Τα δύο «κλειδιά» για την τελική συμφωνία Αθήνας - δανειστών.
Δύο άτυπες 'ρήτρες' πολιτικών εγγυήσεων αποτελούν τα κλειδιά για να κλείσει η συμφωνία Αθήνας και δανειστών - μια συμφωνία που, ανεξαρτήτως των διαρροών τακτικής, βρίσκεται πλέον κοντά.
Οι εγγυήσεις - ανταλλάγματα που, ουσιαστικά, ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι αφ’ ενός χαμηλότερο, και πιο διαχειρίσιμο πολιτικά, τίμημα στο πακέτο των «υπό αίρεση» μέτρων που καλείται να πάρει και, αφ’ ετέρου, διασφαλίσεις ότι η συμφωνία θα οδηγήσει άμεσα και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Αμφότερα τα ζητήματα προϋποθέτουν πολιτικές αποφάσεις και σε αμφότερα επίσης οι πληροφορίες - τουλάχιστον από κοινοτικές πηγές - λένε ότι υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης και σύγκλισης.
Να «πέσουν» οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά το τελικό ύψος, αλλά και τη συνολική μορφή, του πακέτου μέτρου είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες και οδήγησαν στην πρόταση των δανειστών προς Τσακαλώτο για νομοθετημένα προληπτικά μέτρα 1,8 δις και επιπλέον μη ψηφισμένο εφεδρικό «πακέτο» άλλων 1,8 δις.
Αυτό που ζητά δε ελληνική κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση των Βρυξελλών, είναι να κατεβάσει το Ταμείο τον πήχη των απαιτήσεών του συνυπολογίζοντας και την έως τώρα υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Εξ ου και η χθεσινή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά του ΔΝΤ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - εξ ου και το εύγλωττο μήνυμα που έστειλε λίγο αργότερα ανώτατη κυβερνητική πηγή ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο:
«Πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και να αναθεωρήσουν στο ΔΝΤ τις εκτιμήσεις τους», δήλωσε, «ποντάροντας» και σε παρέμβαση Μέρκελ για να κλείσει συνολικά η συμφωνία.
Τσίπρας: Να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους
Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ζήτησε ευθέως αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου: «Περιμένουμε να αναθεωρήσουν αυτοί τις εκτιμήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση» είπε προσθέτοντας: «περιμένουμε να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο».
Στην πίεση αυτή προς το ΔΝΤ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σύμμαχο και την Κομισιόν, όπως δείχνει και η - ασυνήθης - ανοιχτή παρέμβαση Γιούνκερ: «Καμία χώρα δεν έκανε μεγαλύτερα βήματα από την Ελλάδα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιρρίπτοντας στο ΔΝΤ την ευθύνη για τις «επισφάλειες» του προγράμματος.
Ο «ευέλικτος» Μάριο Ντράγκι
Στο έτερο σκέλος, εκείνο που αφορά την ποσοτική χαλάρωση, πηγές από τις Βρυξέλλες διαπιστώνουν προθέσεις ευελιξίας από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι. Όπως αναφέρουν, ο κεντρικός τραπεζίτης θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση υπό τρεις προϋποθέσεις: το κλείσιμο της αξιολόγησης, μια επαναβεβαίωση της προοπτικής λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και, κυρίως, τον τελικό καθορισμό του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επικρίνει και πάλι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την στάση του έναντι της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την σημερινή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Δεν επιτρέπεται “να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη”, είπε χαρακτηριστικά. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία “συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος”. 12/02/2017 09:48 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα
(Πηγή: http://mignatiou.com/2017/02/epikrini-ek-neou-soimple-o-gkampriel-ton-kali-na-min-exothi-tin-ellada-ektos-evrozonis/)
Πυρά κατά Σόιμπλε από γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους για τις αναφορές περί Grexit:
(ΠΗΓΗ:http://www.huffingtonpost.gr/2017/02/12/eidiseis-oikonomia-grexit-pyra-soible-germanous-politikous-oikonomologous_n_14701666.html?1486899310&utm_hp_ref=greece)
Πυρά κατά Σόιμπλε από γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους για τις αναφορές περί Grexit:
Η πρόωρη και ως εκ τούτου παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί η πολιτική σκηνή της Γερμανίας όπως έχει ουκ ολίγες φορές σχολιαστεί, αποτελεί μαι από τις βασικές αιτίες για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Από την προσπάθεια παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για «χατίρι» του Βερολίνου που δεν θα ήθελε να πρέπει να δικαιολογήσει την αποχώρησή του στους γερμανούς ψηφοφόρους όπως έχει σχολιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έως το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές σε βάρος της Ελλάδας μετά τις αναφορές περί Grexit.
Για την Αθήνα αρχιτέκτονας σε μεγάλο βαθμό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε τις επιθέσεις του οποίου ο κ.Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
Το τι θα πράξει η γερμανίδα ομόλογός του είναι ίσως νωρίς για να το ξέρουμε αλλά σίγουρα οι Σοσιαλιστές στο Βερολίνο ανταποκρίνονται θετικά επικρίνοντας δημόσια τον κ.Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας φαίνεται να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και να επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.
O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».
Την ίδια στιγμή ο κ.Σόιμπλέ δέχεται επικρίσεις και από τον Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικό εμπειρογνώμονα του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen).
«Η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία» ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετά από σκληρή προσπάθεια επιτυχίες (της Ελλάδας), σημειώνει η Welt. «Δεν είναι τώρα είναι ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι΄ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».
To θέμα δε της Ελλάδας, προκάλεσε μια ανοιχτή κόντρα μεταξύ του κ.Σόιμπλε με τον υποψήφιο των SPD για την Καγκελαρία, Μάρτιν Σούλτς καθώς έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση.
Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν το 2019 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2014 «έκανα μια ωραία προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα υπάρξει δεύτερη γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος και δεύτερη φορά».
Σε συνέντευξη στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Ντόιτσλαντφουνκ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι «κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν».
Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους.
«Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε πήλινα πόδια ο ίδιος απάντησε: «Στέκεται σε ασταθή πόδια με την έννοια ότι δεν βλέπουμε ακριβώς πως θα μπορούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το πρόβλημα.
Ακόμη, είπε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι.
Τόνισε πως «καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερες προόδους στο θέμα του ανταγωνισμού. Και δεν ήταν η Ελλάδα η οποία μείωσε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν μια άλλη».
Σχετικά με το Brexit ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «τραγωδία για την ήπειρο» και εξέφρασε τον φόβο ότι θα φέρει τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ένωση τη μία απέναντι στην άλλη «χωρίς μεγάλη προσπάθεια».
Η θητεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.
(Πηγή:http://www.efsyn.gr/arthro/epainei-toys-ellines-kai-apohorei)
“H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). “Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή», είπεo Βέλγος πολιτικός και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt”. “Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία”, πρόσθεσε ο Γκι Φερχόφστατ. Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit απάντησε: “Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη”. 12/02/2017 11:17 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα
(Πηγή: http://mignatiou.com/2017/02/ferchofstat-fovame-oti-to-grexit-tha-evaze-se-kindino-olokliri-tin-evrozoni/)