Tι πήραμε, τι χάσαμε, τα λάθη και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ

Tι πήρε, τι έχασε, τα λάθη και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι συνέχεια της αρχικής πρότασης του Μαΐου, την οποία είχε αρνηθεί τότε η ελληνική πλευρά. Βάσει αυτής, η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται το 2018, όταν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο. Επίσης το ΔΝΤ παραμένει κανονικά στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να βάλει ούτε 1 ευρώ.
Τι άλλαξε όμως μέσα σε τρεις εβδομάδες και η κυβέρνηση δέχθηκε τελικά τη συμφωνία;
Πρώτον ήταν το μη χείρον βέλτιστον, καθώς ήταν η μοναδική πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι.
Δεύτερον, είχε το χρόνο να τη διαχειριστεί επικοινωνιακά προς την κοινή γνώμη και το εσωτερικό του κόμματος.
Τρίτον, διότι κατάφερε να πάρει κάποιες μικρές βελτιώσεις. Πιο συγκεκριμένα:
• Η δόση αυξήθηκε σε 8,5 δισ. κι ένα ποσό ύψους 1,6 δισ. θα δοθεί τμηματικά προς εξόφληση των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες.
• Η φράση «αν χρειαστεί» για τη ρύθμιση του χρέους έγινε «στο βαθμό που θα χρειαστεί».
• Το ύψος του απαιτητού πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 και μετά ορίζεται σε 2% επί του ΑΕΠ, αντί για 2,2%.
• Στο κείμενο δίνεται έμφαση στις επενδύσεις και την αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων κι αυτό ίσως είναι ο προάγγελος της ίδρυσης μιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Αναμφισβήτητα πάντως η συμφωνία απέχει πολύ από τις προσδοκίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.


• Το χρέος όχι μόνο πηγαίνει για μετά το 2018, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης που περιγράφονται είναι πενιχρά: η επιμήκυνση των δανείων θα εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, αν η οικονομία πηγαίνει καλά μπορεί να μη χρειαστεί καν να γίνουν παρεμβάσεις.

• Η υποχρέωση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 δεσμεύει για πάνω από 40 χρόνια τη χώρα, ακόμα κι αν έχει βγει από το μνημόνιο. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι τα επόμενα 5 έτη αντί να δοθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να έρθει η ανάπτυξη, συμφωνήσαμε σε πολύ υψηλά πλεονάσματα 3,5%...
• Λόγω της 14μηνης καθυστέρησης, φαίνεται ότι χάνουμε το τραίνο της ανάπτυξης , τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την άρση των capital controls και συνολικά €15 δισ. που δικαιούμασταν βάσει της συμφωνίας αν είχαμε έγκαιρα κλείσει τις αξιολογήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση υπέπεσε σε τρία βασικά λάθη κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, που δεν της επέτρεψαν να πάρει κάτι παραπάνω από τη δόση.
1. Άφησε επίτηδες τη διαπραγμάτευση να συρθεί μέχρι τις εκλογές στην Ευρώπη με την ελπίδα ότι έτσι θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Οι ευρωπαίοι επέδειξαν μια άκρως αμυντική στάση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος στις χώρες τους.
2. Ανέδειξε σε επικοινωνιακή της σημαία το ζήτημα του χρέους, φωνάζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι βιώσιμο. Όταν όμως εθνικός στόχος είναι το 2018 να δανειστούμε από τις αγορές για να απεμπλακούμε από τα μνημόνια δεν μπορεί η κυβέρνηση να βγαίνει και να λέει στους επενδυτές ότι η χώρα είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Κανένας σώφρων επενδυτής δε θα μας δανείσει τα χρήματά του. Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται, αλλά δεν πρέπει να λέγονται. Κι αυτές οι κουβέντες γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
3. Δεν προσπάθησε να διορθώσει καμία από τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Η καθημερινότητα του πολίτη χειροτερεύει, το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η σπατάλη ζουν και βασιλεύουν. Η ανάπτυξη μάλιστα τείνει να γίνει ανέκδοτο με την υπερφορολόγηση και την εχθρότητα που δείχνουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις (πχ. Ελληνικό).
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.
1. Η Ελλάδα να μην έχει κατορθώσει να βγει στις αγορές και να ζητήσει ένα 4ο μνημόνιο, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Άγνωστο είναι οι Ευρωπαίοι τι θα πράξουν σε μια τέτοια περίπτωση. Πιθανότερα θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα, απαιτώντας όμως εκ νέου δύσκολα μέτρα, που αυτή τη φορά θα αγγίξουν τον πυρήνα του δημόσιου τομέα.
2. Η Ελλάδα να κατορθώσει να βγει δειλά στις αγορές, έχοντας όμως ένα δίχτυ ασφαλείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δηλαδή μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν τόσο ομαλά. Η δυνατότητα ωστόσο παροχής βοήθειας από τον ESM θα αποτελέσει για τους δυνητικούς επενδυτές μια μορφή εγγύησης των χρημάτων τους και θα αμβλύνει τις επιφυλάξεις τους να δανείσουν την Ελλάδα. Τα χρήματα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής θα προέλθουν από τα αδιάθετα κεφάλαια της 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (περίπου 20 δισ.)
Το σενάριο η χώρα να έχει αποκαταστήσει σε ένα χρόνο την αξιοπιστία της και να αφεθεί μόνη της να πείσει του επενδυτές να τη δανείσουν δε φαντάζει ρεαλιστικό. Είναι σαν να περιμένουμε από έναν άνθρωπο που νοσηλεύεται επί χρόνια στην εντατική να κατέβει στην αυλή και να παίξει ποδόσφαιρο!
Θα πρέπει λοιπόν να θέσουμε ως εθνικό στόχο, το μόνο θετικό και συνάμα ρεαλιστικό σενάριο που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή: την απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2018, έχοντας όμως εξασφαλίσει μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης. Για να το πετύχουμε χρειάζεται να κάνουμε βήματα προς την ανάκαμψη και την καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών μας, καθώς και σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Έτσι θα αποκαταστήσουμε εν μέρει τη χαμένη αξιοπιστία μας και θα μπορούμε να ανανεώνουμε τα δάνεια που λήγουν με ένα ελκυστικό επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο θα απεμπλακούμε σταδιακά από τη στενή διεθνή επιτήρηση.
Δημήτριος Γκιόκας  
Οικονομικός Αναλυτής
17/6/2017


Μια από τα ίδια:
 Καυγάς ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για αποτέλεσμα Eurogroup, με εκατέρωθεν πυρά.

Στη Νέα Δημοκρατία επιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλη Κικίλια, στον οποίο δίνει «συγχαρητήρια» για την «αξιέπαινη», όπως σημειώνει, προσπάθειά του να εμφανίσει τη ΝΔ ως «ουρανοκατέβατη». 
«Συγχαίρουμε τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει να εμφανίσει το κόμμα του ως ουρανοκατέβατο. Για κακή του τύχη, ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα που επέβαλλαν στον ελληνικό λαό κατά την περίοδο 2010-2014 δεν έχει ξεχαστεί από τον ελληνικό λαό», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όσο κι αν ο Β. Κικίλιας προσπαθεί, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε τα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ, ούτε την εκτόξευση της ανεργίας από το 9 στο 27%, ούτε το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε βεβαίως τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους που επιζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού το θεωρούσε βιώσιμο. Άλλωστε, μόλις προχθές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ισχυριζόταν πως η ανάδειξη του ζητήματος του χρέους είναι “τεράστιο λάθος” ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της ΝΔ ισχυριζόταν πως “το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα”», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μείωση των κρατικών δαπανών. Ας μην υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών: Οι πάντες γνωρίζουν πως όταν η ΝΔ μιλά για περικοπές δαπανών, εννοεί τα κονδύλια που αφορούν το κράτος πρόνοιας. Η σταθερή τους επιδίωξη ήταν και παραμένει η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας και η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα», υπογραμμίζει το κυβερνών κόμμα. 

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ακόμα περιμένουμε την τοποθέτηση της ΝΔ για τα όσα έχει καταμαρτυρήσει ο Ανδρέας Μαρτίνης για το πώς γίνονταν οι προσλήψεις στο Ερρίκος Ντυνάν». 

Νωρίτερα, επίθεση στον πρωθυπουργό για τον οποίο και είπε πως θα πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο και να απολογηθεί στους Έλληνες και στους βουλευτές του και της αντιπολίτευσης, γιατί έφερε 4ο μνημόνιο και γιατί χρέωσε την ελληνική με 12,5 δισ. ευρώ εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Στάρ ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ τόνισε πως ο «ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του χθες, δέσμευσε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια, σε πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει υπερταμείο για την περιουσία της χώρας, για άλλα 100 χρόνια». 

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο πρωθυπουργός έφερε 4ο μνημόνιο με περικοπές, συντάξεων, με μείωση του αφορολόγητου, με υπερβολικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, δεν πήρε το QE και δεν πήρε και τη λύση που ήθελε για το χρέος. 

«Η πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας, είναι ζοφερή, πρέπει να έρθουν στη βουλή, οι κύριοι και να απολογηθούν. Για αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε και κατέθεσε αίτημα, για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, για το θέμα του Eurogroup, για το θέμα της οικονομίας. Δεν πρόκειται περί μικροπολιτικού χειρισμού, εμείς θέλουμε να ακουστούν αλήθειες. Την αλήθεια υπηρετούμε αυτή πρεσβεύει, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, και θα φέρει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, για να απολογηθεί στους Έλληνες, για αυτά τα οποία τους έχει δεσμεύσει, για πολλά χρόνια» είπε ο Βασίλης Κικίλιας. 

Όπως είπε η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και 15 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2016. «Το ότι καθυστέρησε μας έφερε σας επαναλαμβάνω 4ο αχρείαστο μνημόνιο κι άλλα 5 δισ. μέτρα στις πλάτες των Ελλήνων. Και καμία δέσμευση ούτε από το ΔΝΤ, για το χρέος, βλέπετε ότι δεν συμφώνησε, χθες τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ποσοτική χαλάρωση την είχαν αναγάγει σε σημαία τους, οι κυβερνώντες δεν την πήραν, προς το παρόν, και οι κύριοι έρχονται να πανηγυρίσουν, για κάποια ευχολόγια. Δηλαδή, προσέξτε, ένα μέρος της δόσης πήραμε, και ευχές για το μέλλον, δεν χορταίνει ο ελληνικός λαός με ευχές. Θέλουμε πολιτικές πράξεις, καθυστέρηση της κυβέρνησης, πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την καθυστέρηση, οικονομία, σύνολο 14,5 δισ. και γιατί δεν έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση από χθες, αυτό το οποίο δυστυχώς ντρέπομαι, ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε ότι εδώ, και εβδομάδες είναι συμφωνημένη, αυτό το χθεσινό Eurogroup και ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να καθυστερήσει κι άλλο, δηλαδή να επιβαρύνει κι άλλο την ελληνική οικονομία, για επικοινωνιακούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως «πάση θυσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μειώσει τη φορολογία, θα μειώσει τις δαπάνες του Κράτους, θα μειώσει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αφήσει ελεύθερες, με κανόνες δικαίου και της ελληνικής νομοθεσίας, τις επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια. Θα μεγαλώσει το ΑΕΠ της χώρας, γιατί μιλάμε για το χρέος, δεν μιλάμε, όμως, για τον πλούτο της χώρας, το ΑΕΠ, και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα στηρίξουμε τους αναξιοπαθούντες, αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν και δεν θα τους αφήσουμε πίσω, σε αυτήν την απίστευτη κρίση οικονομική και κοινωνική την οποία ζούμε». 


https://mignatiou.com/2017/06/mia-apo-ta-idia-kavgas-siriza-me-nd-gia-apotelesma-eurogroup-me-ekaterothen-pira/

16/6/2017

Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ