Γιατί οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ της; Το μεγάλο μυστικό…

 Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ

Η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, έστω και αν οι πάντες στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο είναι δύσπιστοι, όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, εκφράζεται θετικά για ο,τιδήποτε αφορά τις δύο χώρες. 

Η αναγνώριση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της είναι ένα σημαντικό γεγονός. Μα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να πράξουν κάτι το διαφορετικό αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης; Η απάντηση είναι «ναι, θα μπορούσαν». 

Διότι είναι η υπερδύναμη που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Άλλωστε, στο θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% της Κύπρου, ακόμα και σήμερα -43 έτη μετά την εισβολή- συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για τα ανομήματα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας. Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια την υποστήριξη τους στα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ όμορφη είδηση. Έχουν συμφέροντα και θα τα υποστηρίξουν. Μετά την TOTAL και την ENI ακολουθούν οι έρευνες της αμερικανικής EXXONMOBIL, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι αυτό το μεγάλο μυστικό… 

Αναλύοντας την ανακοίνωση, μερικοί κακόπιστοι στάθηκαν στο αμερικανικό κάλεσμα να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια οι φυσικοί πόροι του νησιού και στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης.
  •  Οι Αμερικανοί λένε το αυτονόητο και στηρίζουν απόλυτα τη θέση της Λευκωσίας. Η λέξη «ακροβοδίκαια» έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί είναι -όταν και όποτε λυθεί το Κυπριακό- όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν οφέλη σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού. Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 80% και οι Τουρκοκύπριοι μόλις το 18%. Οι φυσικοί πόροι, ως γνωστόν, ανήκουν στα κράτη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου.
Στο διαπραγματευτικό τραπέζι, η Τουρκία ζήτησε το 50% των εσόδων από τους φυσικούς πόρους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Όχι επειδή δεν θα το αποδεχθεί κανένας Ελληνοκύπριος πολιτικός -ούτε αυτοί οι περίεργοι του ΑΚΕΛ. Αλλά επειδή το απορρίπτουν οι διεθνείς κανόνες.
  •  Οι Αμερικανοί, λοιπόν, που σε άλλα θέματα βρίσκονται μόνιμα απέναντί μας, στο θέμα αυτό, υποστηρίζουν την Κύπρο. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι δεν είπαν ποτέ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κάνει πίσω. Ακόμα και πρόσφατα, ο Κύπριος ηγέτης άκουσε να του επαναλαμβάνουν για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πράξει ότι θέλει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και σε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Δεν αφορά το σημείο αυτό την Κυπριακή Δημοκρατία. Η μόνη χώρα που αυξάνει τις εντάσεις είναι ο γνωστός ταραξίας της γειτονιάς μας: Η κατοχική δύναμη Τουρκία. Ουδείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται και πράττουν με ειρηνικούς όρους, κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί ο πολεμοκάπηλος Ταγίπ Ερντογάν.
  •  Βεβαίως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Αμερική, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να σπεύσει να βοηθήσει την Κύπρο στρατιωτικά εάν η Τουρκία κτυπήσει την Κύπρο. Εκτός εάν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική και δεν το γνωρίζουμε. Είναι κάτι, που αν συμβαίνει, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, απλούστατα διότι δεν το ξέρω.
Από την άλλη, είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα στην περιοχή, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι γείτονές μας. Τα συμφέροντα της Κύπρου ταυτίζονται με τα δικά τους. Και τούτο δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. 

Η έλευση του γεωτρύπανου West Capella είναι μία πολύ όμορφη εξέλιξη για την μαρτυρική Κύπρο και το λαό της. Αντιμετωπίζεται η υπόθεση αυτή με καθολική ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και αυτό μας ικανοποιεί. Μία θετική κατάληξη των ερευνών θα βοηθήσει την εθνική υπόθεση -μην έχετε καμία αμφιβολία. 

Ίσως, οι Τουρκοκύπριοι, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, να αποφασίσουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Το συμφέρον τους είναι η επανενωμένη Κύπρος και η ασφάλεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που απαιτεί η Τουρκία οδηγούν στη διαιώνιση της απαράδεκτης κατοχής και στο μοίρασμα της Μεγαλονήσου. Δεν πρέπει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να το επιτρέψουμε. Και η απόρριψη των απαιτήσεων της Τουρκίας στην Ελβετία, όσο και να φωνάζουν οι ηγέτες του ΑΚΕΛ, ήταν η ορθή εθνικά απόφαση.

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν έφτασε το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι αφηνίασαν. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τηλεφώνησε στον τότε Τούρκο ομόλογό της, τον «καρατομηθέντα» Αχμέτ Νταβούσογλου, και του είπε μόνο μία φράση: Στην πλατφόρμα βρίσκονται ΜΟΝΟ Αμερικανοί πολίτες. Οι Τούρκοι αποχώρησαν στα …λιμάνια τους. 

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στην Ελβετία ο εχθρός ήταν η Τουρκία. Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ και οι οπαδοί της «όποιας λύσης» κατηγορούν τη Λευκωσία και την Αθήνα ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο. Έχουν χάσει τα λογικά τους, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση τους. Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε οδυνηρές και μη παραδεκτές υποχωρήσεις. Ήταν τραγικό το λάθος του. Αλλά μέσω του λάθους ξεμπρόστιασε την Τουρκία. Καλώς απέσυρε τις υποχωρήσεις και κακώς θα πράξει εάν τις επαναφέρει ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι, διότι θα ακρωτηριάσει την Κύπρο και θα την θέσει υπό την επιρροή της κατοχικής δύναμης. Και αν τώρα γελάμε από ικανοποίηση για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά θα κλαίμε διότι θα απωλέσουμε ότι βγάλει στην επιφάνεια το τρυπάνι του West Capella… Και από ευλογία θα καταντήσει κατάρα…

MIXAΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


12/7/2017






 Tο αεροπλανοφόρο George H.W. Bush 

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στην Μεσόγειο - Τι συμβαίνει;


               Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α            

 Κύπρος - ΑΟΖ: 
Προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

H γαλλική πλατφόρμα West Capella βρίσκεται στο σημείο του οικοπέδου 11 όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες από τις 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η πλατφόρμα που βρίσκεται στο στόχο «Ονισήφορος» άρχισε τις διαδικασίες σταθεροποίησης.

Η πλωτή εξέδρα έφθασε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά η διακριτική προβολή ισχύος από αμερικανικά, γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά στην περιοχή... προηγήθηκε.
 Παρά τον ορυμαγδό των τουρκικών απειλών και τις αγγελίες NAVTEX της Άγκυρας, το Οικόπεδο 11 ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα χωρών που με διάφορους τρόπους έχουν δείξει πως το τελευταίο που θέλουν είναι ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις εξελίξεις. 

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush, πλαισιούμενο από την δύναμη αντιτορπιλικών και φρεγατών που συγκροτούν την Ομάδα Μάχης του CVN 77 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γαλλικά, ελληνικά και ένα ισραηλινό σκάφος "περισφίγγουν" προστατευτικά όλη την νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως η παρουσία και μόνον δύο υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών στο λιμάνι της Λάρνακας, καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να εκτοξεύει απειλές αλλά κάποιοι έχουν το νού τους. Δεν είναι τυχαίο που οι φρεγάτες La Fayette (F710) και Languedoc (D653) αποσπάσθηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο για να βρεθούν στην Κύπρο. Ούτε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόκειται για δύο από τα πιο σύγχρονα πολεμικά του γαλλικού Ναυτικού.

Η φρεγάτα La Fayette είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης, σχεδιασμένη εξ αρχής με χαρακτηριστικά stealth. Tο σχήμα του κύτους και της υπερκατασκευής μειώνουν το ίχνος της στα ραντάρ κατά 60% με αποτέλεσμα ένα πολεμικό 3.000 τόννων να εμφανίζει “υπογραφή ραντάρ” ενός πλοίου 1.200 τόννων! 

Με μήκος 125 μ. ο οπλισμός περιλαμβάνει ένα πρωραίο αυτόματο πυροβόλο των 100 χιλ. τύπου ΤΡ, δύο πυροβόλα F2, σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) Crotale Naval CN2 καθώς και βλήματα για την προσβολή στόχων επιφανείας MM40 Block II Exocet. Στο πρυμναίο ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει οργανικό ελικόπτερο τύπου Panther ή NH90 αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ευελιξία. 

Η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Languedoc, κλάσης Aquitaine, αποτελεί εξέλιξη των φρεγατών La Fayette διαθέτοντας Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) SETIS που προσδίδει εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε σύγχρονης αεροπορικής και ναυτικής απειλής. Με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού. 

H Languedoc είναι το πέμπτο πλοίο που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία DCNS. Ο οπλισμός περιλαμβάνει, εκτός του πρωραίου πυροβόλου, εκτοξευτές βλημάτων MBDA Aster, εκτοξευτές υποστρατηγικών βλημάτων cruise τύπου SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χλμ, πυραύλους Exocet Block III και τρία αυτόματα Nexter Narwhal των 20 χιλιοστών. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πολεμικά που παρακολουθούν διακριτικά και πανέτοιμα τα δρώμενα στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν και τα πολιτικά "όπλα"
εκτός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George W. Bush και της Ομάδας Κρούσης του που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, 36 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επεσήμαιναν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ.

“Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν του ότι μοιράζονται δημοκρατικές αξίες, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και του τουρισμού, τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας” αναφέρουν” χαρακτηριστικά. 

"Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού αποστολές Έρευνας και Διάσωσης... Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνο η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων (status of forces agreement)..." 

Επισημαίνοντας την σημασία της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνιζαν: “Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή -όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ- αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνεται από τα ευρήματα φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς προκλήσεις..." 

".. Η Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και έχει εκδώσει πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών” αναφέρει η επιστολή. 

Τα μηνύματα είναι σαφή αλλά η Τουρκία συνεχίζει τον... χαβά της. Με αγγελία NAVTEX προέβη στην δέσμευση μιας περιοχής 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού -περιοχή η οποία ξεκινά 14 ναυτ. μίλια από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει... τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. 

Σαν να μην έφθανε αυτό, η Τουρκία, με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει δεσμεύσει και περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας αναστάτωση στην εναέριο κυκλοφορία.
Η πρώτη ΝΟΤΑΜ προανήγγειλε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. βορειοδυτικά της Κύπρου, η δεύτερη δέσμευε περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι και τον Ακάμα, σε ζώνη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Μεγαλονήσου ενώ η τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ “έκλεινε” περιοχή του FIR Λευκωσίας μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των νότιων ακτών της Τουρκίας για ύψη μέχρι και 20.000 πόδια.


http://www.onalert.gr/stories/kypros-aoz-probolh-isxyo-anatolikh-mesogeios/57903

13/7/2017