Διονύσης Σιμόπουλος: Γιατί τόση φαιδρότητα για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών; Θα φέρει χρήματα στη χώρα.


Είπα να το αποφύγω, αλλά δεν μπορώ! Γιατί, με όλη αυτή την φαιδρολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο FB (κι όχι μόνο), δεν μπορώ δυστυχώς, να παραμείνω αμέτοχος, αν και όλα αυτά τα χρόνια έχω προσπαθήσει να περιορίσω τις αναρτήσεις μου μόνο σε θέματα που με έχουν απασχολήσει επαγγελματικά τα τελευταία 50 χρόνια κι όχι σε οποιαδήποτε άλλα θέματα, αν και ως πολίτης έχω κι εγώ κάποια άποψη.

Δεν έχει σημασία το ότι ΔΕΝ ανήκω σ’ εκείνους από τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πολιτικά την κυβέρνηση, σημασία έχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά. Κι ένα απ’ αυτά είναι η δημιουργία ενός φορέα (μία Ανώνυμη Εταιρεία) για την μεγαλύτερη και καλύτερη εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων της χώρας μας σε ένα σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό χώρο όπως είναι το Διάστημα. Κι αυτά τα λέει κάποιος που εκ των πραγμάτων (λόγω ηλικίας) δεν πρόκειται να επωφεληθεί άμεσα από την δημιουργία μιας τέτοιας ανωνύμου εταιρείας, αλλά ως πολίτης θα επωφεληθεί τα μέγιστα.

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι η χώρα μας εδώ και δεκαετίες συμμετέχει σε παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς (OHE), ενώ όπως μου υπενθύμισε ο επί 40 χρόνια αγαπητός φίλος Μανώλης Ράμμος, ο οποίος ως ειδικό στέλεχος του ESA επί 30 χρόνια παρακολούθησε και συμμετείχε οπό διάφορες θέσεις στην δρομολόγηση της ένταξης της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, η προσπάθεια ένταξης της χώρας μας έχει ηλικία 16 ετών. Ξεκίνησε το 2000, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, οι οποίοι πέτυχαν μια πενταετή συμφωνία συνεργασίας σε συγκεκριμένα προγράμματα εφαρμογών (τηλεπικοινωνίες και παρατήρηση της Γης).Η επίσημη προσχώρησή μας στην ιδρυτική Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) υπεγράφη στις 19 Ιουλίου 2004 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα της Νέας Δημοκρατίας. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 18 Ιανουαρίου 2005 κι έτσι η Ελλάδα με το Νόμο 3308/2005 (ΦΕΚ Α΄/1-2-2005) έγινε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Από τότε και μέχρι σήμερα συμβάλουμε στον προϋπολογισμό του ESA με μία ετήσια συνδρομή της τάξεως των μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι τα χρήματα των ετήσιων συνδρομών επιστρέφουν στις χώρες-μέλη με τα διάφορα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα τα οποία αναθέτει ο ESA στους διάφορους φορείς μιας χώρας. Οπότε το μυστικό σ’ αυτού του είδους τις συμμετοχές είναι κατά πόσο μια χώρα εκμεταλλεύεται σωστά τους διάφορους φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό της για να πάρει πίσω όχι μόνο την ετήσια συνδρομή της αλλά και κάτι πάρα πάνω.

Η Ελλάς έχει εδώ και μια δεκαετία συμμετάσχει σε διάφορα διαστημικά προγράμματα (όχι μόνο της ESA, αλλά επίσης και της Αμερικανικής NASA, και της Ρωσικής FSA) με μεγάλη επιτυχία χάρη στη δραστηριοποίηση του ιδιαίτερα ικανού και ενημερωμένου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει σε διάφορους επίσημους ερευνητικούς φορείς όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος κλπ, αλλά και στα διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επί πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επίσης δραστηριοποιηθεί και ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster η κύρια σελίδα είναι http://www.si-cluster.gr/el/about-si-cluster.html με τις ευχαριστίες μου στον κ. Spiros Kampiotis) με “σκοπό και γνώμονα όχι μόνο τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας (25 εταιρίες με περίπου 1.000 μηχανικούς απασχολούνται στον τομέα, ενώ πάρα πολλοί Έλληνες μηχανικοί διαπρέπουν εργαζόμενοι στο εξωτερικό) αλλά και κριτήρια τη μοναδικότητα, την καινοτομία και ως συνέπεια αυτών της εμπορικής προώθησης των προϊόντων στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε 200 δις δολάρια ΗΠΑ.”

Γι’ αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσοι ενδοιασμοί και τόση φαιδρότητα για την δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ). Όπως αναφέρω και πιο πάνω στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί και ικανοί επιστήμονες για να επανδρώσουν μία τέτοια εταιρεία. Διαφορετικά ας καταργήσουμε κι όλους τους άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, από τον Δημόκριτο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) μέχρι το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέχρι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) κλπ, κλπ.

Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή “όλα τάχει η Μαριορή…”. Ε, λοιπόν καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε (όπως γράφει κάποιος φίλος) “να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στην ευφυΐα των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα επειδή δεν μπορούν να βρουν νόημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν πιστεύει σε τίποτα πια, που έχει παραιτηθεί ηττημένη χωρίς να το παλεύει καν,” οποιοσδήποτε κι αν φταίει γι’ αυτή την κατάντια.

Κι αν κάποιος μου αναφέρει το θέμα των προτεραιοτήτων φυσικά θα τον ακούσω με προσοχή και θα συμφωνήσω μαζί του. Όχι, όμως, στη δεδομένη περίπτωση, γιατί απλούστατα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο. Ας δούμε, τέλος πάντων, και μια χαραμάδα ελπίδας σε ορισμένες πρωτοβουλίες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, έστω κι αν σε πολλά άλλα θέματα διαφωνούμε κάθετα με την σημερινή κυβέρνηση.

Όπως γράφει και κάποιoς φίλος, που έχει δουλέψει ήδη σε παρόμοια προγράμματα, “το μόνο που εύχομαι πηγαίνοντας τελείως αντίθετα με όλον τον αποψινό χαβαλέ στα κοινωνικά δίκτυα, είναι να ευοδώσει αυτό το ΕΚΔΕ, να πάρει λίγα όπλα παραπάνω η επιστημονική κοινότητα, να έχετε κι εσείς τέλεια οφέλη, χωρίς να ξέρετε το γιατί και χωρίς να πολύ-εκτιμάτε και το γιατί.” Ενώ μια άλλη φίλη έγραψε ότι “άμα κοιτάζουμε όλη την ώρα το δάχτυλό μας, το Διάστημα λογικό είναι να μας φοβίζει. Γι αυτό καγχάζουμε και ειρωνευόμαστε. Τα καινούργια δεν τα φοβάμαι, τα παλιά με τρομάζουν. Σαν τις νοοτροπίες”. Όπως είναι, για παράδειγμα εκείνες που υποστηρίζουν το “όταν εμείς είχαμε πολιτισμό οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια.”

Αυτά προς το παρόν!

Διονύσης Σιμόπουλος


1/2/2017



Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (καταγωγή Γρύλλος, Ηλείας) και σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική (Ιαν. 1963 - Δεκ. 1972) στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.
Επαγγελματικά άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973). 
Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Διευθυντής Πλανηταρίου (Απρ. 1973-σήμερα). 
Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, ενώ με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, όπως «Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι», «Εξερευνητές», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Τηλεγνώσεις», «Παράθυρο στο Σύμπαν», κλπ, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει κάνει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ' ολόκληρη τη χώρα.
Έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1978 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιθεώρησης Πλανηταρίων, επιστημονικός συνεργάτης της Βραδυνής (1970-1975), της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (1990-1992) και του Έθνους της Κυριακής (1993-σήμερα) και των περιοδικών Γαιόραμα (1995-2005), Ερευνητές (Καθημερινής, 1999-2004), «PCWorld» (2004-2007) και ΓΕΩτρόπιο (Ελευθεροτυπίας, 2000-σήμερα). Έχει συγγράψει τα σενάρια δύο σειρών (30 και 24 επεισοδίων) βιντεομαθημάτων αστρονομίας και αστροναυτικής (ΥΠΕΠΘ), μία σειρά έξη βιβλίων για νέους με γενικό τίτλο «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» (Εκδόσεις Ερευνητές), μία σειρά 14 βιβλίων Αστρονομίας για τις παραστάσεις του Ψηφιακού Πλανηταρίου (Ίδρυμα Ευγενίδου), και μία σειρά τεσσάρων CD-ROM αστρονομίας (ΔΟΛ). 

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Είναι παντρεμένος (1968) με την Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον και έχουν μια κόρη (1974) και δύο γιους (1976, 1978).


  ΣΧΕΤΙΚΑ   

Διονύσης Σιμόπουλος

Βiblionet - Σιμόπουλος, Διονύσης Π.

Υoutube - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.facebook.com/DS1943

Google-search:Διονύσης Σιμόπουλος





   Καλή η αντιπολίτευση και η πλάκα… υπάρχει όμως και η ουσία  

Αν δεν είναι κανείς φιλοκυβερνητικός, είναι δεδομένο ότι διασκεδάζει πολύ με τη συνήθη ευρηματικότητα των Ελλήνων στα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν «ταράξει» τν Νίκο Παππά και τις εξαγγελίες περί Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών. Εκτιμούμε ωστόσο, ότι καλό είναι οι τόνοι να πέσουν, καθότι η χώρα έχει να ωφεληθεί πολλαπλά από την πρωτοβουλία αυτή που έρχεται με τόση καθυστέρηση. Ας μην αργοπορήσουμε άλλο, διότι δυναμικό στην Ελλάδα για τον τομέα υπάρχει και είναι καλό…

Ας δούμε όμως το θέμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου: 

Σημαντικά οφέλη από την εμπορική και επιστημονική αξιοποίηση του διαστημικού φάσματος αναμένεται να έχει η Ελλάδα από την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών, μετά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο Οργανισμό προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της σε διαστημικό φάσμα και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας κατέχει κυριαρχικό δικαίωμα στο διάστημα, στις 39 μοίρες ανατολικά. Εάν δεν υφίσταται δορυφόρος σ’ αυτήν την τροχιά για ορισμένους μήνες η Ελλάδα χάνει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα και την τροχιακή θέση παίρνει η επόμενη χώρα που έχει καταχωρήσει αίτημα διεκδίκησης δικαιώματος.

Συνεπώς η Ελλάδα ή θα πετάξει δικό της δορυφόρο, δυνατότητα που είχε και την απώλεσε με την πώληση του Hellas Sat από την πώλησή του το 2013, ή θα μισθώσει την τροχιακή θέση. Εάν τίποτα από τα δυο δεν συμβεί, η Ελλάδα θα χάσει ένα σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα στο διάστημα, το οποίο θεωρείται εξίσου σημαντικό με τον εναέριο χώρο ή τα χωρικά ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους αναμεταδότες χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις, η ΕΥΠ και γενικά υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, υφίστανται μεγάλες δυνατότητες για οικονομική, κοινωνική και πολιτική αξιοποίηση των αναμεταδοτών, όπως η εμπορική και ερευνητική αξιοποίηση προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η πρόληψη πυρκαγιών, η παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, η πρόληψη πλημμυρών, η αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα HELLAS SAT ξεκίνησε με απόφαση της κυβέρνησης και χρήματα του ΟΤΕ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο πουλήθηκε στην γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών DT (μαζί με τον ΟΤΕ και όλες τις άλλες θυγατρικές και υποδομές του) και τελικά η DT, τον Απρίλιο του 2013 πούλησε τον ελληνικό δορυφόρο στον οργανισμό ARABSAT.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της υπόθεσης, ο ΟΤΕ είχε επενδύσει 170 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα HELLAS SAT και η DT, από την πώληση έλαβε 209 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 60 εκατομμύρια μέρισμα.

Σήμερα, με τους νέους μετόχους εκτιμάται ότι διατηρούνται όλες οι δραστηριότητες στην Ελλάδα, αναπτύσσεται η ελληνική τροχιακή θέση με την εκτόξευση άλλων δύο δορυφόρων και συνεχίζουν να απασχολούνται στην Ελλάδα επιστημονικό προσωπικό. Σημειώνεται ακόμη ότι, η Τουρκία έχει δική της διαστημική υπηρεσία και προσφάτως πέταξε τον δεύτερο εξ ολοκλήρου κρατικό δορυφόρο.

Έως σήμερα, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο Οργανισμό προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της σε διαστημικό φάσμα και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Από την άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας στο διαστημικό φάσμα δημιουργούνται πληθώρα εμπορικών ευκαιριών που πρέπει να αξιοποιηθούν από μία αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εταιρία διαστημικής πολιτικής. Η εν λόγω εταιρία αναμένεται να αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο και θα μισθωθούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι επίσης σημαντικό να αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις πολιτικές για το διάστημα, όπως για πχ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας (παρακολούθησης Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κλπ.).

Αναμένεται επίσης να επιχειρηθεί η διασύνδεση ως κόμβος αυτής της εταιρίας με σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ελληνικά και παγκόσμιας εμβέλειας και η διασύνδεση έρευνας και παραγωγής για ελληνικές επιχειρήσεις. Θα επιδιωχτεί ακόμη να καταστεί η Ελλάδα κόμβος προσέλκυσης εμπορικών εταιριών, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, που θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για τη διεκδίκηση φάσματος στο διάστημα. Από την εν λόγω δραστηριότητα η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποκομίζει υψηλά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια τις δύο τελευταίες δεκαετίες για τη συμμέτοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Galileo, EGNOS, COPERNICUS, τα οποία υπο-αξιοποιεί, καθώς, μεταξύ άλλων, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε Επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος απαιτείται στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου και άμεσης ανταπόκρισης.

Για τα παραπάνω δημιουργείται ένα νομικό πρόσωπο που θα ανήκει και εποπτεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο, και το οποίο θα μπορεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει (υπό την εποπτεία του Δημοσίου) το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων. Εκτιμάται επίσης ότι η υπό ίδρυση εταιρεία δεν θα έχει κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αλλά μόνο έσοδα, καθώς αναμένεται να στελεχωθεί με αποσπάσεις και διαθέσεις από τον δημόσιο τομέα και θα έχει έσοδα από την μίσθωση των διαθέσιμων αναμεταδοτών.

Τέλος σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο διαθέτει αναμεταδότη από το 2003 τον οποίο δεν αξιοποιούσε, ενώ την ίδια ώρα η ΕΡΤ μίσθωνε για τις ανάγκες της αναμεταδότη από τον EUTELSAT.

31/01/2017  
http://www.defence-point.gr/news/?p=170285