Hard Brexit ...

Τι μας "αποκάλυψε" η χθεσινή ομιλία της Theresa May 

Brexit: Το Παρίσι διεκδικεί επιχειρήσεις


 Τι μας "αποκάλυψε" η χθεσινή ομιλία της May      

Η Theresa May αποφάσισε υπέρ ενός σκληρού Brexit, βάζοντας την κυριαρχία πάνω από την οικονομία. Πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μόνο δύο χρόνια, αλλά θα διαρκέσουν περισσότερο.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Theresa May έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για το παζάρι που συνεπάγεται το Brexit: όσο περισσότερο η Βρετανία αποκαθιστά την κυριαρχία, τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό κόστος. Στην ομιλία της στο Lancaster House, η May έφτασε πολύ κοντά να παραδεχθεί την ύπαρξη του παζαριού. Δήλωσε πως η Βρετανία θα αφήσει την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση. Τώρα θα υπάρξει μια πραγματική συζήτηση στη Βρετανία για το τίμημα του Brexit.

Η May θα επιδιώξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) με την ΕΕ, η οποία σημαίνει τη διαπραγμάτευση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, ανά τομέα. Δήλωσε πως θέλει "μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διετής διαδικασία του Άρθρου 50”. Αυτό είναι πολύ φιλόδοξο. 

Οι FTAs συχνά χρειάζονται πέντε χρόνια ή και περισσότερο για να διαπραγματευτούν. Και θα υπάρχουν πολλά προς διαπραγμάτευση εκτός από την FTA, αναφορικά με ζητήματα όπως η ασφάλεια. Η επεξεργασία του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης σε δύο χρόνια, μπορεί να είναι εφικτό -το άρθρο 50 το προβλέπει αυτό- αλλά οι λεπτομέρειες θα χρειαστούν πολύ περισσότερο. Λογικά, η May έχει δεσμευτεί η ίδια σε μια "φάση εφαρμογής”, η οποία θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Άρθρου 50, η οποία πρακτικά θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι διάφορες διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν ήταν συνετό από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης το ότι ενημέρωση μετά την ομιλία ότι τα πάντα θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση σε δύο χρόνια, διότι δεν θα γίνει έτσι.

Πολλές βρετανικές επιχειρήσεις θα είναι δυσαρεστημένες με αυτή την ομιλία. Η εγκατάλειψη της ενιαίας αγοράς σημαίνει ότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα χάσουν το passporting -το δικαίωμα να κάνουν business ανά την ΕΕ από την βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (η May μετά βίας ανέφερε το City of London, για το οποίο συχνά εμφανίζεται αδιάφορη).

Στο μεταξύ, πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και επιχειρήσεις αεροδιαστημικής, θα ανησυχούν για την απώλεια της τελωνειακής ένωσης. Οι ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού τους κάποιες φορές απαιτούν από τα προϊόντα να διασχίζουν τα σύνορα πέντε ή έξι φορές. Θα πρέπει τώρα να ανησυχούν για τους δασμούς (σε κάποια αγαθά), τους κανόνες προέλευσης, τους ελέγχους για συμβατότητα με τα πρότυπα της ΕΕ και πιθανές καθυστερήσεις στα σύνορα. Οι έξυπνες συμφωνίες για την "τελωνειακή διευκόλυνση” μπορεί να περιορίσουν λίγο την ταλαιπωρία. Αλλά ήταν αξιοσημείωτο πως όταν η May συζητησε για τα ιρλανδικά σύνορα, δεν μπορούσε να υποσχεθεί ότι δεν θα επέστρεφαν οι τελωνειακοί έλεγχοι. Πολλοί Ιρλανδοί -από το βορρά και το νότο- θα ανησυχήσουν για την επίδραση που θα έχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Δεδομένου ότι το μήνυμα της May ήταν σκληρό, απευθύνθηκε στο κοινό της των πρεσβευτών με ήπιο τόνο. Επιβέβαιωσε πως ήθελε να πετύχει η ΕΕ. Ήταν σωστό να υπενθυμίσει στους 27 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει πολλά στην ασφάλειά τους. Αλλά επίσης απηύθυνε μια απειλή που ήχησε κούφια: "εάν αποκλειστούμε από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα είμαστε ελεύθεροι να αλλάξουμε την βάση του οικονομικού μοντέλου της Βρετανίας”. Αυτό συνεπάγεται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιλέξει να είναι μια χώρα με χαμηλή φορολογία, μειωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως η Σιγκαπούρη. Αλλά σε άλλα σημεία της ομιλίας της, θύμιζε στο κοινό γιατί το ίιδο το brand της του Συντηρητισμού ήταν πολύ διαφορετικό: μίλησε για δικαιώματα των εργαζομένων, εργαζόμενοι στα δ.σ. και βιομηχανική στρατηγική.

Σήμερα (χθες) μάθαμε ότι οι Βρετανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σκληρό Brexit, αν και οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι θα προτιμούσαν ένα μαλακό Brexit. Ο λόγος είναι ότι η πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος και η στάση των ΜΜΕ με επιρροή, καθιστούν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλη πορεία.


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 






Brexit: 
Το Παρίσι διεκδικεί επιχειρήσεις

Μετά τη απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, το Παρίσι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία προσέλκυσης εταιρειών ώστε αυτές να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους. Υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Η περιοχή Λα Ντεφάνς στο Παρίσι, με τους αυστηρούς ουρανοξύστες, δεν αποτελεί τουριστική ατραξιόν ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στους ξένους. Κυρίως μετά το Brexit έχει αυξηθεί η ζήτηση της περιοχής μιας και πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν νέα έδρα, θεωρούν το Παρίσι ως μια καλή εναλλακτική.

Μια από τις επιχειρήσεις που ωφελούνται ιδιαίτερα από το Brexit είναι το μεσιτικό γραφείο CBRE, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ο αναπληρωτής διευθυντής της επιχείρησης Γκρεγκουάρ ντε λα Φερτέ δηλώνει: «Εμείς σαν διεθνές μεσιτικό γραφείο ενημερώνουμε τους πελάτες μας για τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στο Παρίσι».

Σύμφωνα με τον έμπειρο μεσίτη, η γαλλική πρωτεύουσα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα: «Η παρισινή αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά την προσφορά γραφείων, πολύ μεγαλύτερη από το Λονδίνο ή πολλές γερμανικές πόλεις. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη προσφορά στην παροχή υπηρεσιών, κάτι που χρειάζονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν εδώ».

Η Μ. Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ το νωρίτερο σε δυο χρόνια αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία προσέλκυσης επιχειρήσεων. 
Έχει απλοποιήσει τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους και προσφέρει αγγλόφωνους συμβούλους. Επιπλέον υψηλόβαθμα στελέχη που αποφασίζουν να γυρίσουν στην πατρίδα πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η φορολογία είναι το βασικότερο εμπόδιο
Ο νομικός Μαρκ Περόν, ο οποίος εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Linklaters, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την μετά Brexit εποχή, θεωρεί πως το Παρίσι είναι ελκυστικό κυρίως για τις τράπεζες. Η γαλλική πρωτεύουσα είχε διαχειριστεί καλά την κρίση του 2008.

Ωστόσο επισημαίνει πως για πολλές επιχειρήσεις το Παρίσι δεν έχει την καλύτερη φήμη όσον αφορά τη φορολογία. «Πολλοί πιστεύουν ότι η Γαλλία αλλάζει συχνά τους νόμους που αφορούν τη φορολογία και φυσικά μια τέτοια πρακτική δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Εκτός αυτού η αγορά εργασίας θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή, κάτι που απωθεί τους επενδυτές.»

Και ο οικονομολόγος Κρίστοφερ Ντέμπικ από τη Saxo Bank πιστεύει ότι το Παρίσι έχει μειονεκτήματα και το βασικότερο είναι ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική πολιτική, αλλά ακόμα κι έτσι δεν θα τα καταφέρει. Η Φραγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, κρατάει τα σκήπτρα και μετά το Brexit η θέση της αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, πιστεύει ο Κρίστοφερ Ντέμπικ.

Δεν είναι όμως μόνο οικονομικά τα κριτήρια αντιτάσσει ο Γκρεγκουάρ ντε λα Φερτέ  υπέρ της γαλλικής πρωτεύουσας. Το Παρίσι είναι μια όμορφη, ζωντανή πόλη κι έχει πολλά να προσφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Λίζα Λουίς / Μαρία Ρηγούτσου

18/1/2017