Η Κίνα θέλει να είναι "ετοιμοπόλεμη"


Μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Donald Trump, το Πεκίνο ετοιμάζεται για τα χειρότερα – και αυτά δεν είναι απλώς ένας εμπορικός πόλεμος.

Η αρχική αντίδραση των Κινέζων ιθυνόντων ήταν ψύχραιμη – άλλωστε, ο Κρατικός Σύμβουλος Yang Jiechi, εξ απορρήτων του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping, επισκέφθηκε σε ανύποπτο χρόνο τον Πύργο Trump στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Henry Kissinger, ευρύτερα θεωρούμενος ως κομιστής μηνυμάτων του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου έγινε δεκτός τον Νοέμβριο από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης, το παιχνίδι πρόκειται να παιχτεί σκληρά από όλες τις πλευρές. Ήδη για το Πεκίνο αποτέλεσε ψυχρολουσία η συγχαρητήρια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τις αμερικανικές εκλογές ο Trump με την πρόεδρο της Ταϊβάν, αλλά και η τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του State Department, Rex Tillerson κατά την ακρόασή του στη Γερουσία σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Νότια Σινική Θάλασσα.

O Tillerson δήλωσε ότι θα "παρεμποδισθεί η πρόσβαση” (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) της Κίνας στα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει στα διαφιλονικούμενα ύδατα – δήλωση την οποία επανέλαβε την προηγούμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer τονίζοντας ότι "αν αυτά τα νησιά βρίσκονται στα διεθνή ύδατα και δεν αποτελούν τμήμα της Κίνας, θα εξασφαλίσουμε ότι τα διεθνή ύδατα δεν θα καταληφθούν από μία χώρα”.

Δεν είναι τυχαίο, σε αυτό το πλαίσιο, ότι και των Κινέζων ιθυνόντων ο τόνος γίνεται περισσότερο επιθετικός.

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Trump ως προέδρου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων άρθρο του Liu Guoshun, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στο οποίο τονίζεται ότι "ένας πόλεμος κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου” δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά "πρακτική πραγματικότητα”. Ο συγγραφέας του άρθρου, μέλος του τμήματος επιστράτευσης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή πέριξ της Κίνας και δη στην αντιπυραυλική ασπίδα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Νότιος Κορέα.

Ο Liu Guoshun δεν είναι μεμονωμένη φωνή. Δύο ημέρες μετά δημοσιεύθηκε στην ”Λαϊκή Ημερησία” του Πεκίνου σχόλιο στο οποίο τονιζόταν ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιούν ασκήσεις στις ανοικτές θάλασσες, όποιες και αν οι προκλήσεις ξένων κρατών.

Ο Ian Bremmer, πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group, εκτιμά, σύμφωνα με το CNBC, ότι αρθρογραφία αυτού του είδους περισσότερο συνιστά προειδοποίηση παρά επίδειξη δύναμης και ότι η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την προοπτική ευθείας αναμέτρησης με την Αμερική του Trump.

Κατά τον ίδιο, το Πεκίνο αντιδρούσε σε μία προηγούμενη φάση περισσότερο επιφυλακτικά στην αντικινεζική ρητορική του Trump (έχοντας και το νού περισσότερο στραμμένο στις εσωτερικές διεργασίες κορυφής που σηματοδοτεί το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο), ενώ τώρα οι Κινέζοι ιθύνοντες προετοιμάζονται για το χειρότερο και αναμένεται να απαντήσουν αποφασιστικά σε κάθε αμερικανική πολιτική που θα θεωρήσουν αντίθετη στα συμφέροντά τους.

Η επικοινωνιακή σκλήρυνση είναι ένα σύμπτωμα – η κλιμάκωση του ιδεολογικού πολέμου, με τον πολλαπλασιασμό των αναφορών στα "αδιέξοδα του δυτικού μοντέλου”, είναι ένα άλλο. Όμως, το κρισιμότερο στοιχείο είναι βέβαια η συμπεριφορά των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Liaoning, μόνο αεροπλανοφόρο της Κίνας πραγματοποίησε διέλευση τον περασμένο μήνα ανάμεσα στην Ταϊβάν και την ηπειρωτική χώρα, ενώ προχωρά ο εξοπλισμός των τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα και η κατασκευή αεροδρομίων σε αυτά.

Το ισχυρότερο μήνυμα ήταν πάντως η αναφερόμενη (από μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν) ανάπτυξη στην περιοχή της Hielongjiang κινεζικών στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων DF-41, με βεληνεκές 15.000 χιλιομέτρων και δυνατότητα μεταφοράς 10 πυρηνικών κεφαλών έκαστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε πως "αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, οι κινεζικές κινήσεις εξοπλισμού δεν ερμηνεύονται ως απειλή για τη δική μας χώρα”. Πράγματι, από τεχνικής απόψεως η Hielongjiang είναι ιδεώδης για να θέσει εντός του βεληνεκούς της το σύνολο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών και όχι λ.χ. την ρωσική Άπω Ανατολή. Το κυριότερο όμως είναι ότι η αντίδραση της Μόσχας υπογραμμίζει την συμμαχική σχέση που διαμορφώνουν Κίνα και Ρωσία, παρά τις προσπάθειες του Trump να παρεμβληθεί.

Του Κώστα Ράπτη
1/2/2017

http://www.capital.gr/diethni/3187916/i-kina-thelei-na-einai-etoimopolemi



                  ΣΧΕΤΙΚΑ                   

China's long-range DF-41 ICBM