Μια καλοστημένη εξαπάτηση Ελλήνων και Γερμανών η δήθεν έξοδος στις αγορές.

Σκίτσο του Μ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ


Σκίτσο του ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ (2014)

Άρχισε από χτές το θεατρικό έργο «βγαίνω στις αγορές, άρα η οικονομία μου έχει ζήτηση από τους ξένους, στους οποίους εμπνέω εμπιστοσύνη». Μια παραγωγή Σόιμπλε, κυβέρνησης και ΔΝΤ σε σκηνοθεσία BNP, Bank of America, Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, με πρωταγωνιστές τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών που θα χάσουν, και τις τσέπες των τραπεζών που θα κερδίσουν από αυτή τη στημένη παράσταση.

Λιανά: Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου δεν απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά για να διαπιστώσει κανείς αν πράγματι υπάρχει εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία.

Είναι μία στημένη ιστορία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των 6 αναδόχων ξένων τραπεζών, υπό τη διεύθυνση του οίκου Rothchild, σε απολύτως προστατευμένο περιβάλλον, που δεν περιμένει πραγματικό όγκο επενδυτών και για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα: Το ποσό των 4 και κάτι δισ. που ζητάει να δανειστεί η χώρα έχει ήδη υπερκαλυφθεί συμφωνημένα από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, που αποφάσισαν «ελεύθερα»... με το πιστόλι στον κρόταφο. Και από τις θυγατρικές ή συγγενείς των 6 ξένων τραπεζών που έχουν μπει προσυνεννοημένα με κέρδος πάνω από το 100% της αξίας του ομολόγου. Επίσης, από μικρό αριθμό funds, που έχουν σκοπό να κερδοσκοπήσουν γρήγορα, αγοράζοντας με κέρδος και πουλώντας με ακόμα μεγαλύτερο.

Έτσι κι αλλιώς, οι 6 ξένες τράπεζες έχουν ήδη κέρδος από την αμοιβή των πάνω από 6 εκατ. ευρώ, που θα πάρουν για την αναδοχή του ομολόγου.

Έτσι, το ζητούμενο δάνειο έχει εξασφαλιστεί πριν καν μπει στη δοκιμασία της εμπιστοσύνης των «αγορών». Επειδή, το παιχνίδι είναι χοντρό και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Το παιχνίδι έχει για εμφανή πρωταγωνιστή την Ελλάδα, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η Γερμανική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ με τον «μηχανισμό σταθερότητας», τον ESM.

Συμβαίνει αυτό, γιατί η γερμανική κυβέρνηση και κυρίως ο Σόιμπλε, έχει ανάγκη να πουλήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους των εκλογών του Σεπτεμβρίου εκεί, το πόσο πετυχημένο ήταν και είναι το πείραμα λιτότητας και καταστροφής πλούτου και υποδομών σε μια χώρα, η οποία μετά από τη λαίλαπα αυτή «εξακολουθεί και υπάρχει, δεν επαναστατεί, προοδεύει οικονομικά και κερδίζει και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών»!!

Ταυτόχρονα, το ίδιο παραμύθι έχει ανάγκη να πουλήσει στους μετόχους του το ΔΝΤ για να συνεχίσει να πολιτεύεται με την ίδια νοοτροπία στις χώρες όπου ενσκύπτει, χωρίς αντίδραση.

Φυσικά, τα συμφέροντα της γερμανικής δεξιάς κυβέρνησης και του ΔΝΤ ταυτίζονται με εκείνα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει ανάγκη να πουλήσει στους Έλληνες πολίτες το παραμύθι του success story, με τη ελπίδα ότι έτσι θα συνεχίσει να κρατιέται  στην εξουσία.

Μάλιστα, επειδή δεν είναι το πρώτο success story στην νεοελληνική ιστορία, έχει ήδη ετοιμαστεί και ο θρίαμβος έναντι του ομολόγου Σαμαρά, που αγοράστηκε από τις «αγορές» με επιτόκιο 4,95% το 2014. Και ο θρίαμβος είναι ότι το επιτόκιο του σημερινού ομολόγου θα είναι καλύτερο από εκείνου.

Φυσικά, και εδώ ελλοχεύει η απάτη. Γιατί το μέτρο δεν είναι το ύψος του επιτοκίου όσο η σύγκρισή του με άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως εκείνα της Γερμανίας, που είναι και το μέτρο για τα ομόλογα της ευρωζώνης.

Το 2014 η απόδοση του γερμανικού 5ετούς ομολόγου ήταν 0,349%, ενώ σήμερα είναι αρνητική: -0,10% !! Δηλαδή, το καπέλο που πλήρωσε η Ελλάδα το 2014 για να δανειστεί πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ήταν 4,601%. Σήμερα, το spread ξεκινά από -0,10%!

Στα μαθηματικά και την οικονομία συγκρίνουμε πάντα με όλα τα γύρω μεγέθη αμετάβλητα. Και δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, ούτε μήλα στάρκιν με μπανανόμηλα…

Πέρα από την εξαπάτηση των αμαθών και αφελών από τον πληθυσμό, υπάρχει και η εξαπάτηση από το γύρω περιβάλλον, που η χώρα δήθεν βγαίνει στις αγορές. Η κυβέρνηση χρωστάει 21 ακόμα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και...

Και δεν έχει καν αρχίσει η νομοθέτηση και εφαρμογή ακόμα 113 (!) προαπαιτούμενων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο μνημόνιο. Η αξιολόγηση του οποίου θα αρχίσει το Φθινόπωρο. Μιλάμε για νέα λαίλαπα στα εισοδήματα και περαιτέρω φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία, μετά την εφαρμογή όλων αυτών και την εφαρμογή των περικοπών μισθών και συντάξεων που καθυστερεί επίτηδες, θα είναι μια χώρα με στενή κάστα πλουσίων και ένα λαό στα όρια της επιβίωσης. Και, σαν την Ταϋλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Μαλάουι, το Περού, το Νεπάλ, θα περηφανεύεται ότι έχει εκατομμύρια τουριστών, για να κρύψει τα εκατομμύρια των Ελλήνων που θα είναι φτωχοτουρίστες στην ίδια τους τη χώρα.

Όλα αυτά, ενώ είναι σε νομοθετική εξέλιξη ένα όργιο παράνομων απαλλαγών δημοτικών αρχών από πλήθος παρανομίες και ένα όργιο διορισμών χωρίς κριτήρια και διαγωνισμούς σε κάθε τρύπα του ελληνικού δημόσιου και του αυτοδιοικητικού διεφθαρμένου συστήματος.

Φυσικά, κανείς δεν λέει σε όλους αυτούς τους πολίτες που συμμετέχουν εκόντες άκοντες σ' αυτή τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος χωρίς αντίστοιχη απόδοση παραγωγής, ότι το λογαριασμό της περίφημης εξόδου στις αγορές για να γίνει το χατηράκι του Σόιμπλε, της Λαγκάρντ, του Μοσκοβισί και του συνεταίρου τους Τσίπρα, θα το πληρώσουν εκείνοι.

Επειδή, η διαφορά μεταξύ του 1% που δανείζεται σήμερα η χώρα και του πάνω από 4% που θα δανειστεί αύριο, θα πληρωθεί από την τσέπη του κορόιδου. Για τη θεατρική παράσταση «από απόψε οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα». Οι αγορές που θα χόρευαν στο νταούλι του κ. Τσίπρα και της παρέας του! Και που σήμερα έχουν τον Τσίπρα για προπομπό. Τέτοιο σύμμαχο κελεπούρι πού θα ξαναβρούν.

Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης


  25 Ιουλίου 2017 



Σκίτσο του ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ


                  ΣΧΕΤΙΚΑ    ΚΕΙΜΕΝΑ                 

  1.
  Έκδοση 5ετούς ομολόγου:   
   Τα συν και πλην της πρώτης φοράς.  

Η αναμενόμενη "σύγκριση" με το αντίστοιχο εγχείρημα του Απριλίου του 2014, δεν είναι το κυριαρχικό στοιχείο της χθεσινής απόπειρας, από πλευράς ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να δοκιμασθούν οι προθέσεις των αγορών για επιστροφή στην ομαλή αναχρηματοδότηση, απέναντι στο αμφίβολο ακόμα τοπίο του ελληνικού χρέους. 

Είναι προφανές, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, ότι η επίτευξη επιτοκίων και αποδόσεων στην χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, συγκρίσιμων με εκείνα της έκδοσης του Απριλίου του 2014, σε συνθήκες που ακόμα η ελληνική οικονομία παραμένει δέσμια της εφαρμογής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), είναι ένδειξη μιας θετικής στάσης των αγορών απέναντι στις προοπτικές της οικονομίας. 

Το γεγονός δε ότι στην έκδοση εντοπίζεται η παρουσία μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών έστω και για το μικρό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ είναι επίσης ένδειξη μίας επιφυλακτικά θετικής στάσης από την πλευρά των αγορών παρά το γεγονός οτι το περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει αβέβαιο. 

Εκείνο που "μέτρησε" στην αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του τραπεζικού χώρου, ήταν αφ’ ενός η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από "δίψα” για σχετικά ασφαλείς υψηλές αποδόσεις και αφ’ εταίρου το γεγονός οτι οι προσφερόμενοι τίτλοι λήγουν σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζεται ασφαλής, λαμβανομένου υπ’ όψη του ότι δεν υπάρχουν υψηλές υποχρεώσεις.

Επιπλέον το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την 15η Ιουνίου σχεδόν σύσσωμη η πλευρά της Ευρωζώνης εμφανίζεται σταθερά ευνοϊκή απέναντι στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δύο λόγους. 

Ο ένας αφορά την σταθερή επιδίωξη να καταγραφεί η δυνατότητα "επιτυχίας” του ελληνικού προγράμματος, ειδικά ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.  Και ο άλλος να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των εκδόσεων η εκτίμηση της Ευρωζώνης -σε αντίθεση με εκείνη του Ταμείου- ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται όλα όσα απαιτεί και βάζει ως προϋποθέσεις το Δ.Ν.Τ για την βιωσιμότητά του...

Για τους λόγους αυτούς το "παράθυρο” που υπάρχει για την έξοδο στις αγορές αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το δοκιμαστήριο αυτών των προσδοκιών που έτσι κι αλλιώς μετά την διαπίστωσή τους θα έχει και συνέχεια. 

Δεν είναι τυχαία σύμπτωση άλλωστε η επίσκεψη Μοσκοβισί η οποία επιχειρήθηκε να ταυτιστεί χρονικά με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου προκειμένου να επιβεβαιωθεί έμμεσα προς τις αγορές οτι οι σχετικές πρωτοβουλίες δεν αποτελούν μονομερή κίνηση της κυβέρνησης αλλά τελούν υπό την σιωπηρή "έγκριση" της Ευρωζώνης. 

Και το μήνυμα αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση αλλά τις αγορές κατά πρώτο λόγο και το ΔΝΤ κατά δεύτερο. 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι χθεσινές προσφορές για το πενταετές ομόλογο έγιναν σε επίπεδο επιτοκίων κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από εκείνο με το οποίο το Δ.Ν.Τ κάνει τους υπολογισμούς του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 


Η διαφορά αυτή πλέον έχει καλυφθεί με την χθεσινή έκδοση και την "έγκριση" των αγορών και είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτό θα συνυπολογισθεί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για τον προσδιορισμό των επιπλέον παρεμβάσεων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στην μετά το 2018 περίοδο.

  Γιάννης Αγγέλης

http://www.capital.gr/oikonomia/3228880/ekdosi-5etous-omologou-ta-sun-kai-plin-tis-protis-foras

26/7/2017

 2.
 Κυβέρνηση: 
    Και μετά την έξοδο στις αγορές, τι;   

Καλύτερη του προσδοκώμενου από την Κυβέρνηση ήταν η επιχείρηση εξόδου στις αγορές, έφα Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπερ "πιστοποιείται" και από τις προβλέψεις του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος "έβλεπε" το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4.9%. Τελικώς, έκλεισε στο 4.625. 

Στο αμιγώς οικονομικό πεδίο, ώς προανήγγειλε χθες και ο αρμόδιος ΥΠΟΙΚ, θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου έως ότου η χώρα μπει σε "μη αναστρέψιμη" πορεία εξόδου από τα προγράμματα. 

Αυτός είναι τουλάχιστον ο εκπεφρασμένος μαξιμαλιστικός στόχος. Από τη στιγμή που η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης δεν ευόδωσε το πλάνο για αμεση ρύθμιση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κυβερνητικό αφήγημα αναπροσαρμόστηκε, με το πρώτο "σκέλος" του να επιτυγχάνεται δια της χθεσινής δοκιμαστικής εξόδου. 

Χρέος και QE, έγιναν από "αυτοσκοπός" απλώς ...οχήματα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου περί απαλλαγής από τα μνημόνια στο τέλος του 2018. Το αφήγημα αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να υπάρξει σχετική υπόμνηση του Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει -εξ αναβολής- αυτό το σαββατοκύριακο. 

Συστάσεις και προειδοποιήσεις από Μοσκοβισί 

Στον απόηχο της πρώτης -μετά από τρία χρόνια- εξόδου της χώρας στις αγορές, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισκέφθηκε την Αθήνα και πέρασε τόσο το προεδρικό όσο και το πρωθυπουργικό κατώφλι. 

Πέραν της ολόθερμης στήριξής του σε χώρα και Κυβέρνηση ( ήταν αναμενόμενη και ουδένα εξέπληξε), ο κ. Μοσκοβισί, ανέλαβε να υπενθυμίσει ότι από την ... ευτυχή αυτή συγκυρία, οπότε και η χώρα κάνει ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν θα πρέπει να λείπει η απόλυτη δέσμευση στην αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου προγράμματος. 

Επι αυτού μάλιστα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 ( κατ απαίτηση ΔΝΤ), ανανεώνοντας το ραντεβού των σχετικών αποφάσεων με τις προβλέψεις του 2018. 

Κοινώς, συνοψίζοντας το μήνυμά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος διαμήνυσε στην Κυβέρνηση: Πάτε καλά αλλά βρίσκεστε στα μισά της διαδρομής και καμια παρέκκλιση από τη μνημονιακή πορεία δεν θα περάσει ατιμώρητη. Η επίτευξη των στόχων βρίσκεται μπροστά και ουχί πίσω.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το νου σας στην γ' αξιολόγηση

Σαν τον ...γείτονα που χαλάει το πάρτυ, καθόσον ενοχλείται από τα υψηλά ντεσιμπέλ στις 2 το ξημέρωμα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, έσπευσε να προσγειώσει την Κυβέρνηση από την ευωχία των χθεσινών αποτελεσμάτων της έκδοσης του ομολόγου: Καλή η έξοδος, ωραιότατη, αλλά έχετε μπροστά σας την γ' αξιολόγηση ( σ.σ αρχίζει το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου) και το ..νου σας μην παρασυρθείτε από τα νταούλια, είπε. 

Θεωρητικώς, η επικείμενη γ αξιολόγηση θα πρέπει να είναι fast track. Κοινώς να έχει ολοκληρωθεί σε μόλις έναν μήνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως, παρά την έκφραση των προθέσεων για στοχοπροσήλωση προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Και τούτο γιατί "φοβούνται" καθυστερήσεις από την πλευρά των εταίρων. 

Αγορές και ΣΥΡΙΖΑ

Στο κόμμα, είναι εμφανώς ικανοποιημένοι από την επίτευξη - τουλάχιστον- αυτού του στόχου ( της εξόδου) που εφοδιάζει με ρητορικά "καύσιμα" την Κυβέρνηση για τα περί ανάκαμψης και εξόδου από τα μνημόνια, αλλά το αφήγημα τούτο, για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί. 

Στο στελεχιακό τους δυναμικό και την δεξαμενή των ψηφοφόρων τους, η επίκληση των αγορών και των αριθμών ως κυρίαρχο κριτήριο πως "βαίνουμε καλώς", δε λέει και πολλά πράγματα. 

Ήδη, οι "53" ζητούν "αριστερή" στροφή στην άσκηση της διακυβέρνησης και reset στην κυβερνητική λειτουργία. 


Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί το σχετικό αίτημα σε πολιτική πρόταση ( συμπεριλαμβανομένων των προσώπων του ανασχηματισμού) και εάν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή προσγείωση Τσίπρα στη Realpolitik.

 Νίκη  Ζορμπά

http://www.capital.gr/politiki/3228873/kubernisi-kai-meta-tin-exodo-stis-agores-ti

26/7/2017

3. 
Ευ. Τσακαλώτος: 
Θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου. 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρώτη -δοκιμαστική- έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, ενώ όπως προανήγγειλε, "θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου" προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει "να βγει από τα μνημόνια και να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτά που υποσχέθηκε".

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος” ενώ "με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε”.

Όπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375% "που είναι 0,3% χαμηλότερο από την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο υψηλότερη και στις δύο περιπτώσεις, αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικά στοιχεία είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι γίνονται τα πρώτα σταθερά βήματα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία".

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης: "Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπ. Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα. Απ' ό,τι κατάλαβα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία που η Moody's μας αναβάθμισε, θεώρησαν ότι δεν είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος".

"Νομίζω ότι διαψεύδονται, νομίζω ότι δεν είναι το τέλος αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι μία αρχή που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τη δημοσιότητα, με υπευθυνότητα να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές και βγήκαμε με αυτό τον ικανοποιητικό τρόπο. Από εδώ και πέρα είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ, παραπάνω από ό,τι του αναλογεί, δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά νομίζω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι να γίνει μια πρώτη έξοδος στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη, ώστε να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους, ώστε να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί" κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

http://www.capital.gr/oikonomia/3228788/eu-tsakalotos-tha-akolouthisei-kai-deuteri-kai-triti-ekdosi-omologou

25/7/2017