Με την μικρομεσαία οικονομία υπό εξόντωση, ποιος θα κάνει την παραγωγική ανασυγκρότηση;


Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
Σκίτσο του Μ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ


Διαβάζουμε στο φόρουμ των μικρομεσαίων επαγγελματιών ΟΑΕΕ Δράση τώρα:

"Σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς. Χωρίς δημιουργία ακατάσχετου ορίου στους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είναι εντελώς απροστάτευτοι και χαμένοι στα χέρια των εισπρακτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ και των ΔΟΥ, ΚΕΑΟ κλπ.

Καλά κανείς δεν σκέφτεται εκεί στην κυβέρνηση πως θα ζήσουν οι άνθρωποι με ληξιπρόθεσμα, πως θα κινηθεί η αγορά, πως θα πληρωθούν οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι; Όταν η ΑΑΔΕ μέσω ΔΟΥ μπαίνει και τα παίρνει όλα; Όταν δεν ελέγχεις το λογαριασμό σου πως θα προγραμματίσεις έστω κάποια χρήματα για να κάνεις ρύθμιση;

Οποιαδήποτε ρύθμιση... Εφόσον πρέπει να μην έχεις ληξιπρόθεσμα για το 2017! Πως θα πας να ρυθμίσεις με άδειο ταμείο;; Δίχτυ προστασίας δεν υπάρχει πλέον για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα φτάσουμε σε δημεύσεις και για τα κερατιάτικα του παλιού ΟΑΕΕ; Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει αμέσως και να βάλει ένα όριο στο αδηφάγο χέρι των κατασχέσεων εταιρικών λογαριασμών που απελευθέρωσε η τρόικα και εκτελεί καθημερινά η ΑΑΔΕ με ρυθμούς γενοκτονίας! Αυτή θα είναι η δίκαιη ανάπτυξη; Με τις τυφλές κατασχέσεις; Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η κυβέρνηση ή η ΑΑΔΕ;;;"

Για τις νέες ρυθμίσεις σε 36 ή 120 δόσεις για τις αμφισβητούμενες οφειλές στον παλιό ΟΑΕΕ: "Μας απογοητεύει για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος βαδίζοντας την πεπατημένη των ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για τα παράνομα βάρη που κουβαλάμε οι ασφαλισμένοι από το προηγούμενο σύστημα που η δική του κυβέρνηση κατάργησε...!"

Και συμπερασματικά:

"Η κατάσταση των πραγμάτων. Τελικά καλούμαστε να ρυθμίσουμε κόκκινα χρέη λόγω κρίσης ή μαϊμού χρέη νομιμοποιώντας τα;

Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο επιτέλους εκεί στο υπουργείο! Μην κάνετε ότι δεν βλέπετε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος έχει απονομιμοποιήσει τις εισφορές χαράτσια του παλιού συστήματος - ολοκληρώστε την μεταρρύθμιση κουρεύοντας αναλογικά με τα εισοδήματα χρέη που δημιουργήθηκαν αντισυνταγματικά και παράνομα!"

Τι να προσθέσουμε;

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση - κι ενώ επίσης έχει κυκλοφορήσει το "σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης" του υπουργού Οικονομίας Παπαδημητρίου με πολλές ενδιαφέροτσες ιδέες, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα:

Με εξοντωμένη την μκρομεσαία οικονομία δλδ το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων, που σημαίνει, με απαξίωση της ελληνικής εμπειρίας στην παραγωγή, της δημιουργίας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, και της καινοτομικής παράδοσης στην συνέργεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και του καθημερινού πατενταρίσματος μεθόδων, εργαλείων παραγωγής και νεοφυών προϊόντων, ποια παραγωγική ανασυγκρότηση είναι δυνατή; Και από ποιούς;;

Για να υπάρξει πραγματική βιομηχανική ανάπτυξη, πρέπει να προστατευθεί η πηγή της που είναι η συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και δημιουργικότητα της μικρομεσαίας οικονομίας μας - του μόνου μας συγκριτικού ιστορικού πλεονεκτήματος απέναντι στις κουρασμένες οικονομίες της Ευρώπης που στερούνται πλέον της μικρομεσαίας εναλλακτικής τους.

Και πρέπει να προστατευθεί από την γενοκτονική επίθεση που υφίσταται από την ΑΑΔΕ με τις τυφλές κατασχέσεις των ταμείων των επιχειρήσεων αλλά και την ομηρεία των επαγγελματιών σε χρέη που τους δημιούργησε αντισυνταγματικά η παλιά πολιτική και ασφαλιστική διοίκηση (παλιός ΟΑΕΕ - κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ).

Άμεσα η κυβέρνηση οφείλει στην μικρομεσαία οικονομία:

- να δημιουργήσει με νόμο ακατάσχετο όριο ΚΑΙ στους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς δλδ πρακτικά στα ταμεία των επιχειρήσεων και

- να εφαρμόσει αναδρομικά τον ασφαλιστικό της νόμο προσαρμόζοντας τουλάχιστον για τα χρόνια της κρίσης τις οφειλές από εισφορές στον παλιό ΟΑΕΕ των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών, στα δηλωμένα τους εισοδήματα.

Και με τα δυο μέτρα τίποτα δεν θα χαθεί από προσδοκώμενα έσοδα, αντίθετα η μικρομεσαία οικονομία θα μπορέσει να οφεληθεί από την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος σε αναπτυξιακό και να συμβάλλει με την επιβίωσή της σε μείωση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των φορολογικών εσόδων από αύξηση στον κύκλο εργασιών και όχι από φορολογικό παρασιτισμό της παραγωγής. Μάλιστα αυτός είναι είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία της επιχειρηματικότητας - η επιβίωση της ελληνικής παραγωγής ως βασικού τροφοδότη λογαριασμού της χώρας.

Εκτός αν η οικονομία έχει ανεπίστρεπτα παραδοθεί μέσω της ΑΑΔΕ στους δανειστές και στα συμφέροντά τους που δεν είναι άλλα από την καταστροφή της ελληνικής παραγωγής. Σε αυτήν την διαδεδομένη ανησυχία των μικρομεσαίων επαγγελματιών η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος
13/7/2017