ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ...


  Το κρίσιμο ραντεβού για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση 
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 7Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ραντεβού στις Βρυξέλλες δίνουν αύριο οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και ζητήματα που άπτονται του πακέτου «μέτρων και αντιμέτρων». 

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά λόγω των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ, ενώ μία ακόμα εκκρεμότητα -το ενεργειακό- έχει απομείνει από τη δεύτερη αξιολόγηση (για τα υπόλοιπα θέματα έχουν βρεθεί κοινά σημεία).

 Στόχος είναι αύριο στη συζήτηση που θα έχουν κεντρικοί «παίκτες» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωποι των δανειστών) να γίνουν βήματα προσέγγισης. Ετσι θα μπορέσει το Εurogroup να καταγράψει πρόοδο και να στείλει ένα θετικό μήνυμα, με στόχο τα ανοιχτά θέματα να διευθετηθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 7 Απριλίου.
Από εκεί και πέρα δύο κρίσιμα ζητήματα θα επηρεάσουν καθοριστικά το τελικό πακέτο της συμφωνίας. Στις 20 του επόμενου μήνα η Εurostat θα δώσει επίσημα στοιχεία για τα πλεονάσματα του 2016, που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν το 3,2%.

Αυτό θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και να μειώσει την απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ (το 1% θα προέλθει από το αφορολόγητο και η μάχη δίνεται για να πέσει στο 0,75% από 1% η απαίτηση από τις συντάξεις).

Ακολουθεί από τις 21 έως τις 23 Απριλίου η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των κινήσεων και των προσδοκιών του Ταμείου.

Αναπτυξιακή προοπτική

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πως στόχος είναι μια συνολική συμφωνία, που θα λύνει όλα τα θέματα και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική.

Ουσιαστικά όλες οι πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τα μέτρα και τα αντίμετρα (η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφιστούν ταυτόχρονα), τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, αλλά και τον οδική χάρτη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ετσι η χώρα θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει δοκιμαστικά στις αγορές εντός του 2017.

Σε μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο επιχείρησαν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για να καταγραφεί πρόοδος εν όψει του αυριανού Εurogroup.

Για περισσότερες από έξι ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος συζητούσαν με τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα ανοιχτά θέματα.

Στο πρώτο τμήμα της τηλεδιάσκεψης o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζήτησε θέματα ενέργειας, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Πηγή που γνωρίζει την πορεία της διαπραγμάτευσης τονίζει πως από τον τελευταίο γύρο επαφών έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο. Και προσέθετε πως θέματα όπως τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό -που γνώριζαν εκ των προτέρων πως δεν θα έκλειναν οριστικά την Παρασκευή- θα συζητηθούν εκ νέου αύριο.

Πάντως, η ίδια πηγή σημειώνει πως «τα μέτρα και τα αντίμετρα προχώρησαν πολύ». Οπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής» οι ενότητες των αντιμέτρων είναι οι εξής: ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων (ώστε να περιοριστούν σε έναν βαθμό απώλειες από το ψαλίδισμα του αφορολόγητου), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων (ενδεχομένως ψαλίδισμα της συμμετοχής στα φάρμακα), δράσεις κοινωνικής πολιτικής (π.χ. μέτρα για την παιδική φτώχεια, σχολικά γεύματα), προγράμματα απασχόλησης και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες.

Το ύψος της ελάφρυνσης

Και ενώ στα περισσότερα αντίμετρα υπάρχει πρόοδος για το ύψος των δράσεων, στον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος της ελάφρυνσης (με την κυβέρνηση να επιθυμεί ένα πιο γενναίο πακέτο).

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επισημαίνει στις συζητήσεις με τους δανειστές πως η λύση θα πρέπει να υλοποιεί όσα συμφωνήθηκαν στο Εurogroup του Φεβρουαρίου και να οδηγεί σε ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (net).

Στο ενεργειακό οι δανειστές πιέζουν να παραχωρηθούν με διαγωνισμούς μονάδες της ΔEΗ, προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση ιδιωτών στον λιγνίτη και στα νερά. Η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη αξιολόγηση, επισημαίνοντας πως δεν είχε τεθεί ανάλογο θέμα.

Μία λύση θα ήταν η αξιολόγηση της πορείας των δημοπρασιών στο τέλος του 2017 -δηλαδή να τρέξουν φέτος τα ΝΟΜΕ- και στη συνέχεια να εξεταστεί αν τελικά χρειάζεται η λήψη εναλλακτικών μέτρων (να σημειωθεί πως το ενεργειακό ενδιαφέρει κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και όχι το ΔΝΤ).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
19/3/2017
http://www.anixneuseis.gr/?p=164687



Επενδυτικά funds και μαγκιές για το θεαθήναι 

Πέρασε ολόκληρο το 2016 για να επιστρέψουν στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, αλλά άρκεσαν 2-3 μήνες για να ξαναφύγουν τα μισά από αυτά. Οι επενδύσεις, που για πρώτη φορά από το 2007 είχαν αρχίσει να αυξάνονται πέρυσι, βούτηξαν -13,5% το τελευταίο 3μηνο. Αυτή η βουτιά ανέκοψε την έως τότε ελαφρά ανοδική πορεία του ΑΕΠ, συμπαρασύροντάς το σε πτώση 1,35%. Αυξήθηκαν και τα «κόκκινα» δάνεια. Το οδυνηρότερο όλων: Ανεστράφη η καθοδική πορεία της ανεργίας, που αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 23,6%. Οι «μαγκιές» έχουν κόστος...

Το πολιτικό προσωπικό ευθύνεται για τη δημιουργία ενός πρωτογενούς ελλείμματος εμπιστοσύνης. Αυτό έχει μετατρέψει τη χώρα σε ζώνη υψηλού κινδύνου, με συνέπεια κάθε σταγόνα αβεβαιότητας να ξεχειλίζει το ποτήρι του φόβου για το χειρότερο, για το Grexit. Σε κίνδυνο Grexit μετατρέπεται κάθε νέα αβεβαιότητα και γίνεται ασύμμετρη απειλή για την οικονομία. Αυτός ο φόβος ανέτρεψε τις εξελίξεις το τελευταίο 3μηνο πέρυσι, αυτός διαβρώνει την οικονομία φέτος. Αν το κακό συνεχιστεί, το στοίχημα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Γ΄ Μνημονίου θα χαθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο του 2018, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Δεν είναι απίθανο, δεν είναι μοιραίο.

Το καλό σενάριο είναι (α) να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας και να επικυρωθεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, (β) να συμφωνηθούν τα μετά το 2019 πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε (γ) το ΔΝΤ να αποφασίσει, στην εαρινή σύνοδό του, ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, και έτσι (δ) στα μέσα Ιουνίου, να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – άνετα υπάρχει περιθώριο για 3-4 δισ. ευρώ εντός των προσεχών μηνών. Εφόσον η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι γίνει εντός Ιουνίου, η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να βγαίνει δοκιμαστικά στις αγορές, για μικρά ποσά, Ιούλιο (αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η προετοιμασία), Αύγουστο ή, έστω, τον Σεπτέμβριο.

Αν τέτοιες εξελίξεις επαληθευτούν, η δηλητηριώδης αβεβαιότητα θα αρθεί και το στοίχημα εξόδου από την εποχή των μνημονίων θα έχουμε πιθανότητες να κερδηθεί.

Ηδη, ξένα ιδιωτικά μακροπρόθεσμα κεφάλαια εξετάζουν με ζωηρό ενδιαφέρον τις δυνατότητες να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής οικονομίας. Στον τουριστικό κλάδο, στην ιδιωτική περίθαλψη, στις υποδομές, στον ασφαλιστικό κλάδο, σε τράπεζες (π.χ. έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα ποσοστά του ΤΧΣ), στην ακτοπλοΐα, σε κλάδους της μεταποίησης, στο real estate. Γιατί, κατά την εκτίμηση των ξένων funds (α) έπειτα από 9 συναπτά έτη ύφεσης, η οικονομία τείνει να μπει σε φάση μεγέθυνσης και (β) υπάρχουν κοιτάσματα υποτιμημένων αξιών που δεν θα μείνουν υποτιμημένα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπαν εκπρόσωποι κολοσσιαίου ξένου επενδυτικού fund σε κορυφαίο παράγοντα του πιστωτικού συστήματος: «Μπορείτε να εξηγήσετε, επιτέλους, στην κυβέρνησή σας ότι θέλουμε να επενδύσουμε στη χώρα σας;..». Με άλλα λόγια: Θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην καλύπτει την Ελλάδα με ομπρέλα όταν βρέχει επενδυτικά κεφάλαια; Ή, να είχε, σε μια γωνιά του νου, τους ανέργους;

  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
19/3/2017

http://www.kathimerini.gr/901149/opinion/epikairothta/politikh/ependytika-funds-kai-magkies-gia-to-8ea8hnai


Toυ Β. Παπαβασιλείου