ΤΟΥΡΚΙΑ:Πώς θα καλύψει τις ανάγκες σε πιλότους μαχητικών;


(Φωτ.: fightersweep.com) 

Δείτε πώς η Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες σε πιλότους μαχητικών

Είναι γνωστό ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε αναλάβει το κύριο βάρος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με τη συμμετοχή ανωτάτων αξιωματικών και εκατοντάδων πιλότων F-16 και ελικοπτέρων, μαχητικών και μεταφορικών. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν, εκτός από εκείνους που φυλακίστηκαν, απέταξε από το σώμα εκατοντάδες πιλότους, προκαλώντας έτσι σοβαρό έλλειμμα στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) . Τώρα η Πολεμική Αεροπορία, αναζητεί τρόπους να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην πολιτική αεροπορία. Πώς;

Ανοίγει τις πόρτες σε εκείνους που αποστρατεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υιοθετεί πρακτική που εφαρμόζουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ καλώντας νεαρούς και υγιείς πιλότους που εργάζονται σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες να υπηρετήσουν.

Η πρόσκληση αφορά σε πιλότους που έφυγαν από την Πολεμική Αεροπορία και πλέον εργάζονται σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στην ΠΑ και να υπηρετήσουν διδάσκοντας νεότερους πιλότους. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, θα εφαρμοστεί το σύστημα της «εφεδρείας».

Οι πιλότοι, δηλαδή, θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ιδιωτική εταιρεία που τους έχει προσλάβει και κάθε χρόνο, για ένα χρονικό διάστημα, θα επιστρέφουν στην ΠΑ για να εργαστούν για τη χώρα.

Όσοι επιστρέφουν στην υπηρεσία θα συμπληρώνουν το όριο πτήσεων με F-16 που προβλέπεται για να είναι ετοιμοπόλεμοι. Στο διάστημα αυτό θα τους παρέχεται και συμπληρωματική εκπαιδευση. Ειδικοί δηλώνουν ότι οι πιλότοι F-16 είναι πολύτιμοι για την ΠΑ, αφού χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδευτούν.

Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην ΠΑ των ΗΠΑ, προβλέπει πως σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου, οι πιλότοι θα καλούνται στην υπηρεσία και θα είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμοι.

24/4/2017



             ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ             


Τουρκικό μαχητικό F-16 
(φωτ.: EPA / Γαλλικό Πρακτορείο / Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις)


 Ξέμεινε από πιλότους η τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πιλότων αντιμετωπίζει πλέον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μετά τις μαζικές αποστρατείες χειριστών F-16 και F-4, λόγω πιθανής εμπλοκής τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο συγκεκριμένος κλάδος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει πληγεί περισσότερο μετά τις αποστρατείες 213 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών που ανακοινώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ο συνολικός αριθμός των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, με βάση τις μονάδες που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ανέρχεται στους 675, κατανοούμε ότι έχει χάσει το ένα τρίτο (!) των πιλότων της. 

Όμως, εκτός από τους κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς, χειριστές μαχητικών, αποστρατεύθηκαν και 30 ανώτατοι αξιωματικοί της, μεταξύ των οποίων οι διοικητές επτά πτερύγων μάχης. 

Μία από τις γυναίκες πιλότους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: EPA / Stringer)

Επίσης, αποστρατεύθηκαν και 44 τεχνικοί αεροσκαφών, που είναι εξίσου πολύτιμοι με τους πιλότους. 

Οι αλλαγές οδηγούν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε πλήρη στελεχιακή απίσχνανση, γιατί η πραγματική δύναμη κρούσης των πραξικοπηματιών ήταν οι πτέρυγες μάχης και οι πολεμικές μοίρες της πολεμικής αεροπορίας.

Η 4η Πτέρυγα Μάχης στο Ακιντζί της Άγκυρας, είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο από όλες από τις αποστρατείες αφού έχασε ακριβώς 110 αξιωματικούς. Η 2η Πτέρυγα Μάχης στο Τσίγλι της Σμύρνης έχασε 23 αξιωματικούς. 

Η 12η Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών στην Καισάρεια έχασε 29 πιλότους. Η 8η Πτέρυγα Μάχης, στο Ντιγιαρμπακίρ, που παίζει σημαντικό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, έχασε 8 πιλότους.

Οι αποστρατείες δημιουργούν πρόβλημα και στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε αεροσκάφος απαιτείται υπό κανονικές συνθήκες 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος. Αυτό σημαίνει ότι για τα 450 αεροσκάφη της –εκ των οποίων τα 300 είναι F-16 και F-4– η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει 675 εκπαιδευμένους πιλότους.

Με δεδομένο ότι οι 213 πιλότοι που αποστρατεύθηκαν υπηρετούσαν 150 αεροσκάφη προκύπτει ότι σε κάθε ένα F-16 και F-4, αντί για 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος, αντιστοιχεί πλέον ένας.

 29/7/2016