Aποκατάσταση σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας;


https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-03/
putin-to-meet-erdogan-as-russia-pursues-diplomacy-blitz-on-syria


Δημιουργία «ζωνών» ασφαλείας
  
Σημαντικό βήμα για να τελειώσει το μακελειό στη Συρία, η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για δημιουργία «Περιοχής μη διαμάχης»

Οι δύο ηγέτες έλαβαν αποφάσεις όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο

Θετικότερα αποτελέσματα είχε η δεύτερη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το ζήτημα της Συρίας κυριάρχησε, με τον Ρώσο Πρόεδρο να επικαλείται την τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλτν Τραμπ, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

«Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες, μιλώντας με τον κ. Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες οριοθέτησαν ως «Περιοχή μη διαμάχης» το Ιντλίμπ της Συρίας. Μάλιστα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι «επιτέλους μετά από έξι χρόνια γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η «Περιοχή μη διαμάχης» θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας, ενώ θα υπάρχει και απαγόρευση πτήσεων.

Κοινή γραμμή και κατά της τρομοκρατίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν, θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί, παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στη βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος, το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».

Turkish Stream & Άκιουγιου

Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν όλο το φάσμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Με μια δήλωση περί «ολοκλήρωσης της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων», ο κ. Πούτιν έκλεισε το κεφάλαιο των δυσκολιών που υπήρχαν στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Τα δύο μέρη συζήτησαν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας-Τουρκίας που συνεκλήθη στις 10 Μαρτίου, με επίκεντρο την αποκατάσταση αμοιβαία επωφελών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού και άλλους.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν έντονα και θέματα του τομέα της οικονομίας και έλαβαν αποφάσεις όπως:

· Άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών.

· Ενίσχυση των επενδύσεων.

· Χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στον Turkish Stream και ότι θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότατα μεταφοράς 15,75 δις κυβικών μέτρων: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις. Το 2019 θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για τον μήνα Μάιο το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα 33%, και σε πετρέλαιο 18%. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασία και ότι η συνεργασία τους στον Turkish Stream και τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου προχωρεί με ευαισθησία.

Οι εισαγωγικές τοποθετήσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι «η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη» και «πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε από κοινού θα αλλάξουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής».

Πώς τον υποδέχθηκαν τα ρωσικά ΜΜΕ

Ρωσικά δημοσιεύματα υποδέχτηκαν τον Τούρκο Πρόεδρο, με την υπενθύμιση ότι οι τουρκικοί δασμοί στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών είχαν κόστος 1,4 δις μόνο τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αντίποινα της Άγκυρας καθώς διατηρείται το εμπάργκο της Μόσχας στις τουρκικές ντομάτες.

Το θέμα που δεν γεφυρώθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν στις 10 Μαρτίου ήταν ένα αγκάθι κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο Προέδρων, το οποίο δείχνει να βρίσκει τη λύση του.

Αναχωρώντας από την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να αρθούν γρήγορα οι ρωσικοί περιορισμοί στο εμπόριο, που επιβλήθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το 2016.

Η θετική εικόνα χτίστηκε με την «αγορά» των S-400

Το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες φάνηκε εδώ και πέντε ημέρες, όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, δήλωσε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία Ρωσία και Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της αγοράς συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, οι οποίες αφορούν την τιμή και την από κοινού κατασκευή των συστημάτων αυτών.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της από κοινού κατασκευής», έγραψε η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είχε πει ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 καθώς «πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιαεροπορική άμυνα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ήθελε να τα αγοράσει από το ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες (σ.σ. οι χώρες της Συμμαχίας) δεν έκαναν κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στις 21 Απριλίου ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Φικρί Ισίκ είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400 βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

   ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

4/5/2017

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/427232/dimiourgia-zonon-asfaleias



     ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    

 1.
Πούτιν: Οι σχέσεις με την Τουρκία επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
      
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η περίοδος αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας, τον Νοέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκε και οι σχέσεις επανήλθαν στην κανονικότητα τους.

Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως

"Πριν από κάποιο διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις δοκιμάστηκαν ως προς την σταθερότητα τους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προσθέτοντας ότι " αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα , ότι η περίοδος αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στην κανονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων".

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία "σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική", και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές.

"Σημασία έχει ότι κατάφέραμε να σταματήσουμε την πτώση στις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους της τάξεως του 3,6%" δήλωσε ο Πούτιν,αναφέροντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να επισπέυσουν την συμφωνία που αφορά την παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις , όπως και και να ολοκληρώσουν την δημιουργία επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Turkish Stream και Akouyou

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η "κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου".

Οι τουρκικές ντομάτες...

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν επίσης, όσον αφορά τους περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας και ότι θα αντιμετωπισθούν συνολικά, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μελλοντικά, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν προς το παρόν για λόγους αντικειμενικούς και θα αρθούν σταδιακά. Αιτιολογώντας μάλιστα την θέση του αυτή είπε ότι μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, οι ρώσοι παραγωγοί πήραν δάνεια για να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή στον τομέα αυτό και συνεπώς "η λήψη των δανείων και η απόσβεση τους συνιστούν ένα κύκλο, που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα και συνδέεται με την διάθεση του προϊόντος". Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές τομάτες είναι πιο φθηνές, ωστόσο υπογράμμισε η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή να αναπτύξει τον δικό της αγροτικό τομέα.

Η ασφάλεια των ρώσων τουριστών

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Αναφέροντας μάλιστα ότι το ένα τρίτο των τουριστών που πήγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της Πρωτομαγιάς επέλεξαν την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα τουρκικά θέρετρα και πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να συνδράμουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωσε μάλιστα την διεξαγωγή το 2019 Αφιερωματικού Έτους τουρισμού και πολιτισμού στην Τουρκία και την Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκολύνσεις στον τομέα της βίζας για ορισμένες κατηγορίες τούρκων πολιτών, αλλά όπως είπε πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


3/5/2017


 2.
Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των S-400
      
Το ζήτημα της πώλησης στην Τουρκία συστοιχιών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τέθηκε στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

"Το θέμα συζητήθηκε,όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία" δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι " η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα".

Συνομιλίες, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, διεξάγονται από το περασμένο χειμώνα, ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις δεν προβάινουν σε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι, απλώς αναφέρουν κάθε φορά ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, περνούν στο τελικό στάδιο, αλλά προς το παρόν δεν δεν κατέληξαν στην υπογραφή συμβολαίου.

Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, με τις οποίες κατάφερε να συνομιλήσει ο δημοσιογράφος του Tass, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την απο κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400. Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


3/5/2017

http://www.express.co.uk/news/world/799663/Turkey-Russia-Putin-Erdogan-meeting-sanctions

3.
 Πούτιν και Ερντογάν τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Συρία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία εκτιμούν ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία. "Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές", είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζαχστάν θα αποφασίσουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και την Συρία, που προέρχονται απο τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρά στην βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. "Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος,το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας ", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι "είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


3/5/2017




 4.
Μαύρα μαντάτα για τον Ερντογάν από τη συνάντηση με Πούτιν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, συν την περίφημη «γλώσσα του σώματος», συμπεραίνεται ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν φεύγει από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας ικανοποιημένος…

Η σημασία της επίσκεψης για την τουρκική πλευρά αποκαλύπτεται και από τους αξιωματούχους που τον συνόδευαν, καθώς μαζί του μετέβησαν στο Σότσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της τουρκικής προεδρία και στενός του συνεργάτης, Ιμπραήμ Καλίν, καθώς επίσης και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, ο γνωστός Δρ. Χακάν Φιντάν.

Ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής στα νότια σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, σε μια έμμεση αναφορά αλλά ταυτόχρονα και απειλή για νέους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων μαχητών. Αμέσως μετά, όσα ανέφερε αποδεικνύουν την πλήρη διαφωνία των δυο πλευρών για το ζήτημα των Κούρδων, το βασικό ζήτημα που έκανε την τουρκική αντιπροσωπεία να δείχνει συνοφρυωμένη…

Ο ΕΡντογάν δήλωσε, ότι για την Τουρκία PKK και PYD/YPG είναι ένα και τω αυτώ, δηλαδή τρομοκράτες, όπως και η Αλ Κάιντα και το ISIS, το οποίο σημαίνει ότι «είναι κοινή μας ευθύνη να πολεμήσουμε εναντίον όλων αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν επίσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να διατυπώσει την ελπίδα η περιοχή Ιντλίμπ μέσα στη Συρία, όπου εισέβαλλαν τουρκικές δυνάμεις, να συνεχίσει να προστατεύεται ως «ζώνη απαγόρευσης συγκρούσεων», το οποίο για να το αναφέρει, σημαίνει ότι τον ανησυχεί.

Δηλαδή μπήκαν μέσα οι Τούρκοι και τώρα ζητάνε από τους Ρώσους, πιθανότατα και από τους Αμερικανούς όταν πάει στον Λευκό Οίκο, να μην τους επιτεθούν οι διαφωνούντες…

Για το θέμα αυτό όμως ο Ρώσος ηγέτης με τη δικιά του τοποθέτηση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους Τούρκους, καθώς ναι μεν ανέφερε, ότι οι «ζώνες ασφαλείας» θα βοηθήσουν στην εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός (σ.σ. κάτι που οι Τούρκοι δε σεβάστηκαν όταν επιτέθηκαν στους Κούρδους της Συρίας), όμως πρόσθεσε ότι «το πως θα λειτουργήσουν [οι ζώνες ασφαλείας] θα πρέπει να είναι το αντικείμενο περαιτέρω συνομιλιών», δηλαδή, εν ολίγοις, δεν δεσμεύθηκε για τίποτε απολύτως.

Τούτων λεχθέντων μοιάζουν με κακόγουστο αστείο προς τον προσκεκλημένο του οι αρχικές δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος είπε ότι πλέον μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία και ανακόπηκε η μείωση του διμερούς εμπορίου, με τις δυο χώρες να επιστρέφουν σε μια συνεργατική σχέση.

Σε αυτό το κλίμα ήταν προφανές ότι χώρος για την περίφημη συμφωνία για την προμήθεια από την Τουρκία του προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400, απλά δεν υπήρχε, καθώς παρά τον ορυμαγδό σχετικών δημοσιευμάτων των προηγουμένων ημερών και εβδομάδων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ουδέν νεότερο ανακοινώθηκε, αν και το θέμα συζητήθηκε.


Το τελευταίο θέμα που έθιξε ο Πούτιν αλλά δεν εκτιμάται ότι «συγκίνησε» ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν αυτό του κοινού επενδυτικού ταμείου στο οποίο οι δυο χώρες θα εισφέρουν κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, για το οποίο ανέφερε – ξανά – ότι θα ενεργοποιηθεί. Προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει την ασφάλεια στα παραθεριστικά της θέρετρα…


http://www.defence-point.gr/news/?p=176487

03/05/2017