Καμπανάκι κινδύνου για τον φορολογικό ανταγωνισμό.
Ανάμεσα στις αμέτρητες φωνές που ακούστηκαν φέτος στο Νταβός ειλικρινέστερη ίσως να ήταν αυτή της Winnie Byanyima .
Απέναντι στις στείρες και φλύαρες αναλύσεις, απέναντι στην υποκριτική και επαναλαμβανόμενη καταδίκη της οικονομικής ανισότητας και του λαϊκισμού, απέναντι στην ακατάσχετη τραμπολογία και Brexitολογία, στις οποίες επιδόθηκε η πλειονότητα των συμμετεχόντων του Οικονομικού Φόρουμ, η 58χρονη εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam από την Ουγκάντα επέλεξε να εστιάσει την παρέμβασή της σε κάτι συνηθισμένο αλλά πιο απτό και ουσιώδες: την εκτεταμένη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, που στη νέα εποχή των Τραμπ και Μέι κινδυνεύει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
«Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροαποφυγής υπονομεύονται από την κούρσα μείωσης των επιχειρηματικών φόρων στην οποία επιδίδονται οι κυβερνήσεις και της οποίας σήμερα ηγούνται Βρετανία και ΗΠΑ», υπογράμμισε η Byanyima καυτηριάζοντας την αδράνεια των παγκόσμιων ηγετών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί.
Η τάση μείωσης των επιχειρηματικών φόρων από ένα κράτος προκειμένου να προσελκύσει εταιρείες στην επικράτειά του, αντί να υποχωρεί μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers , ενισχύεται.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απείλησε πρόσφατα να μετατρέψει τη Βρετανία σε υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης, τύπου Σιγκαπούρης.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι κάθε χρόνο χάνονται φορολογικά έσοδα ύψους 240 δισ. δολαρίων εξαιτίας της μεταφοράς των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλής ή μηδενικής φορολογίας.
Η φοροαποφυγή στερεί από τις χώρες του τρίτου κόσμου περί τα 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Η Κένυα, μόνο, χάνει κάθε χρόνο έσοδα 1,1 δισ. δολ. από τις φορολογικές εξαιρέσεις και τα άλλα κίνητρα που παρέχει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπανάται για τη δημόσια υγεία σε μια χώρα όπου το ένα στα 40 παιδιά πεθαίνει όταν γεννιέται.
Αυτή η γιγαντιαίων διαστάσεων φοροαποφυγή των πολυεθνικών εντείνει την υπερσυσσώρευση πλούτου σε λιγότερα χέρια και την εκτόξευση της ανισότητας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Οxfam υπογράμμισε ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν σήμερα πλούτο όσο το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Το τοπικό μαγαζάκι της γωνίας απ’ όπου αγοράζω καθημερινά ψωμί πληρώνει ενδεχομένως υψηλότερο φόρο απ’ ό,τι η Apple», τονίζει η Byanyima συμπληρώνοντας ότι η φοροαποφυγή -και η ανισότητα που αυτή τροφοδοτεί- είναι στην πραγματικότητα πια «ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι ίδιες οι επιχειρήσεις οφείλουν να δουν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από ηθική σκοπιά, σαν μια υποχρέωσή τους προκειμένου να βοηθήσουν να χρηματοδοτηθούν η υγεία, η παιδεία, η απασχόληση, οι ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γουινέας, Alpha Condé, τονίζει ότι καθοριστικό ρόλο στη φορολογική ασυλία των πολυεθνικών διαδραματίζουν τα δικηγορικά γραφεία και οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων και τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης, που βοηθούν στη δημιουργία και την απόκρυψη σύνθετων χρηματοοικονομικών δομών οι οποίες επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να αποκρύπτουν τις ροές των κεφαλαίων τους.
«Η διαφθορά στις αναπτυσσόμενες χώρες πολύ συχνά υποστηρίζεται από τους πλέον επιφανείς δικηγόρους, τις πιο ακριβές εταιρείες δημοσίων σχέσεων και κάποιους από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες του κόσμου - οι οποίοι πολύ συχνά έχουν έδρα τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Ζυρίχη. Ολοι αυτοί μπορούν να αποκρύψουν πίσω από σύνθετες δομές των επιχειρήσεων και να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση του ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος τις ελέγχει, ποιος δουλεύει γι’ αυτές και πού ρέουν τα χρήματα», σημειώνει.
ΣΧΕΤΙΚΑ