H Marine Le Pen και το τέλος του τέλους της Ιστορίας


Είναι οι πρώτες πρωινές ώρες της 23 Ιουνίου 2018. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Παρίσι, ένας Γαλλοαμερικάνος επιχειρηματίας και απόγονος του Georges Washington de La Fayette ρίχνει μια ματιά έξω από το παράθυρο του υπηρεσιακού του αυτοκινήτου μάρκας Tesla.

O πρόεδρος Trump, πρόσφατα εξέδωσε οδηγία με την οποία αντικατέστησε όλα τα αυτοκίνητα των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ με ηλεκτροκίνητα, προϊόντα Εξεχουσών Αμερικάνικων Εταιριών, όπως η GM και η Tesla.

To αυτοκίνητο του πρέσβη περνάει από την Place d’ Iena και δίπλα από το άγαλμα του George Washington και κατηφορίζει την Avenue du Président Willson, κατευθυνόμενο προς την προεδρική κατοικία στο Élysée. Επιθυμεί να είναι ο πρώτος ο οποίος θα συγχαρεί την Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Anne Perrine Le Pen γνωστή ως Marine Le Pen, για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το οποίο έλαβε χώρα την περασμένη ημέρα, 22 Ιουνίου 2018.

Το "OUI" στο Frexit κέρδισε με διαφορά. Εξάλλου, η κα Πρόεδρος είχε ανακοινώσει το δημοψήφισμα το περασμένο έτος το ίδιο βράδυ της εκλογής της, στις 7 Μαΐου 2017.

Επέλεξε ως ημερομηνία την 22 Ιουνίου, την επέτειο των δύο συνθηκολογήσεων των Γάλλων στους Γερμανούς (το 1918 και το 1940). Νωρίτερα εκείνο το βράδυ έγραψε στο λογαριασμό της στο twitter : "Aujourd'hui l’histoire prend sa revanche! Vive la France Libre!" (Σήμερα η ιστορία παίρνει την εκδίκηση της. Ζήτω η Ελεύθερη Γαλλία!)

Η Frauke Petry η επικεφαλής του γερμανικού ευροσκεπτιστικού, δεξιού κόμματος AfP, το οποίο εισήλθε στη γερμανική βουλή για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία έγραψε στο Twitter "Wir sind endlich allein!" (Είμαστε επιτέλους μόνοι!) Η Angela Merkel η οποία τον περασμένο Σεπτέμβρη κέρδισε σχετική δυσκολία την τέταρτη θητεία της, ανακοίνωσε συνέντευξη τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η κυρία Le Pen, η κόρη του Jean-Marie Le Pen, πρώην λεγεωνάριου και της Pierrette Lalanne ενός όψιμου μοντέλου του Play Boy, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 και ηγέτης του FN (Front National)  από το 2011, όταν αντικατέστησε τον πατέρα της διαπράττοντας "πολιτική πατροκτονία". Από τα πρώτα στάδια της εκστρατείας για την εκλογή προέδρου το 2017, ήταν αναμενόμενο να περάσει στο 2ο γύρο των εκλογών αλλά να παραμείνει εκεί!

Η κοινή γνώμη (και οι δημοσκόποι) πίστευαν ότι θα βίωνε την εμπειρία του πατέρα της το 2002, όταν αυτός πέρασε στο 2ο γύρο με αντίπαλο τον Jacques Chirac, ο οποίος τελικά τον κέρδισε με διαφορά. Αλλά εκείνη την περίοδο, ένα διεθνές πολιτικό κλίμα όπως των τελευταίων εκλογών στο οποίο κυριαρχούσε το Post-Brexit και το Kύμα-Trump ήταν αδιανόητο.

Ο François Fillon ο υποψήφιος του κεντρο-δεξιού κόμματος les Républicains και αντίπαλος της κας Le Pen, δεν μπόρεσε να ενώσει την γαλλική κεντροδεξιά και τη (διχασμένη) αριστερά. Υποσχόμενος περισσότερη φιλελεύθερη πολιτική, λιγότερο δημόσιο τομέα και περισσότερη παγκοσμιοποίηση δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με το zeitgeist,  το πνεύμα της εποχής. Η Γαλλία κέρδισε την 3η Ευρωπαία αρχηγό κράτους συμπληρώνοντας την τρόικα των ευρωπαϊκών ηγεμονικών δυνάμεων.
    
Γαλλία Inc.

Λίγες μόνον εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Κυρία Πρόεδρος είχε ιδιωτικές συναντήσεις με τους CEOs των περισσότερων από τις εταιρίες οι οποίες  διαπραγματεύονται στον δείκτη CAC 40. Τη εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα είχε επισκεφτεί την γραμμή συναρμολόγησης της EADS στη Μασσαλία και τα κεντρικά γραφεία της Sanofi, της (φαρμακευτικής) εταιρίας με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον CAC 40, όπου εξέφρασε το θαυμασμό της για την "εξαιρετική δουλειά εθνικής σημασίας".

Είχε επίσης αρκετές συναντήσεις με τον Serge Dassault, CEO του Dassault Group, όπου αμφότεροι επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην προαγωγή των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων και σε αρκετές άλλες ευκαιρίες η Mme Le Pen διακήρυττε την ακράδαντη πίστη της στις Εξέχουσες Γαλλικές Εταιρίες και ανακοίνωνε ότι όταν η Γαλλία θα αποδεσμευόταν από τους "άδικους και ενάντια στην εθνική κυριαρχία" Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το κράτος θα εξετάσει τις προοπτικές των Γαλλικών πολυεθνικών και θα βοηθήσει αυτές τις οποίες έχουν τη δύναμη και τη θέληση να υψώσουν την τρίχρωμη (την γαλλική σημαία) στο εξωτερικό. Ως απόδειξη της αφοσίωση της στο σκοπό αυτό, υπογράμμισε το γεγονός ότι έπεισε αρκετά μέλη διαφόρων διοικητικών συμβουλίων Γαλλικών εταιριών, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της.

Πυρηνικό Δόγμα Le Pen

Μία από τις πρώτες επίσημες επισκέψεις της Κυρίας Le Pen ήταν και στο Îles Long κοντά στη Βρέστη όπου ελλιμενίζεται ο στόλος των γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων. Από το κατάστρωμα του "Terrible", του τελευταίου υποβρυχίου εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων, υπογράμμισε ότι χάρη στο όραμα του Στρατηγού de Gaulle, η Γαλλία είναι τώρα υπολογίσιμη πυρηνική δύναμη και ότι "μόνο η δύναμη εγγυάται το σεβασμό και κανένας δεν υπερασπίζεται αυτούς οι οποίοι δεν είναι ικανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους".

Χαρακτήρισε λάθος την μείωση στο μισό του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου και υποσχέθηκε να μην μειώσει το ποσοστό του ΑΕΠ (0,17% το 2015) το οποίο προορίζεται και την πυρηνική αποτροπή. 

Ανακοίνωσε την έκδοση εντός του 2018 της νέας Λευκής Βίβλου για την Εθνική Ασφάλεια, όπου θα αναπτύσσεται το δόγμα Le Pen σχετικά με τη χρήση των πυρηνικών όπλων.

Για το θέμα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ανέφερε ότι η Γαλλία δεν θα αποποιηθεί την ενεργειακή της αυτονομία (το 73% της ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια) και ότι οι μόνοι πυρηνικοί αντιδραστήρες οι οποίοι θα παροπλιστούν είναι αυτοί οι οποίο θα εξαντλούν το χρόνο ζωής τους. Δήλωσε επίσης ότι θα είναι πολύ ευτυχής να εγκαινιάσει στις αρχές του 2019, το "κόσμημα της γαλλικής πυρηνικής τεχνολογίας" τον αντιδραστήρα 3 στην Flamanville.

H κα Le Pen ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος PA-2 (Port Avion-2, Δεύτερο Αεροπλανοφόρο), το οποίο είχε εγκαταλειφθεί το 2013. Το όνομα του θα είναι Guillaume le Conquérant προς τιμής της μάχης του Hastings. 
Υπογράμμισε ότι τον πρωταρχικό ρόλο στην κατασκευή θα αναλάβουν τα ναυπηγεία DCNS, ούτως ώστε "ο σκληρά εργαζόμενος λαός του Χερβούργου να μην χάσει τη δουλειά του, θυσία στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών κάποιων αγγλοσαξώνων  βιομηχάνων".

Τα προαναφερόμενα μελλοντικά γεγονότα αποτελούν ένα σενάριο το οποίο έχει λιγότερο από 50% πιθανότητες να υλοποιηθεί. Ενα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού εξαρτάται από την Προεδρία Trump. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου 2017, θα επηρεαστούν από τις πρώτες 100 ημέρες του Donald, οι οποίες τελειώνουν ακριβώς αυτή την περίοδο. Η ρητορική των νεο-εθνικιστικών κομμάτων προβάλει ευρωσκεπτικισμό, αντι-παγκοσμιοποίηση, οικονομικό προστατευτισμό σε πλαίσιο οικονομικού λαϊκισμού. Από την άλλη μεριά, ίσως και να παρουσιάζεται μία κεκαλυμμένη ευκαιρία για αναπροσαρμογή της πορείας της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και επίθεση σε κάποιες καθιερωμένες πρακτικές καπιταλισμού διαπλεκόμενων συμφερόντων (crony capitalism).  H Μ. Βρετανία του Post-Brexit καθώς και η διαδρομή της διακυβέρνησης Trump θα θέσουν τον σκοπό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Γαλλία υπήρξε πάντοτε σημείο εξέχουσας προσοχής  και προπομπός των ευρωπαϊκών υποθέσεων, η Μάχη για την Γαλλική Προεδρία θα αποτελέσει την "Μητέρα όλων των Μαχών".


 Δημήτρης Στεργίου, 
ερευνητής του forTANK

26/1/2017
http://www.capital.gr/story/3186574