Το σκληρό μήνυμα Σόιμπλε και το δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης.


Ο Σόιμπλε ταυτόχρονα με το ΔΝΤ θέτει και πάλι το πλαίσιο των προϋποθέσεων για να κλείσει η αξιολόγηση, μεταξύ "Σκύλλας και Χάρυβδης". Η "εναλλακτική" που αφήνει - για πρώτη φορά - ο Σόιμπλε ανοίγει λόγω συγκυρίας και πάλι τον δρόμο για Grexit. 
Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών με τη συνέντευξή του στην SZ παρ' ό,τι εμφανίζεται να απαντά στο ελληνικό ζήτημα σύμφωνα με τους... κανόνες, εν τούτοις εισάγει για πρώτη φορά το στοιχείο μίας εναλλακτικής χωρίς ΔΝΤ (!) στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το αξιοπρόσεκτο βέβαια εδώ και το σημαντικό είναι ότι αυτή η χωρίς ΔΝΤεναλλακτική για το ελληνικό πρόγραμμα ισοδυναμεί με μια διαδικασία που ελάχιστα απέχει από όσα έγιναν το 2015, επαναφέροντας το ενδεχόμενο του Grexit. 
Ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι "εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης...". 
Και τι είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί; Ότι το ΔΝΤ είναι όρος για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος έτσι όπως αποφασίσθηκε, με προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018.
Μία πρόβλεψη που το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί.  Διαφορετικά δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί θεωρεί ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Εκτός και αν η Ευρωζώνη και η Ελλάδα δεχθούν όσα αντιπροτείνει, ήτοι νέες προσαρμογές σε φόρους και συντάξεις.
Ο κ. Σόιμπλε ακολουθώντας τις αποφάσεις του Μαΐου θέτει νέο δίλημμα αποδεχόμενος για πρώτη φορά να μιλήσει για "λύση” με αποχώρηση ΔΝΤ: 
"Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει”, είπε, "τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος”. 
Σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως ξεκαθαρίζει, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι "να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά...". 
Πως;  Όπως δηλώνει "Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής". 
Τι σημαίνει αυτό; Ο γερμανός Υπ. Οικονομικών θέτει την Αθήνα μπροστά σε μία νέα διλημματική πραγματικότητα. 
Αφενός ο ESM σε ρόλο ΔΝΤ (όπως εδώ και δύο χρόνια συζητά το επιτελείο του) θα πρέπει να επιβάλει τα μέτρα που ζητάει Ευρωζώνη και ΔΝΤ με "ένα μηχανισμό ισχυρότερο από τον ισχύοντα” (σ.σ. εννοεί τον περιβόητο "κόφτη") , όπως δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του στο Capital.gr ο επικεφαλής του ESM και εκλεκτός του κ. Σόιμπλε, κ. Ρέγκλινγκ…
Αφετέρου ο κ. Σόιμπλε εξηγεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να επανασχεδιασθεί, να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και να... ξαναπεράσει από τα κοινοβούλια σε μία περίοδο που όλοι οι "ισχυροί" της Ευρώπης θα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Γεγονός που αποκλείει αντικειμενικά και όχι μόνο λόγω υποκειμενικών προθέσεων το να εγκριθεί εύκολα και χωρίς εμφανείς κινδύνους τύπου 2015 το νέο χωρίς ΔΝΤ πρόγραμμα...  
"Το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις...." υπενθυμίζει ο γερμανός Υπ. Οικονομικών εμφανώς προς την ελληνική κυβέρνηση.
Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ μέσω του κ. Ράις, δώδεκα ώρες ενωρίτερα ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο παραμένει στις θέσεις που είχε εκθέσει ο Τόμσεν με το περιβόητο άρθρο των ερωταπαντήσεων.   
Με άλλα λόγια Σόιμπλε και ΔΝΤ απαντούν στην Αθήνα και στον κ. Τσακαλώτο ότι ή θα δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας με την Ευρωζώνη ή θα διακινδυνεύσει μια νέα διαπραγμάτευση με άδηλο "τέλος”...

Γ.Αγγέλης
13/1/2017
http://www.capital.gr/oikonomia/3183650/to-skliro-minuma-soimple-kai-to-dilimma-tis-ellinikis-kubernisis


 Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ


Τι κρύβει η νέα επίθεση Σόιμπλε στην Ελλάδα

''HANDELSBLATT'': ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΝΤ 

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην '' Süddeutsche Zeitung '', άφησαν για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι η παρουσία του Ταμείου και μάλιστα με χρηματοδοτική συμβολή αποτελεί πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οικονομική εφημερίδα  '' Handelsblatt ''  επιχειρεί με ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ώθησαν τον γερμανό υπουργό να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις.

«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (σ.σ. στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; (σ.σ. το πρόγραμμα). Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Δεν ήταν απερίσκεπτη δήλωση

Ο αρθρογράφος αμφιβάλλει ότι ο Β. Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Μήνυμα με δύο αποδέκτες

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».


Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και το Σόιμπλε. Γι' αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

14/1/2017
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114393893

Σκίτσο του Γ.ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ


               ΣΧΕΤΙΚΑ