'Εχουμε μια ευχάριστη είδηση




Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 25,7% τον Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι. Η θριαμβευτική ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής μεταδόθηκε παντού. Μια ευχάριστη είδηση, επιτέλους. Με επίσημα στοιχεία, όχι fake news. Οι εξαγωγές τον Μάρτιο έφθασαν τα 2,6 δισ. από 2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Προφανώς, η γκρίνια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται αβάσιμη. Η πτώση της κατανάλωσης, το κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ. είναι η εικόνα που φαίνεται περισσότερο, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή με την άνθηση των εξαγωγών. Σημαντική διαπίστωση για μια οικονομία που πάντα έχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές.

Μήπως η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στην κυβερνητική - μνημονιακή θεραπεία και αυξάνεται εντυπωσιακά η εξαγωγική δραστηριότητα; Μήπως παράλληλα με τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία αποκτά εισόδημα (και προσεχώς θέσεις εργασίας) από τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Μήπως οι μεταρρυθμίσεις έγιναν; Η ελπίδα έρχεται, όπως έλεγε το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ας δούμε λοιπόν με αισιόδοξη διάθεση τα στοιχεία. Προφανώς η επίδοση ενός μηνός δεν επαρκεί για να... πετάξουμε από τη χαρά μας και γι΄ αυτό προσανατολίζουμε την έρευνα στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που είναι διαθέσιμα.

Συνολικά οι εξαγωγές του τριμήνου υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ και σημειώνουν αύξηση 20,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Καλή επίδοση. Μπορεί στο τρίμηνο η αύξηση εξαγωγών να είναι σε χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο, αλλά παραμένει υψηλή. Γίναμε εξαγωγική χώρα; Μάλλον!

Βέβαια στους υπολογισμούς αυτούς περιλαμβάνεται και η αξία των πλοίων (με ελληνική σημαία) που πωλούν εφοπλιστές. Αυτό δεν είναι «εξαγωγές» και πρέπει να αφαιρεθεί. Αν αφαιρεθεί λοιπόν η αξία των πλοίων, οι εξαγωγές του τριμήνου δείχνουν αύξηση 19,9%. Τέλεια. Είμαστε εξαγωγείς!

Μια στιγμή. Πριν αρχίσουν οι πανηγυρισμοί να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται και εξαγωγές καυσίμων (βενζίνες και άλλα πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο κ.λπ.) που δεν είναι ακριβώς ό,τι θεωρούμε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Αν αφαιρέσουμε εκτός από την αξία πλοίων και την αξία των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς είναι 4,7 δισ. ευρώ και σημειώνουν αύξηση 5,9% από πέρυσι. Δεν είναι λίγο, αλλά ούτε το πενταπλάσιο σχεδόν ποσοστό με το οποίο ενθουσιαστήκαμε.

Είπαμε να μην είμαστε γκρινιάρηδες σήμερα. Ακόμα και με τη μετριοπαθή αύξηση εξαγωγών κατά 5,9%, μπήκε ένα πετραδάκι για τον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή οι εξαγωγές θα καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών. Κάναμε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα για την εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος; Οχι!

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τρίμηνο είναι 3,8 δισ. ευρώ και αυξήθηκε 6,8% από πέρυσι. Κι αυτό είναι το ισοζύγιο χωρίς (τα επανεξαγόμενα) πλοία και πετρελαιοειδή. Αν πάρουμε το συνολικό εμπορικό έλλειμμα, αυτό είναι 6,4 δισ. ευρώ και αυξήθηκε σημαντικά, κατά 44,8% σε σχέση με το 2016. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη μικρή άνοδο των εξαγωγών. Ηταν μια ωραία ελπίδα. Κρίμα που την καταστρέψαμε, λέγοντας την αλήθεια!

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης  
13/5/2017