Αντιπρόεδρος στο Αζερμπαϊτζάν, η κυρία του προέδρου...



Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, το ζεύγος Αλίεφ 
AP Photo/Ivan Sekretarev, File

«Είναι επαγγελματίας, καλλιεργημένη, έμπειρη, με αρχές και μεγαλόψυχη». Έτσι περιέγραψε τη σύζυγό του, Μεριμπάν Αλίγεβα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας λίγο πριν ανακοινώσει τον διορισμό της στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας. Όχι άδικα, πολλοί βλέπουν στην απόφαση αυτή ακόμη μία προσπάθεια του Ιλχάμ Αλίεφ να ενισχύσει την πολιτική ισχύ του σε μια χώρα την οποία κυβερνά σχεδόν κληρονομικώ δικαιώματι.

Ο Ilham Aliyev , που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας διαδεχόμενος τον πατέρα του Χαϊντάρ, κυβερνά με σιδηρά πυγμή την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα, πριν από ένα χρόνο προχώρησε σε δημοψήφισμα ώστε να δημιουργηθεί η θέση του πρώτου αντιπροέδρου, μια θέση με αυξημένες εξουσίες.

Τότε η αντιπολίτευση είχε υποστηρίξει ότι μόνος στόχος του ήταν να εξασφαλίσει ακόμη μία θέση στη διακυβέρνηση της χώρας για κάποιο μέλος της οικογένειάς του, ώστε να διαρκέσει εις το διηνεκές η εξουσία του.

Άλλωστε η οικογένεια Αλίεφ κυβερνά το Αζερμπαϊτζάν -μέσω εκλογών πάντως όπου επιτυγχάνει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά- περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγγείλει πολλές φορές την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του, καθώς έχουν καταγραφεί διώξεις πολιτικών ακτιβιστών, αλλά και δημοσιογράφων που άσκησαν κριτική.

Η αντιπολίτευση βλέπει στον διορισμό της ακόμη μια αντιδημοκρατική ενέργεια του προέδρου Αλίεφ.

«Σαν να γυρίζουμε στον Μεσαίωνα», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Μουσαβάτ, Ίσα Γκαμπάρ.

«Η κληρονομική εξουσία δεν μπορεί να γίνει δεκτή τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Η κυρία Αλίεφ πάντως έχει απασχολήσει πολύ τα ΜΜΕ τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας της πολυτελούς ζωής της, των ακριβών ενδυματολογικών επιλογών της αλλά και των πλαστικών επεμβάσεων, που όπως όλοι λένε έχει κάνει στο εξωτερικό.

Οφθαλμίατρος στο επάγγελμα, από ισχυρή οικογένεια της χώρας, είχε θεωρηθεί από νωρίς πιθανή διάδοχος του συζύγου της που κυβερνά ήδη από το 2003.

«Πιστεύω ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του», είπε αναφερόμενη στον σύζυγό της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Το συμφέρον της χώρας και του λαού θα είναι πάντα πάνω από όλα για μένα».

21/2/2017

http://www.efsyn.gr/arthro/antiproedros-sto-azermpaitzan-i-kyria-toy-proedroy