Κτηνωδία / Η σιωπηρή σφαγή των ρινόκερων



Ηταν μια σκηνή κόλασης σε έναν παράδεισο – τον τελευταίο παράδεισο του μαύρου ρινόκερου. Οι ένοπλοι λαθροθήρες εισέβαλαν τα μεσάνυχτα, σκότωσαν επί τόπου το ένα από τα δυο μωρά, το άλλο το άφησαν να ξεψυχάει ως την αυγή αφού του ξερίζωσαν το κέρατο. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ήταν σαφές. Και μάλλον γι’ αυτό δεν σταμάτησαν εκεί. Προτού φύγουν, έδειραν τους φρουρούς και βίασαν μία 20χρονη εθελόντρια από τη Σουηδία. «Ηταν θαύμα που μας άφησαν να ζήσουμε» δήλωσε ένας από τους υπόλοιπους εθελοντές.

Το επεισόδιο καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και, παρά την υψηλή εγκληματικότητα που καταγράφεται στη χώρα, σόκαρε τον Τύπο της Νότιας Αφρικής που έκανε λόγο για το «σημείο μηδέν της λαθροθηρίας». Ηταν η πρώτη φορά που θύματα των λαθροθήρων έπεσαν και οι ξένοι εθελοντές. Θύματα έπεσαν φυσικά και οι ρινόκεροι. Και από πολλές απόψεις: όπως σημειώνει η Corriere della Sera, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στους ελέφαντες, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί πια στα 350.000 άτομα, για τους 29.000 ρινόκερους που έχουν απομείνει δεν ακούγεται σχεδόν κουβέντα αν και κάθε χρόνο χάνονται 700 άτομα.

Γιατί αυτή η αιματηρή όσο και σιωπηρή σφαγή; Επειδή ένα κέρατο 5-6 κιλών πουλιέται στην αγορά της Κίνας από 150 έως 300 χιλιάδες δολάρια – ο χαυλιόδοντας μόλις που φτάνει τα 2.οοο δολάρια το κιλό. Και γιατί είναι τόσο δημοφιλές «προϊόν»; Επειδή οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το κέρατο του ρινόκερου να έχει αφροδισιακές ιδιότητες, αλλά και να προστατεύει από τον καρκίνο. Η ατυχία των ρινόκερων είναι επιπλέον ότι το λαθρεμπόριο των κεράτων τους είναι πιο εύκολο από το εκείνο των ελεφαντόδοντων αφού η κερατίνη από την οποία  αποτελούνται κονιοποιείται με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά τους.

Συμπέρασμα; Για τους ρινόκερους δεν υπάρχει παράδεισος σε αυτήν τη γη. Πιθανότατα δεν υπάρχει πια ούτε για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να τους προστατεύσουν.
Φωτό: Η φωτογραφία αυτή του Brent Stirton πήρε φέτος το πρώτο βραβείο των World Press Photo στην κατηγορία «Φύση – ιστορίες». Πηγή: Corriere della Sera/National Geographic/Getty
Corriere della Sera 
http://www.protagon.gr/epikairotita/pws-prepei-na-einai-oi-touristes-tou-diastimatos-44341359584#id_4

 Black Rhino-Poaches:Fhotos
Armed Men Just Stormed A Rhino Orphanage To Kill Babies For Their Horns
Poaching statistics:Since 2008 poachers have killed at least 5,940 African rhinos......
Poaching crisis in South Africa
Learn important rhino poaching facts with pictures.
Rhino | Species | WWF
Black Rhino | Species | WWF
Western black rhinoceros