Στο ERDOGANISTAN...


Η γυναίκα που φοβάται ο Ερντογάν – Η   Meral Akşener κάνει τα πλήθη στην Τουρκία να παραληρούν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Robert Fisk Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει. 



Η γυναίκα που φοβάται ο Ερντογάν – Η   Meral Akşener (Μεράλ Ακσενέρ) κάνει τα πλήθη στην Τουρκία να παραληρούν!

– Η 60χρονη Meral Akşener  γυρίζει όλη την χώρα ζητώντας από τους τούρκους να ψηφίσουν “‘Οχι” στο δημοψήφισμα

– Αποχώρησε από το κόμμα της των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων και τώρα όλοι πιστεύουν ότι θα είναι η επόμενη ηγέτης της Τουρκίας

– Ακόμα και τραπεζίτες πίνουν νερό στο όνομά της και την στηρίζουν όπως μπορούν

– Ο Ερντογάν βάζει εμπόδια στις συγκεντρώσεις της με όποιο τρόπο μπορεί – Όμως παρόλα αυτά στις συγκεντρώσεις που κάνει δεν πέφτει καρφίτσα και τα πλήθη παραληρούν!

Δεν είναι καν βουλευτής. Όμως, σε κάθε της εμφάνιση τα πλήθη παραληρούν. Η 60χρονη Μεράλ Ακσενέρ, υπερεθνικίστρια και βετεράνος της πολιτικής, κάνει τον Ερντογάν να τρέμει ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Politico, την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει τον Ταγίπ Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο στην χώρα, δίνοντάς του υπερεξουσίες, μια μικρή ομάδα αποστατών από το κόμμα των υπερεθνικιστών, βάζει φρένο στις φιλοδοξίες του επίδοξου σουλτάνου.

Μπορεί οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης να έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον Ερντογάν, όμως αυτή η μικρή ομάδα όχι μόνο δεν στηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά κανει καμπάνια υπέρ του “‘Οχι”. Μπροστάρησα, η 60χρονη Ακσενέρ, την οποία όχι απλά αποθεώνουν αλλά λατρεύουν σαν θεά τους οι υποστηρικτές της.

Όταν η Ακσενέρ, μπήκε στην αίθουσα που είχε συγκέντρωση το Σάββατο στην Αγκυρα οι συγκεντρωμένοι έπεσαν στα γόνατα προκειμένου να έχουν όλοι την δυνατότητα να την δουν! Φώναζαν ρυθμικά: «πρωθυπουργός Μεράλ» την ώρα που εκείνη ανέβαινε στο βήμα για να μιλήσει. Και όταν τους ευχαρίστησε, σήκωσε το χέρι της με ανοικτή την παλάμη για να τους δείξει αυτό που όλοι περίμεναν: το τατουάζ χένας με το μισοφέγγαρο και το αστέρι.


Είπε μεταξύ άλλων η Ακσενέρ για το δημοψήφισμα: «Η χώρα, θα ψηφίσει για το αν θέλει να συνεχίσει με τις ίδιες αξίες ή αν θέλει να παραδώσει την μοίρα της δημοκρατίας σε μόνο έναν άνθρωπο». Το κοινό παραληρούσε και γιούχαρε αλλά εκείνη τους επανέφερε στην τάξη λέγοντας: «Μην γιουχάρετε! Ψηφίστε όχι την Κυριακή».

Τετοιου είδους εκδηλώσεις λατρείας γίνονται μόνο σε ηγέτες κομμάτων στην Τουρκία και μάλιστα των μεγάλων κομμάτων. Όμως η Ακσενέρ, δεν είναι καν βουλευτής. Αυτό, δεν έχει καμία σημασία για τους υποστηρικτές της οι οποίοι την αποθεώνουν γιατί θεωρούν ότι δεν έχει προδώσει τις αξίες του κόμματος τους του MHP, των Γκρίζων Λύκων, όπως η ηγεσία του.

Μέχρι πρόσφατα η 60χρονη Ακσενέρ, ήταν μέλος του MHP αλλά αποστασιοποιήθηκε όταν οι Γκρίζοι Λύκοι άρχισαν να στηρίζουν τον Ερντογάν βοηθώντας τον να περάσει στο κοινοβούλιο νόμους όταν δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.


Και μπορεί το κόμμα αυτό να έχει μόλις 12% του εκλογικού σώματος, αλλά το ποσοστό αυτό θα κρίνει πολλά στο δημοψήφισμα της Κυριακής όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το “ναι” με το “όχι” είναι σε απόσταση αναπνοής.

Στην συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου πολλοί υποστηρικτές της Ακσενέρ διαμαρτυρήθηκαν για τον μικρό χώρο που τους παραχωρήθηκε σε μια πόλη σαν την Άγκυρα. Κι αυτό, γιατί στην συγκέντρωση που έκανε στην Σμύρνη μια εβδομάδα νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι!

Όμως, στην Αγκυρα, όταν ζητήθηκε να γίνει σε ανοικτό χώρο η συγκέντρωση η Ακσενέρ εισέπραξε ένα μεγαλειώδες όχι από τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας με την δικαιολογία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια της Ακσενέρ.

Γενικότερα, η Ακσενέρ συναντά πολλά εμπόδια στην καμπάνια που κάνει υπέρ του “όχι”. Στην Κωνσταντινούπολη ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της παραχώρησε μεν μια αίθουσα για να κάνει την ομιλία της αλλά μόλις ξεκίνησε, έκοψε το ρεύμα…

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΜΜΕ που ελέγχονται πλήρως από τον Ερντογάν. Για τον μήνα Μάρτιο η κάλυψη για την καμπάνια του ίδιου του Ερντογάν ήταν 53 ώρες, άλλες 83 για το κόμμα του του AKP και μόλις 17 ώρες για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το CHP, 14.5 ώρες για το MHP και μόλις 33 λεπτά για το HDP.

Η ίδια η Ακσενέρ πιστεύει ότι οι βουλευτές του πρώην κόμματός της του MHP θα ψηφίσουν “‘Οχι” αγνοώντας την γραμμή της ηγεσίας. Κι αυτό, γιατί ξέρουν ότι η βάση του κόμματος, αισθάνεται προδωμένη από την ηγεσία.

Θα ηγηθεί η Ακσενέρ ενός νέου κόμματος;

Αυτό λένε πολλοί και ακούγοντάς το το επιτελείο του Ερντογάν αισθάνεται ανατριχίλα. Λέγεται, ότι χρειάζεται η χώρα ένα νεο δεξιό κόμμα στο οποίο μπορεί να βρουν καταφύγιο ακόμα και υποστηρικτές και στελέχη από το κόμμα του Ερντογάν. Τον Μάρτιο δημοσκόπηση έδειξε ότι 60% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα.

«Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο ηγέτη», δήλωσε τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αν η Ακσενέρ φτιάξει νεο κόμμα θα την ψηφίσω», είπε.

ΠΗΓΗ: POLITICO /newsit.gr

http://www.anixneuseis.gr/?p=166034

10/4/2017


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                


Robert Fisk


'' Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει'' 
«Τα τρομοκρατικά πλήγματα του “Ισλαμικού κράτους” δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν κατανοήσουμε τον θυμό των δραστών για την αδικία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Μέση Ανατολή», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «The Independent», Robert Fisk (Ρόμπερτ Φισκ), μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει τα προσφυγικά κύματα «ήττα εναντίον του ISIS», υπογραμμίζοντας ότι ''οι πρόσφυγες ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας και η Δύση παρερμήνευσε το ζήτημα θεωρώντας το μια καταστροφή, ενώ ουσιαστικά ήταν ήττα για το ISIS. ''
◼ Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Αγία Πετρούπολη και Λονδίνο και φυσικά όλα τα άλλα σε Παρίσι, Νίκαια και Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ευρώπη βιώνει έναν «ακήρυκτο» πόλεμο. Πιστεύετε ότι στο μέλλον αυτό μπορεί να σταματήσει και πως η Δύση μπορεί να μειώσει τις εντάσεις επιχειρώντας να λύσει το πρόβλημα; Είναι τελικώς εφικτό;
Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά.
Αντιδρούμε -φυσιολογικά- απέναντι σε αυτά τα τρομερά εγκλήματα με υπερβολικό φόβο.
Ωστόσο πρέπει να επισημάνω επίσης πως μέχρι να καταλάβουμε ότι τεράστιες αδικίες έχουν γίνει στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.
Ξέρετε, υφίστανται τεράστιες αδικίες στη Μέση Ανατολή με τους ανθρώπους που ζουν εκεί και μέχρι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αδικίες πρέπει να επιλυθούν, αυτά τα φρικτά εγκλήματα δυστυχώς θα συνεχιστούν!
Αλλά ξαναλέω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή με ευγένεια και αξιοπρέπεια και πρέπει να ενστερνιστούμε τα προβλήματά τους.
Μέχρι να το πράξουμε αυτό, αν δεν θα κατανοήσουμε κυρίως τον θυμό τους, τα φοβερά αυτά εγκλήματα δεν θα πάψουν να συμβαίνουν. Μόνο αυτό μπορώ να πω.
◼ Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, το ISIS έχει χάσει περίπου το 80% των εδαφών που κατείχε. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα που θα μειώσει την ισχύ και τη δράση του; Και τελικά είναι αρκετό για να ανακόψει τον ρυθμό του;
Ακούστε. Οταν οι πρόσφυγες πλημμύρισαν την Ευρώπη, πλημμύρισαν την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια καταστροφή.
Εγώ λοιπόν δεν νομίζω ότι ήταν καταστροφή. Νομίζω ότι ήταν ένα θαυμάσιο πράγμα!
Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν στο ISIS. Δεν έτρεξαν προς τις περιοχές του ISIS.
Ηρθαν στη δική μας γη γιατί, βλέπετε, ήθελαν να είναι μαζί μας. Ηθελαν να είναι σαν εμάς.
Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια ήττα για το ISIS και αυτό που συνέβη ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.
Κι εμείς το αντιμετωπίσαμε αυτό σαν μια καταστροφή, ενώ ήταν ήττα για το ISIS. Το παρερμηνεύσαμε!
Η χώρα σας το έκανε και η δική μου το έκανε. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηλίθιος πρώην πρωθυπουργός μου, το έκανε και τώρα έχουμε άλλον έναν ηλίθιο πρωθυπουργό στην Αγγλία.
Και δεν καταλάβαμε τι σημαίνει (το μεταναστευτικό). Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διακρίνουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.
Ηθελαν να ζήσουν σαν κι εμάς, με τις ελευθερίες μας, με τις προοπτικές μας. Κι αυτό ήταν κάτι καλό, όχι κακό.
Εκτιμώ λοιπόν ότι καταλάβαμε εντελώς, εντελώς, εντελώς λάθος τη λογική και τις ιδέες αυτών των ανθρώπων.
◼ Η Τουρκία κατηγορήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι βοηθούσε το ISIS. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα που του δίνει υπερεξουσίες, θα δούμε μια αλλαγή προς το καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ή η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί;
(Γέλια) Εδώ ο Ερντογάν δεν παραδέχεται καν τη Γενοκτονία των Αρμενίων που έλαβε χώρα το 1915.
Πώς είναι δυνατόν να κάνει καλύτερα τα πράγματα για μας; Ξέρετε, η Τουρκία είναι μια υπέροχη χώρα.
Μου αρέσει και την επισκέπτομαι συχνά με τη σύζυγό μου, αλλά ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει εδώ και πολύ πολύ καιρό και πρέπει να καταλάβει ότι διοικεί μια σύγχρονη χώρα.
Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.
Η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα, οι πολίτες της είναι γενναίοι και αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Ερντογάν.
◼ Η τελευταία μου ερώτηση, κύριε Φισκ, αφορά το μεταναστευτικό. Πιστεύετε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. θα εγκαταλειφθεί από την Αγκυρα ή όχι; Γιατί εάν σταματήσει την εφαρμογή της, η προσφυγική ροή θα διογκωθεί εκ νέου δραματικά με σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.
Εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη αραβική χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αραβική χώρα φυσικά, για την υποδοχή των προσφύγων και μάλιστα των μουσουλμάνων προσφύγων, που είναι η πλειονότητα αυτών που βρίσκονται στην Τουρκία.
Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Η Τουρκία έχει κάνει πολλά για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία για παράδειγμα.
Αλλά δεν γνωρίζω εάν μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα.
Προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί και ο ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά αν θέλετε τη δική μου γνώμη, η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί.
Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία σε ό,τι αφορά την καλοσύνη που έδειξε στο να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
 Ποιος είναι
Ο 70χρονος κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος έχει καλύψει από τις εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970 και τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ζει μόνιμα στη Βηρυτό και έχει αποσπάσει τα περισσότερα βρετανικά και διεθνή βραβεία δημοσιογραφίας από κάθε άλλον ξένο ανταποκριτή, ενώ έχει ανακηρυχθεί επτά φορές Διεθνής Δημοσιογράφος της Χρονιά
10/4/2017