"Ζωντανός" πίνακας της ΕΚΤ για τον "φαύλο κύκλο" του χρέους στην Ευρώπη

   
   
Πρόκειται πραγματικά για μία "ζωντανή” εικόνα του κύκλου του χρέους στην Ευρώπη.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΚΤ έχουν ανεβάσει στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ένα πίνακα που επικαιροποιείται διαρκώς και καταγράφει το ποιος χρωστάει σε ποιόν, μέχρι πότε και πόσα, ποιος είναι ο... δυναμικός κίνδυνος στο χρέος αυτό. Και κυρίως πως η αλληλοσύνδεση τραπεζών, κρατών, επενδυτικών funds, ασφαλιστικών Ταμείων και ιδιωτών δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν για την τύχη του άλλου.

"Ζωντανός" πίνακας της ΕΚΤ για τον "φαύλο κύκλο" του χρέους στην Ευρώπη

Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν φορτωθεί πάνω από τρία τρισ. ευρώ κρατικού χρέους, το οποίο αποτελεί περίπου το 45% της μακροπροπρόθεσμης διάρκειας δραστηριότητάς τους.

Αυτός ο κρίκος στην αλυσίδα του χρέους είναι που έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΚΤ καθώς αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το ευρωσύστημα και ήδη αποφεύχθηκε να σκάσει μία φορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο πίνακας και οι αλληλοσυνδέσεις που παρουσιάσει αποκαλύπτουν το βάθος της ανησυχίας (λόγω των τρομακτικών συνεπειών) της ΕΚΤ καθώς ένα "ατύχημα" στην αλυσίδα αυτή μπορεί να συμπαρασύρει όλους τους "παίχτες" του συστήματος. Ειδικά η σχέση τραπεζών - κρατικού χρέους πάνω στην οποία έχει στρέψει την προσοχή της η εποπτεία της ΕΚΤ είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος αυτού του "φαύλου κύκλου" και εξηγεί την επιμονή για το PSI με το ελληνικό χρέος.

Στην περίπτωση εκείνη ο κρίκος μεταξύ ελληνικού κρατικού χρέους και τραπεζών αντικαταστάθηκε με ένα χρέος κράτους προς κράτη έτσι ώστε να αφοπλιστεί ο μεγαλύτερος για την στιγμή εκείνη κίνδυνος για το ευρωσύστημα καθώς ακόμα δεν είχαν γίνει τα βήματα προς την ενοποίηση της εποπτείας και της αντιμετώπισης της αναδιάρθρωσης τραπεζών σε κίνδυνο...   

Του Γιάννη Αγγέλη

18/2/2017

http://www.capital.gr/oikonomia/3192129/-zontanos-pinakas-tis-ekt-gia-ton-faulo-kuklo-tou-xreous-stin-europi