Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται: τις εκροές κεφαλαίων μετά το 2014 που πιέζουν σημαντικά την ισοτιμία του νομίσματος, ενώ θα διευρυνθούν εάν οι Η.Π.Α. επιμείνουν στην αύξηση των βασικών τους επιτοκίων, χωρίς να επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης τους.
Για να μειωθούν οι εκροές, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τα δικά της επιτόκια – κάτι που όμως θα περιόριζε την ανάπτυξη, η οποία έχει τοποθετηθεί στο 6%-7%. Εκτός αυτού, θα κλιμακωνόταν το ρίσκο των αθετήσεων πληρωμών (κόκκινα δάνεια), με αποτέλεσμα να προκληθεί μία τραπεζική κρίση – πόσο μάλλον όταν οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο υπερχρεωμένες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η εναλλακτική λύση δεν είναι άλλη από την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων – κάτι που όμως δημιουργεί προβλήματα στην καθιέρωση του γουάν ως ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ οι πολίτες της αναζητούν άλλου είδους διεξόδους, όπως την τοποθέτηση των χρημάτων τους σε BITCOIN.
Περαιτέρω, για να καταπολεμήσει την υποτίμηση του νομίσματος η κεντρική τράπεζα αγοράζει συνεχώς γουάν, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Όπως φαίνεται όμως από το γράφημα που ακολουθεί, τα διαθέσιμα αποθέματα σε δολάρια (μπλε καμπύλη) μειώνονται συνεχώς.
Επεξήγηση γραφήματος: Διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας (γαλάζια καμπύλη), συναλλαγματικά αποθέματα ως προς την εγχώρια ποσότητα χρήματος (κόκκινη καμπύλη).
Εάν συνεχισθούν τώρα οι εκροές, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας θα μειώνονταν για πρώτη φορά μετά το 2011 κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 3 τρις $ – κάτι που θα πίεζε ακόμη περισσότερο το γουάν, ενώ θα επιτάχυνε τις εκροές κεφαλαίων.
Ακόμη πιο προβληματική είναι η εικόνα της χώρας, εάν συμπεριλάβει κανείς την εγχώρια ποσότητα χρήματος (κόκκινη καμπύλη), η οποία αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια – γεγονός που σημαίνει ότι, για κάθε γουάν υπάρχουν ως αντίκρισμα τα μισά δολάρια σε ρεζέρβες, σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.
Ολοκληρώνοντας, εάν δεν σταματήσουν οι εκροές, τότε η Κίνα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα το συναλλαγματικό της καθεστώς – ένα ενδεχόμενο που θα έχει σημαντικές συνέπειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τα στοιχήματα των κερδοσκόπων υπέρ της υποτίμησης του γουάν – τα οποία έχει μεν αντιμετωπίσει με επιτυχία η χώρα μέχρι σήμερα, αλλά με τεράστιο κόστος.
17/1/2017