Πώς θα συμφωνήσουν ΔΝΤ - Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος


Στα "πατήματα" της συμφωνίας για τα μέτρα βραχυπρόθεσμης παρέμβασης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κινείται το τελευταίο δίμηνο η προετοιμασία και για τα "μεσοπρόθεσμης" παρέμβασης μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν μετά το 2018 αν αυτό κριθεί αναγκαίο για την διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Οι γενικές κατευθύνσεις για τα μεσοπρόθεσμα συμφωνήθηκαν ατύπως στην διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αλλά η κεντρική "ιδέα" ήταν στην διάθεση του ΔΝΤ από πολύ ενωρίτερα. 

Αυτή η "ιδέα", όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Capital.gr και το Κεφάλαιο, έγκειται στην διασφάλιση από την πλευρά της Ευρωζώνης, των απαραίτητων εγγυήσεων προς το ΔΝΤ για την περίοδο που αυτό θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εγγυήσεις αυτές προέρχονται από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ισχύοντος δανείου. 

Αναλυτικά το "deal" με το ΔΝΤ για το χρέος προβλέπει οτι η Ευρωζώνη με τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα διασφαλίσει οτι: 

• Για όσο διάστημα το ΔΝΤ πρέπει να εξοφλείται από το ελληνικό δημόσιο, είτε δηλαδή μέχρι το 2024 που λήγει το υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, είτε μέχρι το 2030 εφόσον προστεθεί νέο δάνειο -μικρού όγκου και διάρκειας- το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει άλλες επιβαρύνσεις για το χρέος που να μπορούν να "δυσκολέψουν" την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

• Για να γίνει αυτό θα προσαρμοσθούν αναλόγως οι επιμηκύνσεις και οι περίοδοι χάριτος τόσο για το δάνειο του EFSF όσο -κυρίως- και για το διακρατικό των 52 δισ. ευρώ του οποίου η αποπληρωμή αρχίζει κανονικά από το 2020 (η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή 2 δισ. ευρώ).

• Τα διαθέσιμα κεφάλαια για να γίνουν οι αλλαγές αυτές, με την μορφή των εγγυήσεων είναι ήδη στο Λουξεμβούργο στους ειδικούς λογαριασμούς του ESM και αφορούν στα κεφάλαια που έχουν "απομείνει" από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών όπως επίσης και εκείνα που συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο ειδικό λογαριασμό που συγκεντρώνονται τα "κέρδη" από τα SMPs και ANFAs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. 

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να προβλέψει την "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους για ενα πρώτο χρονικό διάστημα το οποίο θα αφορά τη διάρκεια που θα αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος στο Ταμείο, κάτι δηλαδή σαν προσωρινό "πιστοποιητικό βιωσιμότητας" με το οποίο διευκολύνονται όλες οι πλευρές προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των διαφορών μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Το "πιστοποιητικό" αυτό θα επανεξεταστεί και θα επικαιροποιηθεί με την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018...

Άλλωστε όπως διαβεβαίωναν αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν ήδη από τις ημέρες της συνάντησης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ Βερολίνου-ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι παρελθόν καθώς η συμβιβαστική "λύση" καταλήγει στο στόχο της διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2021-22 αρχής γενομένης από το 2018 και με μία προσαρμογή προς τα κάτω μετά το 2022-23, ανάλογη των χρηματοδοτικών αναγκών και της πορείας της οικονομίας.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι νομικές ρυθμίσεις που θα περάσουν από την Βουλή τις επόμενες δύο εβδομάδες θα καλύπτουν τις δεσμεύσεις στις οποίες έβαλε την υπογραφή της η κυβέρνηση σήμερα τα ξημερώματα...

  Γιάννης  Αγγέλης
2/5/2017




 ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΖΗΤΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
Τόμσεν: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τη στρατηγική για το χρέος»

Εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος παράλληλα χαιρέτησε την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της. 

Πρόσθεσε, παράλληλα, πως η συμφωνία θα δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη. 

Ακόμη, ο Τόμσεν επισήμανε ότι θα χρειαστεί να δοθούν εγγυήσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ότι υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων.Ο κ. Τόμσεν είπε ότι «όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε χαρακτηρίσει απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει  εκτός από τις μεταρρυθμίσεις να υπάρξει και ελάφρυνση του χρέους. «Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν άμεσα από το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αυτή η πρωταρχική συμφωνία θα ακολουθηθεί τώρα από συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους δανειστές. 

Βloomberg: Έκτακτο EuroWorking Group την Πέμπτη

Η συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα επόμενα βήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση για το επόμενο Eurogroup του Ιουνίου.

2/5/2017