Παραίτηση Ράικου:Αναφορά ΣΟΚ ανακρίτριας για την εισαγγελέα διαφθοράς.


Αυτό είναι το δημοσίευμα που οδήγησε τη Ράικου στην παραίτηση.

Tην Παρασκευή, αιφνιδίως, η Εισαγγελέας Διαφθοράς ανακοίνωσε την παραίτησή της καταγγέλλοντας συμφέροντα από «το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας που επιχειρούν να τη στοχοποιήσουν», ισχυριζόμενη πως ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και άλλες εταιρείες φαρμάκου. Η Εισαγγελέας αναφερόταν σto δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο «ξέχασε» να συμπεριλάβει σημαντικά στοιχεία στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν το σκάνδαλο με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Οι παραλήψεις της Ελένης Ράικου προκύπτουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την έρευνα της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία ανέλαβε τη διασταύρωση του υλικού που είχε κατασχεθεί και παραδοθεί στην Εισαγγελία με αυτό που τελικά συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Η κ. Ζαμανίκα είναι αυτή που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις δύο υποθέσις. Μάλιστα η καταγγελία της ανακρίτριας αν και έχει διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ο επόπτης των ανακριτών, Εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο υποθέσεις αφορούν τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια των ελικοπτέρων NH90 για τις οποές έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου. Οι δύο δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί και στο κοινοβούλιο προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γ. Παπαντωνίου. Η δικογραφία για τις φρεγάτες στάλθηκε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ αυτή για τα ελικόπτερα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Documento, μετά την παράδοση των δικογραφιών από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Ζαμανίκα διαπιστώθηκε πως έλειπαν από το σύνολο των εγγράφων βασικά αποδεικτικά στοιχεία και συγκεκριμένα δύο υπολογιστές με έγγραφα. Αυτό προέκυψε κατά την αντιπαραβολή των πρακτικών έρευνας και κατάσχεσης των στοιχείων που βρέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία Λιακουνάκου με το υλικό που παραδόθηκε στο ανακριτικό γραφείο. Το ανακριτικό γραφείο άρχισε να αναζητά το υλικό αυτό στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά δεν υπήρχε καμιά απάντηση για το που βρίσκεται.

Τελικά στις 24 Ιανουαρίου του 2017 η κ. Ζαμανίκα απέστειλε επίσημο έγγραφο στην κ. Ράικου, η οποία τελικά, όπως γράφει η εφημερίδα, «αναγκάστηκε να στείλει το υλικό στην ανακρίτρια». Από τους υπολογιστές του Λιακουνάκου αντλήθηκαν περίπου 250.000 έγγραφα τα οποία δεν είχαν διαβιβαστεί. Το ακόμη σοβαρότερο είναι πως ότι από την ανάλυση των αρχείων αυτών προέκυψε πως ουδέποτε είχαν ανοιχθεί για να διαβαστεί και να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους.

Στην αναφορά της προς τον επόπτη ανακριτών, εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλο, αναφορά πως από τα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς και προσωπικά η κ. Ράικου προχώρησαν σε υποτυπώδη έρευνα για τις ευθύνες του Θ. Λιακουνάκου και κατ’ επέκταση του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου. Όπως επισημαίνει «όχι μόνο δεν εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα απέκρυψαν από την ανάκριση αλλά κατέληξαν και σε έρευνα αδικημάτων τα οποία δεν είναι ούτε τα μόνα αλλά ούτε και τα πιο σημαντικά».

Δηλαδή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της η εισαγγελία διαφθοράς προσανατολίστηκε στην έρευνα του «ελαφρού» αδικήματος της απιστίας, το οποίο για τον Γ. Παπαντωνίου έχει ήδη παραγραφεί, και όχι των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η ανακρίτρια διαπιστώνει ακόμη πως ερευνήθηκαν μόνο οι βασικές συμβάσεις για την αγορά των οπλικών συστημάτων και όχι οι συμβάσεις που αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Σημειώνεται πως οι εν λόγω συμβάσεις, βάσει εμπειρίας από άλλα σκάνδαλα, είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για να περάσουν μέσα από εταιρείες συμβούλων οι μίζες έργων τα οποία ουδέποτε έγιναν στην πραγματικότητα.

25/3/2017

http://tvxs.gr/news/ellada/ayto-einai-dimosieyma-poy-odigise-ti-raikoy-stin-paraitisi




           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          



Σκάνδαλο Novartis: 
Παραιτήθηκε με βαριές κατηγορίες η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Την παραίτησή της υπέβαλε αιφνιδιαστικά σήμερα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου με έγγραφο της προς την Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Η Ελένη Ράικου καταγγέλλει σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, λόγω της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis. Αφήνει επίσης αιχμές, τονίζοντας ότι «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται». 
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος με δήλωση του κάνει λόγο για «υποβολή παραίτησης με ασύνδετους ισχυρισμούς» και αναφέρει ότι είχε τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την «απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό».
H επιστολή παραίτησης της Ελένης Ράικου, με την οποία μάλιστα ζητά άμεση αντικατάστασή της αριθμεί τέσσερις σελίδες. Σε αυτή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει στοχοποιηθεί «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο»
Το δημοσίευμα της Documento
Η κυρία Ράϊκου αναφέρεται σε «συκοφαντικό και ανυπόστατο» δημοσίευμα εφημερίδας εναντίον της, το οποίο καταγγέλλει ότι «υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα» που «δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις». 
Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που διαφημίζεται σε σποτ και στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες - από την ίδια - συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου, στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη αναφορά συγκεκριμένης ανακρίτριας. 
Τι λέει η Ράικου στην επιστολή της 
Η Ελένη Ράικου, στην επιστολή παραίτησής της αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, και παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπλέκονται. 
Τέλος δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, «να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου». 
Υποστηρίζει ότι εν όψει των αποκαλύψεων της, που προφανώς διέρρευσαν και οποίες θα τους οδηγούσαν με βεβαιότητα ενώπιον της δικαιοσύνης και ενδεχομένως στη φυλακή, τα συμφέροντα αυτά σχεδιάζουν την ηθική της εξόντωση για να αποδομηθεί η έρευνά της. 
Διαβάστε επίσης: 
Μίζες 28 εκ. ευρώ προς αξιωματούχους από τη Novartis
Η Ελένη Ράικου, αναφέρεται επίσης αναλυτικά σε σημαντικά ευρήματα της έρευνάς της για την υπόθεση της Nοvartis, υποστηρίζοντας ότι ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλά για λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία, από τον οποίο έφευγαν μεγάλα ποσά για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων, όπως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ποσά προς νομικά πρόσωπα, ώστε να δίνονται μίζες σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ενδεχομένως και πολιτικούς. 
Η Εισαγγελέας, επίσης, φέρεται να αναφέρει ότι ενώ οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν εστιάσει στη σημαντικότατη υπόθεση της φαρμακευτικής, η ίδια έγινε αντικείμενο στοχοποίησης «συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας» σε χρόνο που «ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί».
Το site της εφημερίδας Documento αναφέρει σχετικά με την παραίτηση της Ράικου: «Την παραίτησή της υπέβαλε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ότι το όνομά της αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων». 
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο σε προγραμματισμένη επίσκεψη και με την επιστροφή της θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η Ράικου είναι η πρώτη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη χώρα και σε περίπου ένα μήνα επρόκειτο να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας στη θέση αυτή για τρίτη φορά.
24/3/2017
http://tvxs.gr/news/ellada/paraitithike-i-eisaggeleas-diafthoras-eleni-raikoy-me-baries-katigories