Επιλέγουν πεδίο μάχης



 Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ
Σκίτσο το Η.ΜΑΚΡΗ

Έστω και με καθυστέρηση, έστω και με γκρίνιες, έστω και με αυστηρούς όρους η εκταμίευση της 3ης δόσης πραγματοποιήθηκε, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δανειακές υποχρεώσεις της που αυτό τον μήνα είναι υπέρογκες (6,9 δισ). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση για την απόφαση του Eurοgroup, εκ των πραγμάτων κλείνει έναν κύκλο.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη μετατοπίσει την αντιπαράθεσή τους σε άλλο γήπεδο. Το μεν Μαξίμου εστιάζει στο μέτωπο των υποθέσεων διαφθοράς, ο δε Μητσοτάκης και το επιτελείο του εστιάζουν στην υπόθεση Καμμένου-Γιαννουσάκη και στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, με αφορμή τον διορισμό της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Εστίασαν, επίσης, και στην αναφορά του Κορεάτη Κιμ (σε ομιλία του στην Ιταλία) για το σχέδιο Β της ομάδας Βαρουφάκη περί “παράλληλου νομίσματος”. Το γεγονός ότι πρόκειται για ξαναζεσταμένο αρκετές φορές “φαγητό” δεν ήταν λόγος να μείνει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία.

Ειδικά για την υπόθεση των παρεμβάσεων Καμμένου και με δεδομένο τα όσα λέει ο ισοβίτης (για την υπόθεση του λαθρεμπορικού πλοίου Noor1) Γιαννουσάκης, η ηγεσία της ΝΔ ερωτοτροπεί με την ιδέα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού. Το επιχείρημά της είναι ότι ο Τσίπρας καλύπτει πλήρως τον υπουργό Άμυνας και ως εκ τούτου έχει αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για τον χειρισμό.

Παρότι έχει επίγνωση πως οι προτάσεις της θα απορρίπτονταν, η ΝΔ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και για τις δύο υποθέσεις. Ο Μητσοτάκης θεωρεί πως με την πρωτοβουλία του θα στριμώξει και θα εκθέσει πολιτικά την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, δεν θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί υπαρκτές υποθέσεις διαφθοράς αφενός για να αποσπά την προσοχή των πολιτών από την πολύ δύσκολη οικονομική-κοινωνική κατάσταση, αφετέρου για να μετατρέπει σε κατηγορούμενους και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Μη αντιστρέψιμο προβάδισμα

Είναι αμφίβολο εάν η εμπλοκή σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για μακρύ χρονικό διάστημα θα ωφελήσει ή θα βλάψει το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δεν βρίσκεται στη φάση που επιδιώκει να πάρει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό και όλα δείχνουν πως δεν είναι αντιστρέψιμο.

Ως εκ τούτου, δεν έχει λόγο να δίνει την έμφαση στην εκλογική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συντελείται από μόνη της λόγω των μνημονιακών μέτρων. Αυτό που λείπει από τον Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι σαν ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι θα προσελκύσει τους πρόσθετους ψηφοφόρους που θα καταστήσουν την επιζητούμενη αυτοδυναμία ρεαλιστικό στόχο.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να θέλει η μπάλα να παραμείνει στο γήπεδο της διαφθοράς. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση συγκεντρώνουν με εντατικό ρυθμό στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ήδη έχουν προκύψει κραυγαλέες ποινικές ευθύνες, ειδικά στον τομέα της Υγείας.

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ότι ο βομβαρδισμός με τέτοιου τύπου αποκαλύψεις θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε να μη χαθεί στη θερινή ραστώνη. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ανοίξουν υποθέσεις, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν μείνει και πολλά να “πουλήσει” πολιτικά ο Τσίπρας.

“Πουλάει” εδώ και καιρό την ελπίδα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά απτό είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι, άλλωστε, και το μοναδικό πεδίο, όπου ακόμα και οι ψηφοφόροι που δεν έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να κάνει πράγματα.

 Σταύρος Λυγερός 


 14 Ιουλίου 2017