Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς-Εξοπλισμοί.

(1) ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ: 
Η Τουρκία ναυπηγεί αεροπλανοφόρο.  
Χρειάζεται η Τουρκία αεροπλανοφόρο;

(2.1) S-400 στην Τουρκία: 
Τι δεν έχουν καταλάβει στην Αθήνα 

(2.2)''Εκλεισε η συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολ. για την αγορά 4 συστοιχιών S-400 από την Τουρκία'' λέει το Bloomberg 

  (3) Οι Τούρκοι μιλούν για παραλαβή F-35 τον Μάϊο του 2018!


1.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ: 
Η Τουρκία ναυπηγεί αεροπλανοφόρο.  
Χρειάζεται η Τουρκία αεροπλανοφόρο;

Προφανώς για να θέλει να ναυπηγήσει ένα αεροπλανοφόρο η Άγκυρα κρίνει ότι μ’ αυτό τον τρόπο ενισχύει την άμυνα της … ή και την επίθεση της! Στην τελετή καθέλκυσης της τέταρτης κορβέτας MilGem, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε και επιβεβαίωσε την πρόθεση της Άγκυρας να «ναυπηγήσει το δικό της αεροπλανοφόρο», στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας να καταστεί αμυντικά αυτάρκης μέχρι το 2023 (δηλαδή στα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας).

Στην ίδια τελετή ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα … Είμαστε υπερήφανοι για την ικανότητα μας να ναυπηγούμε πολεμικά πλοία, ιδιαίτερα υποβρύχια». Οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν είναι πυροτέχνημα, δεδομένου ότι εδώ και έναν χρόνο ναυπηγείται το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG «Anadolu» η σχεδίαση του οποίου βασίζεται στο ισπανικό πλοίο κλάσης «Juan Carlos I». Το πλοίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021 ως η ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου, ικανό να μεταφέρει, μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη F-35B Lightning II κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.









Το σχετικό συμβόλαιο ναυπήγησης του πλοίου υπογράφηκε τον Μάιο του 2015, ενώ η ναυπήγηση του ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2016. Θα ενσωματώνει πέντε πετρελαιοκινητήρες, θα έχει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβους και εμβέλεια 9.000 ναυτικά μίλια. Για την αυτοπροστασία του θα εξοπλίζεται με έναν εκτοξευτή Mk.49 για βλήματα RAM, δύο συστήματα εγγύς αεροπορικής προστασίας Mk.15 Phalanx Block.1B και πέντε πυροβόλα των 25mm. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης θα είναι 301 άτομα (190 άτομα πλήρωμα πλοίου, 56 άτομα πληρώματα αεροπορικών μέσων και 55 άτομα ιατρικό προσωπικό με 34 κλίνες ασθενών). Θα μπορεί να μεταφέρει έως και 94 οχήματα διαφόρων τύπων και μεγεθών όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, 8-10 μαχητικά αεροσκάφη και UAV, 8-12 ελικόπτερα (επιθετικά ή μεταφορικά), δύο αερόστρωμνα ή τέσσερις αποβατικές ακάτους και 700 πεζοναύτες.

Σίγουρα επιχειρησιακά είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι το πλοίο αυτό θα αποπλεύσει φορτωμένο από τη Σμύρνη για να καταλάβει τη Λέσβο ή τη Χίο! Το πιθανότερο είναι ότι το πλοίο αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου, ιδιαίτερα του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα). Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το ίδιο το πλοίο, ιδιαίτερα σε επιθέσεις κορεσμού. Αυτό όμως δεν απαγορεύει στην Τουρκία να το χρησιμοποιήσει από ανοικτές θάλασσες: Κάτω από την Κύπρο, μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, κάτω από την Κρήτη ή στο Ιόνιο Πέλαγος, για την επίτευξη αιφνιδιασμού και την προσβολή στόχων η θέση των οποίων σήμερα κρίνεται ως ασφαλείς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα πονοκέφαλο.

Το πιθανότερο όμως σενάριο αφορά στην πρόθεση τους Άγκυρας να προβάλει την αεροπορική της ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν στο Κατάρ και τη Σομαλία (για εκπαιδευτικούς λόγους), στο Ιράκ και τη Συρία (σε πραγματικές επιχειρήσεις), ενώ η Αίγυπτος, η οποία ανταγωνίζεται την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη διαθέτει σε υπηρεσία, από το 2015, ένα πλοίο κλάσης Mistral αντίστοιχων επιδόσεων (αν και το TCG «Anadolu» διαθέτει περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες). Ομοίως, πληροφορίες κάνουν λόγω για πρόθεση του Ισραήλ να αποκτήσει ένα αεροπλανοφόρο από τις ΗΠΑ για να προβάλει την αεροπορική του ισχύ στον Περσικό Κόλπο και το Ιράν! Στον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι βαδίζει και το Ιράν, όπου έχει εκδηλωθεί επιθυμία-πρόθεση για απόκτηση αεροπλανοφόρου από τη Ρωσία με στόχο την προβολή της ιρανικής ισχύος στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Ωστόσο το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Άγκυρας να ναυπηγήσει ένα πλοίο μεγέθους αεροπλανοφόρου μπορεί να «βυθιστεί» από τα γεγονότα, όπως χάθηκαν τα σχέδια του Σάχη της Περσίας το 1979 με την επικράτηση των ισλαμιστών. Η Τουρκία είναι μια χώρα σε βαθιά κρίση: Στο εσωτερικό υπάρχει η έντονη διαμάχη μεταξύ των κοσμικών και των ισλαμιστών, ένα χρόνο πριν έγινε πραξικόπημα που δίχαζε και διχάζει ακόμα την Τουρκία στα δύο, το Κουρδικό «καίει» της Τουρκία και της ξυπνά μνήμες διάλυσης, η Άγκυρα δεν έχει καλές σχέσεις με κανέναν γείτονα της, απειλεί την Κύπρο για την ΑΟΖ, έχει «αρπαχτεί» με τη Δυτική Ευρώπη και με τις ΗΠΑ και, εάν προμηθευτεί τελικά S-400 από τη Ρωσία, τότε θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για έξοδο από το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στο πρόγραμμα ναυπήγησης της Τουρκίας.


Επιπλέον η παρουσία ενός τουρκικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο αυτομάτως θα καταστήσει την Άγκυρα ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες είναι οι μόνες χώρες αυτή τη στιγμή με παρουσία αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια, ούτε και το Ισραήλ θα δει με καλό μάτι τις τουρκικές κινήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την στήριξη που παρέχει η Άγκυρα στους Παλαιστινίους. Όχι ότι απαγορεύεται στην Τουρκία να ναυπηγήσει ένα αεροπλανοφόρο, απλά θα πρέπει να μάθει να παίζει και το παιχνίδι του ναυτικού ανταγωνισμό, εν πλω, με χώρες που το γνωρίζουν καλά εδώ και πολλές δεκαετίες!

  Ευθύμιος Λάζος
17/7/2017
  www.thinknews.gr


2.1
 S-400 στην Τουρκία: 
Τι δεν έχουν καταλάβει στην Αθήνα 

Η προοπτική αγοράς αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία είναι λογικό να προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τη Μόσχα δείχνουν ότι η συμφωνία έχει προχωρήσει και είναι πιθανόν να υλοποιηθεί. Συνεπώς ίσως θα ΄πρεπε να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο. Αν η αγορά ολοκληρωθεί η Τουρκία “κλείνει” μια μεγάλη “μαύρη τρύπα” που είχε στην άμυνά της.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο είπε ότι “μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί”. Δυστυχώς για εμάς τα 3 έως 5 χρόνια για τα οποία μίλησε ο κ.Βίτσας είναι…αύριο!

Οι εξοπλισμοί δεν αποφασίζονται σήμερα και αύριο γίνονται οι παραλαβές. Μεσολαβούν χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από πέντε. Συνεπώς αν είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για S-400 είναι “τελειωμένη” θα πρέπει να προβληματιστούμε από αύριο. Κυριολεκτικά κι όχι μεταφορικά.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στην συνέντευξή του είπε:
“Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική και σε μια διαδικασία κυνηγητού των εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο λόγια  παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Δηλαδή, μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και αυτό δεν είναι καλό για μια χώρα, και βεβαίως, ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τις σχέσεις και τις δυνατότητες που έχει μια χώρα.

Εδώ εμείς, για το Κυπριακό, με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να λειτουργούμε. Το λέει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγώ τα προσυπογράφω. Ξεχνάμε και την περίοδο την οποία βρισκόμαστε. Υπάρχει ένας αναπτυγμένος τουρισμός, το να υπάρχει και ένα κλίμα έντασης δεν ευνοεί την οικονομία της Κύπρου. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουμε. Από την άλλη μεριά η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με τα γεωπολιτικά σχέδια που εξελίσσονται παγκόσμια. Έχει αρκετά προβλήματα στα σύνορά της με τη Συρία.


Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο, παρά μόνο να λειτουργεί υπέρ της ειρήνης, να βοηθάει να διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Τείνουμε πάντοτε ένα χέρι συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκία. Εκείνο  που δεν συζητάμε, είναι αυτό που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν για εμάς «γκρίζες ζώνες» και δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε οποιουδήποτε είδους απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

 Π. Καρβουνόπουλος 
 17/07/2017  
http://www.militaire.gr/s-400-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%83/


S-400 air-defence shields Russia from sky & space threats. (RT)

2.2
ΕΚΤΑΚΤΟ:
 «Εκλεισε η συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολ. για την αγορά 4 συστοιχιών S-400 από την Τουρκία» λέει το Bloomberg 

Την στιγμή που η Τουρκία ανάβει «φωτιές» στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ όπου ξεκινούν οι γεωτρήσεις της TOTAL οριστικοποιήθηκε εν τάχει η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 δημιουργώντας έτσι ένα άλυτο-επί του παρόντος-πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα.

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και που αποκαλύπτει ότι το κόστος της για τέσσερις συστοιχίες θα είναι 2,5 δισ. δολάρια για να αποκτηθεί το πιο προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, όπως δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος

Η συμφωνία των S-400 είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ΠΑ αλλά μήπως είναι ώρα και η Ελλάδα να διεκδικήσει από την Δύση τα δικά της ανταλλάγματα; 

Η καταρχήν συμφωνία αναφέρει ότι η Τουρκία θα παραλάβει δύο συστοιχίες S-400 εντός του επόμενου έτους και μετά θα συμπαραχθούν άλλες δύο στην Τουρκία!

Ο Τούρκος αξιωματούχος για ευνόητους λόγους δεν κατονομάστηκε αλλά είναι σίγουρο ότι του δόθηκε η άδεια να «διαρρεύσει» κάτι τόσο σημαντικό

Εκπρόσωπος της ρωσικής Rosoboronexport OJSC είπε ότι δεν μπορεί τώρα να σχολιάσει λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία

To S400 είναι ένα Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς το οποίο φτάνει τα 400 χλμ. Εάν το S300 θεωρείται το καλύτερο στο είδος του, το S400 έχει σχεδόν...μαγικές ιδιότητες. 

Το βεληνεκές του διαφοροποιείται ανάλογα με το βλήμα που θα χρησιμοποιηθεί
400 km (40N6 missile)
250 km (48N6 missile)
120 km (9M96E2 missile)
40 km (9M96E missile)

Το ραντάρ του 91N6E μπορεί να ετοπίσει τον στόχο σε απόσταση 600 χλμ! Πρακτικά ελέγχει όλο το Αιγαίο! 
Ενώ μπορεί να καταρρίψει έναν αεροδυναμικό στόχο σε μάξιμουμ ύψος από 27-20 χλμ και σε μίνιμουμ ύψος 0.005χλμ με το βλήμα 9M96 και 0.01χλμ με όλες τις εκδόσεις.
Μπορεί ταυτόχρονα να εμπλακεί με 80 διαφορετικούς στόχους.
Πρακτικά ρίχνει κάτω ότι πετάει. 

Αυτά για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Και έπεται συνέχεια καθώς οι Τούρκοι θα παραλάβουν σύντομα και τα F-35.

 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
14/07/2017  

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/614684_ektakto-oristika-oi-s-400-stin-toyrkia-megalos-kindynos-gia-tin


 S-400 hit high-speed targets in Russia's Buryatia (New Update Defence)


S-400 Triumf SAM In Action (vexed123)

 2.3
Οριστικό: Η Τουρκία αγοράζει S-400 από την Ρωσία 
- Ανατροπή υπέρ της Αγκυρας σε Αιγαίο-Θράκη (βίντεο)

Σεργκέι Τζεμεζόφ: «ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΣΕ ΟΛΑ - ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού της Rostec, στην οποία ανήκει  και η Rosoboronexport, ο πανίσχυρος Σεργκέι Τζεμεζόφ αποκάλυψε, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας, IDEX 2017 ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για πώληση του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος S-400 είναι στο τελικό στάδιο και ότι συζητείται μόνο ο τρόπος αποπληρωμής του συμβολαίου.

Αναλυτές επισημαίνουν το ότι συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ένα πραγματικό υπερόπλο, που θα ενισχύσει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς θα καταστήσει την τουρκική αεράμυνα "μη διατρήσιμη" από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συν το γεγονός ότι αποκτά προηγμένη αντιβαλλιστική άμυνα.

“Πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους για την αγορά και την πώληση οπλικών συστημάτων, επειδή υπάρχουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που αρνούνται να μας πουλήσουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ή να μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την εθνική μας ασφάλεια", είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Τουρκικές αντιπροσωπείες συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αγοράς και της μεταφοράς τεχνολογίας και συμπαραγωγής του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς  S-400!

“Η συμπαραγωγή του συστήματος S-400 μπορεί να διαρκέσει χρόνια, και οι πηγές μου επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία είναι  έτοιμη να στείλει μια συστοιχία πυραύλων στην Τουρκία μόλις φτάσουμε σε συμφωνία” γράφει ο δημοσιογράφος Μ.Gurer στην Sabah.

Σήμερα η εφημερίδα Sabah, αναφέρει ότι υπάρχουν προχωρημένες "συζητήσεις" που έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση για  την πιθανή αγορά και συμπαραγωγή  από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρχε και το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία T-LORAMIDS που ξεκίνησε όταν η αμυντική υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας (SSM) επέλεξε το κινεζικό σύστημα της (CPMIEC) FD-2000 (HQ-9), για συμπαραγωγή .

Λόγω όμως των ισχυρότατων πιέσεων του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο του 2015, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε.


Η πρώτη χώρα εκτός της Ρωσίας που έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι η Κίνα, με τη σχετική σύμβαση να έχει υπογραφεί την άνοιξη του 2015 έναντι τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/542871_oristiko-i-toyrkia-agorazei-s-400-apo-tin-rosia-anatropi-yper-tis

20/2/2017




  3.
Οι Τούρκοι μιλούν για παραλαβή F-35 τον Μάϊο του 2018!

Η είσοδος του F-35 στο Αιγαίο από την Τουρκία είναι ένα θέμα που προβληματίζει σοβαρά την Ελλάδα. Το πότε θα γίνει έχει σημασία. Οι πληροφορίες λένε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί α συμβεί πριν από το 2020.Ωσστόσο οι Τούρκοι επιμένουν ότι τον Μάϊο του 2018 θα έχουν παραλάβει το πρώτο F-35.
Το βίντεο παρουσιάζει την συμμετοχή της τουρκικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας TAI,στο φιλόδοξο πρόγραμμα του F-35. Να τα βλέπουμε και να προβληματιζόμαστε.

First Turkish F-35A Now Under Construction  



https://www.youtube.com/channel/UCIqCBL5tFT8v1-wqKZWX9gA