Γιατί η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές;


Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε κατ’ επανάληψη αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές - τελευταία φορά το έκανε στις 20 Μαρτίου - υποστηρίζοντας ότι θα φέρουν πρόσθετη αβεβαιότητα για τη Βρετανία σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πολιτική συνέχεια.

Σήμερα όμως απηύθυνε διάγγελμα στον βρετανικό λαό κάνοντας ακριβώς αυτό που είχε διαψεύσει. Προκηρύσσοντας δηλαδή πρόωρες εκλογές. Τι άλλαξε; Και τι είναι αυτό που επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργός; 
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια η Μέι υποστήριξε στο διάγγελμά της ότι αποφάσισε να πάει στις κάλπες γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική ενότητα και «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» για να κατέβει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μήπως όμως επιζητά και κάτι άλλο; 
«Η πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως προκηρύσσει εκλογές ώστε να ανανεώσει την λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση της και, επομένως, να έχει περισσότερη νομιμοποίηση και δύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», εξηγεί στο tvxs.gr, ο Γιώργος Κύρης, λέκτορας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. 
«Στρατηγικά, όμως, πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια να δυναμώσει την παρουσία των συντηρητικών στο Κοινοβούλιο και, επομένως, στη διαδικασία του Brexit, δεδομένου πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στους συντηρητικούς ένα εντυπωσιακό προβάδισμα έναντι των εργατικών», προσθέτει. 
Πράγματι οι… πασχαλινές δημοσκοπήσεις «σταύρωσαν» τους Εργατικούς του Κόρμπιν. Η Μέι απολαμβάνει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο προβάδισμα. Δυο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο δίνουν στους Συντηρητικούς προβάδισμα πάνω από 20 μονάδες. Εκτιμάται λοιπόν ότι η Μέι θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτά τα ποσοστά. 
Τα βρετανικά μίντια μάλιστα συγκρίνουν την προκήρυξη αυτών των εκλογών με εκείνες του 1983 όταν η Θάτσερ αποφάσισε να πάει στις κάλπες 12 μήνες νωρίτερα ώστε να κάνει καλή χρήση του πολέμου των Φώκλαντς. 
Σύμφωνα με τον Independent, oι παραλληλισμοί με τις εκλογές του 1983 είναι τρομακτικοί. Τότε η Θάτσερ είχε καταποντίσει τον Μάικλ Φουτ, τον τελευταίο ηγέτη των Εργατικών που κατέβηκε με μια αναμφισβήτητα αριστερή πλατφόρμα. Τώρα το στοίχημα για την Μέι δεν αφορά το αποτέλεσμα αλλά το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πλειοψηφία της Θάτσερ. 
Και παρά τις επικλίσεις της για ενότητα ενώπιον της διαπραγμάτευσης για το Brexit, μοναδικός της στόχος είναι, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, να βγάλει τους Εργατικούς από τη μέση για μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν είναι δυνατόν να τους καταστήσει κόμμα μη εξουσίας. 
Στον αντίποδα υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η πρόωρη προκήρυξη εκλογών μπορεί να σημαίνει μια προσπάθεια καθυστέρησης του Brexit, για κάποιους πιο τολμηρούς ακόμη και ανατροπής του. Υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει το κλίμα στη χώρα για το Brexit εξαιτίας των εκλογών; 
«Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Η Βρετανία παραμένει ακόμη σε περίοδο χάριτος - οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν έχουν αρχίσει και ο αντίκτυπος του Brexit δεν είναι σημαντικός. Αυτό είναι ίσως και μια εξήγηση για την απουσία σημαντικών αλλαγών στην κοινή γνώμη σε σχέση με έναν χρόνο πριν», εξηγεί ο Γιώργος Κύρης. 
Όσο για την στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι Εργατικοί αναφέρει: «αν και οι Εργατικοί δεν έχουν καταφέρει να προωθήσουν μια ομόφωνη πολιτική για το Brexit κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι στάση ακριβώς θα κρατήσουν σε αυτές τις εκλογές, είναι απίθανο να εναντιωθούν στο Brexit συνολικά, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία τους πλέον τάσσεται υπέρ της εξόδου, αν και με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το πως θα γίνει αυτή η έξοδος και την επόμενη ημέρα για την Βρετανία». 
Φαίνεται πως η Μέι θέλει ουσιαστικά να δώσει μάχη εναντίον δυο μετώπων: α) του εσωτερικού στο οποίο ο «εχθρός» είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο Τιμ Φάρον των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας που έχει στα σκαριά το δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και β) του εξωτερικού όπου αντίπαλος είναι οι Βρυξέλλες και οι 27 της ΕΕ και «γήπεδο» οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο. 
Στο μέτωπο του εξωτερικού, η Μέι με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών θέλει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit, μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι με την προσφυγή στις κάλπες κι εφόσον το σχέδιό της πετύχει θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με ισχυροποιημένη τη θέση της στο εσωτερικό. 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

19/4/2017
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/giati-i-mei-prokirykse-proores-ekloges


                   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              




 Η προετοιμασία της Βρετανίας για τη σύγκρουση

Στις 7 Μαΐου οι επαναληπτικές εκλογές στη Γαλλία, στις οποίες πιθανολογείται πως θα συμμετέχουν για πρώτη φορά δύο δεξιά κόμματα, ενώ στις 8 Ιουνίου οι πρόωρες στη Βρετανία – η πρωθυπουργός της οποίας εξήγγειλε ξαφνικά την πρόθεση της, γνωρίζοντας πόσο σκληρές θα είναι οι διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας της από την ΕΕ, έχοντας απέναντι τον αιώνιο αντίπαλο της: τη Γερμανία, η οποία θεωρεί από καιρό τώρα πως έχει «ξεπλυθεί» από τα θηριώδη εγκλήματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρωτοβουλία της κυρίας May φαίνεται να οφείλεται σε δύο λόγους: (α) στην ανάγκη να εξασφαλίσει την ισχυρή στήριξη των Βρετανών, όσον αφορά τη σύγκρουση της με τη Γερμανία, η οποία επιχειρεί ξανά την κατάκτηση της Ευρώπης με άλλου είδους όπλα – έχοντας την άποψη πως θα της συμπεριφερθεί ανάλογα με την Ελλάδα (ανάλυση) και (β) στην πρόθεση της να αποκτήσει μία ισχυρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τη σημερινή (έχει μία μικρή πλειοψηφία μόλις 12 εδρών), εκμεταλλευόμενη την αδύναμη θέση της αντιπολίτευσης – αφού, με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις, προηγείται με 42% έναντι 27% του αντιπάλου της.
Περαιτέρω, η πρωθυπουργός είναι υπέρ της σκληρής εξόδου της χώρας της από την ΕΕ – με την έννοια πως θέλει να εγκαταλείψει μαζί την εσωτερική αγορά, καθώς επίσης την τελωνειακή ένωση. Οι Βρετανοί εκλογείς τοποθετήθηκαν όμως γενικά στην έξοδο από την ΕΕ, χωρίς να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες – οπότε ένα μεγάλο πρόβλημα της κυρίας May ήταν ανέκαθεν πως μία μη εκλεγμένη πρωθυπουργός θα έπρεπε να δρομολογήσει ένα είδος BREXIT, για το οποίο δεν είχε την καθαρή εντολή της πλειοψηφίας.
Είχε άλλωστε δηλώσει ότι, πριν από την «καυτή φάση» των διαπραγματεύσεων θα επιθυμούσε τη δημοκρατική της νομιμοποίηση – οπότε ήταν λογική η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών (οι κανονικές θα διεξάγονταν το Μάιο του 2020), οι οποίες όμως απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών. Από την οπτική γωνία της Ελλάδας βέβαια, όπου ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύσσει εκλογές κατά το δοκούν, ενώ έχει τη δυνατότητα να μη σέβεται καθόλου δημοψηφίσματα που ο ίδιος δρομολογεί, η λειτουργία της δημοκρατίας στη Βρετανία προκαλεί μελαγχολία – ενώ φυσικά εξοργίζει η ασυδοσία των Ελλήνων πολιτικών, την οποία τους επιτρέπει το σύνταγμα.
Πιθανότατα πάντως θα συμφωνήσει η αντιπολίτευση, τόσο οι εργατικοί, όσο και οι φιλελεύθεροι – οι οποίοι, μαζί με τους σκωτσέζους εθνικιστές, είναι εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οπότε θα το αντιμετωπίσουν σαν μία δεύτερη ευκαιρία. Τυπικά τώρα μόνο η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να αποδεχθεί την παραίτηση της πρωθυπουργού, έτσι ώστε να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές – ενώ είναι η ίδια που της δίνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συνέβη στις 13 Ιουλίου του 2016.
Συνεχίζοντας, η εκλογική αναμέτρηση θα διαρκέσει μόλις 6 εβδομάδες, οπότε θα προηγηθεί των εκλογών της Γερμανίας – ενώ το κέντρο βάρους των συγκρούσεων των υποψηφίων θα αφορά το μέλλον της Βρετανίας εκτός της ΕΕ. Πιθανότατα δε η πρωθυπουργός θα τεθεί υπέρ της μετατροπής της χώρας σε έναν φορολογικό παράδεισο, για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και τις τράπεζες – υποθέτοντας πως αρκετοί Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους εκεί, φοβούμενοι το μέλλον της ηπείρου υπό την ηγεμονία της Γερμανίας.
Η οικονομία τώρα της Βρετανίας αναπτύσσεται ικανοποιητικά, κυρίως λόγω της υποτίμησης της στερλίνας – αν και φαίνονται τα πρώτα σημάδια πληθωρισμού. Υπάρχουν φυσικά φόβοι, σύμφωνα με τους οποίους όταν αποκοπεί εντελώς η χώρα από την ΕΕ, οι εξαγωγές της θα περιοριστούν επικίνδυνα – ενώ πολλές επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες, θα την εγκαταλείψουν εγκαθιστάμενες είτε στην Ιρλανδία, είτε εντός της Ευρώπης. Πόσο  μάλλον όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι, η Γερμανία θα θελήσει να την τιμωρήσει αυστηρά, για να αποφευχθεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ.
Εν τούτοις οι περισσότεροι πιστεύουν πως θα τα καταφέρει τελικά, καθώς επίσης ότι σωστά αποφάσισε διακρίνοντας τις σκοτεινές προθέσεις της Γερμανίας – η οποία έχει ηττηθεί πολλές φορές στις μεταξύ τους συγκρούσεις, αφού η χώρα κερδίζει συνήθως όλες τις μάχες αλλά χάνει τον πόλεμο. Το μέλλον πάντως θα δείξει εάν είχε δίκιο και αν τα καταφέρει για μία ακόμη φορά.

18/4/2017

http://www.analyst.gr/2017/04/18/i-proetoimasia-tis-vretanias-gia-ti-sigkrousi/