«Κλωτσάνε» πάλι το τενεκεδάκι του χρέους
Τι λένε 8 οίκοι για τη συμφωνία στο Eurogroup
– Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία
Το γεγονός ότι μια ελληνική χρεοκοπία τον Ιούλιο αποτράπηκε είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, όμως η συμφωνία του Eurogroup ουσιαστικά κλωτσά και πάλι το τενεκεδάκι του ελληνικού χρέους στην κατηφόρα, είναι η γενική αίσθηση από τα πρώτα σχόλια που κάνουν οι ξένοι αναλυτές. Αβέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στο QE και σίγουρα δεν αναμένεται καμία εξέλιξη στο μέτωπο αυτό πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Barclays
«Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι περίμενε η αγορά», αναφέρει ο Antonio Garcia Pascual της Barclays, αναφερόμενος στη συμφωνία γύρω από την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ. Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί σημαντική βαλβίδα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία την υπόσχεση του Eurogroup για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει. «Συνολικά, θεωρούμε το αποτέλεσμα του Eurogroup καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες ενός καλύτερου μακροοικονομικού αποτελέσματος για την Ελλάδα, μακροπρόθεσμα», σημειώνει η Barclays.
Societe Generale
«Η πολιτική διάσταση της ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ τοξική για να την αγγίξουν, επομένως, ο Jeroen Dijsselbloem ζήτησε το στόχο, έβαλε το τενεκεδάκι του χρέους πάνω του και το κλώτσησε κατευθείαν στο τέρμα και στην κατηφόρα πίσω από αυτό. Μετά, το ονόμασε σαν ένα ‘μεγάλο βήμα προς τα μπροστά’ που θα βοηθήσει να μπει η ελληνική οικονομία σε πιο σταθερή βάση. Η δουλειά έγινε», αναφέρει ο Kit Juckes της Societe Generale. «Περιμένω ότι οι επενδυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων θα το υποδεχθούν με ένα σιωπηλό χειροκρότημα, κάτι που σημαίνει ότι τα ομόλογα της περιφέρειας θα τα πάνε καλά και το ευρώ δεν θα ενδιαφερθεί».
Citi
Η έλλειψη σαφήνειας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους συντηρεί τη μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο QE και επιστροφής της στις αγορές ομολόγων, σημειώνει η Citi. Καθώς δεν αναμένεται πρόοδος στο θέμα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές, ή ακόμα και το τέλος του προγράμματος, οι πιθανότητες να χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης θεωρούνται υψηλές.
HSBC
«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, κατά την άποψή μας, που έρχεται έπειτα από πολλούς μήνες αβεβαιότητας», λέει ο οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη, Fabio Balboni. «Η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο πρόγραμμα QE, που με τη σειρά του αναμένεται να ξεκλειδώσει την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, φέρνοντας τη χώρα σε σωστή τροχιά προς την έξοδο από το μνημόνιο, του χρόνου».
Commerzbank
«Εάν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυτό θα τροφοδοτήσει μία ακόμα φάση βελτίωσης της αγοράς ομολόγων. Αλλά καθώς αυτή η διαδικασία αναμένεται να συρθεί μέσα στη φάση του tapering (σταδιακός περιορισμός του προγράμματος QE) της ΕΚΤ, είμαι επιφυλακτικός για το εάν η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο το QE διαρκεί ακόμα», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank, Christoph Rieger.
BNY Mellon
«Παρότι η συμφωνία μάλλον αποδείχθηκε η συνηθισμένη άσκηση αποφυγής του πραγματικού ζητήματος, το γεγονός είναι πως είναι πλέον απίθανο να παρουσιαστεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα τον Ιούλιο», σημειώνει ο Simon Derrick της BNY Mellon.
Eurasia Group
«Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Eurogroup υπονοεί ότι το ΔΝΤ είναι μέσα, αλλά στην πράξη είναι έξω», εξηγεί ο Mutjaba Rahman, επικεφαλής της Eurasia Group για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι λόγω της επίμονης διαφωνίας της Γερμανίας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι πολύ απίθανο το ΔΝΤ να δώσει τελικά δάνεια στην Ελλάδα το 2018.
IHS Markit
«Τα καλά νέα είναι ότι η χρεοκοπία αποτράπηκε, αλλά οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν μη ρεαλιστικοί. Οι πιστωτές συνεχίζουν να κλωτσούν το τενεκεδάκι στην κατηφόρα, αλλά τίποτα δεν επρόκειτο να συμφωνηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές», εξηγεί ο Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Κορίνα Σαμάρκου
16/6/2017