Wolfgang Schäuble:«Η ΕΚΤ φταίει» για το τεράστιο γερμανικό πλεόνασμα ...

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι «υπερβολικά χαμηλή» για τα γερμανικά γούστα, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικρίνοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι. 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε μεν σε συνέντευξη του στην Tagesspiegel, ότι η ΕΚΤ οφείλει να χαράσσει πολιτική συνολικά για την ευρωζώνη, αλλά υποστήριξε:
«Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστική θέση της γερμανικής οικονομίας. Οταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ  ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, του είπα ότι έτσι θα αυξήσει το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα... Υποσχέθηκα τότε να μην επικρίνω δημόσια αυτή την πολιτική. Αλλά από την άλλη, δεν θέλω να επικρίνουν εμένα για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής». 
Λάδι στην φωτιά έριξε προ ημερών ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Εμπορικού Συμβουλίου του Ντόναλντ Τραμπ, Πήτερ Ναβάρο ο οποίος μιλώντας στους Financial Times είχε υποστηρίξει ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους της χρησιμοποιώντας ένα «υπερβολικά υποτιμημένο» ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα.
Το σχόλιο έδειχνε να συμπεριλαμβάνει την Γερμανία στη λίστα των χωρών που η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί για χειραγώγηση του νομίσματος τους προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη στο πεδίο του ανταγωνισμού. 
Ετσι ο Σόιμπλε απαντώντας εμμέσως σε αυτές τις επικρίσεις, επισήμανε στην Tagesspiegel ότι η Γερμανία δεν ελέγχει την πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρίχνοντας το φταίξιμο στην ΕΚΤ. 
Σύμφωνα με τι γερμανικό ινστιτούτο Ifo, η Γερμανία κατέγραψε πέρσι εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 300 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το πλεόνασμα της Κίνας κατά 50 δισ. και κατακτώντας την «κορυφή» μεταξύ των οικονομιών με πλεονάσματα!
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης που συχνά το Βερολίνο ερμηνεύει κατά το δοκούν,  το «πλαφόν» για ένα βιώσιμο πλεόνασμα είναι το 6% του ΑΕΠ ( ήταν 8,6% φέτος έναντι 8,3% το 2015) και η Γερμανία το έχει παραβεί κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια. Επομένως η Κομισιόν έπρεπε ήδη να είχε εκκινήσει σχετικές διαδικασίες, επιβάλλοντας πρόστιμα.  
Οι επικριτές του Βερολίνου και στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον έχουν ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την δημοσιονομική της πολιτική και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση για τα εισαγόμενα προϊόντα  
Και στο βάθος... εκλογές
Τα σχόλια του Σόιμπλε για την νομισματική πολιτική είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων κατά της γραμμής της ΕΚΤ. Πέρσι, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Μάριο Ντράγκι ότι φέρει το 50% της ευθύνης για τις επιτυχίες του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD). Η έννοια στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών ( μεταξύ άλλων και του κ.Σόιμπλε)  είναι ότι εκτός από το ζήτημα των προσφύγων, το AfD κερδίζει πόντους μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων που ανησυχούν για την σταθερότητα του ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια στις αποταμιεύσεις τους.
Ετσι, όπως σχολιάζουν και οι FT, ο Σόιμπλε δείχνει να προσπαθεί να «σπρώξει» το κόμμα της κ. Μέρκελ όλο και πιο δεξιά ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, επιτιθέμενος για παράδειγμα προ ημερών, κατά της προσφυγικής πολιτικής που ακολούθησε η Μέρκελ στην κορύφωση της κρίσης το 2015.   
5/2/2017
http://www.efsyn.gr/arthro/i-ekt-ftaiei-gia-terastio-germaniko-pleonasma