Η Bundestag «αδειάζει» Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται νέα απόφαση της γερμανικής Βουλής αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.


Τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, απαντώντας στον εκπρόσωπο του Die Linke, ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του Β.Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα..
Οι σχετικές απειλές του Β. Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια τη Bundestag (Μπούντεσταγκ), σημειώνει η εφημερίδα, καθώς με προχθεσινή απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η νομική υπηρεσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, να υπάρξουν κάποιες μελλοντικές αποφάσεις του ESM, οι οποίες να άπτονται της γενικής αρμοδιότητας της Μπούντεσταγκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ, όπως δημοσιεύει η ΕφΣυν, έχει ως εξής:
Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα.
Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.
6/2/2017
http://www.huffingtonpost.gr/2017/02/06/eidiseis-oikonomia-i-mpountestagk-adeiazei-soimple-_n_14630304.html?utm_hp_ref=greece

Επιβάλλεται νομικά μια νέα απόφαση της Μπούντεσταγκ σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; Σε αυτό το ερώτημα η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής απάντησε αρνητικά.
 Deutschland Bundestagsdebatte zu Griechenland in Berlin (Getty Images/AFP/O. Andersen)

Νομικά μη αναγκαία εμπλοκή της βουλής στην αποχώρηση του ΔΝΤ

Σε γνωμάτευσή της η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του κοινοβουλίου εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποστηρίζει το αντίθετο. Όπως επισήμανε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιούργκ Βάισγκερμπερ, όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ «απαραίτητη». Έτσι έχει διατυπωθεί στην δήλωση του Eurogroup το Μάιο του 2015 και με βάση σχετικής δέσμευσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έδωσε η βουλή το πράσινο φως για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η γνωμάτευση

Στην επερώτησή του προς την επιστημονική υπηρεσία της βουλής ο βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» Άξελ Τρόοστ είχε ζητήσει να ενημερωθεί κατά πόσο επιβάλλεται νομικά μια νέα απόφαση του σώματος σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως διαπιστώνει η γνωμάτευση, από το γεγονός ότι ουδέποτε το ΔΝΤ έχει υπογράψει συμφωνία συμμετοχής του προκύπτει ότι δεν έχει καμία νομική δέσμευση για χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος: «Το ΔΝΤ ως ανεξάρτητος θεσμός και ελλείψει σχετικής συμφωνίας δεν είναι νομικά υποχρεωμένο να υποστηρίξει με δική του χρηματοδοτική βοήθεια το πρόγραμμα "Ελλάδα ΙΙΙ”.» Τόσο στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου 2015 όσο και στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου στις 19 Αυγούστου 2015 για τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος εκφράζεται μόνο η «πολιτική προσδοκία» για συμμετοχή του ΔΝΤ. Συνεπώς, εναπόκειται στο Eurogroup και στο γερμανικό κοινοβούλιο για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ. «Ωστόσο» συμπεράνει η γνωμάτευση, από νομικής πλευράς «η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά άμεσα αναγκαία την ενασχόληση του σώματος» με το ζήτημα.
Όπως όμως τονίζεται στην τελευταία παράγραφο της γνωμάτευσης, «προς το παρόν» δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε οι αποφάσεις του ΕΜΣ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ ούτε οι συνέπειες που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις για τη «γενική δημοσιονομική ευθύνη» που φέρει το γερμανικό κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που οι συνέπειες θεωρηθούν σημαντικές για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βουλή αν θα δώσει ξανά μια εντολή στη γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οπωσδήποτε συμμετοχή της βουλής

Αντιθέτως, άποψη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ήδη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα συνιστά σημαντική αλλαγή. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε στο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιούργκ Βάισγκερμπερ, θα πρέπει «φυσικά» να ασχοληθεί η βουλή άμεσα με ένα νέο πρόγραμμα. Στην παρατήρηση της Deutsche Welle ότι σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή της βουλής νομικά δεν προκύπτει αυτή η αναγκαιότητα και ότι οι λόγοι για άμεση συζήτηση στο κοινοβούλιο θα ήταν πολιτικοί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να απαντήσει λακωνικά ότι «είναι πάντα καλύτερα να εμπλακεί η βουλή παρά να μην εμπλακεί.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο


6/2/2017



                  ΣΧΕΤΙΚΑ              

ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΥΡΩΠΑ'I'ΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ  
 (European Stability Mechanism - ESM)