Σιωπηρή, κατ' αρχήν, συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Στον κύκλο της διαπραγμάτευσης το πακέτο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρείται οτι "δεν θα είναι το πρόβλημα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας" μετά το SLA και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η αρχική δεκαετία που απαιτούσε το Βερολίνο με βάση την συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει προσαρμοσθεί τόσο στην διάρκεια όσο και στο ύψος.

Ιδιαίτερα μετά την υπεραπόδοση των μέτρων, όπως αυτή καταγράφηκε το 2016 (και απέδωσε 4,2% του ΑΕΠ), οι εκτιμήσεις και του ΔΝΤ προσεγγίζουν το θέμα με μεγαλύτερη μετριοπάθεια οσο αφορά την ικανότητα της οικονομίας να υπερκαλύψει τόσο το 1,75% του 2017 όσο και το 3,5% του 2018 (το ΥΠΟΙΚ προβλέπει 2,2% για φέτος και 3,7 – 3,8% το 2018).

Το άλλο σημείο προσέγγισης -από την άλλη άκρη της διελκυστίνδας, εκείνη του Βερολίνου- έχει να κάνει με το γεγονός πως άρχισε να αντιμετωπίζεται θετικά το ενδεχόμενο να επεκταθεί το χρονοδιάγραμμα των υψηλών πλεονασμάτων μόνο μέχρι και το 2022-23 κατ' αρχήν και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των στόχων, με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που θα κατοχυρώνονται με την ολοκλήρωση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018.

Με άλλα λόγια ένας στόχος για υψηλά πλεονάσματα μιας πενταετίας, τα οποία όμως θα επανεξετασθούν ως προς την συμβατότητά τους με την αναδιάρθρωση του χρέους μόλις ή και πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Τότε, άλλωστε, οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι διαφορετικές, τόσο εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων που μεσολαβούν, όσο και γιατί ήδη θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την μετάλλαξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕMF) -όπως εδώ και καιρό προπαγανδίζει το Βερολίνο- γεγονός που θα κάνει ευκολότερη την απόσυρση του ΔΝΤ από την Ευρώπη.

Όπως παρατηρούν κοινοτικοί παράγοντες εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση η "μετάλλαξη" του ESM σε ΕMF, συμβαδίζει και εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που ωριμάζουν στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη μετά την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. στην λογική της Ευρώπης των περισσότερων της μιας ή δύο ταχυτήτων.

Οι αλλαγές αυτές άλλωστε για τον ESM δεν απαιτούν μεταβολές στην συνθήκη, που θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες, καθώς ο ESM εξ αρχής έχει στηθεί σαν ένας Οργανισμός διμερούς συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών και δεν είναι ενταγμένος στην Συνθήκη.

Η μετάλλαξη του ESM σε EMF θα επιτρέψει την έτσι κι αλλιώς απόσυρση του ΔΝΤ σταδιακά ίσως και από το 2018, με την πρόωρη εξόφληση των δανείων του προς την Ελλάδα με τα χρήματα που έχουν "περισσέψει" από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα οποία κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο. Μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε πολιτικά να τεθεί προς συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε ανάλογο λογαριασμό συσσωρεύονται για τον ίδιο λόγο και τα "κέρδη" από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία... αποθηκεύονται σε άλλο ειδικό λογαριασμό του ESM. Και "περιμένουν” να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να συγκεκριμενοποιηθούν πριν επιστρέψει -έστω και προσωρινά- στο ελληνικό πρόγραμμα.  

 Γιάννης  Αγγέλης

27/4/2017




            Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α           

 Στα 93,9 δισεκ. ευρώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τον Φεβρουάριο

Αύξηση κατά 989 εκατομμύρια ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2017. Η αύξηση των φορολογικών οφειλών τον ίδιο μήνα ανέρχεται σε 912 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) ανήλθαν σε 2,619 δισ. ευρώ έναντι 1,630 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Έτσι, το σύνολο των παλαιών οφειλών (που δημιουργήθηκαν έως 31.12.2016) και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 93,974 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου ανέρχονταν σε 4.052.270 έναντι 4.173.206 τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το σύνολο των οφειλών στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Φεβρουάριο σε 1.655.636 έναντι 1.672.500 τον Ιανουάριο. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Φεβρουάριο σε 873.049 έναντι 851.818 τον προηγούμενο μήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/24/eidiseis-oikonomia-939disek-euro-synolo-lixiprothesmwn-ofeilwn-dhmosio-fthinoporo_n_16208976.html?utm_hp_ref=greece

 24/04/2017  


Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Μπαράζ κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, αποταμίευσεων και ακινήτων από την εφορία


Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι κατασχέσεις από την εφορία για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μισθούς, συντάξεις (εφόσον δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός), ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, στο πρώτο δίμηνο του έτους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 33.933 φορολογουμένους με οφειλές άνω των 500 ευρώ. Πέρυσι, στο σύνολο του έτους είχαν πραγματοποιηθεί 140.000 κατασχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν διατηρηθεί ο ρυθμός του πρώτου διμήνου του 2017, τότε οι συνολικές κατασχέσεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2016, και ενδεχομένως να υψηλότερες έως 45%.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου επέβαλαν οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης τον Φεβρουάριο στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 21.231 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.) εις βάρος ισαρίθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Φεβρουαρίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 1.011 κατασχέσεις!
Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, οι κατασχέσεις που διενεργούνται από τις εφορίες είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο δίμηνο του έτους φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Συνολικά οι 4 εκατ. φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο χρωστούν περί τα 94 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, ακολουθώντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα που παρουσιάζουν αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αυτά που προέρχονται από παλαιές οφειλές φορολογουμένων και κατασχέσεις. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι επιθυμούν να εξοφλήσουν τους φόρους τους, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν σε δύο ή τρεις δόσεις, επιλέγοντας να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
• Σε 873.049 φορολογουμένους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων σε 33.943 φορολογουμένους.
Σημειώνονται ότι το 2016 επιβλήθηκαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Στην πρώτη γραμμή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, βρέθηκαν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο.
• Οι οφειλέτες στους οποίους η εφορία θα στραφεί το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1.655.636.
• Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι νέες οφειλές έφτασαν στα 2,619 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα. Από τα 2,6 δισ. ευρώ τα αμιγώς φορολογικά χρέη ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ.
• Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στα 94 δισ. ευρώ. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν φέτος περί τα 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
• Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 4.052.270 και χρωστούν συνολικά 94 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους είναι οφειλέτης της εφορίας. Από αυτούς μόλις 69 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 100.000.000 ευρώ έκαστος και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ ή το 31% περίπου του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Ακόμη, 7.296 οφειλέτες έχουν οφειλές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες με αρχικό ποσό χρέους μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ είναι μόλις 16.290 και αντιπροσωπεύουν το 0,4% του συνόλου των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το 83,8% του συνόλου των οφειλετών του Δημοσίου -που αντιστοιχεί σε ένα πλήθος 3.614.047 φυσικών και νομικών προσώπων- χρωστά ποσά οφειλής μέχρι 3.000 ευρώ.
Αντιδράσεις από τη ΝΔ
«Αυτοί που υπόσχονταν διαγραφή χρεών, τώρα καταδιώκουν ακόμη και τους πιο ανήμπορους» αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή τις πληροφορίες για τις κατασχέσει για οφειλές προς το Δημόσιο.


Ειδικότερα από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα υλοποιεί με κυνισμό το σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων.


Με δική της επιλογή φόρτωσε αβάσταχτα φορολογικά βάρη στους πολίτες.



Το αποτέλεσμα είναι μια καταιγίδα 1.000 κατασχέσεων την ημέρα.



Αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, σήμερα καταδιώκουν ακόμη και τους πιο ανήμπορους πολίτες.



Την ίδια στιγμή, το Κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με τα χρήματα της υπερφορολόγησης προσλαμβάνουν κομματικούς “κολλητούς” στο Δημόσιο, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.



Μια Κυβέρνηση βγαλμένη από τις χειρότερες πρακτικές του χθες, σε απόλυτη αντίθεση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της εξόδου από την κρίση».

 http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/25/koinonia-oikonomia-katasxeseis-eforia_n_16223010.html?utm_hp_ref=greece

25/4/2017