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να κάμψει, εναντίον του νόμου, ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο δε συνέβη τελικά. Οι συνειδήσεις των δικαστών μας, στις οποίες είχαν αφεθεί οι οκτώ ψυχές, αντιστάθηκαν. Τήρησαν το Σύνταγμα και τους νόμους. Γι αυτό και πιστεύω ότι στους αρεοπαγίτες ανήκει το μέγιστο μέρος του επαίνου για τη σημερινή νίκη της δημοκρατικής Ελλάδας. Αυτοί, στο κάτω-κάτω, έβαλαν τις υπογραφές τους στην απόφαση.

Αλλά δε μπορώ να αγνοήσω και τη συμβολή του μεγάλου κοινωνικού κύματος που σηκώθηκε εδώ και ενάμιση μήνα, μόλις φάνηκε ότι ο οκτώ ικέτες κινδυνεύουν να εκδοθούν, και μπήκε δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, πάντα με ειρηνικά και νόμιμα μέσα, αλλά με λόγο ξεκάθαρο, είτε στις εφημερίδες, είτε στο ραδιόφωνο, είτε σε ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις συνάξεις και στις παρέες, για να θυμίσει στους πάντες, στην κυβέρνηση, στην Ευρώπη, αλλά και στους δικαστές, ότι ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική και ελεύθερη. Αν οι αρεοπαγίτες ήταν οι κορυφαίοι, το κοινωνικό κύμα ήταν ο χορός. Αν οι αρεοπαγίτες, μίλησαν για την πολιτεία, το κοινωνικό κύμα μίλησε για τους πολίτες, που αυτά τα δυο μαζί συγκροτούν τον «δήμο». Όλοι μαζί πολεμήσαμε για το νόμο, όπως θα πολεμούσαμε για τα τείχη. Και με τον κοινό αγώνα, νικήσαμε.

Τα τείχη άντεξαν.

Μακάρι αυτή η πρώτη νίκη να μάς γίνει παράδειγμα, στις ελληνίδες και τους έλληνες, για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε υψηλόφρονες και γενναίοι, όταν πιστεύουμε στον καλύτερο εαυτό μας.

 26.01.2017  
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

http://www.kathimerini.gr/893515/article/epikairothta/politikh/h-dikh-twn-oktw-ta-teixh-ante3an





Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Άγκυρα


Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές της προς την Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.  
Το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες. 
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήρθε χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για  «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μάλιστα ανέφερε «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».


Παράλληλα, υποστήριζε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Αμέσως μετά η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.
Η αντίδραση του Ερντογάν
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι «θα λύσει» το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέσα σε 15 με 20 μέρες από την ημέρα του πραξικοπήματος.
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ το επόμενο απόγευμα μετά το πραξικόπημα, τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία, γι' αυτό αυτοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Επίσης υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δέχτηκαν τέλος το επιχείρημα ότι έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.
Η απάντηση της Ελλάδας
«Είμαστε κράτος δικαίου» και «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές», σχολίασε σε μια πρώτη αντίδραση το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα»
«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», κατέληξαν.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ,  Κωνσταντίνου Λουζιώτη, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι.
27/1/2017
http://tvxs.gr/news/kosmos/me-akyrosi-tis-symfonias-gia-prosfygiko-apeilei-i-agkyra


        V I D E O        
Η Ελένη Καλογεροπούλου και ο Σάββας Καλεντερίδης για τον αντίκτυπο της απόφασης του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εκπομπή "Live News" με τον Νίκο Ευαγγελάτο (Εtv, 27/1/2017)