LoR για αναβάθμιση F-16 και σύμβαση συντήρησης S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας
Στην αποστολή επίσημου αιτήματος (Letter of Request for Offer and Acceptance) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί στις 24 Ιανουαρίου η συγκρότηση Επιτροπής Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων από την ΓΔΑΕΕ για τη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα από την κατασκευάστρια εταιρεία κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων της Ταϊβάν, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρης.
Στόχος του προγράμματος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που αποτελεί την κορυφαία και ανελαστική εξοπλιστική προτεραιότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αύξηση της φονικότητας, της διαλειτουργικότητας και επιβιωσιμότητας των F-16 με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και η ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, αξιοποίηση και υποστήριξη των αεροσκαφών. Όλες οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με εγχώρια δοκιμή των πρωτοτύπων (μονοθέσια-διθέσια) και αναμένονται να διαρκέσουν από 5 μέχρι 7 χρόνια, αναλόγως του ρυθμού των μαχητικών που θα αποδεσμεύονται από τα επιχειρησιακά καθήκοντα για τις ανάγκες εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης. Εφόσον αναβαθμιστεί το σύνολο των 155 αεροσκαφών F-16, το κόστος εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 1,7 και 2 δισ. δολαρίων με αποπληρωμή σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός των υπό αναβάθμιση αεροσκαφών.
Γράφημα της κατασκευάστριας εταιρείας με την προτεινόμενη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας για το πρόγραμμα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.
Με άλλη επιστολή προς την Αμερικανική κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον (Letter of Request for Price and Availability) για το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35A, με την οποία η ελληνική πλευρά ζητά να ενημερωθεί λεπτομερώς για την εξέλιξη του προγράμματος, τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφος στο Ελληνικό Αμυντικό περιβάλλον και τις δυνατότητες διασύνδεσής του με υφιστάμενα ελληνικά αμυντικά συστήματα, πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος καθώς και τρόπους συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες και ενόψει διαμόρφωσης πολιτικής της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ στην περιοχή, η συγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, κάτι απόλυτα θεμιτό και απαραίτητο για την εικόνα αποτροπής που οφείλει να εκπέμπει η χώρα προς κάθε κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι η σχετική επιστολή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την οριστικοποίηση της σύμβασης μεταξύ του Αμερικανικού Δημοσίου και της Lockheed Martin για τα αεροσκάφη της παρτίδας 10 της Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (Low Rate Initial Production: LRIP), στα οποία περιλαμβάνονται και τα δύο πρώτα F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας που αναμένεται να παραδοθούν το 2019.
Εξίσου σημαντικά για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας είναι και τα προγράμματα υποστήριξης των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων και ιδιαίτερα του Α/Α μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1 που καρκινοβατεί από την περίοδο της πρώτη βολής. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και του ρωσικού κρατικού οργανισμού Rosoboronexport, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η επάνοδος των συστημάτων σε πλήρη λειτουργικότητα, η επαναπιστοποίηση των βλημάτων και η εφοδιαστική του υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια.
Η πρώτη και μοναδική βολή βλήματος από εκτοξευτή 5P85ΤΕ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU1 της 11ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στις 13 Δεκεμβρίου 2013, στο Ακρωτήρι Χανίων
8 Φεβρουαρίου 2017