Γιατί η Ρωσία βομβάρδισε τους Τούρκους στην αλ Μπαμπ – Τι συμβαίνει στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.


(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
Κάτι σοβαρό είναι σε εξέλιξη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το πρώτο ρήγμα εμφανίστηκε στην Αστάνα, όταν η Ρωσία παρουσίασε προσχέδιο συντάγματος της Συρίας, στο οποίο προτείνεται η παροχή προωθημένης αυτονομίας στους Κούρδους της Συρίας. Το ρήγμα έγινε ορατό λίγες μέρες μετά τη σύνοδο της Αστάνα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αυτοπροσώπως συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κούρδων της Συρίας, και τους βολιδοσκόπησε για δυο πράγματα. Το πρώτο ήταν η συμμετοχή τους στις συνομιλίες της Γενεύης, που αναμένεται να γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες και το δεύτερο ήταν το προσχέδιο συντάγματος. Παρεμπιπτόντως, το πρώτο το αποδέχτηκαν, το δεύτερο το απέρριψαν.
Τα προβλήματα οξύνθηκαν, όταν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου ο αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ,Αλεξάντρ Μποτσάν, δήλωσε ότι για τη Ρωσία το ΡΚΚ και το YPG/PYD δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Σήμερα ήλθε και άλλη δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού ΥΠΕΞ, με την οποία η Ρωσία ζητεί τη συμμετοχή του PYD στις προσεχείς συνομιλίες της Γενεύης. Και λίγο αργότερα η αεροπορική επιδρομή σε κτήριο που φιλοξενούσε Τούρκους στρατιωτικούς, στην περιοχή της αλ Μπαμπ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί, ενώ από τα ερείπια του κτηρίου έβγαλαν 11 τραυματίες.
Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Twitter και φέρεται να δείχνει το κτήριο που δέχτηκε το ρωσικό βομβαρδισμό.


Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος δεν ζήτησε συγγνώμη, απλά εξέφρασε συλλυπητήρια για το λυπηρό γεγονός!
Όλα αυτά γίνονται την περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να τα… βρει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε τη σχέση των δυο διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.
Και όλα αυτά τη στιγμή που δυνάμεις του στρατού της Συρίας, είναι κι αυτές στα πρόθυρα της αλ Μπαμπ, με ορατό τον κίνδυνο μιας ένοπλης συμπλοκής μεταξύ Συρίας-Τουρκίας, με τη Ρωσία να υποστηρίζει φανερά την πρώτη και τις ΗΠΑ να αρνούνται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να στηρίξουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που η Τουρκία σχεδίασε και υλοποιεί παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
Ο φακός λοιπόν στην αλ Μπαμπ…
Σάββας Καλεντερίδης
http://www.pontos-news.gr/article/160014/giati-i-rosia-vomvardise-toys-toyrkoys-stin-al-mpamp-ti-symvainei-stis-rosotoyrkikes
9/2/2-2017
                     ΣΧΕΤΙΚΑ                  

1.
Ρωσικό μαχητικό χτύπησε κτίριο στη βόρεια Συρία σκοτώνοντας τρεις Τούρκους - Τουλάχιστον 11 οι τραυματίες 

Τηλεφώνημα Πούτιν στον Ερντογάν για συλλυπητήρια - Το μαχητικό βομβάρδισε στρατώνα «κατά λάθος» - Ο «ελλιπής συντονισμός» Μόσχας - Άγκυρας ευθύνεται, λέει ο Πούτιν

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν «κατά λάθος» σήμερα σε μια επιδρομή που εξαπέλυσαν μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας στη βόρεια Συρία, έγινε γνωστό από τον τουρκικό στρατό.
Άλλοι 11 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Μετά το περιστατικό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται στην ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ρωσική πολεμική αεροπορία είχε στοχοθετήσει μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, «όμως τρεις από τους στρατιώτες μας έπεσαν ως μάρτυρες όταν επλήγη κτίριο όπου οι μονάδες μας είχαν πάρει θέση».
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια περιοχή της βόρειας Συρίας εκτυλίχθηκε το περιστατικό.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του στρατού.
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να ενισχύουν την συνεργασία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ο ελλιπής συντονισμός μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας ευθύνεται για τον θάνατο από λάθος των τριών Τούρκων στρατιωτών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ρωσικά μαχητικά σκότωσαν κατά λάθος 3 Τούρκους στρατιώτες, σύμφωνα με το RIA.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι 5 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην περιοχή σε διάστημα δύο ημερών. Δεν είναι σαφές εάν στον συγκεκριμένο απολογισμό περιλαμβάνονται οι νεκροί στρατιωτικοί στη ρωσική επιδρομή.
Οι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Αλ Μπαμπ, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και πολλές εβδομάδες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Συνολικά 66 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με το Doğan, από την έναρξη των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη βόρεια Συρία την 24η Αυγούστου με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

9/2/2017
http://www.protothema.gr/world/article/652982/alert-rosiko-mahitiko-htupise-ktirio-sti-voreia-suria-skotonodas-treis-tourkous/

 2.
Σε μπελάδες η Τουρκία: 
Το πρόβλημα των τριών σωμάτων

Επιφυλακτικές ως προς το αποτέλεσμα της συνομιλίας  του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τραμπ είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν αμερικανικές και τουρκικές πηγές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επιφυλακτικός στις απαντήσεις του προς τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς να θέλει να τον απογοητεύσει.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία θέλουν να γυρίσουν σελίδα από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να το πετύχουν.
Ανώτεροι στρατιωτικοί σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών, αλλά δεν έχουν προτείνει ούτε έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας επί της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης.
Κατά τη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επιχείρησε να τον πείσει πως μια αμερικανική υποστήριξη προς την Τουρκία και τις αραβικές δυνάμεις τις οποίες υποστηρίζει στη Συρία θα είναι πιο αποτελεσματική για την κατάληψη της οιονεί πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους Ράκκας από την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με το PKK.
Όπως επισημάναμε και χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του εναλλακτικά σχέδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Καμιά τελική απόφαση, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις, δεν έχει ληφθεί.
Παρατηρητές θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η χρονική συγκυρία της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι τουρκικές δυνάμεις κατά της αλ Μπαμπ τις τελευταίες ημέρες, και τη συνδέουν με την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ για να έχει ένα επιχείρημα στρατιωτικής αποτελεσματικότητας ο Τούρκος πρόεδρος.
Για την καλλιέργεια θετικού κλίματος στο εσωτερικό, ενόψει και του δημοψηφίσματος, η Τουρκία προβάλλει ως σημαντικό γεγονός την επίσκεψη του νέου αρχηγού της CIA Μάικ Πομπέο στη χώρα.
Πάντως εκεί που επιχειρεί η Άγκυρα να εστιάσει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ότι η ίδια –μαζί με τους συμμάχους της στη Συρία– θα είναι πιο αποτελεσματική δύναμη από το YPG και τους δικούς του άραβες συμμάχους.
Στη σκακιέρα, όμως, υπάρχει και η Ρωσία της οποίας οι προθέσεις ως προς το κουρδικό ζήτημα αποκαλύφθηκαν με την πρόταση για ένα συριακό Σύνταγμα που θα προβλέπει την κουρδική αυτονομία· κάτι που οι Κούρδοι θεωρούν λίγο σε σχέση με τα δικά τους αιτήματα. Μάλιστα, όπως γράφει σε άλλο σημείο το pontos-news.gr, υπάρχει ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις το YPG και το PKK.
Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ είναι τρείς πόλοι που δύσκολα μπορούν να ισορροπήσουν στη μεσανατολική σκακιέρα. Όπως θα γνωρίζετε, ο Ανρί Πουανκαρέ μελετώντας το πρόβλημα των τριών σωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, διότι οι μαθηματικές εξισώσεις αποκλίνουν.

Παντελής Σαββίδης

http://www.pontos-news.gr/article/160005/se-mpelades-i-toyrkia-provlima-ton-trion-somaton

9/2/2017