Η ΔΕΗ έχει πουληθεί. Όλα τα άλλα είναι για χαχόλους.

 '' Το πρόβλημα της χώρας, όπως και σχεδόν όλα της τα προβλήματα, δεν είναι αν η ΔΕΗ θα είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αλλά, αν θα είναι συμφέρουσα για τους πολίτες. Οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ δύο κακών: Μιας ΔΕΗ, που της κοστίζουν έναν σκασμό οι συνδικαλιστικές, οι διαπλεκόμενες εργολαβικές και οι χαριστικές της αμοιβές, και των ιδιωτών που κοιτάζουν το κέρδος τους και όχι το αγαθό του ρεύματος. Το έχουμε δει από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και τις Ανατολικές χώρες.

Κι αυτά λύνονται μόνο με έναν τρόπο: Με ένα κράτος που παρακολουθεί ακοίμητο τις δικές του δομές και τις ιδιωτικές δομές ώστε να λειτουργούν σε όφελος των πολιτών και όχι σε όφελος λίγων πορτοφολιών. Που’ ν’ το αυτό το κράτος.''



Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το τρίτο μνημόνιο δυο σαφή πράγματα: Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την εγκατάλειψη του δημόσιου μονοπωλίου της. Την ιδιωτικοποίηση φορέων της. Αυτά, είναι υπογεγραμμένα και σέρνονται μέχρι το παρά πέντε, που είναι σήμερα. Όμως, σήμερα πρώτη φορά τόσο σαφώς ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Ενέργειας κ Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ Πιτσιόρλας αποδέχτηκαν το υπογεγραμμένο.

Ο πρωθυπουργός, με ανακοίνωση του Μαξίμου και με αφορμή άρθρο του υπουργού Εσωτερικών κ Σκουρλέτη όπου αντιδρούσε σφόδρα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι ο ίδιος δεν προωθεί τίποτε που να είναι αντίθετο με όσα στηρίζουν οι βουλευτές του κόμματος και για πρώτη φορά τόσο εμφατικά τόνισε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι πιο αριστερός από εκείνον!

Ο υπουργός Ενέργειας κ Σταθάκης ήταν πιο κατηγορηματικός. Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταδικασμένες να πετύχουν».

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο στην επιβεβαίωση της αποδοχής των όρων του παιχνιδιού με όρους των δανειστών είπε ότι «η υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι στο τελικό στάδιο». Και επικρότησε την εφαρμογή κανόνων ανταγωνιστικότερης αγοράς σε όλους τους τομείς ενέργειας. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι γίνεται συζήτηση για να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Το απόγευμα είχε ραντεβού με πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακεδονίας για να τους προετοιμάσει στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι ψηφοφόροι και συνδικαλιστές της περιοχής..

Επιβεβαιώνοντας τα τετελεσμένα για τη ΔΕΗ ο υφυπουργός Οικονομικών κ Πιτσιόρλας, παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ και εντεταλμένος από τον πρωθυπουργό να ασκεί την πολιτική εκείνου και όχι των άλλων Συριζαίων, εξύμνησε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στα πρότυπα του ΟΛΠ με την COSCO, επισημαίνοντας ότι έτσι άλλαξε όλος ο χάρτης που μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι, αλλά και έφερε τεράστια ανάπτυξη.

Για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το άμεσο μέλλον της εταιρίας τόνισε, ότι η σύνδεση των δικτύων με τη Β Αφρική και αλλού, απαιτεί τεράστια κεφάλαια και μεγάλες συμμαχίες χωρών. Παρόντες, τον άκουγαν όχι τυχαία, οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης εταιρίας υδροηλεκτρικών της Κίνας «China Tree Gorge», που συμμετείχαν και σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών!

Επιπλέον, καταδίκασε τη λογική «της αντιπαράθεσης των πολιτικών πεποιθήσεων που ακουμπάει στο υπέδαφος του λαϊκισμού και του κρατισμού» όταν ακούει «ατάκες τύπου Φράνκενστάιν στη Βουλή».

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο ισχυρότερος συνδικαλιστικός φορέας στη χώρα, που εκπροσωπεί εντελώς συντεχνιακά 18.000 εργαζόμενους, ομολόγησε ότι «πάμε για πώληση μονάδων» και ότι μετά τη συνάντησή της με τον κ Σταθάκη «διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία».

Στον αντίποδα αυτών των σαφών μηνυμάτων βρίσκονται οι δηλώσεις Σκουρλέτη για σθεναρή υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δια της κας Σβίγγου για το αδιαπραγμάτευτο του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, οι δηλώσεις γνωστών μυθοπλαστών βουλευτών και υπουργών σαν τον κ Κατρούγκαλο, που υψώνουν λάβαρα αντίστασης και αγώνα, καθώς και οι δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ Σγουρίδη για εταιρίες του δημοσίου σαν τα ΕΛΠΕ και τα ΕΛΤΑ, που μέσω διαγωνισμών θα ξαναπάρουν τις πωλούμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (!!!).

Η συγκυβέρνηση Σόιμπλε- ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακόμα ψάχνει για θύματα, που να τα πείσει ότι δίνει αγώνες για τις αριστερές ιδέες την ίδια ώρα που έχει δώσει για 99 χρόνια όλη την περιουσία της χώρας στους ξένους, χωρίς να έχει κρεμαστεί κανείς από αυτούς που το υπέγραψαν στο Σύνταγμα.

Οι απληροφόρητοι δεν ξέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν λυσσάξει εδώ και χρόνια με τον φτηνό λιγνίτη που έχει άφθονο η Ελλάδα και που την ενέργειά του την πουλάει πανάκριβα στους λογαριασμούς της η ΔΕΗ, όπως πουλάει πανάκριβο και το ρεύμα σε σχέση ακόμα και με τις βόρειες χώρες που καταναλώνουν πολύ λόγω του κλίματος.

Έτσι, το πρόβλημα της χώρας, όπως και σχεδόν όλα της τα προβλήματα, δεν είναι αν η ΔΕΗ θα είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αλλά, αν θα είναι συμφέρουσα για τους πολίτες. Οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ δύο κακών: Μιας ΔΕΗ, που της κοστίζουν έναν σκασμό οι συνδικαλιστικές, οι διαπλεκόμενες εργολαβικές και οι χαριστικές της αμοιβές, και των ιδιωτών που κοιτάζουν το κέρδος τους και όχι το αγαθό του ρεύματος. Το έχουμε δει από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και τις Ανατολικές χώρες.

Κι αυτά λύνονται μόνο με έναν τρόπο: Με ένα κράτος που παρακολουθεί ακοίμητο τις δικές του δομές και τις ιδιωτικές δομές ώστε να λειτουργούν σε όφελος των πολιτών και όχι σε όφελος λίγων πορτοφολιών. Που’ ν’ το αυτό το κράτος.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
  29 Μαρτίου 2017 

http://www.liberal.gr/arthro/126537/apopsi/stili-alatos/i-dei-echei-poulithei-ola-ta-alla-einai-gia-chacholous.html




             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           

1.

 Δυναμώνει ο «πονοκέφαλος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Οι αναταράξεις που έχουν προκληθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις αξιώσεις των δανειστών για τη ΔΕΗ συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως οι γραμμές στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι «απολύτως ενιαίες και συμπαγείς». Για συνθήκες στημένου παιχνιδιού κάνει λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης.

Προστασία της δημόσιας περιουσίας

Σε πολιτικές περιπέτειες απειλεί να βάλει την κυβέρνηση η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τους δανειστές για πώληση μονάδων της ΔΕΗ το 2018.
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ενιαία και συμπαγής και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στους πολιτικούς συντάκτες που έθεσαν το θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα για τη ΔΕΗ

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επανήλθε με νέες δηλώσεις τηρώντας αποστάσεις από μία επικείμενη συμφωνία χωρίς όμως διάθεση σύγκρουσης με την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Έχω γαλουχηθεί να σέβομαι τον δημοκρατικό διάλογο και τις συλλογικές αποφάσεις. Προηγείται η τελική συλλογική απόφαση -και πως αυτή θα διαμορφωθεί- για τη συμφωνία και τη ΔΕΗ» υπογράμμισε αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως ο ίδιος με τη στάση του και τις τοποθετήσεις του σχετικά με τη ΔΕΗ «προσπαθεί να λειάνει την εκκολαπτόμενη απόφαση».
Εξαπέλυσε πυρά κατά των δανειστών κατηγορώντας τους για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα για τη ΔΕΗ και υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, που λειτουργούν ως βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία». Υποστήριξε πως το σχέδιο για πώληση περιουσιακών στοιχείων, έως τον Ιούλιο του 2018, δημιουργεί συνθήκες στημένου παιχνιδιού, αφού εάν δεν γίνει η πώληση θα υποστεί η χώρα επιπτώσεις.
«Αυτό σε οδηγεί να πουλήσεις όσο – όσο» είπε ο κ. Σκουρλέτης και καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν πίστεψε και δεν προώθησε το σχέδιο για συμπράξεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να μην υποχρεωθεί η επιχείρηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, εκτίμησε ότι έχουν εξαιρεθεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και θα συμπεριληφθούν μόνο τα λιγνιτικά και πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων από τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, άνοιξε επί της ουσίας το θέμα, με το άρθρο του: «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», στην Εφημερίδα των Συντακτών. 
29/3/2017
http://www.efsyn.gr/arthro/dynamonei-o-ponokefalos-gia-tin-idiotikopoiisi-tis-dei
 2.
Στρατηγικής σημασίας η ενέργεια
Το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στα ενεργειακά, στον λιγότερο εύληπτο τομέα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.
Η καθημερινότητα του πολίτη αναμένεται να επηρεαστεί σαφώς πιο άμεσα από κάποιες «μια κι έξω» περικοπές στις συντάξεις ή από μειώσεις στο αφορολόγητο όριο χωρίς αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο τα ενεργειακά και η τύχη της ΔΕΗ δεν είναι λιγότερο σημαντικά ζητήματα.
Τα αποτελέσματα της δυναμικής εισόδου των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας θα επηρεάσουν προοπτικά τα νοικοκυριά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών της απόλυτης ελευθερίας στης αγοράς.
Τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν αύξηση τιμών και μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Η ελληνική περίπτωση δεν αναμένεται να είναι διαφορετική.
Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ωθούν άλλωστε προς την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ οι άτεγκτοι δανειστές επωφελούνται από τις εθνικές στρατηγικές ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης, που επιθυμούν την επέκταση των δικών τους ενεργειακών κολοσσών.
Το τρίτο μνημόνιο και οι εκβιασμοί που το επέβαλαν έφεραν και την αναπόφευκτη απαίτηση για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Το ζήτημα που προκύπτει δεν αφορά λοιπόν τη μείωση της παρουσίας του Δημοσίου στον τομέα της ενέργειας, καθώς η παρουσία μιας χώρας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά είναι ταυτισμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το ζήτημα στην παρούσα φάση αφορά την ευελιξία μιας κυβέρνησης και την ικανότητά της να προασπιστεί τα ελάχιστα κοινωνικά κεκτημένα, αλλά και -σε συνθήκες σκληρής εποπτείας- την τακτική που ακολουθούν οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα.
Καθώς όμως η δεύτερη πλευρά δεν διαφαίνεται ότι θα υποχωρήσει, το βάρος πέφτει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Εφόσον η σημερινή εννοεί την ανάγκη για υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη και νοικοκυριού σε ασφαλή ενέργεια, δεν έχει παρά να αναζητήσει τον τρόπο για να το πράξει.
Οφείλει να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας, ακόμα και με συνταγματική πρόβλεψη για μη εκχώρηση βασικών υποδομών σε ιδιώτες. Να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο ενέργειας, να στραφεί σε άλλες πηγές περιβαλλοντικά φιλικές, να φτιάξει ένα σύστημα βιώσιμο που θα συμβάλει στην αειφορία. Η ενέργεια είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα. Και για τώρα και για μετά την κρίση.
http://www.efsyn.gr/arthro/stratigikis-simasias-i-energeia
28.03.2017