Οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική από τις εκλογές στη Βουλγαρία
Η ΕΕ έχει αποφύγει τα χειρότερα στις βουλγαρικές εκλογές, με την νίκη του πρώην πρωθυπουργού Book Borrissov και του κόμματός του GERB. Για το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας, φαινόταν ότι η μικρή χώρα στο νότιο άκρο της Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει άλλη μία διασπαστική δύναμη σε μια ΕΕ που μεταμορφώνεται.
Η Kornelia Ninova, ηγέτης των Βουλγάρων Σοσιαλιστών (BSP), η οποία αναμενόταν από κάποιους να κερδίσει τις εκλογές, διεξήγε την εκστρατεία της με μια φιλορωσική πλατφόρμα, απειλώντας να ανατρέψει τη συναίνεση σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ. "Η εξωτερική πολιτική θα προσανατολιστεί προς την βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων για την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία”, φέρεται να δήλωσε. Το κόμμα της επίσης διαφοροποιήθηκε από το παραδοσιακό αφήγημα της μετάβασης της Βουλγαρίας μακριά από τον κομμουνισμό, υποστηρίζοντας πως "η δημοκρατία πήρε πολλά από εμας”.
Φαίνεται ότι αυτό το σκοτεινό μείγμα φιλορωσικής συμπεριφοράς και νοσταλγίας τελικά φόβισε κάποιους από τους ψηφοφόρους και τελικά οδήγησε στο να χάσει το BSP με διαφορά πέντε μονάδων από το GERB.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Borissov είναι φιλελεύθερος, φιλικός προς τους μετανάστες ή εναντίον της Ρωσίας. Είναι μάλλον οπορτουνιστής σε ό,τι αφορά τις αξίες, με προσανατολισμό την ασφάλεια σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης (χαρακτήρισε τον φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία ως "απολύτως απαραίτητο”) και γνωρίζει καλά το μεγάλο τμήμα των Βουλγάρων ψηφοφόρων που έχουν φιλικές διαθέσεις έναντι της Ρωσίας. Ως ένας πολιτικός με λαϊκιστική πλευρά, ο Borissov μπορεί να θαυμάζει την εσωτερική δημοφιλία και την πολιτική μακροζωία του Ούγγρου Viktor Orban, αλλά κατανοεί ότι ο εκσυγχρονισμός της Βουλγαρίας εξαρτάται από το να είναι μέλος της mainstream ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχει επίσης επιλέξει να ακολουθήσει μια γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να οικοδομήσει μια στενή σχέση με την Merkel. Ακόμη και η διμερής συμφωνία που σύναψε με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan για τα βουλγαρό-τουρκικά σύνορα, πιθανότατα δεν θα είχε προχωρήσει χωρίς την συμφωνία της Angela Merkel μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
Με μόλις 5 κόμματα στη Βουλή (σε σχέση με 8 στην προηγούμενη), το GERB πιθανότατα θα δημιουργήσει έναν συνασπισμό με τους Ενωμένους Πατριώτες (UP) και το μικρότερο κόμμα Volya του επιχειρηματία Veselin Mareshki. Ενώ ο τελευταίος δεν έχει γνωστοποιήσει κάποιες θέσεις του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, οι Ενωμένοι πατριώτες, ένας συνασπισμός δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων- έχουν δώσει την άποψή τους σε αρκετά θέμα. είναι εχθρικοί προς την Τουρκία, αναποφάσιστοι σε σχέση με την ΕΕ και διχασμένοι για την Ρωσία. Το τελευταίο είναι κατανοητό δεδομένου ότι ο συνασπισμός αποτελείται από το φιλορωσικό Ataka, το αντί-ρωσικό Εθνικό Μέτωπο για την Εθνική Σωτηρία και το οπορτουνιστικό VMRO. Εάν υπάρξει μια διαφωνία στο εθνικιστικό μέτωπο, το ζήτημα της Ρωσίας πιθανότητα θα προκύψει.
Το δίδαγμα που έμαθαν οι Πατριώτες στις προηγούμενες εκλογές -ότι ενωμένοι θα μπορούσαν εύκολα να μπουν στην Βουλή- δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη τα τρία μικρά κεντροδεξιά κόμματα, υπολείμματα του παλαιού μεταρρυθμιστικού κόμματος της δεκαετίας του 1990. Με ποσοστό 3% το κάθε ένα, άφησαν το πιο ενεργό οικονομικά και πολιτικά "ζωηρό” τμήμα της μεσαίας αστικής τάξης -και το αίτημά του για πραγματικά μέτρα κατά της διαφθοράς- χωρίς εκπροσώπηση στη νέα βουλή.
Για τον Borissov το έργο να ενώσει αυτή τη στιγμή τα κατακερματισμένα κόμματα σε έναν κυβερνών συνασπισμό, δεν θα είναι εύκολο. Πιθανώς θα πρέπει να κάνει κάποιες συμβολικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της ανάληψης μιας ελαφρά πιο αυστηρής γραμμής έναντι της Τουρκίας και μιας πιο μαλακής σε σχέση με τη Ρωσία. Αλλά είναι πιθανό να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να είναι εποικοδομητικός εντός της ΕΕ.
Αυτό θα γίνει δεκτό με ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, καθώς η Βουλγαρία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στο πρώτο μισό του 2018, όταν θα κορυφώνονται κάποια από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια της ΕΕ: οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, και οι συνομιλίες για το επόμενο πλαίσιο του προϋπολογισμού, για το μέλλον της Σένγκεν και πιθανώς για μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Η νίκη του Borissov, ενός γνωστού πολιτικού που ξαναβρήκε την θετική του στάση απέναντι στην ΕΕ προς το τέλος της εκστρατείας του, ήταν καλά νέα για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τουλάχιστον, μια προεδρία που δεν θα είναι από μόνη της πρόβλημα, θα είναι ένας λιγότερος πονοκέφαλος.
της Vessela Tcherneva
http://www.capital.gr/ecfr-eu/3201363/oi-epiptoseis-stin-exoteriki-politiki-apo-tis-ekloges-sti-boulgaria
30/3/2017
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_implications_of_bulgarias_election_