Σχεδόν 1 εκ. ευρώ οι αργομισθίες της συζύγου Φιγιόν.

 Νέα στοιχεία για το «PenelopeGate», το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας του υποψήφιου της Δεξιάς   François Fillon (Φρανσουά Φιγιόν), φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Canard Enchaîné».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την έρευνα των αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει πως η γυναίκα του Φιγιόν, Πενέλοπ, έλαβε συνολικά πάνω από 800.000 ευρώ, ως «κοινοβουλευτική βοηθός» του συζύγου της και του διαδόχου του Μαρκ Ζουλό, το διάστημα μεταξύ 1988 και 1990, επίσης το διάστημα μεταξύ 1998 έως 2007 και κατόπιν 2012 έως 2013. Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Canard Enchaîné», η Πενέλοπ Φιγιόν δεν εργάστηκε ποτέ στην πραγματικότητα, δεν παρείχε ποτέ τις υπηρεσίες της, σε κανένα από τους δύο.

Η σύζυγος του συντηρητικού υποψηφίου έλαβε επίσης περίπου 100.000 ευρώ για την απασχόλησή της στο περιοδικό La Revue des deux mondes, το διάστημα μεταξύ 2012-2013.

Ο Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται αντιμέτωπος και με ένα ακόμη σκάνδαλο που αφορά μέλη της οικογένειάς του. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πλήρωνε τα δύο παιδιά του, επίσης ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς με την ιδιότητα των δικηγόρων, το διάστημα 2005 - 2007, ενώ και η κόρη του αλλά και ο γιος του εκείνη την περίοδο δεν είχαν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους. 

Οι νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την έφοδο ερευνητών στο γραφείο του Φιγιόν στο Γαλλικό κοινοβούλιο, και την κατάσχεση εγγράφων σχετικών με την υπόθεση. Ο υποψήφιος της Δεξιάς υποστηρίζει πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η σύζυγός του έχουν τίποτα να κρύψουν και καταγγέλλει εκστρατεία «σπίλωσης».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως πως η υπόθεση έχει πλήξει σημαντικά τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αν και μετά την εκλογή του εμφανιζόταν να έχει μεγάλη δυναμική για την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, σήμερα βλέπει τα ποσοστά να έχουν περιοριστεί στο 21% με 22%, πίσω από τη Λεπέν που προηγείται με περίπου 25%, και τον ανεξάρτητο Εμάνουελ Μακρόν να ακολουθεί τον Φιγιόν σε απόσταση αναπνοής, με περίπου μια μονάδα διαφορά και ανοδικές τάσεις.

1/2/2017

http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/pano-apo-800000-eyro-feretai-na-exei-parei-i-gynaika-toy-figion

Monde: Ο Φιγιόν πλήρωνε και τα παιδιά του ως δικηγόρους ενώ δεν ήταν.

Πριν ακόμη κατακάτσει η σκόνη από το σκάνδαλο με τη φερόμενη εικονική εργασία της γυναίκας του ως υπαλλήλου της γαλλικής Βουλής, ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη σκάνδαλο και πάλι με μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τη Monde Diplomatique, που επικαλείται αποκαλύψεις της εκπομπής «20 Heures» του καναλιού TF1, ο Φρανσουά Φιγιόν πλήρωνε τα δύο παιδιά του Μαρί (34) και Σαρλ (32) ως δικηγόρους σε ειδικές αποστολές την περίοδο που ήταν γερουσιαστής, δηλαδή από το 2005 έως το 2007.

Ωστόσο εκείνη την περίοδο και τα δύο παιδιά του δεν είχαν ακόμη πτυχίο δικηγόρου αλλά σπούδαζαν. Ειδικότερα η Μαρί Φιγιόν ορκίστηκε το Νοέμβριο του 2007 και ο αδελφός της Σαρλ το 2011.

Σημειώνεται πως ήδη η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, η οποία φέρεται να πληρωνόταν επί χρόνια, λαμβάνοντας συνολικά πάνω από 500.000 ευρώ, ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και κατόπιν ως βοηθός του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να προσφέρει πραγματικά τις υπηρεσίες της.

28/1/2017
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/monde-o-figion-plirone-kai-ta-paidia-toy-os-dikigoroys-eno-den-itan

''Penelope Gate''

'Penelopegate' casts dark shadow over Fillon's presidential prospects


Με την πλάτη στον τοίχο ο Φιγιόν

Σε αναβρασμό βρίσκεται το επιτελείο του Φρανσουά Φιγιόν αναφορικά με το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε σε σχέση με μία θέση εργασίας που κατείχε η Βρετανίδα σύζυγός του στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, Πενέλοπε, εργαζόταν επί χρόνια σε μία πολύ καλά αμειβόμενη θέση στο Κοινοβούλιο, χωρίς όμως να κάνει πραγματικά τη δουλειά που της είχε ανατεθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα ενός κοινοβουλευτικού δημοσιογράφου στο περιοδικού l’Obs, η Πενέλοπε Φιγιόν δεν εμφανίστηκε ποτέ στον χώρο εργασίας της, μία αναφορά που συμφωνεί και με την κατάθεση ενός βοηθού βουλευτή, τα καθήκοντα του οποίου συνέπιπταν με τα καθήκοντα της Φιγιόν. Από τη στιγμή που ένας οικονομικός εισαγγελέας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, κορυφαίοι υποστηρικτές του κεντροδεξιού υποψηφίου προέδρου πήραν την απόφαση να αποδείξουν με στοιχεία ότι το κατηγορητήριο δεν ευσταθεί και ότι η Πενέλοπε Φιγιόν έχει κάνει όντως τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε 500.000 ευρώ για οκτώ χρόνια εργασίας. Μολαταύτα, η δικαστική έρευνα μπορεί να κρατήσει μήνες, κάτι που ενδέχεται να βλάψει σημαντικά την καμπάνια του Φιγιόν, τα δημοσκοπικά ποσοστά του οποίου ήδη δείχνουν πτωτική τάση τον τελευταίο μήνα. Η καμπάνια του βασίζεται στις υποσχέσεις του να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες και να ανορθώσει τη γαλλική οικονομία, κάτι που μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με κατηγορίες για υποκρισία, χρησιμοποίηση της θεσμικής θέσης του προς ίδιον όφελος και ουσιαστικής απόστασης από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Στο μεταξύ, πολλοί συντηρητικοί σύμμαχοί του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, όπως ενδεικτικά η πρώην υπουργός Οικονομικών Βαλερί Πεκρές, η οποία ανέφερε ότι η χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα η έρευνα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι είναι πιθανό να κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από το κατηγορητήριο. Ο ίδιος ο Φιγιόν εμφανίστηκε στην τηλεόραση την Πέμπτη, δύο μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, για να δηλώσει ότι η σύζυγός του έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά γι’ αυτόν από το 1981, όταν ο ίδιος εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό θα αποδειχθεί από τα σχετικά στοιχεία που θα δοθούν σύντομα στη δικαιοσύνη. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της έρευνας, η πρακτική της πληρωμής συγγενών που στην ουσία δεν παράγουν κάποιο έργο αλλά βρίσκονται σε «θέσεις-φαντάσματα» έχει μεγάλη ιστορία στη γαλλική Δεξιά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη θητεία του Ζακ Σιράκ στη δημαρχία του Παρισιού, όταν ο πρώην πρόεδρος έδινε μισθούς σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν προσληφθεί σε τέτοιες ανύπαρκτες «θέσεις».


Το σκάνδαλο, το οποίο έχει λάβει ήδη την ονομασία «PenelopeGate», αναμένεται να εκμεταλλευθούν οι αντίπαλοι του Φιγιόν για την προεδρία, με πρώτη τη Μαρίν Λεπέν, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου παραμένει ακόμη συγκρατημένη, καθώς η ίδια και άλλοι ευρωβουλευτές του κόμματός της αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες για προσλήψεις βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν επιθυμεί να στραφούν τα βλέμματα και προς το δικό της πρόσωπο. Τέλος, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται επίσης να προσπαθήσει να επωφεληθεί και να κλέψει ψηφοφόρους από τον Φιγιόν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως οικονομικά υπεύθυνο και ηθικά καθαρό.

POLITICO 

http://www.kathimerini.gr/893740/article/epikairothta/kosmos/me-thn-plath-ston-toixo-o-figion

28-1-2017