Υποψήφιος χωρίς τη στήριξη της χώρας του.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ωστόσο, η ίδια του η χώρα, η Πολωνία, θα τον καταψηφίσει προτείνοντας τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι για τη θέση αυτή. Η επανεκλογή Τουσκ, αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών

Η διήμερη Σύνοδος εκτός της εκλογής προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ασχοληθεί και με θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Τουσκ, καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη θητεία του προέδρου Τουσκ, λήγει στις 31 Μαΐου 2017.


Για πολιτική επίθεση κατηγορεί τον Τουσκ η Πολωνή πρωθυπουργός
Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε την αντίθεσή της στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή που απηύθυνε την Τετάρτη, στους Ευρωπαίους ομολόγους της.
Η Σίντλο, κατηγορεί τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, βάσει του οποίου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δέχεται πολιτική επίθεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τονίζει η Σίντλο στην επιστολή της.
Η Σίντλο αναφέρθηκε στο περιστατικό αυτό στην επιστολή της, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης της υιοθέτησης του προϋπολογισμού ήταν, βάσει του πολωνικού συνταγματικού πλαισίου, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους».
«Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος για τις όποιες συγκρούσεις» απάντησε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Πολωνίας ενόψει της ανανέωσης της θητείας του για άλλα 2,5 χρόνια.

Το μενού της Συνόδου

Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθούν επίσης θέματα οικονομίας και εμπορίου, το μεταναστευτικό καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, οι «28» θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων για τη λεγόμενη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι τελευταίες εντάσεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία ορισμένων ηγετών, στόχος είναι να βγει ένα μήνυμα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών και τη διαδικασίας πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισής τους.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν αναμένεται να επαναφέρει την ιδέα μείωσης των κοινοτικών πόρων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Ο κ. Κέρν επικαλέστηκε το επιχείρημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε επιλεκτική ετοιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων από τις χώρες που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές από όσες λαμβάνουν. Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι δεν απειλεί κανένα, αλλά «η Γερμανία και Αυστρία θα δυσκολευτούν να εμβάσουν δισεκατομμύρια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν…είναι αδύνατη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων».
Την Παρασκευή το πρωί και αφού θα έχει αποχωρήσει η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.
8/3/2017
http://www.efsyn.gr/arthro/ypopsifios-horis-ti-stirixi-tis-horas-toy