Υπό πίεση η Τουρκία του Ερντογάν.



Από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων δείχνουν την πίεση που υφίσταται η Τουρκία του Τayyip Erdogan.

Έτσι, ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας επίτροπος της Κομισιόν Johannes Hahn δήλωσε ότι, μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, "έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό τους”, καθώς, όπως είπε, "η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για εμάς”.

Με άλλα λόγια, δεν είναι πια ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος εγείρει την προοπτική της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. (προς όφελος, προφανώς, μιας α λα καρτ "ειδικής σχέσης”), αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά. Την προεκλογική προειδοποίηση του Tayyip Erdogan ότι μετά την 16η Απριλίου "θα γίνει ο λογαριασμός” με την Ε.Ε., μοιάζει τώρα να την επαληθεύουν οι Βρυξέλλες.

Ούτως ή άλλως, οι υπουργοί Εξωτερικών των ”28” στη συνάντησή τους στην Μάλτα την Παρασκευή θα συζητήσουν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έπειτα από την επικράτηση του "Ναι” στην τουρκική συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος ο Johannes Hahn τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αρκεί "η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια”, που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όμως, δεν είναι απίθανο οι 28 να επιλέξουν "μια νέα μορφή συνεργασίας”, πρόσθεσε ο αυστριακός, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, που πρότεινε η Κομισιόν στα τέλη του 2016 και θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία.

Ήδη την Κυριακή ο Norbert Röttgen των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, δήλωσε πως ο υποκριτικός ισχυρισμός ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. αποτρέπει την σφυρηλάτηση μιας νέας, πιο ρεαλιστικής σχέσης με την Άγκυρα.

Ο ίδιος ο Erdogan δεν θα είχε αντίρρηση αν η "ανοικτού ορίζοντα” ενταξιακή διαπραγμάτευση που συνεχίζεται άκαρπη πάνω από μία δεκαετία αντικατασταθεί από μια πιο ευέλικτη σχέση, άμεσης απόδοσης και χωρίς πολιτική προαπαιτούμενα. Όμως η ετοιμότητα που εμφανίζει πλέον η ευρωπαϊκή πλευρά για μια τέτοια στροφή αφαιρεί από τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του μέρος της ισχύος τους.

Η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήδη ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin υποστήριξε ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών που διαταράχθηκαν καθ' οδόν προς το δημοψήφισμα, θα ξαναμπούν σε τροχιά, μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό. Επεσήμανε μάλιστα ότι ότι η Τουρκία έχει λάβει μόνον 790 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που της υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της συμφωνίας.

Σε αυτό το φόντο, η συνάντηση Trump-Erdogan, που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου στη Ουάσιγκτον φαντάζει συγκριτικώς ως μία μεγάλη υπερατλαντική χειρονομία ενθάρρυνσης του Τούρκου προέδρου, όπως άλλωστε και το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ενοίκου του Λευκού Οίκου την επαύριο του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Στην πραγματικότητα, όμως, περισσότερο παραπέμπει σε μία κίνηση ελέγχου την ζημιών, καθησυχασμού της Τουρκίας και διατήρησής της σε ατλαντική τροχιά, αφού σε ζητήματα υψίστου τουρκικού ενδιαφέροντος η συνάντηση Trump-Erdogan μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο φόντο δυσάρεστων για την Άγκυρα τετελεσμένων.

Ήδη τη Δευτέρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δηλ. οι Κούρδοι του PYD και οι άραβες τοπικοί σύμμαχοί τους διείσδυσαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πόλη Τάμπκα της βορειοανατολικής Συρίας, που απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα από την Ράκα, οιονεί πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, και θεωρείται η τελευταία αμυντική γραμμή των τζιχαντιστών στα δυτικά. Η Τάμπκα πολιορκείται από τις 7 Απριλίου και η επιχείρηση των χερσαίων αραβοκουρδικών δυνάμεων στηρίζεται από τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το αίτημα της Άγκυρας για απόσυρση των "τρομοκρατών” του PYD και για αξιοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην προέλαση προς Ράκα ακόμη εκκρεμεί. Οι αεροπορικές επιδρομές, σαν αυτές που πραγματοποίησε η Τουρκία τη Δευτέρα κατά στόχων του PKK κοντά στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ στα βόρεια του Ιράκ, αλλά και στα βορειοανατολικά της Συρίας, αποτελούν ίσως το μόνο αντάλλαγμα που έχει παραχωρηθεί στην Άγκυρα. 

Του Κώστα Ράπτη
26/4/2017







      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

 1.

Σε «καραντίνα» η Τουρκία από την Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε καθεστώς επιτήρησης λόγω της κατάστασης στα ανθρώπινα δικαιώματα έθεσε την Τουρκία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Άγκυρα είναι μέλος.

Η σχετική πρόταση εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45. Οι βουλευτές του ευρωπαϊκού σώματος ανησυχούν γι’ αυτό που υποστηρίζουν πως συνιστά καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το τουρκικό κράτος και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται χωριστά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.

Οι βουλευτές της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.

Ενώ η Αυστρία ηγείται των εκκλήσεων για μια επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, άλλα κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά, φοβούμενα αποξένωση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ από τον οποίο εξαρτάται και η ΕΕ προκειμένου να διατηρήσει έναν έλεγχο στη μετανάστευση.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που έχουν κατατεθεί εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μια σαφή πλειοψηφία των αποφάσεων να είναι καταδικαστικές.

Η αντίδραση της Αγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως καταδικάζει σθεναρά την «άδικη απόφαση» που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το σώμα αυτό.

«Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την Τουρκία... υπό την καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ντροπή για αυτό το όργανο, που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία προστίθεται ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται με βία» σε όλη την Ευρώπη.

25/4/2017

http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/se-karantina-i-toyrkia-apo-tin-eyropi-gia-ta-anthropina-dikaiomata



 Ο δημοσιογράφος της Cumhuriyet Can Dündar  (AP PHOTO)

2.

«Μια χώρα υπό σύλληψη»

Οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 1.000 φερόμενοι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν συνελήφθησαν σήμερα, δείχνουν ότι «ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος   Can Dündar (Τζαν Ντουντάρ).

Ο πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να μην θυσιάσουν τα ιδανικά τους στις σχέσεις τους με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις «μετριότατες» διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας, οι οποίες οδήγησαν τον Μάρτιο του 2016 στη συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Περίπου 1.220 πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ντουντάρ εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου «ως μια δικαιολογία και μια ευκαιρία να ενισχύσει την εξουσία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη, όχι μόνο οι αντίπαλοί του».


 (AP Photo/Lefteris Pitarakis)


(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Σε βάρος περισσότερων από 3.200 ανθρώπων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και 8.500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να τους συλλάβουν 10 ημέρες μετά τη νίκη του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του, έγραψε το Ανατολή.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 46.000 και πλέον άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, δικαστικοί κα εκπαιδευτικοί, έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία και περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Η Ευρώπη έχασε κάθε ευκαιρία να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία διότι (...) μετά τη συμφωνία για τη μετανάστευση, προσέφεραν μεγάλη υποστήριξη σε αυτή την κυβέρνηση για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες που έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και να τους κρατήσουν στην Τουρκία» επισήμανε ο Ντουντάρ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία «πρέπει να αναφέρετε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και δυστυχώς κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν το έχει κάνει» τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

«Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και επομένως, εγώ θα ήθελα να πω, μείνετε προσηλωμένοι στις αρχές σας και μην τις θυσιάζετε!» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τζαν Ντουντάρ θεωρείται από τις τουρκικές αρχές προδότης καθώς αποκάλυψε το 2015 ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έδωσαν όπλα σε ισλαμιστές στη Συρία. Καταδικάστηκε τον Μάιο του 2016 σε κάθειρξη 5 ετών και 10 μηνών. Αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία αφού αποφυλακίστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του στο εφετείο, όπου προτάθηκε από τις αρχές να επιβληθούν σε βάρος του επιπλέον 10 χρόνια κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

26.04.2017
http://www.efsyn.gr/arthro/mia-hora-ypo-syllipsi