Η ταπείνωση του Προέδρου και όλης της ηγεσίας.


Το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να τον ταπεινώσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να το απευθύνει και προς τους «δικούς του», όχι μόνο προς τον Ακιντζί. Προς αυτούς, που τον χειροκροτούν όταν ενεργεί όπως ο Αναστασιάδης του 2004, αλλά τον καθυβρίζουν και τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του μόλις διεκδικήσει ελάχιστη αξιοπρέπεια απέναντι στον εξευτελισμό, που επιχειρούν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, όχι μόνο προς τον ίδιο προσωπικά αλλά και προς όλους τους Ελληνοκύπριους. Η υπομονή έχει όρια, έλεγε προψές μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ακιντζί και Τσαβούσογλου, όταν «εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους». Σωστός. Και καλά κάνει που απαντά με αυτό τον τρόπο, γιατί αυτό ακριβώς είναι η ουσία όλης της ιστορίας. Η ταπείνωσή του. Και μάλιστα από έναν άνθρωπο, τον Μουσταφά Ακιντζί, στον οποίο πρόσφερε γην και ύδωρ, με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, τον μετέτρεψαν σε σύμβολο ειρήνης και επανένωσης, όχι μόνο στα μάτια των Ελληνοκυπρίων αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, και ειδικά της Ευρώπης.

Την ταπείνωση, όμως, του Προέδρου, της νόμιμης Κυβέρνησης και του νόμιμου Κοινοβουλίου την επικρότησαν και την ενθάρρυναν πολλοί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Πρώτο και καλύτερο το κόμμα του Προέδρου, που έσπευσε να καταθέσει πρόταση νόμου, για να ικανοποιήσει τον Ακιντζί, αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών του, διάφορων φωστήρων της ξεσκεπασμένης πλέον τουρκολαγνείας, που υπερτόνιζαν όλες αυτές τις μέρες ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής, διαστρεβλώνοντας την ουσία του ζητήματος, που ήταν ακριβώς ο εξευτελισμός του Προέδρου και όλων των Ελληνοκύπριων πολιτικών. Δεν είχαν την πολιτική (και πνευματική) διαύγεια να υπερασπιστούν ένα ασήμαντο γεγονός και να το τοποθετήσουν στις σωστές διαστάσεις του και χόρεψαν επί μέρες στον ανισόρροπο ρυθμό που βαρούσε ο Ακιντζί. Ακριβώς έτσι και το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις τού Άντρου Κυπριανού, που λίγο-πολύ έλεγε ότι η δημοκρατική απόφαση της Βουλής ελήφθη για να διακοπούν οι συνομιλίες. Ήταν μεν «υπερβολική και απαράδεχτη» η αντίδραση της τ/κ πλευράς, όπως έλεγε, αλλά «τους μόνους που χαροποιεί είναι όσους δεν θέλουν λύση και προσπαθούν τόσο καιρό να βρουν τρόπο να διακόψουν τις συνομιλίες». Δηλαδή, τα κόμματα που ψήφισαν την απόφαση; Δηλαδή, πάλι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται και δεν θέλουν λύση; Επί μέρες καλούσε τους δύο ηγέτες να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Τι έκανε, όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης για να έχει ευθύνες; Έπρεπε γονυπετής να προσκυνήσει τα πόδια των σουλτάνων;

Στο ίδιο μοτίβο τρεις από τις πέντε καθημερινές εφημερίδες, που με τα σχόλιά τους μετέτρεψαν τα ανόητα επιχειρήματα του Ακιντζί σε αιτιολογημένη πολιτική αντίδραση. Όπως και μερικοί διαπραγματευτές, που είναι δίπλα από τον Πρόεδρο, ειδικά η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, που έγραψε και δεν ντράπηκε ότι ο Ακιντζί έχει δίκαιο 100% να αντιδρά με τον τρόπο που αντέδρασε. Δεν είναι άσχετο και το ότι χτες άλλος διαπραγματευτής, ο Μάριος Ηλιάδης, που πήγε και στη Γενεύη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ε/κ και είδε από κοντά την αδιαλλαξία του Τσαβούσογλου, έγραφε άρθρο για τις επιθέσεις που δέχονται Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Σοβαρό ζήτημα ασφαλώς, αλλά την ώρα που φλέγονται οι εξελίξεις από την ακρότητα των Τουρκοκύπριων ηγετών και της Άγκυρας (όπου ο Πρωθυπουργός κάνει το σήμα των δολοφόνων Γκρίζων Λύκων, αλλά το κυπριακό πρόβλημα είναι ο εθνικισμός του ΕΛΑΜ), και την ώρα που ψάχνουν να δικαιολογήσουν την ανασφάλεια των Τ/κ και την αναγκαιότητα των τουρκικών εγγυήσεων, ο διαπραγματευτής μας να αρθρογραφεί για τα λάστιχα των αυτοκινήτων που κάποιοι ανόητοι κι εθνικά επιζήμιοι έσκισαν στο Τρόοδος, είναι τουλάχιστον δείγμα κουτουρού πολιτικής και τακτικής. Και σε κάνουν όλα μαζί να διερωτάσαι πόσες πιθανότητες έχουμε να προστατευθούμε ως κοινότητα, ως απειλούμενοι Ελληνοκύπριοι, όταν διαχειρίζονται το παρόν και το μέλλον μας αυτά τα κορυφαία μυαλά.

Για να μην ταπεινωθεί άλλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο, και για να μη γίνει τελεσίδικα και η ελεύθερη Κύπρος τουρκικό προτεκτοράτο πριν από τη λύση, ο ΔΗΣΥ οφείλει να αποσύρει αμέσως την πρότασή του. Αν προωθηθεί αυτή τη στιγμή με υπόδειξη του Ακιντζί, θα έχουμε παραδώσει μεγαλοπρεπώς και την αξιοπρέπεια και τη νομιμότητα του κράτους στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες θα είναι εκ του περισσού.

Υ.Γ. Ασφαλώς, η χθεσινή αναφορά μου σε φρενοκομείο δεν αφορούσε τους ψυχικά ασθενείς συμπολίτες μας, που περιθάλπονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά όλους εμάς που βιώνουμε εξελίξεις έξω από κάθε λογική. Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι να το πω, αλλά παρασύρθηκα από τις λέξεις. Οι παλιοί όροι έπαψαν να χρησιμοποιούνται ακριβώς επειδή η σύγχρονη κοινωνία αντιλήφθηκε ότι είναι ανήθικο να κάνει προσβλητικά αστεία με αυτές τις ασθένειες. Ας το προσέξουμε όλοι.

Άριστος Μιχαηλίδης
25/2/2017

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/352989/i-tapeinosi-tou-proedrou-kai-olis-tis-igesias