ΣΥΡΙΑ: Οι τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα / Αλ Κάιντα πίσω από τα χημικά.





The media is at again blaming the Syrian President Assad for gassing innocent civilians. Remember 2013 the gas attack that was meant to justify putting boots on the ground. Eren Erdem exposed this sinister plot by ISIS and Turkey to blame Syria. Now the famed White Helmets are working with the Syrian Rebels in what appears to be another blame game gas attack.

 5/4/2017

https://twitter.com/Partisangirl/status/849322897701310464

 https://twitter.com/Partisangirl/status/849256731305693184

https://www.rt.com/news/383522-syria-idlib-warehouse-strike-chemical/

https://www.rt.com/news/383543-iran-mashhad-strong-quake/

ΠΗΓΗ:
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/04/blog-post_160.html

6/4/2017





Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Άσαντ   

Την ώρα που το παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος καταδίκης της επίθεσης με χημικά στη Συρία συνεχίζεται, οι ΗΠΑ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο μέλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη συριακή κρίση, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τους θανάτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, που να σημειωθεί θα επισκεφθεί τη Μόσχα 11 και 12 Απριλίου, δήλωσε ότι «δεν βλέπει ρόλο για τον πρόεδρο Άσαντ όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συριακού λαού».

Επιπλέον δήλωσε ότι «Είναι πολύ σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Άσαντ».

Ανάλογη ήταν και η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων εν πτήσει προς τη Φλόριντα, είπε ότι θεωρεί ότι ο Άσαντ «λαμβάνει τις αποφάσεις, συνεπώς κάτι πρέπει να γίνει».

Και ενώ αυξάνονται οι πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος μελετά σχέδια στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το μόνο που είπε ήταν ότι «αυτή η επίθεση δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να γίνει» και ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε και ο Ρέξ Τίλερσον, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι «Επιδιώξαμε να λάβουμε την ρωσική ανάλυση και ανάγνωση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη».

Παζάρι στον ΟΗΕ

Από μπαράζ αλληλοκατηγοριών αλλά και παζάρι μεταξύ των διεθνών δυνάμεων χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολύνεκρη χημική επίθεση στην Ιντλίμπ, όπου 86 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 30 παιδιά. 

Αν και το Συμβούλιο ανέβαλε για την Πέμπτη την ψηφοφορία για ένα προσχέδιο απόφασης, δίνοντας αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία, έως αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται επίπονες και δεν διαφαίνεται να επιτυγχάνεται εύκολα συμφωνία.

Η Δύση κατηγορεί τον Ασαντ για θηριωδία, τους αντικαθεστωτικούς «δείχνει» η Ρωσία. Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ απείλησε με βέτο.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ με την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «ελπίζει» να μπορέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία «το νωρίτερο δυνατό». Ωστόσο, άλλοι διπλωμάτες εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, ενώ ο Ντελάτρ υποστήριξε ότι «χρειάζεται ένα εύρωστο κείμενο».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «υπάρχουν βασικές αρχές οι οποίες δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ιδίως όταν πρόκειται για βάρβαρους θανάτους αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, με τη χρήση χημικών όπλων».

Το προσχέδιο

Το προσχέδιο της απόφασης ζητάει να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.

Από την άλλη, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι το προσχέδιο απόφασης των Δυτικών προετοιμάστηκε βιαστικά και δεν είναι χρήσιμο, όμως δέχθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί «μια αντικειμενική έρευνα».

Απειλές ΗΠΑ για μονομερή ανάληψη δράσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση στη Συρία μετά τη χημική επίθεση που κατηγορείται ότι εξαπέλυσε το καθεστώς της Δαμασκού, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ειδεχθή» και «προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο».

«Ξεπεράστηκαν πολλές γραμμές», τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τις χημικές επιθέσεις.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε τη Ρωσία για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στη Δαμασκό. «Έχει έρθει η ώρα οι Ρώσοι να σκεφτούν πολύ καλά αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ», σημείωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου: το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για αυτή την φρικτή επίθεση».

Ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία επέκρινε τη Ρωσία που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη σύμμαχό της Συρία. Απείλησε μάλιστα με μονομερή μέτρα από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει «συλλογική» δράση.

Ταυτόχρονα, δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, οι Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστοί ως «γεράκια» όσον αφορά τις θέσεις τους σε θέματα αμυντικής πολιτικής, κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντήσει στην επίθεση με χημικά στη Συρία με αεροπορικά πλήγματα.

«Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει υπερβεί τα εσκαμμένα», δήλωσαν και «πρέπει να τιμωρηθεί για αυτή τη φρικιαστική επίθεση». 

Υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ τάχθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί» σε πιθανή στρατιωτική δράση.

«Σκάνδαλο»

Σε δηλώσεις τους, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης από τον ΟΗΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι πρόκειται για «σκάνδαλο».

«Ήταν μια βάρβαρη επίθεση που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου» τόνισε.

«Συνιστά σκάνδαλο το ότι δεν εκδόθηκε καμία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτοί που αντιτάχθηκαν πρέπει να σκεφθούν την ευθύνη που φέρουν» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον, από το Σεράγεβο όπου βρισκόταν, είπε ότι «είναι ακατανόητο πώς κανείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει υπογράψει ακόμη το ψήφισμα καταδίκης των ενεργειών του καθεστώτος Άσαντ, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ευθύνεται για την επίθεση».

Επίσης, ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη γίνεται σκληρή δουλειά «για την ακριβή διατύπωση του ψηφίσματος και πιστεύω ότι δεν πρέπει να διστάσουμε να πιέσουμε όλους ώστε να το υιοθετήσουν με την ψήφο τους».


Πούτιν: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «έγινε ανταλλαγή απόψεων με αφορμή το περιστατικό με την χρήση χημικών όπλων που συνέβη στις 4 Απριλίου στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ» και πως «ο Πούτιν υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν γίνει μια λεπτομερής και αμερόληπτη διεθνής έρευνα».

Η Συρία θέτει όρους

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση, που αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τη φρικιαστική επίθεση, είπε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη και ότι θα επιτρέψει τις έρευνες υπό όρους.

Όπως είπε, η έρευνα δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» και θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ, που έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, η εμπειρία που έχει η Συρία από τις διεθνείς έρευνες στο παρελθόν δεν είναι ενθαρρυντική και η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα μόνο όταν οι ανησυχίες της αντιμετωπιστούν.

Όσον αφορά τη δήλωση Τραμπ ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ «πέρασε την κόκκινη γραμμή», ο Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ αρνήθηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους, ωστόσο αναγνώρισε όμως τη «βαρύτητα» των δηλώσεων αυτών, λέγοντας ότι τα σχόλια των ΗΠΑ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ασκηθεί διπλωματική πίεση στα Ηνωμένα Έθνη.

Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας | SANA via AP
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Συρίας στο πλαίσιο των ερευνών του για την επίθεση.

Επίσης, κάλεσε όλα τα μέλη της Σύμβασης ενάντια στα Χημικά Όπλα να «δώσουν όσε πληροφορίες πιθανόν έχουν όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην πόλη Χαν Τσεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ».

Άσαντ: Η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη, αν...

Από τη δική του πλευρά, ο Μπασάρ αλ Άσαντ ισχυρίστηκε ότι αν η κυβέρνηση του χάσει τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, η χώρα θα «σβηστεί από τον χάρτη», ενώ μια νίκη των τρομοκρατών θα είναι επίσης νίκη των κρατών που τους υποστηρίζουν.

Σε συνέντευξη στην κροατική εφημερίδα Vecernji List ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «έχουμε μεγάλες ελπίδες και γίνονται μεγαλύτερες. Και αυτές οι ελπίδες βασίζονται στην αυτοπεποίθηση, διότι χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα υπήρχε ελπίδα». 

«Όπως και να έχει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημάνει ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους επιμελητειακή υποστήριξη, χρηματοδότηση και όπλα. 

«Ουσιαστικά η νίκη μας κατά των τρομοκρατών θα είναι νίκη ενάντια σε όλες αυτές τις χώρες», εκτίμησε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ενημέρωσης και οι πολιτικοί στη Δύση δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών χάρη και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που έχει αλλάξει στην Ευρώπη σήμερα είναι ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί λένε ψέματα», τόνισε.

«Όμως η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την πλήρη αλήθεια, γνωρίζει μόνο μέρος της αλήθειας και αναζητεί την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη Συρία, τι συνέβη στη Λιβύη και τι συμβαίνει στην Υεμένη σήμερα. Έχει ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των αξιωματούχων των χωρών τους και τα πετροδολάρια των χωρών του Κόλπου», κατέληξε.

ΓΧΣ: Νευροτοξικό παράγοντα «δείχνουν» τα συμπτώματα

Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας χημικής επίθεσης: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν χθες ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν.

«Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα (...) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι MSF είδαν οκτώ ασθενείς με συμπτώματα –διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις– που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το (αέριο) Σαρίν», ανέφερε η ΜΚΟ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας, η οποία διαθέτει ομάδες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ανέφερε επίσης ότι διένειμε αντίδοτα και προστατευτικό εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η ομάδα της MSF επίσης απέκτησε πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία που παρείχαν φροντίδες σε θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να εκτέθηκαν σε αυτόν τον τοξικό παράγοντα» ο οποίος χρησιμοποιείται ως όπλο σε αέρια μορφή, κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης.


Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, όπου μεταφέρθηκαν 32 θύματα της επίθεσης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα αποτελέσματα νεκροτομών αποκάλυψαν ότι χρησιμοποιήθηκα χημικά όπλα.

06.04.2017 
http://www.efsyn.gr/arthro/metopiki-dysis-rosias-gia-ti-syriaki-thiriodia




 Ο Trump εξετάζει στρατιωτική δράση στη Συρία
Τις επιλογές τους για στρατιωτικό χτύπημα ενάντια στο καθεστώς Assad μελετούν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε να απαντήσει στην επίθεση με χημικά αυτής της εβδομάδας στη Συρία και είπε πως "κάτι πρέπει να γίνει" με τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad.
Οι διαβουλεύσεις για τις στρατιωτικές επιλογές περιλαμβάνουν τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Jim Mattis και τον στρατηγό Joseph F. Dunford Jr., επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Νωρίτερα, το CNN, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδιδε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump ενημέρωσε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου πως εξετάζει στρατιωτική δράση στη Συρία και ότι συμβουλεύεται επ' αυτού τον υπουργό Άμυνας. Ο Trump στηρίζεται στην κρίση του Mattis, σημείωσε η μία πηγή.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στο CNN ότι το Πεντάγωνο έχει εδώ και καιρό εξετάσει κάποιες επιλογές για να αντιμετωπίσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και έχει παρουσιάσει τις επιλογές αυτές στην κυβέρνηση. Τόνισαν, ωστόσο, πως δεν έχει ληφθεί απόφαση. Ο σχεδιασμός επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή δήλωση του Trump πως το υποψιαζόμενο χτύπημα από το συριακό καθεστώς "ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή".
Σύμφωνα με τους New York Times, ο υπουργός Άμυνας μεταβαίνει στην Φλόριντα όπου αναμένεται να συζητήσει την κρίση στη Συρία με τον Αμερικανό Πρόεδρο. 
Την Τετάρτη, ο Trump αποκάλεσε την επίθεση με χημικά που στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 70 ανθρώπων "ειδεχθή" ενέργεια που άλλαξε την άποψή του για το Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε σήμερα λέγοντας ότι "κάτι πρέπει να γίνει" με τον Σύρο πρόεδρο, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο Assad πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.
"Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Assad είναι φρικτό", δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. "Είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson είπε πως ο Assad δεν έχει ρόλο στο μέλλον της Συρίας.
Erdogan: Θα στηρίξουμε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία
Η Τουρκία θα στηρίξει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για επέμβαση στην Συρία δεν θα παραμείνουν στα λόγια. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων εάν και εφόσον διεξαχθεί", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7.
6/4/2017
http://www.capital.gr/diethni/3203292/o-trump-exetazei-stratiotiki-drasi-sti-suria