Qatar-Gulf Crisis.

1. Ποιος ωφελείται από τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή;

2. Κρίση στο Κατάρ:
 Γιατί οι Σαουδάραβες στοχοποίησαν το μικρό αλλά πλούσιο Εμιράτο; 
“Επίκειται και στρατιωτική εισβολή”.

3. Το κοίτασμα αερίου που μοιράζονται το Κατάρ και το Ιράν και η διπλωματική κόντρα στη Μέση Ανατολή.

4. F.T: H συμφωνία του $1 δισ. που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ

 5. Οι αερομεταφορές ως πολιτικό όπλο -πώς απομονώνεται το Κατάρ. 

6. Ανέλαβε την «ευθύνη» για την απομόνωση του Κατάρ ο D. Trump.

7. Η κρίση γύρω από το Κατάρ: 
Ο ηγετικός ρόλος που απαιτεί η Σ. Αραβία και στο βάθος η Τουρκία. 

8. Η κρίση, κρίση και η βάση, βάση.

9.Κατάρ-Τουρκία συμμαχία (και μια στρατιωτική βάση να υπάρχει).

10.Qatar: Ο νάνος του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις στην Ευρώπη

11. Τα Γεράκια του Περσικού Κόλπου.

12. VIDEO:Όσα πρέπει να ξέρετε για το «ενοχλητικό» Κατάρ.



 1.
Ποιος ωφελείται από τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή;

Η ρήξη 5+1/2  χωρών της Μέσης Ανατολής με το Κατάρ ήταν μια αναμενόμενη το τελευταίο διάστημα κίνηση που εισάγει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην τελική φάση τους.

Όλα άρχισαν από την ανακήρυξη του δόγματος αναδόμησης της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πριν αρκετά χρόνια και τείνουν να λάβουν την οριστική τους μορφή. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί, εν πρώτοις, δεν είναι αρνητική για την Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, μια δυναμική των εξελίξεων που αφορά, κυρίως, την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη χώρα μας.

Με δύο λόγια, πέντε χώρες (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Υεμένη και η μισή, η Ανατολική, Λιβύη) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ. Του καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ υποστήριξε αυτές τις ομάδες που αρχίζουν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και καταλήγουν στο «Ισλαμικό Κράτος» αλλά δεν το έκανε μόνο του. Βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Τουρκία.

Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αδιάσειστα και η επόμενη κίνηση που θα δούμε να κλιμακώνει η διεθνής κοινότητα θα αφορά την Τουρκία. Εκτός και αν ο Ερντογάν αποδεχθεί να «παίξει» το παιχνίδι της Δύσης οπότε, απλώς, θα πάρει παράταση χρόνου.

Το σύνθημα δόθηκε κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στη Σαουδική Αραβία. Το Βασίλειο προειδοποιήθηκε να συνεργαστεί οικονομικά και πολιτικά με τη Δύση και, κυρίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαφορετικά, θα υφίστατο τις συνέπειες των επιλογών του τα τελευταία, αρκετά, χρόνια.

Η αλλαγή γραμμής ήταν ραγδαία. Το Ριάντ, θα συνήπτε συμφωνία αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ, θα δημιουργούσε ένα Κέντρο για την προβολή της ήπιας αντίληψης του Ισλάμ, (ποιος; η Σαουδική Αραβία, της οποίας η ισλαμική εκδοχή είναι η πιο ακραία) και θα αναλάμβανε το ρόλο της ηγεμονεύουσας δύναμης στην περιοχή.

Η δημιουργία του Ισλαμικού Κέντρου στη Σαουδική Αραβία, που θα προωθήσει την ήπια εκδοχή του Ισλάμ, θα εξιλεώσει, υποτίθεται, κατά τους σχεδιαστές της πολιτικής αυτής, τη Σαουδική Αραβία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Την ευθύνη, όμως, της υποστήριξης της τρομοκρατίας, κάποιος θα έπρεπε να τη χρεωθεί. Τη χρεώνονται οι δύο άλλες χώρες που πρωτοστάτησαν σ αυτό. Το Κατάρ και η Τουρκία. Για το Ιράν, δεν γίνεται λόγος. Θεωρείται εξ ορισμού δεδομένο. Περισσότερο το Κατάρ και θα δούμε πότε και πως η Τουρκία. Η απειλή επικρέμαται στο κεφάλι του Ερντογάν. Οι συνέπειες από τη χρέωση αυτή μπορεί να είναι καταλυτικές.

Τον Ερντογάν, η Δύση τον χρειάζεται. Έχει μαζί του ανοικτές υποθέσεις, από τη δημιουργία κουρδικής οντότητας στη Συρία, την ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων του Ιράκ και αρκετές στο εσωτερικό της χώρας του. Για πρώτη φορά, ίσως, από το 1922, θα δούμε να υφίσταται πίεση ο τεχνητός, αλλά, αποτελεσματικός, τουρκικός εθνικισμός. Η αλαζονεία του είναι προκλητική.

Θετικές επιπτώσεις ίσως δούμε και στα Βαλκάνια, όπου η Σαουδική Αραβία, κυρίως, αλλά και το Κατάρ και το Ιράν, από την έναρξη των πρόσφατων Βαλκανικών Πολέμων, δημιούργησαν πολιτιστικά κέντρα και τζαμιά, τα οποία χρησιμοποίησαν ως πυρήνες ανάπτυξης του ισλαμικού φανατισμού. Τέτοια κέντρα είναι διάχυτα σε όλα τα Βαλκάνια, από τα Σκόπια, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, ως τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Τα κέντρα αυτά δεν καθοδηγούνται από την Άγκυρα. Καθοδηγούνται, όμως, από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν.

Η υποχώρηση της Σαουδικής Αραβίας αδρανοποιεί τα βαλκανικά της κέντρα. Το ίδιο και η ενοχοποίηση του Κατάρ. Το Ιράν είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση.

Η Τουρκία στη Βαλκανική της πολιτική επιχείρησε να χρησιμοποιήσει θύλακες τουρκικών μειονοτήτων αλλά δεν είχε αποτελέσματα. Περισσότερο αποτελεσματικός ήταν ο χρηματισμός πολιτικών ηγετών όπως ο Έντι Ράμα στην Αλβανία αλλά και το δικαστικό σύστημα στη γειτονική χώρα.

Η σχέση αυτή της Τουρκίας με βαλκάνιους ηγέτες θα πρέπει να αναδειχθεί. Ο φόβος του Ερντογάν για το προσωπικό του μέλλον (δεν αποκλείεται ακόμη και η προσαγωγή του στο Διεθνές Δικαστήριο) αλλά και η υποχώρηση της δυναμικής της Τουρκίας ως δύναμης της περιοχής θα περιορίσει την επιρροή της σε ηγέτες των Βαλκανίων που προσβλέπουν σε ίδιον όφελος. Ο κ. Ράμα είναι ένας από αυτούς που κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει λόγο στη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, ορισμένοι αναλυτές, εκτιμούν πως οι απώλειες που θα έχει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή θα επιχειρηθεί να εξισορροπηθούν δυτικά, με την Ελλάδα.

Δεν είναι εύκολο. Παρά την κρίση που διέρχεται, η Ελλάδα είναι, ακόμη, σε θέση να προβάλλει ισχύ, αν χρειαστεί. Και, έπειτα, μια διεθνώς απαξιωμένη Τουρκία δεν είναι εύκολο να μπει σε τέτοιου είδους περιπέτειες.

Άλλωστε, η αμφισβήτηση εδαφών της Τουρκίας στις Νοτιοανατολικές περιοχές της- που θα αποτελέσει αιτία  αναζήτησης διεξόδων προς τα δυτικά- δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως. Και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πολεμικές περιπέτειες και, μάλιστα, με την Ελλάδα.

  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ


6/6/2017



2.
Κρίση στο Κατάρ:
 Γιατί οι Σαουδάραβες στοχοποίησαν το μικρό αλλά πλούσιο Εμιράτο; 
“Επίκειται και στρατιωτική εισβολή”.

- Σε εκτενές αφιέρωμά του, το Bloomberg απαντά σε όλες τις απορίες σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
- Ποιος και τι προκάλεσε την διπλωματική ρήξη; Γιατί το Κατάρ “μπήκε στο μάτι” της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας
- Επικείμενη στρατιωτική εισβολή στο Εμιράτο “βλέπει” το Sputnik

Η διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων επτά χωρών με το Κατάρ, με το πρόσχημα πως χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες, έχει δημιουργήσει μια ακόμη εστία έντασης στη Μέση Ανατολή και στον πολύπαθο Περσικό Κόλπο.
Το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή μπλέκεται ακόμα περισσότερο και κανείς δεν ξέρει που μπορεί αυτό να καταλήξει. Τι είναι αυτό που δημιούργησε τη σχετική ένταση; Ο ρόλος του Κατάρ στις εξεγέρσεις της “Αραβικής Άνοιξης”, η σχέση του με το εχθρικό προς την Σαουδική Αραβία σιιτικό Ιράν και οι βλέψεις της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας .
Το Bloomberg με εκτενές αφιέρωμά του σε μορφή ερωταπαντήσεων, επιχειρεί να διαβάσει “πίσω από τις γραμμές” της νέας κρίσης. Ολόκληρο το κείμενό του:
“Η Σαουδική Αραβία και τρεις ακόμα αραβικές χώρες – σύμμαχοί της διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ την Δευτέρα, έξαλλοι με αυτό που “βλέπουν” ως ανοχή του μικρού εμιράτου απέναντι στο Ιράν αλλά και σε ισλαμιστικές ομάδες όπως οι “Αδερφοί Μουσουλμάνοι”.
Η κίνηση των Σαουδαράβων, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, ο οποίος στήριξε το αφήγημα των Σαουδαράβων περί χρηματοδότησης του Ιράν σε τρομοκρατικές ομάδες από την Συρία ως την Υεμένη.

1. Τι προκάλεσε την διπλωματική ρήξη;



Κυρίως, αλλά όχι μόνο, πρόκειται για το Ιράν. Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν ένα θέμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ που περιείχε σχόλιο του ηγέτη του Εμιράτου ΣεΐχηΤαμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί που κριτίκαρε το αντι-Ιρανικό αίσθημα.
Οι υπεύθυνοι του πρακτορείου διέγραψαν άμεσα τα σχόλια, ρίχνοντας την ευθύνη σε χάκερς και ζητώντας ψυχραιμία. Η κριτική των ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κλιμακώθηκε από την στιγμή που ο Σεΐχης Ταμίμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την στάση της Σαουδικής Αραβίας.

2. Πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών;



Εν μέρει. Η σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ο βασικός αντίπαλος της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Οι δύο βασικοί εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα από τη Συρία ως το Ιράκ. Για να αναλάβει διπλωματική δράση, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για υποστήριξη των “στηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατικών ομάδων” που δρουν στα ανατολικά προάστια του βασιλείου αλλά και στο Μπαχρέιν. Ταυτόχρονα κατηγορούν το Κατάρ πως υποστηρίζει “τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή” στις οποίες και συγκαταλέγουν τους “Αδερφούς Μουσουλμάνους, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα”.

3. Γιατί τώρα;


Η ένταση κλιμακώθηκε, αμέσως μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή. Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν Αμπντουλαζίζ ξεχώρισε το Ιράν ως τον βασικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν το Κατάρ πως υποδαυλίζει την προσπάθεια να απομονωθεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. Εφημερίδες, κληρικοί ακόμα και celebrities έσπευσαν να επιτεθούν στον Σεΐχη του Κατάρ.

4. Τι λένε οι αναλυτές;


Ενδυμωμένοι από τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να συνθλίψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να αποδυναμώσει το μέτωπο εναντίον της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες παράλληλα πιέζουν το Κατάρ ώστε να σταματήσει η υποστήριξη που προσφέρει σε ισλαμιστικά κινήματα όπως οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι και η παλαιστινιακή Χαμάς που διαφεντεύει τη Λωρίδα της Γάζας.

5. Τι λέει το Ιράν;


Πριν την τελευταία σύγκρουση, ο Ρουχανί, ένας μετριοπαθής κληρικός που επανεξελέγη πρόσφατα για μια ακόμα τετραετή θητεία, δήλωνε πρόσφατα, πως η χώρα του είναι έτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η εχθρότητα. Παρόλα αυτά, την ίδια ώρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί, που έχει στα χέρια του μεγαλύτερη εξουσία από τον Ρουχανί, δήλωνε πως το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας φέρει βαριές ευθύνες για την πολιτική του στην Υεμένη. Από το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός συνασπισμού Σουνιτικών χωρών που μάχονται τους Σιίτες αντάρτες της Υεμένης που παραμένουν πιστοί στο Ιράν.

6. Που αλλού αναμετρώνται Σαουδική Αραβία και Ιράν;


Οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα συνεχή proxy war (πόλεμο δι αντιπροσώπων) καθώς βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδο σε μια σειρά συγκρούσεις στην περιοχή από τη Συρία ως την Υεμένη. Οι υποψίες πως οι κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Σαουδική Αραβία προέρχονταν από το Ιράν, κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων στα τέλη του 2016. Νωρίτερα το περασμένο έτος, αφού η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού, Ιρανοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη, με τους Σαουδάραβες να διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

7. Είναι οι διαφωνίες με το Κατάρ καινούργιες;


Το 2014, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ. Η τότε αντιπαράθεση είχε ως αφορμή την Αίγυπτο, όπου το Κατάρ στήριζε την κυβέρνηση των “Αδερφών Μουσουλμάνων” ενώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούσαν την στρατιωτική ανατροπή της.
Το Κατάρ φιλοξενεί ακόμα την εξόριστη ηγεσία της Χαμάς καθώς και αξιωματούχους Ταλιμπάν. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι σύμμαχοί τους θέλουν να δείξουν στο Κατάρ, μια χάρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, πως μπέρδεψαν τον ίσκιο με το μπόι τους...

8. Τι προσπαθεί να πετύχει το Κατάρ;


Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ονομάσθηκαν “Αραβική Άνοιξη”, το Κατάρ ήταν το μοναδικό μεταξύ των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής, που υποστήριξε τις δυνάμεις εκείνες που εξεγείρονταν ζητώντας αλλαγή. Οι ομάδες των “Αδερφών Μουσουλμάνων” έχουν από τότε μεγαλώσει και το Κατάρ απέσυρε την υποστήριξή του σ' αυτές το 2014, όταν αντιμετώπισε διπλωματικές απειλές από τους γείτονές του στον Περσικό Κόλπο. Το Κατάρ φιλοδοξεί να γίνει ο μεσολαβητής στην περιοχή. Οι ηγέτες του διατηρούν επαφές με μια σειρά κομμάτων, όπως και με πολεμικές φυλές στη Λιβύη, με τους Αμερικανούς αλλά και με τους Ταλιμπάν. Από την άλλη, διαλέγοντας πλευρά την περίοδο της “Αραβικής Άνοιξης”, αποδυνάμωσε τη θέση του ως ουδέτερου μεσολαβητή.

9. Γιατί άλλο είναι γνωστό το Κατάρ;


Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως (129,700 δολάρια ετησίως), θα φιλοξενήσει (εκτός απροόπτου) του Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 αλλά και το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Όταν η Σαουδική Αραβία εκδίωξε το κέντρο εναέριων επιχειρήσεων των ΗΠΑ από την περιοχή, το Κατάρ ήταν εκείνο που προθυμοποιήθηκε να το φιλοξενήσει. Σήμερα το Εμιράτο φιλοξενεί 10.000 αμερικανικά στρατεύματα ενώ είναι η βάση του αρχηγείου της CENTCOM, της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης της Μέσης Ανατολής.
Το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας ύψους 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιτρέπει στο Εμιράτο να διατηρεί μετοχές σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού από την Barclays ως την Credit Suisse.

10. Γιατί αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά;


“Οι διαφορές μεταξύ των χωρών του Κόλπου δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι το timing και το πρωτοφανές επίπεδο πίεσης” λέει ο ακαδημαϊκός Μεχράν Καμράβα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δείχνει πως “η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από απόλυτη υποταγή του Κατάρ” . Αν το Κατάρ αντισταθεί, αυτό θα σημάνει περαιτέρω αποσταθεροποίηση για την ήδη ασταθή περιοχή.

Επίκειται εισβολή;


Σύμφωνα με το Sputnik, το οποίο και επικαλείται ένα think tank, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί προετοιμασία μιας επικείμενης εισβολής στο Κατάρ. “Πιθανολογώ πως επίκειται εισβολή στο Κατάρ. Έχω λάβει εκθέσεις που μιλούν για κίνηση σαουδαραβικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με το Κατάρ”.
“Δείτε τη συχνότητα των βομβαρδισμών στην Υεμένη. Αν οι Σαουδάραβες σταματήσουν να βομβαρδίζουν με την ίδια σφοδρότητα την Υεμέμη, αυτό θα είναι σημάδι πως προετοιμάζονται για μια ξαφνική κίνηση εναντίον του Κατάρ” σημειώνει ο ιδρυτής και επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις Σχέσεις στον Περσικό Κόλπο, καθηγητής Αλί αλ Άχμεντ στο Sputnik.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και υπουργός Εξωτερικών του, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας κατά την 15ετή του θητεία ως CEO του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon, θα υποστηρίξουν μια σαουδαραβική εισβολή στο Κατάρ, δηλώνει ο Αλ Άχμεντ. “Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει στους Σαουδάραβες ότι δεν θα είχε κάποια ένσταση για μια εισβολή” λέει ο ίδιος και προσθέτει “Οι Σαουδάραβες έχουν δύο στόχους: Πρώτον, να επιβάλλουν στο Κατάρ μια σχέση υποταγής που θα μπορούσε να συγκριθεί με σκλαβιά. Δεν πρόκειται να δεχθούν ημίμετρα. Δεύτερον, οι Σαουδάραβες εποφθαλμιούν τα τεράστια αποθέματα ρευστού του Κατάρ. Τα θέλουν!”.


6/6/2017

 TEHRAN, Nov. 19, 2015-- Iranian engineers work at the South Pars gas field at the southern Iranian port of Assalouyeh, Iran, Nov. 19, 2015. The South Pars/North Dome field is a natural gas condensate field located in the Persian Gulf. The South Pars or North Dome field is a natural gas condensate field located in the Persian Gulf. It is one of the world's largest gas fields, shared between Iran and Qatar. (Xinhua/Ahmad Halabisaz via Getty Images | Xinhua News Agency via Getty Images.



http://www.economywatch.com/world_economy/qatar

3.
Το κοίτασμα αερίου που μοιράζονται το Κατάρ και το Ιράν και η διπλωματική κόντρα στη Μέση Ανατολή.
Κοίτασμα αερίου που μοιράζεται το Κατάρ και το Ιράν βρίσκεται (τουλάχιστον, εν μέρει) στην καρδιά της διπλωματικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με σειρά αραβικών χωρών- μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz, η «πέτρα του σκανδάλου» επί της προκειμένης- πέρα από το ζήτημα της στήριξης προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα- είναι η πιο «συμβιβαστική» γραμμή που φαίνεται να ακολουθεί το Κατάρ απέναντι στο Ιράν- η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό στα κοιτάσματα αερίου που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στον κόσμο, με την Ιαπωνία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας – και ως εκ τούτου, η ιαπωνική JERA Co, ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ενημερώθηκε από την Qatargas ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προμήθεια LNG από τη διπλωματική αναταραχή στην περιοχή.
North Field
Τον Απρίλιο του 2017, το Κατάρ προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου κοιτάσματος αερίου στον κόσμο, που είχε επιβάλει στον εαυτό του, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μια διαφαινόμενη αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς η αγορά του LNG βρισκόταν εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων αλλαγών, βιώνοντας μια «πλημμύρα» νέας προσφοράς, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία- ενώ επίσης η Ρωσία, δια στόματος Πούτιν, δήλωνε πως φιλοδοξεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παραγωγό LNG του κόσμου. Το Κατάρ επέβαλε ένα μορατόριουμ το 2005 στην ανάπτυξη του Βορείου Πεδίου (North Field), που μοιράζεται με το Ιράν, για να έχει η Ντόχα τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει τις επιπτώσεις από την εντατική εκμετάλλευσή του. Σύμφωνα με δεδομένα του Thomson Reuters, η «έξαρση» της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου είχε αποτέλεσμα την εγκατάσταση υποδομών για LNG άνω των 300 εκατ. τόνων ετησίως, τη στιγμή που το 2016 διακινήθηκαν «μόλις» 268 εκατ. τόνοι. Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση του Κατάρ να προβεί στην άρση του μορατόριουμ θεωρείται ότι θα του επέτρεπε να παραμείνει ανταγωνιστικό και μετά το 2020- έτος κατά το οποίο τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά LNG αναμένεται να «σφίξουν». Σύμβουλος θεμάτων ενέργειας της κυβέρνησης του Κατάρ είχε πει πως το εκλαμβάνει αυτό ως μια προληπτική κίνηση για να δουν οι ανταγωνιστές που σχεδιάζουν επενδύσεις στο LNG ότι το Κατάρ παραμένει επιθετικός παίκτης στον χώρο.
Οι κινήσεις του Ιράν
Από πλευράς του, το Ιράν, το οποίο βιώνει έλλειψη φυσικού αερίου στο εσωτερικό του, έχει προβεί σε μια δραματική αύξηση της παραγωγής από το κοίτασμα South Pars (το όνομα που χρησιμοποιεί το Ιράν για το συγκεκριμένο κοίτασμα- το προαναφερθέν «North Field» των Καταριανών) και υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη γαλλική Total τον Νοέμβριο του 2016 για την ανάπτυξη του South Pars II. Επίσης, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να αυξήσει την παραγωγή στο τμήμα του κοιτάσματος που ανήκει στη χώρα. «Η παραγωγή αερίου του Ιράν στο South Pars μπορεί να υπερβεί αυτή του Κατάρ πριν το τέλος του νέου ιρανικού έτους (20 Μαρτίου 2018)» δήλωσε ο Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκενέχ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim. Σημειώνεται πως η Total ήταν η πρώτη δυτική εταιρεία του χώρου της ενέργειας που υπέγραψε μεγάλη συμφωνία με την Τεχεράνη μετά την άρση των κυρώσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σαάντ αλ Κααμπί, είπε ότι η απόφαση άρσης του μορατόριουμ δεν προκλήθηκε από τα σχέδια του Ιράν για την εκμετάλλευση του δικού του τμήματος του κοιτάσματος. «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι κάτι τελείως νέο, και στο μέλλον φυσικά...θα μοιραστούμε πληροφορίες για αυτό μαζί τους (με το Ιράν)» είπε σχετικά.
Οι ρίζες της κόντρας
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ για το φυσικό αέριο «εκκολάπτεται» από το 1995: Ήταν το έτος που ο νυν εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ανέτρεψε τον, φίλα προσκείμενο προς τη Σαουδική Αραβία, πατέρα του, και το έτος της αποστολής του πρώτου φορτίου LNG από το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου. Υπογραμμίζεται επίσης πως η παραγωγή αερίου του Κατάρ είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις του OPEC (στον οποίο κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία): Ο νέος εμίρης (που κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία παρά το αντιπραξικόπημα του 1996) δεν έφτιαξε αγωγούς που θα ενσωμάτωναν το Κατάρ στις αγορές των γειτονικών χωρών του Κόλπου- οι οποίες κάποτε θεωρούσαν το φυσικό αέριο πρακτικά άνευ αξίας.
Το Κατάρ έκτοτε έχει σφυρηλατήσει τους δικούς του δεσμούς με άλλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων του Ιράν, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τη στιγμή που στο παρελθόν ήταν πρακτικά δορυφόρος της Σαουδικής Αραβίας. Ο πλούτος από το φυσικό αέριο του επέτρεψε να το αλλάξει αυτό και να αποκτήσει αυτονομία. Όπως αναφέρει ο Τζιμ Κρέιν, ερευνητής του Ινστιτούτου Baker στο Πανεπιστήμιο Rice του Τέξας, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αναζητούν ευκαιρία να «κόψουν τα φτερά του»- η οποία προέκυψε με την επίσκεψη Τραμπ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από «όλες τις χώρες με συνείδηση» να απομονώσουν το Ιράν. Το Κατάρ φάνηκε να διαφωνεί δημόσια, σε μια ανακοίνωση που η κυβέρνηση της χώρας αργότερα απέδωσε σε hacking, προκαλώντας τα «αντίποινα» της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, το φυσικό αέριο δεν είναι το άμεσο αίτιο της παρούσας αντιπαράθεσης, αλλά «μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί το Κατάρ ήταν απρόθυμο να προμηθεύσει τις γειτονικές χώρες, προκαλώντας τους έλλειψη αερίου» αναφέρει ο Στίβεν Ράιτ, του Πανεπιστημίου του Κατάρ, συμπληρώνοντας πως «πιθανότατα ανέμεναν πως το Κατάρ θα τους πωλούσε αέριο σε έκπτωση» (σημειώνεται ότι η ζήτηση για LNG στις χώρες του Περσικού Κόλπου για την παραγωγή ηλεκτρισμού έχει αυξηθεί τελευταία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να προβούν σε εξαγωγές μεγαλύτερου κόστους και δαπανηρές έρευνες σχετικά με δύσκολα προς εκμετάλλευση κοιτάσματα στο έδαφός τους- τη στιγμή που το Κατάρ έχει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης στον κόσμο).
Διαβάστε επίσης:


4.
F.T: H συμφωνία του $1 δισ. που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ.
      
F.T: H συμφωνία του $1 δισ. που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ
Το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα, όπως γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στη Βηρυτό, Ερικα Σόλομον.

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις "μαύρες λίστες" της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

Σύμφωνα με το άρθρο της ανταποκρίτριας των Financial Times στη Βηρυτό, το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες. Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν. Δήλωσε όμως άγνοια για το ακριβές ποσό.

Το Κατάρ, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή των γειτόνων του, που το κατηγορούν για απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του για να ενισχύσει τις σχέσεις του με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία. Οι επικριτές του όμως το κατηγορούν ότι προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στο διπλωματικό του βάρος και ότι χρησιμοποιεί το κανάλι Αλ Τζαζίρα ως προπαγανδιστικό εργαλείο.

Η Ντόχα είχε στο παρελθόν επαφές με διάφορες οργανώσεις, από τους αντάρτες του Νταρφούρ μέχρι τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τη Χαμάς της Γάζας. Το επίσημο επιχείρημα ήταν ότι προσπαθούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Οι επικριτές της όμως, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί αυτές τις επαφές για να τα έχει καλά με όλους και ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη και τη Συρία. Απόδειξη, η πρόσφατη συμφωνία για τους ομήρους.

"Αν θέλετε να καταλάβετε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, είναι αρκετό να δείτε αυτή τη συμφωνία", δηλώνει ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων στη Συρία. "Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουν γίνει κι άλλες τέτοιες συμφωνίες από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα".

Οι Financial Times μίλησαν με ανθρώπους που αναμίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ. Και έμαθαν ότι καταβλήθηκαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς και 200 με 300 εκατομμύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, και κυρίως στην οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ που έχει σχέσεις με την αλ-Κάιντα. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, πάντως, ήταν το πρώτο μέρος της συμφωνίας, που αφορά την πληρωμή λύτρων στο Ιράν.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν μια ιρακινή σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Κατα’έμπ Χεζμπολάχ, απήγαγε πολίτες του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2015. Οπως φαίνεται, οι όμηροι αυτοί κρατήθηκαν στο Ιράν. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο σκοπός της απαγωγής ήταν να αποκτήσει το Ιράν έναν μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση σιιτών μαχητών που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ στη Συρία.

Η ανταλλαγή των ομήρων είχε επίσης σχέση με την εκκένωση τεσσάρων πόλεων στη Συρία, από τις οποίες οι δύο είχαν περικυκλωθεί από τζιχαντιστές και οι άλλες δύο από Σιίτες. Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι το Κατάρ απέκτησε έτσι ένα πρόσχημα για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων του. "Το Ιράν και το Κατάρ αναζητούσαν για καιρό ένα πρόσχημα και τελικά το βρήκαν", τόνισε.

Σύμφωνα με δύο στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν επαφή με τις οργανώσεις που πληρώθηκαν, το Κατάρ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την εκκένωση των πόλεων προκειμένου να πληρώσει 120 με 140 εκατομμύρια δολάρια στην Ταχρίρ αλ-Σαμ. Αλλα 80 εκατομμύρια καταβλήθηκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σα.

"Οι Καταρινοί πληρώνουν τους πάντες. Και τι πετυχαίνουν; Να φέρουν την καταστροφή μας", είπε ο διοικητής μιας συριακής αντάρτικης οργάνωσης.

Σιίτες μαχητές του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, λένε ότι το Ιράν έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και έδωσε ένα μερίδιο σε αυτούς. Η συμφωνία όμως δεν τους ικανοποίησε και γι’αυτό αποφάσισαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειές της. "Οι Ιρανοί πήραν το μερίδιο του λέοντος", λέει ένας από αυτούς.

"Ίσως όλη αυτή η συμφωνία για τους ομήρους να ήταν ένας κακός υπολογισμός", λέει ο Γκερντ Νόνεμαν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Georgetown University του Κατάρ. "Ο σκοπός ενδεχομένως να ήταν μόνο η απελευθέρωση των ομήρων και όχι η διοχέτευση χρημάτων στο Ιράν".

Ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι τον περασμένο Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του κατέσχεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανακαλύφθηκαν σε καταρινά αεροσκάφη. Δεν είναι σαφές αν το ποσό αυτό είναι μέρος της προαναφερθείσας συμφωνίας ή κάτι άλλο.

"Τα χρήματα βρίσκονταν σε βαλίτσες. Μπορείτε να το διανοηθείτε;", λέει ανώτατος αξιωματούχος.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/diethni/3216952/f-t-h-sumfonia-tou-1-dis-pou-exorgise-tous-geitones-tou-katar

6/6/2017







 5.
Οι αερομεταφορές ως πολιτικό όπλο -πώς απομονώνεται το Κατάρ. 

Ποιος ξέρει πραγματικά τι βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να κόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ; Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι αυτές οι χώρες όπως και η Αίγυπτος, η Λιβύη και οι Μαλδίβες χρησιμοποιούν ως "όπλο" τις αερομεταφορές με το να αποκόβουν τον εναέριο χώρο προς και από τον περσικό κόλπο. Επιβάλλουν αποτελεσματικά κυρώσεις στο Κατάρ με το κλείσιμο του εναέριου χώρου.

Οι περιορισμοί για τα αεροσκάφη του Κατάρ εκδόθηκαν την ίδια ώρα το πρωί της Δευτέρας, με συντονισμένο τρόπο, σύμφωνα με τον Mark Zee της OpsGroup, συμβουλευτική εταιρεία στον κλάδο των αερομεταφορών.

"Όλες οι χώρες στην περιοχή έχουν αποφασίσει ότι πρόκειται να κάνουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο δύσκολα για το Κατάρ", είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιες κινήσεις ποτέ πριν.

Εκτός από δύο διαδρομές μέσω των οποίων οι πτήσεις μπορούν να διέρχονται από το Μπαχρέιν, τα αεροσκάφη της Qatar Airways δεν μπορούν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο οποιασδήποτε από αυτές τις χώρες. Πενήντα δύο πτήσεις της Qatar Airways ημερησίως θα ακυρωθούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαχωρίζοντας περαιτέρω τη μικροσκοπική χερσόνησο από τον κόσμο, οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες, Etihad και Emirates, δεν θα εκτελούν πτήσεις προς το Κατάρ.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους σε γεωπολιτικές μάχες.

"Είναι περίεργο, δεν είναι μια κατάσταση πολέμου, δεν είναι μια κατάσταση σύγκρουσης, είναι μια επίδειξη της εξουσίας που μπορεί να αποκτήσει ο εναέριος χώρος", δήλωσε ο Zee.

Το μοναδικό παρόμοιο περιστατικό που μπορούσε να σκεφτεί ο Zee ήταν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Σοβιετική Ένωση μπλόκαρε την πρόσβαση στο έδαφος και το νερό του Δυτικού Βερολίνου. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας ήταν η μόνη διαθέσιμη μέθοδος για την παροχή κρίσιμων προμηθειών στην πόλη.

Το Κατάρ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τους γείτονές του. Δεν έχει δικό του πραγματικό εναέριο χώρο. Για να φθάσουν δυτικά στην Ευρώπη ή την Αφρική, τα αεροσκάφη πρέπει να πετάξουν πάνω από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Με αυτές τις επιλογές να αποκλείονται, το μόνο πράγμα που απομένει είναι να πετάξει ανατολικά μέσω του Ιράν και στη συνέχεια βόρεια και δυτικά πάνω από την Τουρκία.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς αυτή η καταστολή στο Κατάρ σχετίζεται με την επίσκεψη του Προέδρου Trump στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα και την ανησυχία του ότι η Αμερική θα γίνει θύμα του ισλαμικού-φονταμενταλισμού.

Από την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία ρίχνει συνεχώς αυξανόμενες σκιές στην αεροπορία. Η πιο πρόσφατη "σκιά" ήταν η πρόταση του Trump να απαγορευτεί η μετανάστευση στις ΗΠΑ από ορισμένες χώρες και οι κανόνες που απαγορεύουν τη μεταφορά φορητών υπολογιστών σε ορισμένες πτήσεις από το εξωτερικό.Τώρα οι ηγέτες εκτός ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πάρει ένα μάθημα από τον Trump. Απελευθερώνουν τη δύναμή τους στην πολιτική αρένα για λόγους που δεν γνωρίζουμε και με συνέπειες που είναι εξίσου αβέβαιες.


Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes.com και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

Της Christine Negroni

http://www.capital.gr/forbes/3217157/oi-aerometafores-os-politiko-oplo-pos-apomononetai-to-katar

6/6/2017




6.
Ανέλαβε την «ευθύνη» για την απομόνωση του Κατάρ ο D. Trump.


Τον ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις στην αραβική χερσόνησο διεκδικεί ο D. Trump αφού με ανάρτησή του στο twitter υποστηρίζει ότι χάρη στις δικές του πιέσεις έγινε εφικτή η απομόνωση του Κατάρ.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter ο D. Trump σημειώνει τα εξής:

«Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν μπορεί πια να υπάρχει χρηματοδότηση για (μία) ακραία ιδεολογία. Οι ηγέτες υπέδειξαν το Κατάρ – κοιτάξτε!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Επιπλέον, ο αμερικάνος πρόεδρος εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμηση ότι η απομόνωση του Κατάρ θα σηματοδοτήσει «ενδεχομένως την αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν το Κατάρ» στην χρηματοδότηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπογράμμισε επίσης ότι το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή «ήδη αποδίδει καρπούς» καθώς οι ηγέτες της περιοχής υλοποίησαν την υπόσχεσή τους να υιοθετήσουν σκληρή γραμμή στο θέμα της χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Είναι τόσο καλό να βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά και 50 χώρες ήδη αποδίδει καρπούς».

Οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν ότι «θα υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή εναντίον της χρηματοδότησης του εξτρεμισμού και όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν το Κατάρ» ήταν το μήνυμα που έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτό θα είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε ο Τραμπ.


Χθες ο Hamid Aboutalebi, επιτελάρχης του Ιρανού προέδρου Hassan Rouhani, είχε κατηγορήσει τον D. Trump ότι ευθύνεται για την κρίση με το Κατάρ. “Αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα του χορού με τα σπαθιά”, έγραψε στο twitter, o Aboutalebi αναφερόμενος στον εθιμοτυπικό χορό με σπαθιά στον οποίο επιδόθηκαν ο D. Trump και ο Σαουάραβας μονάρχης κατά τη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ριάντ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία ο Donald Trump πράγματι εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 300 – 400 δισ. δολαρίων για τις αμερικανικές εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό, όμως, και η Σαουδική Αραβία απέκτησε πιο δυνατή “φωνή” στα κέντρα ελέγχου εξουσίας στην Ουάσιγκτον.


Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί τη "μόνιμη ρήξη" μεταξύ του Κατάρ και των χωρών του Κόλπου

Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει μια "μόνιμη ρήξη" μεταξύ των χωρών του Κόλπου, είπε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού χώρες του Κόλπου κι αραβικά κράτη αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.

Εντούτοις, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε:

"Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ".

"Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση" υπογράμμισε ο ίδιος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο απαγορεύει στο προσωπικό της την επίσκεψη σε θρησκευτικούς χώρους εκτός Καΐρου

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αίγυπτο απαγόρευσε στο προσωπικό των διπλωματικών υπηρεσιών της να επισκεφθεί θρησκευτικούς χώρους έξω από τη μητροπολιτική περιοχή του Καΐρου μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης, είπε η πρεσβεία χθες σε μήνυμα που ανάρτησε στον ιστότοπό της.

"Τρομοκράτες έχουν επιτεθεί σε στόχους που σχετίζονται με τη χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου. Επεισόδια έχουν συμβεί και σε αστικούς και σε απομονωμένους χώρους. Περαιτέρω επιθέσεις είναι πιθανές", έγραφε το μήνυμα.

"Μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης, απαγορεύεται στο προσωπικό που έχει διοριστεί στην αμερικανική αντιπροσωπεία της Αιγύπτου (σ.σ. πρεσβεία και προξενεία) να επισκεφθεί θρησκευτικά μνημεία έξω από την περιοχή του Καΐρου. Οι αμερικανοί πολίτες που κατοικούν ή επισκέπτονται την Αίγυπτο πρέπει να λάβουν λογικά μέτρα για να βελτιώσουν την προσωπική τους ασφάλεια", πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


6/6/2017




7.
Η κρίση γύρω από το Κατάρ: 
Ο ηγετικός ρόλος που απαιτεί η Σ. Αραβία και στο βάθος η Τουρκία.

Ένας καλός τρόπος για να κατανοήσει κανείς την κρίση γύρω από το Κατάρ, είναι να κάνει μια ιστορική αναδρομή και να παρομοιάσει τη σχέση Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ με αυτή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ήταν σαφές σε όλους ποιος ήταν πιο δυνατός σε αυτή τη σχέση. Η Γαλλία δεν μπορούσε να καταπιεί το ρόλο του αδύνατου. Σε μια προσπάθεια να φέρει ισορροπία και να δείξει ότι ήταν ανεξάρτητη, προχωρούσε σε παράπλευρες συμφωνίες με τη Σοβιετική Ένωση. Αν και μπορεί αυτές οι συμφωνίες να μην ήταν δραματικές για την Ουάσιγκτον, η Γαλλία αποτελούσε ρήγμα στο τείχος της Δύσης.

Το Κατάρ είναι μια Σούνι Αραβική χώρα, όπως και η Σαουδική Αραβία. Στην πραγματικότητα είναι η μόνη άλλη χώρα πλην της Σαουδικής Αραβίας που έχει το Γουαχάμπι Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία. Αν και πολύ μικρότερο από τη Σ. Αραβία σε πληθυσμό, δεν επιθυμεί να έχει το Ριάντ ως αφεντικό.

Είναι η μόνη χώρα του Περσικού Κόλπου που δεν βασίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο. Κάνει εξαγωγές υγρού φυσικού αερίου και σαν αποτέλεσμα έχει ασπίδες έναντι της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, έχει και ένα σημαντικό όπλο στα μέσα ενημέρωσης με το Al Jazeera, με αποτέλεσμα να ασκεί κριτική στους γείτονες και ειδικά τη βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας.

Επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, το Κατάρ έχει δουλέψει για να φέρει κοντά του άλλες χώρες από τον Περσικό Κόλπο, και ειδικά το μεγάλο εχθρό της Σ. Αραβίας, το Ιράν. Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, αλλά εφάρμοσε μια επιθετική εξωτερική πολιτική η οποία υποστήριξε ισλαμικές οργανώσεις, εξτρεμιστικές σε κάποιες περιπτώσεις, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κάποιες από αυτές θεωρούνται τρομοκρατικές.

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Τράμπ, στη Σ. Αραβία, το Ριάντ αισθάνεται ενισχυμένο και αγωνιά να προωθήσει τον εαυτό του στην περιοχή πριν η Τεχεράνη πατήσει στα πόδια της. Το πρώτο βήμα για κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλίσει ότι οι χώρες στην περιοχή θα ακολουθήσουν τη γραμμή αυτή και σύντομα. Το Κατάρ αποτελεί την πιο ατίθαση χώρα σε αυτό το σχέδιο. Το τι θα συμβεί τις επόμενες κρίσιμες ημέρες αυτής της κρίσης, θα αποτελέσει μήνυμα για χώρες όπως το Ομάν και το Κουβέιτ, που ακόμη δεν έχουν πάρει θέση υπέρ της Σ. Αραβίας. Επίσης σημαντική, είναι η στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία, η μόνη άλλη σουνίτικη χώρα στην περιοχή που θα υπάρχει πιθανότητα να κοντραριστεί με τους Σαουδάραβες για τον ηγετικό ρόλο.

Η στρατηγική του Ριάντ έχει ως στόχο να δημιουργήσει ρήγμα τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Ντόχα. Το Κατάρ χρησιμοποιεί τη σχέση με τις ΗΠΑ, για να επιφέρει ισορροπία με τη Σαουδική Αραβία. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) έχει προωθημένη διοίκηση στο Κατάρ για να συντονίζει τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Και τώρα, παίζει και ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Όσο υπάρχει η CENTCOM στο Κατάρ είναι πολύ δύσκολο για τους Σαουδάραβες να πλήξουν τις επιδιώξεις του Κατάρ. Στην περίπτωση, όμως, που η κυβέρνηση Τράμπ πεισθεί ότι το Κατάρ είναι σύμμαχος του Ιράν και χρηματοδότης τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε η CENTCOM, θα φύγει σε μια νύχτα. Αυτό όχι μόνο θα απομονώσει το Κατάρ, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στη Σαουδική Αραβία να το απορροφήσει μέσα σε λίγα χρόνια.

Από το 1945 μέχρι σήμερα ο κόσμος ήταν λίγο πολύ υπό αμερικανική διαχείριση. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τον έλεγχο των παγκόσμιων αγορών, της παγκόσμιας ασφάλειας, και των ωκεανών, για να συνάψει συμμαχίες και θεσμούς έτσι ώστε να διατηρήσει την ηρεμία. Σε αυτό το σύστημα οι συμμετέχοντες εξασφάλισαν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, στις παγκόσμιες πηγές, και φυσική ασφάλεια, με αντάλλαγμα τις παραχωρήσεις έναντι των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας. Ταυτόχρονα συμφώνησαν να μην κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, κυρίως οικονομικό πόλεμο. Η Ουάσιγκτον έπαιξε το ρόλο του ρυθμιστή για να μην ξεφύγουν τα πράγματα ειδικά μεταξύ συμμαχικών χωρών. Όπως δηλαδή το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να οπισθοχωρεί από τον ρόλο του ενεργού διαχειριστή, όπως έχω αναφέρει σε σχετικό πρόσφατο άρθρο μου, από την εποχή της διακυβέρνησης Κλίντον. Όποιος και να κέρδιζε τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, θα προχωρούσε στην αποχώρηση από αυτό το ρόλο. Και αυτός είναι ο Πρόεδρος Τράμπ. Η κυβέρνηση Τράμπ βάζει τέρμα στο μέχρι σήμερα αμερικανικής διαχείρισης σύστημα και περιφερειακές δυνάμεις παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Μια πρώτη γεύση είναι η διπλωματική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Κατάρ και δείχνει αυτό που έρχεται.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι ότι και να κάνει το Κατάρ με το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις τα ίδια και χειρότερα έκανε και κάνει η Σαουδική Αραβία. Στην πραγματικότητα το ίδιο κάνουν το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ για δεκαετίες. Κάποιες φορές ελέγχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, κάποιες φορές τις ενισχύουν, και κάποιες φορές χάνουν και τον έλεγχο, όπως συνέβη με την Αλ Κάϊντα και το Ισλαμικό Κράτος σήμερα. Όλοι στον Κόλπο έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης, είναι ότι αν και η Ουάσιγκτον δεν θα είναι ο παγκόσμιος διαχειριστής, θα επεμβαίνει κατά περίπτωση για να ενισχύει κάποια πλευρά. Αν και ίσως είναι καιρός να φύγουν τα κεντρικά της CENTCOM από το Κατάρ, η κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Αν και σίγουρα υπάρχουν κέρδη από μια συνεργασία με το Ριάντ για την Ουάσιγκτον, σε μια στιγμή που αποχωρεί από το ρυθμιστικό της ρόλο, υπάρχουν και πολλές επικίνδυνες παγίδες από την υιοθέτηση της ατζέντας άλλων χωρών και ειδικά της Σαουδικής Αραβίας.

Ευτυχώς η πρώτη αντίδραση έναντι της κρίσης, ήρθε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Ρέξ Τίλλερσον, και δεν έδειξε να τσιμπάει, έχοντας μάλιστα δίπλα του τον Υπουργό Άμυνας και πρώην Διοικητή της CENTCOM, Στρατηγό, Τζέημς Μάτις.

Το παιχνίδι χοντραίνει και είναι για δυνατούς παίκτες. Το Κατάρ είναι το πρώτο τεστ, θα ακολουθήσουν και άλλα, ίσως και πολύ κοντά μας.

  Δημήτρης Γ. Απόκης,
Διεθνολόγος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University
Πηγή MIgnatiou

http://mignatiou.com/2017/06/i-krisi-giro-apo-to-katar-o-igetikos-rolos-pou-apeti-i-s-aravia-ke-sto-vathos-i-tourkia/

6/6/2017


A US Air Force B-52 Stratofortress aircraft from Barksdale Air Force Base, Louisiana, arrives at Al Udeid Air Base, Qatar, Saturday, April 9, 2016. (Staff Sgt. Corey Hook/US Air Force via AP,http://www.timesofisrael.com/us-brings-b-52s-back-to-the-mideast-to-target-is/)


U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Matthew B. Fredericks- Ιανουάριος 2017


 U.S. military base in Qatar,Al Udeid Air Base.


https://www.defensetech.org/2016/03/25/air-force-moves-to-replenish-bomb-stockpile-drained-by-isis-fight/


8.
Η κρίση, κρίση και η βάση, βάση. 

Μπορεί ο πρόεδρος να αυτοαποθεώνεται για την κρίση που ξέσπασε στον αραβικό κόσμο, ωστόσο οι... μπίζνες είναι μπίζνες και στην περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κατάρ σχετίζονται με την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που διατηρούν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτό ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα επηρεαστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Τζεφ Ντέιβις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με έδρα το Κατάρ δεν θα επηρεαστούν από την διπλωματική κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επαίνεσε τη χώρα του Κόλπου για τη «διαρκή της αφοσίωση στην περιφερειακή ασφάλεια», προφανώς σε μια κίνηση να καθησυχάσει το εμιράτο μετά τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προφανώς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία επιρροή στις επιχειρήσεις μας ούτε στο Κατάρ, ούτε αναφορικά με τις άδειες πτήσης αεροσκαφών στον εναέριο χώρο».

Αξίζει να δει κανείς τα «στατιστικά» για να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι, τελικά, το Κατάρ για τις ΗΠΑ, παρά την... αιώνια συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία.

Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση των Αμερικανών στην περιοχή, στην οποία υπηρετούν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες. Η πλειονότητα αυτών των στρατευμάτων είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Η τεράστια βάση βρίσκεται περίπου είκοσι μίλια από την πρωτεύουσα Ντόχα και δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να «ελέγχουν» τον εναέριο χώρο σε Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν και άλλα 17 κράτη. Έχει έναν από τους μεγαλύτερους αεροδιαδρόμους στον Περσικό Κόλπο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 120 αεροσκάφη.

Το 2016 η βάση χρησιμοποιήθηκε γα τα βομβαρδιστικά B-52 που χρησιμοποιήθηκαν κατά θέσεων του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 

Σύμφωνα με μια έρευνα του Κογκρέσου (το 2014) από τον ειδικό αναλυτή σε θέματα Μέσης Ανατολής, Κρίστοφερ Μ. Μπλανσάρ, το Κατάρ επένδυσε 1 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει τη βάση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, παρά το γεγονός ότι διέθετε μια πολύ μικρή αεροπορική δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την όλο και πιο στενή του συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η κατασκευή του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε το 2013 και κόστισε 60 εκατ. δολάρια. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ μετέφεραν το κέντρο από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ. 


Υπολογίζεται ότι κάθε δέκα λεπτά ένα αεροσκάφος απογειώνεται ή προσγειώνεται από τη βάση. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά και όχι μόνο σε ημέρες και ώρες επιχειρήσεις.

Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

http://www.efsyn.gr/arthro/i-krisi-krisi-kai-i-vasi-vasi

6/6/2017



9.
Κατάρ-Τουρκία συμμαχία (και μια στρατιωτική βάση να υπάρχει). 

Η σημερινή είδηση περί κλεισίματος συνόρων του Κατάρ από την Σαουδική Αραβία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Το κλείσιμο των συνόρων είναι μια πράξη που δεν συνηθίζεται σε περιόδους ειρήνης, αλλά είναι πολλές φορές είναι «προάγγελος» διαφορετικών «καταστάσεων» (πολεμικών επιχειρήσεων).





Δεν εννοούμε πως η Σαουδική Αραβία πρόκειται να εισβάλει στο μικρό μεσανατολικό κράτος, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι «σκούρα». Η ανοχή της Δύσης στην υπόθαλψη τρομοκρατίας έχει τελειώσει, και οι Άραβες πρέπει να κάνουν κάτι. Δεν θα σταθούμε όμως εδώ καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου…

Κάτι που ίσως έχει διαφύγει από πολλούς από το πρωί είναι η στρατιωτική συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με το Κατάρ. Μια συμφωνία πολύπλευρη, που η κορυφή του παγόβουνου είναι η στρατιωτική βάση που η Τουρκία έχει κατασκευάσει στην περιοχή! Ναι, μετά από 100 χρόνια στρατιωτικής απουσίας από την περιοχή του Κόλπου, η Τουρκία είναι και πάλι παρούσα στην περιοχή. Κι ως δια μαγείας, είναι παρούσα σε ένα κράτος που όλα τα υπόλοιπα το κατηγορούν για σχέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατία!

Ας γυρίσουμε όμως στις σχέσεις Τουρκίας και Κατάρ. Καταρχάς να πούμε ότι το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία, και ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Η τελευταία όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας έχει «απλωθεί» σε έναν τεράστιο αριθμό project, και ως γνωστόν η ανάπτυξη όπλων έχει μεγάλο κόστος. Και οι Καταριανοί έχουν ικανό πορτοφόλι. Αυτό μάλλον εκτίμησαν οι Τούρκοι (άντε, και αυτό…) όταν το 2007 υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία με το Κατάρ.

Τον Μάρτιο του 2015 πέρασε από την τουρκική βουλή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Κατάρ, βάσει της οποίας 3000 τούρκοι στρατιώτες θα στάθμευαν μόνιμα στην μεσανατολική χώρα. Η Σαουδική Αραβία δεν έφερε αντίρρηση, καθώς κάθε βοήθεια απέναντι στο Ιράν ήταν καλοδεχούμενη.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 το Κατάρ ανέλαβε να «αναπληρώσει» τις τουρκικές οικονομικές απώλειες από τους ρώσους τουρίστες (που δεν θα πήγαιναν πλέον στην Τουρκία), ύψους 3 δις δολαρίων. Επίσης συμφωνήθηκε η αποστολή φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να κόψει την παροχή στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα η ΜΙΤ ανέλαβε την «προστασία» των συμφερόντων της μεσανατολικής χώρας.

Η σύγκλιση των δυο χωρών, μπορεί να πέρασε απαρατήρητη από την Σαουδική Αραβία, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα ΗΑΕ, που δεν είδαν και με πολύ καλό μάτι την προσέγγιση δυο χωρών που στηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν συζητάμε πόσο «θετικά» το είδε και η Αίγυπτος… Για την ιστορία, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανάμεσα στα άλλα είναι ενάντια στην βασιλική διαδοχή στον θρόνο των αραβικών κρατών. Αυτό την έφερε αντιμέτωπη με τους Οίκους της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ, αλλά για κάποιον λόγο έγινε αποδεκτή από τον Οίκο των Θάνι (που κυβερνά το Κατάρ από 1850).





Το θέμα όμως είναι πως η Τουρκία έχει μια βάση σε μια χώρα που σήμερα οι γείτονές της την απομόνωσαν (κυριολεκτικά). Και στην βάση αυτή υπάρχουν ένοπλα τμήματα της Τουρκίας. Πιθανολογείται πως η βάση κατασκευάστηκε με χρήματα του Κατάρ, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση της αμερικανικής βάσης στο Al Udeid στην Ντόχα. H τελευταία φιλοξενεί περισσότερους από 10.000 αμερικανούς και είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.


Το τι ακριβώς περιλαμβάνει η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με το Κατάρ είναι λογικο να μην είναι συνολικά γνωστό, αλλά προφανώς θα έχει κάποια ρήτρα βοήθειας σε περίπτωσης «έκτακτης» ανάγκης. Κι εδώ ο καθένας θα μπορεί να αναρωτηθει τι θα κάνουν απο τούδε και στο εξής οι Τούρκοι. Αν μείνουν πιστοί σύμμαχοι στο Κατάρ, είναι λογικό να έρθουν αντιμέτωποι με το σύνολο του αραβικού κόσμου. Αν εγκαταλείψουν τους μέχρι πρότινος  συμμάχους, τότε θα χάσουν και μια εξαιρετική γραμμή χρηματοδότησης…

https://www.ptisidiastima.com/turkey-qatar-alliance/

6/6/2017






10.
Qatar: Ο νάνος του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις στην Ευρώπη.

Qatar: Ο νάνος του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις στην Ευρώπη
Το Qatar είναι μια μικροσκοπική χώρα με αμύθητες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μεγάλο ειδικό βάρος στην Γηραιά Ήπειρο. Από το 2005 που ιδρύθηκε η Qatar Investment Authority ως όχημα για την επένδυση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού της, η μικρή αυτή χώρα του κόλπου που κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου, έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς.

Η αποτίμηση αυτή το κατατάσσει ως το 14ο πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη του Ινστιτούτου Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute) και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη, με το ραντάρ του να εκτείνεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι –τελευταία- τη Ρωσία και την Τουρκία.

Το fund του Qatar είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτές στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG καθώς έχει φτάσει να ελέγχει το 17% των μετοχών της, εκ των οποίων το 11,22% σε προνομιούχες μετοχές. Η αποτίμηση της επένδυσης αυτής έφτανε τα 11 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Δεν είναι η μόνη εμβληματική επιχείρηση στη Γερμανία που έχει κάνει το Qatar καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και μέλος της βασιλικής οικογένειας, έχει εξαγοράσει και μερίδιο στη Deutsche Bank στην αύξηση κεφαλαίου του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού το 2014.

Στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το Qatar έχει επίσης συμμετοχή στην Barclays (ελέγχει το 6,3% των μετοχών) αλλά και την Credit Suisse, ενώ οι Καταρινοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για γνωστές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο χαρτοφυλάκιο της Qatar Investment Authority δεσπόζουν συμμετοχές όπως το 9% της αγγλο-ελβετικής βιομηχανίας Glencore, το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, τη Harrods Group αλλά και το 2,13% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc.

Συνολικά οι επενδύσεις μέσω Qatar στη Μεγάλη Βρετανία είχαν αποτιμηθεί σε 35 δισ. δολάρια το 2014 σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg και σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το 20% του αεροδρομίου Heathrow, αλλά και το 20% της British Airways,  ακίνητα όπως το συγκρότημα κτιρίων Canary Wharf στο Λονδίνο, ο πύργος της HSBC, το Ξενοδοχείο Savoy, το Olympic Village κ.α Στο τέλος του 2016 προστέθηκε και η συμμετοχή του Qatar στην National Grid Plc.  

Στη Γαλλία έχει εξαγοράσει η Qatar Sports Investment έχει αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint –Germain, ενώ στην Ιταλία τον οίκο Valentino.  

Στη Ρωσία το Qatar έχει αποκτήσει περίπου το 10% της πετρελαϊκής Rosneft, καθώς και το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.

Στις ΗΠΑ το Qatar έχει παρουσία κυρίως μέσω της αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων όπου το 2016 μέσω της QIA υπήρξε ο 4ος μεγαλύτερης επενδυτής στον κλάδο των γραφείων εξαγοράζοντας το 10% του Fund Empire State Realty Trust που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building, ενώ η καταρινή BeIN Media Group Media εξαγόρασε πέρυσι την καλιφορνέζικη Miramax.

Το Qatar έχει διευρυνόμενη παρουσία και στην Ασία η οποία απορροφά περίπου τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας ενώ η Qatar Investment Authority σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δις. δολαρίων στην περιοχή την επόμενη εξαετία και να επεκτείνει την παρουσία της στο Πεκίνο και το Νέο Δελχί. Κατέχει ήδη το 12,99% της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας, εξαγόρασε το Asia Square Tower1 στη Σιγκαπούρη προς 2,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκτήσει συμμετοχή σε ακίνητα.


Β.Γεώργας

http://www.liberal.gr/arthro/142731/oikonomia/2017/Qatar-o-nanos-tou-kolpou-me-tis-giganties-ependuseis-stin-europi.html

6/6/2017


Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani  is the eighth and current Emir of Qatar.

11.
Τα Γεράκια του Περσικού Κόλπου.

Το κυνήγι με αρπακτικά πουλιά (falconry) αποτελεί αγαπημένο σπορ των γαλαζοαίματων του περσικού Κόλπου αλλά αυτή τη φορά οδήγησε σε σοβαρή διπλωματική κρίση η οποία είναι δυνατόν να απειλήσει την περιφερειακή αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Το κράτος του Κατάρ πλήρωσε συνολικά περίπου 1 δισ. δολάρια λύτρα σε οργανώσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την τρομοκρατία για την απελευθέρωση -μεταξύ άλλων- μελών της βασιλικής οικογένειας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση 4 κρατών της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν) καθώς και λοιπών "πρώην" κρατών όπως η  Υεμένη και η Λιβύη, τα οποία κατηγόρησαν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί άμεσα και έμμεσα την τρομοκρατία. Διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το εμιράτο, έκλεισαν τα λιμάνια του και τον εναέριο χώρο τους για τα εμπορικά πλοία και αεροσκάφη του και το απομόνωσαν πλήρως από ξηράς κλείνοντας τα σύνορα του με τη Σαουδική Αραβία. 

Το Κατάρ, η χώρα με το 2ο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει παρόμοια αντίδραση από αραβικά κράτη. Συνέβη και το 2014 όταν υποστηρίζοντας τους αδελφούς μουσουλμάνους αρνήθηκε να υποστηρίξει  την απομάκρυνση του Mohamed Morsi  από την προεδρία της Αιγύπτου. Είναι η πρώτη όμως φορά που η αντίδραση λαμβάνει διαστάσεις μέτρων παρόμοιων με αυτών της κήρυξης πολέμου (αποκλεισμός, άρνηση διέλευσης από τον εναέριο χώρο). Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, τέσσερα είναι τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής.

Πρώτον η διατάραξη της τροφοδοσίας από και προς το Κατάρ. Τα πλοία τα οποία μεταφέρουν LNG από το εμιράτο δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν στις χώρες συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα ήδη αριθμός πετρελαιοφόρων να είναι εγκλωβισμένος στα ανοιχτά του Περσικού κόλπου. Η Αίγυπτος παρότι δεσμεύεται για το αντίθετο από διεθνείς συνθήκες μπορεί σε μία πιθανή κλιμάκωση να επιχειρήσει να κλείσει τη διώρυγα του Σουέζ και πλοία τα οποία μεταφέρουν φορτία από το Κατάρ. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της τιμής των υδρογονανθράκων θα είναι τέτοια που η πρόσφατη αύξηση κατά 1,67%  του WTI Crude και αυτή του Φυσικού Αερίου κατά 2,2% λόγω των γεγονότων, θα φαίνεται αστεία. Από τη άλλη μεριά, ο πλήρης αποκλεισμός του Κατάρ από την ξηρά εφόσον διαρκέσει θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία του, αφού το 40% των εισαγωγών του προέρχεται από την Σαουδική Αραβία.

Δεύτερον, έρχεται σοβαρά στο προσκήνιο το θέμα των τρόπων χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων αποτελούν έναν από αυτούς. Παρότι αριθμός αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την καταβολή λύτρων από κράτη και μη κρατικούς δρώντες, πολλές από τις πληρωμές αυτές γίνονται "κάτω από το ραντάρ". Τα κράτη της περιοχής -συμπεριλαμβανομένων και των 4 τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δηλώνουν αγανάκτηση- επίσημα και κυρίως ανεπίσημα μέσω μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, εράνων για κοινωφελούς σκοπούς ή και ακόμα και μέσω εφαρμογών για  smart phones βρίσκουν τον τρόπο.

Τρίτον, το Κατάρ παρά το μέγεθος του διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικές  δυνατότητες προβολής γεωοικονομικής ισχύος. Αφενός μεν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG,  αφετέρου ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο Κεφάλαιο Διαχείρισης Εθνικού Πλούτου (National Wealth Fund) με την ονομασία Qatar Investment Authority το οποίο ελέγχει πολλαπλές επενδύσεις στο εξωτερικό. Είναι επίσης η έδρα του πανίσχυρου τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera. Σε πιθανή κλιμάκωση πολλές χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρά διλήμματα μεταξύ των διεθνών οικονομικών τους συμφερόντων και μέτρων περιορισμού της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τέταρτον στα καθ ‘υμάς. Εκτός από τα φορτία LNG από το Κατάρ τα οποία τροφοδοτούν κατά καιρούς τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας μέσω της "spot” αγοράς φυσικού αερίου, τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν σημαντική παρουσία στο εμιράτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Maran Ventures Inc (συμφερόντων του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή και πέμπτου στον κόσμο στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή Γιάννη Αγγελούση) η οποία έχει συμβληθεί  μέσω  joint venture με την κρατική Nakilat, τον βραχίονα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου του εμιράτου.

Τελικά φαίνεται ότι η περιοδεία  του Donald  στον Περσικό Κόλπο απέφερε καρπούς. Η έκκληση για απομόνωση του Ιράν και των συμμάχων του, λίγα μόλις 24ωρα από την αναχώρηση του προκάλεσε με ταχύτατη κλιμάκωση, τη σημαντικότερη διπλωματική και γεωοικονομική αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες. 
Η φράση "με κομμένη την ανάσα" αναφορικά με τη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι  πλέον cliché, αλλά δυστυχώς πάντα επίκαιρη.

Ευτυχώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2022 (στο Κατάρ) είναι ακόμα μακρυά!


 Δημήτρης Στεργίου,
Γεωοικονομικός Αναλυτής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

http://www.capital.gr/arthra/3217201/ta-gerakia-tou-persikou-kolpou

7/6/2017




       ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  -  ΣΧΕΤΙΚA:          


12.
VIDEO:Όσα πρέπει να ξέρετε για το «ενοχλητικό» Κατάρ.

      https://www.youtube.com/channel/UCA449AY-qrJsvE7HX8MZVog


"Forget Terrorism": The Real Reason Behind The Qatar Crisis Is Natural Gas(http://www.zerohedge.com).

  (1)Το "αραβικό ΝΑΤΟ" διχάζεται προτού ιδρυθεί. (2) Η νέα αμερικανική πολιτική στη Μ. Ανατολή και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Η εξαγορά της Finansbank σφραγίζει τη νέα σχέση Τουρκίας-Κατάρ.

Εικόνες από το Κατάρ μετά την κρίση-Το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

- Ο Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Τάνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν - Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ - Ερντογάν: Η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα - Η μυθική περιουσία του 58χρονου εμίρη του Κατάρ, οι τρεις γυναίκες και τα... 24 παιδιά του - Η δεύτερη σύζυγος του που σπάει τους κανόνες και... ξεχωρίζει - Το χρονικό της κρίσης και τα τα περιστατικά που οδήγησαν στην απομόνωση 


 [Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα), εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν και μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του ιστολογίου.  Οι  ενδεχόμενες ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.]