Sunlight, το ενεργειακό DNA του ομίλου Γερμανός


Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα ελληνικών βιομηχανικών ομίλων που εξάγουν το 98% της παραγωγής τους, με επενδύσεις εκατομμυρίων, παρουσία σε 114 χώρες, διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις και κερδοφορία, μεταξύ των 15 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εγχώριων εταιρειών, έχοντας παράλληλα "χτίσει” ένα ελληνικό brand.

H περί ης ο λόγος εταιρεία "Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ", μέλος του ομίλου Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, προσφέροντας ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις σε τομείς με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις όπως Βιομηχανία, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες, Κατασκευές, Πληροφορική, Έργα Υποδομής και Άμυνα.

Την περυσινή χρονιά, μάλιστα, η εταιρεία πραγματοποίησε ένα διπλό ρεκόρ, αφού πέραν των υψηλότερων πωλήσεων στην 25ετή ιστορία της (168 εκατ.ευρώ), ο όγκος παραγωγής έσπασε το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Με τη ζήτηση για μπαταρίες της από τις ξένες αγορές να αυξάνεται σημαντικά, η Sunlight ενίσχυσε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη. Σήμερα τα προϊόντα της εξάγονται σε 114 αγορές, σε όλη την Ευρώπη, σε 30 ασιατικά κράτη, σε Μέση Ανατολή, Βόρειο και Νότιο Αμερική και Αυστραλία.

Ως επακόλουθο, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να διαθέτει πλέον 746 εργαζόμενους.

Αυτό που έχει καταφέρει, όμως, όλα αυτά τα χρόνια είναι να κρατήσει ψηλά τη σημαία της βιομηχανικής παραγωγής στη διεθνή αγορά και να "χτίσει” ένα ελληνικό brand που διεκδικεί με αξιώσεις διαρκώς μεγαλύτερα μερίδια στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Ελληνικές μπαταρίες σε όλο τον κόσμο

Οι περισσότεροι, ίσως, να γνωρίζουν πως η Sunlight, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Βασίλη Μπίλλη, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων 'παικτών” σε μπαταρίες βιομηχανικής χρήσης παγκοσμίως, υπ' αριθμόν 2 σε μπαταρίες αμυντικής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBΑ στον κόσμο.

Αυτό, όμως που, ίσως, δεν γνωρίζουν είναι ότι κατέχει ηγετική θέση στις μπαταρίες αντικατάστασης για περονοφόρα οχήματα, πιο γνωστά ως "κλαρκ”. Μπαταρίες της Sunlight από την παραγωγική μονάδα στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και εξοπλίζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 62.000 περονοφόρα οχήματα.

Σήμερα από την παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης για περονοφόρα οχήματα, προέρχεται το 66% του τζίρου της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, η Συστήματα Sunlight κατάφερε να έχει μερίδιο της τάξης του 9% στην συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου.

Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Συστήματα Sunlight προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές. Τέλος, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως ο #1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba, επέκτεινε τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

"Μπαταρίες για ένα ρολόι ως ένα ελικόπτερο"

Και μπορεί η Sunlight να συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων και συστημάτων ενέργειας στον κόσμο, το ενδιαφέρον είναι πως στις μπαταρίες οφείλεται μεγάλο μέρος της εξέλιξης και πορείας του ομίλου Olympia.

Και αυτό διότι ο Πάνος Γερμανός, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στις πολυεθνικές Ucar και Duracell, ανοίξει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα στο χώρο της μπαταρίας. Το επιτυχημένο εγχείρημα οδήγησε στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων αξιοποιώντας το, ακόμη και σήμερα, γνωστό σλόγκαν "μπαταρίες για ένα ρολόι ως ένα ελικόπτερο", ανάπτυξη η οποία οδήγησε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal της περασμένης δεκαετίας, με την πώληση της "Γερμανός”.

Η γνώση, σε όλα τα επίπεδα, του χώρου, οδήγησε τον Π. Γερμανό να εξαγοράσει το 1991 τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η οποία είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο επιχειρηματίας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια και άρχισε να διεκδικεί μερίδια από την παγκόσμια αγορά συσσωρευτών, φέρνοντας τη Sunlight στη σημερινή της θέση.

Ανακύκλωση

Σήμερα η Sunlight συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τη δημιουργία και της Sunlight Recycling, της πιο σύγχρονης τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδας στην Ευρώπη, προσφέροντας - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου.

Μέσα από τη νέα μονάδα, επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, η ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίησή τους από τη Sunlight Recycling για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου-οξέως στην Ελλάδα.

23/3/2017

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3199713/sunlight-to-energeiako-dna-tou-omilou-germanos